København, 12/02/2023 - 10:00
Er jeres pensionsopsparinger skævt fordelt? Så overvej en ægtepagt
Flere ægtepar vælger at få lavet en ægtepagt. Og ægtepagt handler ikke kun om at sikre sin egen formue. Man kan for eksempel også beslutte at dele pension.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Det lyder måske ikke så romantisk. Men det kan være en god idé at sætte dig ned med din ægtefælle og få talt om ægtepagt.
En ægtepagt er en skriftlig forhåndsaftale mellem ægtefæller, hvor I sammen kan beslutte, hvordan jeres formuer skal deles, hvis I går fra hinanden, og når en af jer dør.
Antallet af ægtepar, der vælger at sætte deres underskrifter på netop den type aftale, er faktisk stigende. Der blev tinglyst godt 8600 ægtepagter sidste år, og det er en stigning for første gang i fem år.
Tinglysning er en offentlig registrering, og ægtepagter skal være tinglyste for at være gyldige.
Markeds- og kunderådgivningschef i pensionsselskabet Sampension Anne-Louise Lindkvist kalder det positivt, at antallet af nye ægtepagter er stigende.
- Mange ægteskaber ender jo desværre med, at parterne går fra hinanden. Og sker det, kan det få betydelige økonomiske konsekvenser, hvis der ikke er lavet en ægtepagt.
I et ægteskab er udgangspunktet, at I har et såkaldt formuefællesskab. Det vil sige, at I deler ligeligt mellem jer, hvis I bliver skilt, og når en af jer dør, arver den anden efter den afdøde.
Der kan være forskellige årsager til at få lavet en ægtepagt. Den ene ægtefælle har måske stor gæld eller ejer en virksomhed, som skal holdes uden for den fælles formue. Det kan også være, at ægtefællerne ønsker, at pensionsopsparinger skal deles lige.
Og en skilsmisse kan koste dyrt på pensionen uden en ægtepagt, siger Anne-Louise Lindkvist. Det skyldes, at pensionsopsparinger som hovedregel ikke bliver delt ved en skilsmisse.
- I stedet tager parterne hver deres pensionsopsparing med sig ud af ægteskabet, og det vil ramme især kvinderne hårdt, siger hun og tilføjer:
- For de har typisk en mindre pensionsopsparing end mænd. Samtidig skal den række i flere år, da kvinder generelt trækker sig tidligere fra arbejdsmarkedet og lever længere end mænd.
Det kan være nemmere for nogle at tage den svære snak om ægtepagt i gode tider som nygifte, siger Anne-Louise Lindkvist:
- Hvis først ægteskabet er kørt af sporet og endt i en skilsmisse, er det for sent.
Men ægtepagt er ikke kun for unge nygifte. Den kan også være relevant for et ægtepar, der har mødt hinanden senere i livet.
For der kan være en stor skævhed i formuerne, siger familieretsekspert og advokat i Advodan Karen Wung-Sung.
- Den ene har måske en god opsparing og fast ejendom, mens den anden ikke har en krone efter en slem skilsmisse, siger hun.
Ægtefællen med en bedre økonomi og opsparing kan i sådan en situation have et ønske om at holde formuerne adskilt ved en eventuel skilsmisse.
I kan få lavet en ægtepagt ved at kontakte en familieretsadvokat eller købe det online, hvor I selv indtaster oplysningerne.
/ritzau fokus/