Bruxelles, 06/05/2025 - 12:27
Trump får EU til at fordoble indsats for at indgå nye handelsaftaler
EU-Kommissionen har sat mødeaktiviteten i vejret for at indgå en stribe nye handelsaftaler efter Trumps told.
Omar Havana/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
EU-Kommissionen vil fordoble indsatsen for at indgå nye handels- og investeringsaftaler med en række lande rundt om i verden.
Det siger EU-kommissæren for handel, Maros Sefcovic.
- Vi vil gøre dobbelt så meget for at blive færdige med forhandlingerne, fordi vi ved, at lande rundt omkring i verden ser på EU som en pålidelig og forudsigelig handelspartner, siger Sefcovic.
Han er af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, blevet sat i spidsen for forhandlingerne med Trump-administrationen om en aftale, der kan afværge omfattende amerikanske toldsatser.
Udtalelsen fra Sefcovic kan læses som en indirekte kritik af Trumps USA for ikke længere at være en "pålidelig og forudsigelig" handelspartner.
Derfor har EU-Kommissionen valgt at fremskynde forhandlingerne med en stribe lande. Ud over at sende et signal til Trump om, at EU har andre muligheder end USA, så kan nye aftaler måske afhjælpe et fald i eksporten til USA, hvis forhandlingerne ender i et brat sammenstød med Trumps toldmur.
I sidste uge holdt Sefcovic det, han selv kalder et "vigtigt møde" med Indien i forsøget på at nå en frihandelsaftale. Mandag var det Indonesiens tur til at mødes med EU-Kommissionen, der forhandler aftalerne på vegne af EU-landene.
Derudover ønsker EU-Kommissionen at indgå aftaler med Filippinerne, Thailand og Malaysia.
Der forhandles også om en frihandelsaftale med De Forenede Arabiske Emirater.
EU-Kommissionen arbejder desuden på en aftale med Sydafrika og ventes i denne uge at underskrive aftale med Singapore på vegne af EU.
- Vi skal handle uden tøven for at gøre EU til et stærkt og sammenhængende økonomisk område, siger Maros Sefcovic.
I sidste ende skal EU-landene dog sige god for handelsaftalerne, og det kan bremse EU-Kommissionens forsøg på at åbne for mere eksport til andre markeder end USA.
EU-Kommissionen har eksempelvis allerede færdigforhandlet handelsaftaler med Mexico og de såkaldte Mercosur-lande i Sydamerika. Men de to aftaler er endnu ikke ratificeret af EU-landene.
Store landbrugslande som Frankrig og Polen er skeptiske over for at åbne deres markeder for landbrugsprodukter fra Sydamerika.
- Vi er ikke helt kommet i mål med de to aftaler, erkender Maros Sefcovic.
Ifølge en rundspørge fra Dansk Industri (DI) ønsker seks ud af ti danske virksomheder, der eksporterer til USA, nye EU-handelsaftaler med andre lande.
Det mener virksomheder vil være det vigtigste tiltag til at forbedre EU's og Danmarks konkurrenceevne, siger chef for DI Global Handel og Investering, Lukas A. Lausen.
- Danske virksomheder ønsker ikke at nedskalere eller trække sig fra USA, tværtimod vil de fleste gerne øge tilstedeværelsen.
- Men de ønsker at have andre muligheder og handelsveje at gå, hvis det amerikanske marked bliver besværliggjort, siger Lukas A. Lausen.
/ritzau/