Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/04/2023 - 08:00

Dansk stjerne: Hvor der er kærlighed kan der også være sorg

Det er en illusion at tro, at man kan blive helt fri for at bringe noget videre til sit eget barn, siger skuespillerinden Danica Curcic.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Uanset hvor langt man bevæger sig fra hinanden, kan man ikke løbe fra sit ophav. Men møder man hinanden på halvvejen, kan man måske finde fælles fodslag for fremtiden.

Det er håbet fra den afdøde hustru og mor til faren og datteren, spillet af Lars Brygmann og Danica Curcic, i Viaplays første danske film, komediedramaet "Camino", der får premiere på streamingtjenesten 5. april.

Far og datter indvilger i at opfylde hendes sidste ønske på dødslejet: at de skal gå den spanske pilgrimsfærd, i håbet om at de kan nærme sig hinanden, når hun ikke længere kan binde dem sammen.

- Hvor der er rigtigt meget kærlighed, kan der også være meget sorg. Og det er det, der er så absurd, siger Danica Curcic og fortsætter:

- Dem, der står os allernærmest, er nogle gange dem, vi har sværest ved at være ærlige overfor.

Op til afgangen - ja faktisk i årevis inden, far og datter drager til Spanien - er vandrerygsækken tynget af tonstung bagage.

Faren føler, at datteren giver alt for let op, og hun føler, at hun aldrig er blevet accepteret eller anerkendt for sine valg.

Allerede få skridt inde i Caminoen begynder bagagen at gnave små sår, der vokser sig til store tragikomiske sammenstød.

De går i ordets bogstavelige forstand hinanden på nerverne, og de ved nøjagtig, hvordan de træder på den andens ømme tå.

- Min karakter er et meget rodløst sted og har måske brugt meget af sit voksenliv på at skyde skylden på sin far.

- Man skal ikke tilgive for enhver pris. Men på et eller andet tidspunkt bliver man nødt til at tage ansvar for sit eget liv og de ting, man har med sig, i stedet for at det tager styringen, siger Danica Curcic.

Uanset hvor meget man forsøger at flygte fra sin fortid, er fragmenterne af den forankret i os alle sammen, om vi vil det eller ej.

- Jeg kan se nu, hvor jeg selv er blevet forælder, at det er en illusion at tro, at man kan blive helt fri for at bringe noget videre til sit barn, siger Danica Curcic.

- Der vil være ting i mit DNA og i min historik, der vil påvirke mit barn, selv om man har en masse forventninger og forhåbninger om, hvordan man skal være og ikke være.

Danica Curcic er født i Serbien af serbiske forældre.

Da hun var et år gammel, rejste familien til Danmark, hvor hendes far fik arbejde.

Et par planlagte år blev med tiden til en permanent tilværelse.

- Mine forældre voksede op i en anden kultur og i en anden tid. Min far var en ældre far - en del ældre. Hans mor døde, da han var meget ung. Han ville os altid det bedste. Men det kunne nogle gange godt komme ud på hans egen kringlede måde.

- Jeg kunne siden se, at han ikke vidste bedre - man gør jo det bedste ud fra de forudsætninger, man har, siger Danica Curcic.

Hun er heller ikke i tvivl om, at hendes egen lille datter, der bærer sin farfars kælenavn, Mika, som mellemnavn, en dag, når hun bliver voksen, vil reflektere over, hvad hun er formet af.

- Jeg tror på en eller anden måde, at alle generationer vil have en ny måde at se på børneopdragelse og familieliv, i og med at vi ændrer os, og tiden ændrer sig, siger Danica Curcic.

- Det vil altid være foranderligt. Den mildhed og forståelse tror jeg, man skal have med sig, hvis man kan.

Danica Curcic blev uddannet skuespiller fra Dell'Arte International School of Physical Theatre i USA og siden Den Danske Scenekunstskole i 2012.

Hun fik sit store gennembrud i Bille Augusts "Stille hjerte", som indbragte hende en Bodil-statuette og en Robert-pris. Siden har hun udmærket sig i film og serier som "Darling", "Undtagelsen" og "Kastanjemanden".

Selv om man lever af at fortælle historier til publikum, er faget på sin vis også indadskuende.

- Man får lov til at sætte sig selv i forskellige situationer og karakterer. Derfor bliver man hele tiden nødt til på et eller andet plan at kigge på sig selv, fortæller Danica Curcic.

- I mine start-30'ere fyldte det virkelig meget. Man står pludselig fuldvoksen og tænker: Hvem er jeg egentlig? Hvor er jeg på vej hen? Min far døde for to år siden, og det satte også gang i mange tanker om mit ophav, og om hvad tager jeg med mig.

I årene op til hans død var han påvirket af eftervirkningerne af en blodprop.

Den ændrede simpelthen hans sind, og det ændrede deres dynamik. Trods den tragiske omstændighed nærmede de sig hinanden - lidt ligesom en tragisk omstændighed bliver kærlighedskatalysatoren mellem far og datter i "Camino", bemærker Danica Curcic.

- Selv om det var forfærdeligt, viste det sig, at det gav en masse, kan man sige, på andre punkter. En stor åbenhed, en stor intimitet og en anden slags kærlighed, fortæller hun.

- Det er fandeme brutalt at miste en forælder. Så det er vigtigt at få sagt de ting, der skal siges. Om det er på godt eller ondt. For tiden går stærkt. Og tingene kan ændre sig fra den ene dag til den anden.

Selv vil hun ikke lade følelser forblive usagte. Hun øver sig i at sige det svære højt. Selv nu hvor hendes datter stadig er så lille, som hun er.

- I graviditeten læste jeg meget om opdragelse og familieliv. Men nu hvor jeg står i det, tager jeg en dag ad gangen og prøver mest af alt at lytte til min intuition, siger Danica Curcic.

- Jeg kan mærke, at det eneste råd, der rigtigt har holdt ved, og som jeg går med, er, at alt er faser, og at alt er foranderligt. Og med kærlighed, åbenhed og bevidsthed når man længst.

/ritzau/

København, 02/12/2023 - 12:03

Roskilde Festivals Orange Scene er slidt op og skal skiftes ud

Orange Scene på Roskilde Festival skal skiftes ud, fordi den er slidt og ikke lever op til produktionskrav.

Den ikoniske Orange Scene på Roskilde Festival lever ikke længere op til behovene for verdens største kunstnere og er slidt op.

Af den grund vil festivalen for sidste gang næste år opstille den nuværende Orange Scene på Dyrskuepladsen i Roskilde, inden den skiftes ud i 2025.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

- Stålkonstruktionerne skulle skiftes ud, og det skal dugen i den grad også. Den er faktisk blevet repareret, og vi har gjort alt, hvad vi kan, for at strække levetiden så langt som muligt, siger festivalens direktør, Signe Lopdrup.

Den nye scene vil være den tredje i rækken i festivalens levetid og større end sine forgængere. Den vil ikke skulle bygges op hvert år, men kommer til at bestå af en permanent og en midlertidig del, skriver mediet.

Den permanente del er en halvcylindrisk stålkonstruktion på over 24 meter, som uden for festivalperioden vil være overdækket.

Delen bygges for at få en konstruktion, der er mere stabil, mens det samtidig er mere bæredygtigt, fortæller direktøren til mediet.

Hun tilføjer, at selv om den nye scene på mange punkter vil adskille sig fra den nuværende, vil den stadig være genkendelig.

Den nuværende Orange Scene er en begrænsning for festivalen, fordi man ifølge Signe Lopdrup har måttet sige nej tak til en koncert med rockbandet Rammstein og den spanske sangerinde Rosalía, fordi forholdene ikke har været til det.

Orange Scene er den største scene på festivalen med plads til omkring 60.000 tilskuere.

Ifølge Sjællandske blev den nuværende scene for første gang sat op i 2001.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2023 - 08:00

Kirke og en smule kaos er faste dele i Christophers perfekte jul

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Selv om Christopher får en travl december måned med en turné i den store verden, glæder han sig til at fejre jul i Danmark med alle traditioner, der hører til.

Der er få ting som jul og juletraditioner, der kan samle familien - men også kan dele vandene.

Hos sangeren Christopher, som hedder Nissen til efternavn, er der også visse ting, der skal være på plads, før roen kan sænke sig og julefreden indfinde sig i det lille hjem.

Julen er i det hele taget begyndt at betyde mere for Christopher, efter at han selv har fået børn. Han er far til to piger, Isabelle på syv måneder og snart treårige Noelle - noël betyder i øvrigt betyder jul på fransk - som han har med sin hustru, model og influencer Cecilie Haugaard.

I år glæder han sig særligt til at lære sin ældste datter, Noelle, mere om julens traditioner.

Her fortæller sangeren, der er aktuel med titelsangen til TV 2-julekalenderen "Valdes jul", mere om, hvad opskriften på en god jul i familien Nissens hjem består af.

Hvordan skal du fejre jul i år?

- Jeg skal være i Danmark og forhåbentlig fejre den, som vi har gjort de sidste mange år. Min og Cecilies familie går sammen og holder én stor juleaften. Det er noget med både and og flæskesteg, en lang gåtur og ild i pejsen, siger Christopher.

Hvornår er det rigtig jul for dig?

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så har det de sidste mange år først ramt mig juleaften, når den brune sovs kommer på bordet, og man tænker: "Okay, wow, et lækkert måltid, vi skal til at have".

- Så sidder man bare i sofaen i to timer bagefter og ser folk flyve rundt og åbne gaver og har det helt underligt. Men det er jul for mig.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Det var faktisk virkelig specielt sidste år at kunne holde jul for første gang med Noelle, min ældste datter. Jeg kunne mærke, at hun forstod den magi med at danse om juletræet og det hele.

- Alt det, hun skal lære omkring traditioner og jul, er jo noget, vi skal lære hende. Det er ret magisk, siger Christopher og fortsætter:

- Det er så fedt at se glæden i hendes øjne. Jeg kan ikke vente med at bilde hende alle mulige ting ind om julemanden, nisser og grød på loftet.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Jeg havde en jul, lige da jeg havde mødt Cecilie, hvor jeg holdt jul i København, og hun holdt med sin familie i Odense. Der sagde jeg farvel til min egen familie og kørte til Odense julenat for at være der klokken to om natten.

- Efter at have kørt i sne i to timer kunne jeg godt se, at det var lidt en skodplan - altså i stedet for bare at sidde med sin egen familie sluttede jeg juleaften af med at køre i to timer til Odense. Det var dumt, griner sangeren.

Hvad er din rolle i julen?

- Jeg er ham, der køber gode gaver. Og det er næsten, som om at jo tættere vi kommer på den 23., desto bedre bliver gaverne, fortæller han.

Derfor ved sangeren endnu ikke, hvad der kommer til at ligge under juletræet med til og fra-kort fra ham i år.

- Men jeg kunne godt forestille mig, at det bliver nogle lidt eksotiske gaver i år, for man skal jo have noget med hjem fra Sydamerika eller Kina eller USA, siger sangeren, der den seneste tid har turneret kloden rundt med musikken fra Netflix-filmen "A Beautiful Life", som han har hovedrollen i.

Hvad gør I til jul, som overrasker andre?

- Jeg går i kirke og beder en lille julebøn og synger en lille julesalme. Det er den eneste gang på året. Men det er det, som kirken også er for mig, fortæller Christopher.

- Nu er jeg ikke sådan supertroende. Men jeg forbinder juledag med en tur i kirken. Der er noget magisk i det rum. Man behøver ikke at være troende for at kunne mærke og forstå, hvorfor folk stadig den dag i dag finder mening, svar og tryghed ved religion, mener Christopher.

- Det er ikke noget, jeg selv har dyrket supermeget. Men lige juleaften får den altså en over troen, griner han.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Jeg husker tydeligt, at jeg fik et par ski, da jeg var 10-11 år. Jeg glemmer det aldrig, fordi min mor og far lavede den klassiske: "Så er der ikke flere gaver tilbage". Jeg var lidt skuffet over den høst, jeg havde haft den aften.

- Men så sagde min far, at jeg skulle prøve at komme med ned i kælderen, og der stod de her ski. Vi skulle nemlig på skiferie et par uger efter. Jeg havde det bare sådan, at det var det fedeste.

Hvilken julegave har fået dig til at græde?

- Jeg har ikke grædt over gaver på noget tidspunkt i mit liv, tror jeg. Men jeg har næsten været mere rørt af at se folk åbne gaver, som jeg har givet, og blive rørt, siger Christopher og fortsætter:

- Det er jo klart federe at give gaver, end det er at åbne gaver. Og jeg har givet et par gaver, hvor jeg har sådan ægte glædet mig til at se, hvordan personen reagerer. Specielt hvis det har været til min bror, mor, far eller Cecilie.

Hvad håber du, der ligger under juletræet i år?

- Ikke bløde pakker i hvert fald. Jeg kan ikke mere tøj.

Christopher griner, inden han trækker lidt i land:

- Så skal det være sokker eller underbukser. Det er jo en klassiker. Den står ligesom på ønskelisten hvert år. Parfumer er også altid godt.

Christopher har fødselsdag en måneds tid efter jul, så ønskesedlen er ikke så lang.

- Jeg er dårlig til gaver, det må jeg bare sige. Hvis der er noget, jeg har brug for, så køber jeg det. Og hvis der noget, som jeg virkelig ønsker mig, så kan jeg næsten ikke lide at bede om det, særligt hvis det er nogle store ting.

- Nu er jeg jo ved at være så voksen, så måske jeg bare skulle ønske mig en fed køkkenkniv, griner sangeren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2023 - 08:00

FAKTA: Danskerne tænder lys i december

* Tre ud af fire danskere regner med at bruge levende lys i deres bolig i julen 2023.

* 80 procent af dem, der regner med at bruge levende lys, vil bruge kalenderlys.

* 43 procent af dem, der regner med at bruge levende lys i julen 2023, har ikke planlagt
eller talt om, hvad de gør, hvis der opstår en mindre brand i deres bolig på grund af
levende lys.

* 47 procent af danskere bruger levende lys i et lidt eller væsentligt mindre omfang i julen
end for fem år siden.

* 12 procent er stoppet med at bruge levende lys.

Kilde: rapporten "Danskernes brug af levende lys i julen" af TrygFonden og Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/12/2023 - 08:00

FAKTA: Hold brandfaren nede i juletiden

* Gå aldrig fra levende lys, og stil dem ikke i træk.

* Lav din juledekoration, så lysene ikke kommer tæt på brændbare materialer.

* Stil ikke juledekorationen tæt på noget, der kan brænde.

* Hav altid vand og/eller en vandforstøver i nærheden, når du har levende lys tændt.

* Installér røgalarmer i hjemmet, og test dem jævnligt.

Kilde: Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv