Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kongens Lyngby, 27/04/2025 - 15:43

Mette Frederiksen er klar til at møde Donald Trump

Statsministeren og formanden for Naalakkersuisut, Jens-Frederik Nielsen, har søndag holdt møde på Marienborg.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Statsminister Mette Frederiksen (S) er klar til at mødes med USA's præsident, Donald Trump, om Grønland-spørgsmålet. Også selv om hun egentlig synes, at hun og grønlænderne selv har været meget tydelige i deres afvisning af præsidenten.

- Vi har været meget tydelige i vores sprogbrug. Vi vil altid gerne mødes med den amerikanske præsident, selvfølgelig vil vi det, siger hun søndag ved et doorstep på Marienborg, som er statsministerens embedsbolig.

- Men jeg synes, vi har været meget tydelige i, hvad der er rigsfællesskabets tilgang til alle dele af kongeriget Danmark, tilføjer statsministeren.

Grønlands regeringschef, Jens-Frederik Nielsen, får samme spørgsmål, altså om han er klar til at møde Trump.

- Jeg vil lægge mig dér, hvor Mette ligger, svarer han.

Jens-Frederik Nielsen understreger, at han ikke har været begejstret for Donald Trumps ageren i forhold til et fremtidigt samarbejde mellem Grønland og USA.

- Man kan ikke have en partner, hvor der ikke er nogen form for gensidig respekt. Vi vil aldrig være et stykke ejendom, der kan købes af nogen som helst, siger den grønlandske regeringschef.

33-årige Jens-Frederik Nielsen blev i marts formand for Grønlands regering, Naalakkersuisut, efter at hans parti, Demokraatit, blev den store vinder ved det grønlandske parlamentsvalg.

Jens-Frederik Nielsen er chef for en regering, der har deltagelse af fire af fem partier i parlamentet.

Den brede regering er også kommet i stand, fordi Grønland gennem de seneste fire måneder har været genstand for massiv og uønsket interesse fra Donald Trump.

Præsidenten har adskillige gange ytret sit ønske om at få Grønland på amerikanske hænder, og han har ikke udelukket brug af militær tvang for at nå det mål.

Mødet mellem Jens-Frederik Nielsen og Mette Frederiksen handlede blandt andet om at se på nogle af "de mørke kapitler" i historien mellem Danmark og Grønland. Herunder den såkaldte "spiralsag".

Derudover talte regeringscheferne om, hvordan Danmark og Grønland kan styrke den fremtidige samarbejdsrelation i rigsfællesskabet, der også består af Færøerne.

Det gælder blandt andet i forhold til, om selvstyreloven fra 2009 skal revideres.

- Der er ikke noget, der er udelukket på forhånd, heller ikke at kigge på selvstyreloven. Danmark har vilje til at investere i det grønlandske samfund, siger Mette Frederiksen.

Grønland har længe ønsket at blive selvstændigt i fremtiden. Jens-Frederik Nielsen går ind for en balanceret løsrivelsesproces, der skal ske i samarbejde med Danmark.

Danmark yder hvert år et bloktilskud på omkring fire milliarder kroner til Grønland, og herudover finansierer Danmark også for eksempel politi og forsvar.

Jens-Frederik Nielsen vil gerne have sig frabedt, at Grønland af nogle bliver anset for at være en økonomisk byrde for Danmark.

- Al snak om, at ting, der ændres i selvstyreloven, kan være en ekstraregning for Danmark, synes jeg er forkert i den nuværende situation, siger han.

Mandag rejser Jens-Frederik Nielsen tilbage til Grønland. Det sker blandt andet i selskab med kong Frederik, som den grønlandske regeringschef forinden har været i audiens hos.

/ritzau/

København, 28/04/2025 - 23:06

Billie Eilish blæser anmelderne bagover i Royal Arena

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

Den 23-årige sanger Billie Eilish leverede på alle parametre i Royal Arena, skriver B.T.'s anmelder.

Den amerikanske verdensstjerne Billie Eilish får store roser med på vejen, efter at hun mandag aften gav den første af to udsolgte koncerter i Royal Arena i København.

Jyllands-Postens anmelder kalder sangeren "uovervindelig", mens man hos B.T. blev "blæst godt og gammeldags bagover".

- Der var mandag aften dømt total gudedyrkelse i Royal Arena, og den 23-årige verdensstjerne leverede på alle parametre. Vanvittig oplevelse, vanvittig fedt!, lyder det hos B.T.

Koncerterne er en del af hendes verdensturné "Hit Me Hard and Soft", som også er navnet på Eilish' seneste og tredje album.

De kommende dage og uger lægger hun også vejen forbi en lang række andre europæiske lande som Tyskland, Holland, Italien og Frankrig.

Samtlige af de kommende koncerter er meldt udsolgt.

Billie Eilish roses mandag for ikke at have gået i en fælde, som mange andre musikere havner i.

- På intet tidspunkt faldt hun for fristelsen til at sovse sine sange ind i unødige, musikalske og visuelle effekter. Alt det, der var, gav mening, skriver Jyllands-Postens anmelder.

- Hun havde mod til at lade sangene stå stort set alene – især de inderlige, nærmest afpillede sange fra det seneste album, sidste års fremragende ”Hit Me Hard And Soft” – blev leveret uden lir.

Både B.T. og Jyllands-Posten har kvitteret med seks ud af seks stjerne for koncerten.

Helt så gavmild er Ekstra Bladets Thomas Treo ikke, omend Billie Eilish imponerede ham.

- Billie Eilish blev overdøvet af delirisk fanskare, men popidolet imponerede, når man kunne høre hende, skriver han i sin anmeldelse, hvor sangeren får fire ud af seks stjerner.

Billie Eilish gav senest koncerter i Danmark i 2019, hvor hun både var forbi Vega og festivalen Tinderbox.

Hun udgav sin første single, "Don't Smile at Me" i 2017, da hun var 15 år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 22:40

Billie Eilish blæser anmelderne bagover i Royal Arena

Den 23-årige sanger Billie Eilish leverede på alle parametre i Royal Arena, skriver B.T.'s anmelder.

Den amerikanske verdensstjerne Billie Eilish får store roser med på vejen, efter at hun mandag aften gav den første af to udsolgte koncerter i Royal Arena i København.

Jyllands-Postens anmelder kalder sangeren "uovervindelig", mens man hos B.T. blev "blæst godt og gammeldags bagover".

- Der var mandag aften dømt total gudedyrkelse i Royal Arena, og den 23-årige verdensstjerne leverede på alle parametre. Vanvittig oplevelse, vanvittig fedt!, lyder det hos B.T.

Koncerterne er en del l af hendes verdensturné "Hit Me Hard and Soft", som også er navnet på Eilish' seneste album.

De kommende dage og uger lægger hun også vejen forbi en lang række andre europæiske lande som Tyskland, Holland, Italien og Frankrig.

Samtlige af de kommende koncerter er meldt udsolgt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

FAKTA: Kærlighedssvindel stiger igen

* Tallene viser antal sager, det samlede tabte beløb og gennemsnitligt beløb per sag.

* 2024: 557 sager, 22,6 millioner kroner, 40.574 kroner.

* 2023: 490 sager, 17,1 million kroner, 34.897 kroner.

* 2022: 1099 sager, 22 millioner kroner, 20.018 kroner.

* 2021: 828 sager, 20,9 millioner kroner, 25.241 kroner.

* 2020: 721 sager, 6,6 millioner kroner, 9153 kroner.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

Forført, forelsket og flået på nettet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kærlighedssvindel er steget igen. Svindlere udnytter ofrenes følelser for at franarre dem penge, og det vurderes, at mange ofre tier af skam.

Hvert år bliver hundredvis af danskere lokket ind i romantiske relationer, der ender med tømte bankkonti og knuste hjerter.

Kærlighedssvindel er en kynisk form for kriminalitet, hvor svindlere spiller på følelser og manipulerer for at franarre deres ofre penge.

Det fortæller kommunikationsrådgiver Marie Laure Lebech Pépin, som har udarbejdet det kvalitative studie "Offer for kærlighed" om kærlighedssvindel som kandidatspeciale på Københavns Universitet.

- Offeret udvikler ofte stærke følelser og beskriver dem som ægte kærlighed. I de sager, jeg har beskæftiget mig med, fortæller ofrene, at følelserne føltes oprigtige og dybe, siger hun.

For offeret er det et kæresteforhold, der opstår, og det kan vare i flere år. Men for svindleren er forholdet ikke ægte. Det er blot et middel til at lokke penge ud af offeret.

Sidste år lykkedes det svindlerne at slippe afsted med 22,6 millioner kroner fordelt på 557 sager. Til sammenligning var der 490 sager i 2023 med et samlet tab på 17,1 million kroner. Det viser tal fra Finans Danmark, som vurderer, at det reelle omfang er større, fordi mange ofre tier af skam.

En svindler får typisk kontakt til sit offer via sociale medier, hvor de begynder at skrive sammen og får opbygget en relation.

Kontakten bliver ret hurtigt på svindlerens anmodning flyttet til en krypteret beskedtjeneste som WhatsApp eller Telegram.

- Tjenesterne giver også mulighed for at sende billeder, lydfiler, dele sin lokation og ringe, hvilket gør det nemmere for svindleren at virke troværdig og berolige eventuelle bekymringer hos offeret, siger Marie Laure Lebech Pépin.

Sociale medier og beskedtjenester har gjort det nemmere at opretholde en konstant kontakt, hvilket forstærker båndet og giver svindlerne mulighed for at manipulere når som helst døgnet rundt.

- Jeg tror grundlæggende, at mange er bevidste om, at man kan blive udnyttet i kærlighed. Men når relationen udvikler sig digitalt, bliver det meget sværere at fange de advarselssignaler, der normalt ville få advarselslamperne til at blinke, siger hun.

Ifølge Marie Laure Lebech Pépin starter manipulationen ofte helt fra begyndelsen af kontakten, hvor svindlerne forsøger at forme offeret.

Det sker blandt andet ved at præsentere idéen om, at et perfekt kæresteforhold handler om at hjælpe og stole på hinanden.

På den måde får svindleren også tegnet et billede af, hvordan offeret bør opføre sig, hvis de to skal være i et forhold.

- Og ofte ønsker offeret netop at være i et forhold med svindleren, siger hun.

Hun vurderer, at myndigheder og banker, der vil forebygge kærlighedssvindel, bør overveje at droppe kampagner, der kun advarer imod at overføre penge til fremmede og ukendte personer.

For ofrene, der udsættes for kærlighedssvindel, er svindleren nemlig ikke en fremmed, men tværtimod en person, de føler sig tæt knyttet til.

- Når et offer er blevet svindlet og står tilbage med skam, skyld og en ødelagt bankkonto, hjælper det ikke at betragte svindlen som noget, der er sket med en fremmed. De ofre, jeg har talt med, siger, at de føler kærestesorg, siger hun.

Vi bør også som samfund tænke over, hvordan vi taler om denne form for svindel, mener hun:

- Hvis vi reagerer med latterliggørelse eller beskriver ofrene som dumme, risikerer vi at gøre emnet så tabubelagt, at ofre ikke tør tale om det eller søge hjælp, selv om de har en fornemmelse af, at noget er galt.

Som offer skal man trygt kunne række ud til andre, hvis man har en mistanke. Derfor er det ifølge Marie Laure Lebech Pépin vigtigt, at en pårørende tager det alvorligt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek