København, 17/09/2023 - 08:00
Udforsk din længsel hvis du hjemsøges af en gammel flamme
Kører din hjerne i ring over en kærlighed fra fortiden, kan det være dig selv, du savner, og ikke ekskæresten, lyder det fra psykolog.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Brænder en gammel flamme pludselig i baghovedet, selv om det er flere år siden, I gik hver til sit?
Så skal du finde ud af, hvorfor dine tanker bliver ved med at kredse om ham eller hende. Det siger Vibeke Dalum, der har over 35 års erfaring som par- og familieterapeut.
- Du må analysere dig frem til, hvad det er, du går og længes efter, og om det overhovedet er bundet op på den person, eller om det blot er en drøm, som du bruger til at flygte fra virkeligheden, siger Vibeke Dalum.
Samme pointe kommer fra psykolog Camilla Bechsgaard. Hvis du befinder dig i et forhold, kan det være en god idé at tage en snak med din partner, mener hun.
- Det kan være, du savner, at livet rummer andet end at gå på arbejde og hente børn. Måske mangler der noget kriller i maven, siger Camilla Bechsgaard.
Gennemgår du en følelsesmæssigt død periode, kan sindet godt finde på at afspille minder fra en fortidig forelskelse.
- Personen repræsenterer noget frihed eller drømmen om noget spændende, fortæller hun og tilføjer, at det også kan være, at du savner en side af dig selv, som i højere grad var til stede, da du var yngre.
En anden mulighed er, at du blev så hårdt såret over bruddet med personen, at dit hjerte stadig sørger. For tabt kærlighed kan sagtens hjemsøge dig, mange år efter forholdet sluttede, lyder det fra Vibeke Dalum.
- Med årene kommer sorgen sjældnere, og den har nogle andre nuancer. Men man tager nogle ture i manegen med jævne mellemrum, hvor den vender tilbage, siger hun og fortsætter:
- Nogle brud kan udløse de samme menneskelige reaktioner som ved et dødsfald, og sorgen er svær, fordi personen stadig går lyslevende rundt derude.
Når du har analyseret dig til bunds i den ulmende følelse omkring den gamle flamme, kan du også nå frem til den konklusion, at du vil prøve at tage kontakt.
Det er set før, at eksempelvis barndomskærester finder sammen igen efter mange års adskillelse, siger Camilla Bechsgaard.
- I er sikkert nogle nye mennesker, der har nogle nye erfaringer. Det kan være, at du ikke var moden nok til at værdsætte den anden, da I var kærester som 25-årige, men det er du nu, siger hun.
/ritzau fokus/