Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Basel, 17/05/2025 - 14:12

Grandprixboss i Eurovision-ekstase: Hele DR er rigtig glade

Efter målsætningen om en finaleplads er indfriet, håber DR, at Sissal ender på venstre side af pointtavlen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

DR's store grandprixstrategi er endelig slået igennem, og Danmark står således i sin første Eurovision-finale siden 2019.

Derfor er det en lettet og glad grandprixboss, der ser frem mod lørdag aftens finale, hvor Dannebrog er repræsenteret af Sissal, som stiller op med popbraget "Hallucination".

- Hele DR er rigtig, rigtig glade. Det er der ingen tvivl om, siger Erik Struve Hansen.

- Det er jo ikke mig, der har siddet alene og været en master, der har styret showet. Det er en holdindsats, og der er virkelig mange involveret. Den strategi, vi har udrullet, har også været en, som min chef og vores direktør har været involveret i og har troet på hele vejen, og som vi nu ser kan noget.

Efter flere års finalefadæse iværksatte DR i 2023 en ny grandprixstrategi: kærlighed ved første lyt kombineret med en stærk performance visuelt og vokalt.

Til sidste års Eurovision var Saba og nummeret "Sand" valgt ud fra netop de parametre. Men også der løb håbet om en finaleplads ud som sand imellem fingrene.

DR stod fast på at fortsætte strategien, og i år er den så lykkedes.

Det har været public service-stationens målsætning at nå finalen. Men med den indfriet tør Erik Struve Hansen godt at sætte en ny.

- Vi er jo bare superglade for at være med i finalen, og så kommer vi til at fyre den max af. Men som Sissal siger, så er drømmen og håbet at ende på den venstre side af pointtavlen, som er der, de allerbedste ligger. Det er i top-13, siger han og pointerer dog:

- Det er et meget, meget ambitiøst mål, og det er også fuldstændig umuligt at regne ud på forhånd. Det er en meget stærk finale. Men jeg synes også, vi har et rigtigt stærkt bud med.

Bookmakernes foreløbige favorit til at vinde årets Eurovision er satiretrioen Kaj, som repræsenterer Sverige med saunasangen "Bara Bada Bastu".

Hernæst følger Østrigs operainspirerede ballade "Wasted Love" af sangeren JJ.

Bookmakerne havde dog slet ikke forventet, at Danmark ville være i spil om Eurovision-sejren og udgøre et af de 26 lande, der er plads til i finalen.

Eurovision-finalen kan ses på DR1 lørdag aften.

/ritzau/

Basel, 17/05/2025 - 23:13

Finaleklar Sissal glæder sig til at vende hjem til leverpostejen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Uanset hvordan Eurovision-finalen ender for Sissal, venter hverdagen uden glitter og glamour i næste uge.

De forgangne uger har været hæsblæsende for Danmarks Eurovision-håb, Sissal.

Lørdag kulminerer det i den grande finale, hvor Danmark er repræsenteret for første gang siden 2019.

- Nu giver jeg den det aller-allersidste, jeg har. Det kommer til at være fedt. Jeg tror, jeg kommer til at hygge mig vildt meget, for i morgen er den her boble overstået. Men det bliver også dejligt at komme hjem til leverpostejen igen, siger den færøskfødte sanger foran den fremmødte presse.

Hun skal fuldføre lærerstudiet, men mest af alt glæder hun sig til at komme hjem til København og kramme sine to døtre, Mikkalina og Jonna Sofía.

Børnene har været med hende nogle dage i Basel i Schweiz, hvor årets Eurovision afholdes. Men de tog hjem, da Eurovision-ugen blev skudt i gang søndag med åbningsceremonien.

Det ville blive for hektisk for to små børn på tre og fem år at være en del af hurlumhejen, der omgiver Eurovision. Så de er sammen med deres far, som Sissal brød med tidligere på året og i dag har et fint venskab med.

Bookmakerne havde dog spået, at Sissal selv kunne rejse hjem efter torsdagens semifinale.

De troede ingenlunde, at den 30-årige Hallucination-stjerne ville kvalificere sig. Men Sissal overbeviste seerne.

Det skal hun gøre igen lørdag aften. For fredag afgav landenes respektive fagjuryer deres point ved en stor gennemspilning af finaleshowet. Deres vurdering tæller halvdelen af afgørelsen og bliver afsløret til selve finalen lørdag aften.

- Jeg var ikke nervøs overhovedet, fortæller Sissal.

- Det var mærkeligt, jeg var totalt afslappet. Jeg tror bare, at jeg begyndte at have det så sjovt på scenen. Jeg glemte også at kigge i et kamera og kiggede ud på alle folk i stedet for. Men jeg tror faktisk, det var en af mine bedste performances.

Fredag var der foruden gennemspilning af finaleshowet også en generalprøve inden, men her sang Sissal ikke igennem for at spare på stemmen.

Hun har været forkølet, siden hun ankom til Basel, og har været til lægen, som ikke fandt tegn på inflammation, men på hævede stemmelæber.

- Jeg har jo lavet musicals før, hvor jeg har sunget hver dag i to måneder. Men der er så mange ting, der spiller ind i Eurovision, siger hun og fortsætter:

- Der er pres, stress og absurd mange interview og mange fester, som også gør, at man bruger sin stemme uhensigtsmæssigt. Det er ikke normalt for mig, at min stemme er så skrøbelig. Men Eurovision er hårdt.

Hun forsikrer dog, at hendes stemme shiner i finalen.

- I aften ved jeg, at den nok skal klare det. Det er ikke et problem.

Eurovision-finalen kan ses på DR1 lørdag aften.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 17/05/2025 - 21:22

Brødrene Olsens vindersejr åbner Eurovision-finalen

Philip Davali/Ritzau Scanpix

"Fly on the Wings of Love", som Brødrene Olsen vandt Eurovision med i 2000, indgik i årets finale.

Årets internationale melodigrandprix kulminerer lørdag aften med den grande finale.

Inden årets 26 finalister, heriblandt Danmarks Eurovision-håb, Sissal, som stiller op med nummeret "Hallucination", blev præsenteret på scenen, strøg en åbningsgimmick over skærmen til tonerne af blandt andet Brødrene Olsens "Fly on the Wings of Love".

De danske brødre bestående af Jørgen Olsen og Niels "Noller" Olsen vandt Eurovision for præcis 25 år siden.

I åbningsgimmicken så man Eurovision-vindertrofæet blive kastet ud fra et fly og lande i en sø, inden det blev fragtet gennem Schweiz, hvor årets Eurovision afholdes, for til sidst at ende i St. Jakobshalle i storbyen Basel.

Olsen-brødrenes grandprixhit spillede også en stor rolle i tirsdagens semifinale.

Det var nemlig Jørgen Olsen, den ene del af brødrene, som lukkede showet med en ny udgave af "Fly on the Wings of Love" kaldet "United by Love" inspireret af grandprixets slogan om at være forenet af musik.

Jørgen Olsen fremførte sangen alene. Noller er stadig mærket af den blodprop, der ramte ham i 2019, og af den hjernetumor, han fik konstateret kort efter, og kunne derfor ikke stå på scenen i Basel.

Danmark har vundet det internationale melodigrandprix tre gange. Inden Brødrene Olsens sejr i 2000 vandt Grethe & Jørgen Ingmanns "Dansevise" i 1963. Efterfølgende har Emmelie de Forest vundet konkurrencen. Det skete i 2013 med "Only Teardrops".

Lørdag bliver det afgjort, om Sissal bringer den fjerde grandprixsejr til Danmark.

Dog er bookmakernes foreløbige favorit til at vinde årets Eurovision dog stadig satiretrioen Kaj, som repræsenterer Sverige med saunasangen "Bara Bada Bastu".

Herefter følger Østrigs operainspirerede ballade "Wasted Love" af sangeren JJ.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

FAKTA: Spis mad med mindre salt

* Der er nok mange, som ikke bekymrer sig meget om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget.

* For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

* Undersøgelser viser, at 38 procent af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

* Hvis vi hver især i gennemsnit skærer tre gram salt af det daglige forbrug, kan vi i Danmark forvente, at 400.000 færre mennesker har
forhøjet blodtryk samt spare op mod to milliarder kroner hvert år på udgifter relateret til hjerte-kar-sygdomme.

* De største kilder til salt i vores mad er blandt andet forarbejdede produkter, brød, kødpålæg og ost.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

Salt maden rigtigt hver gang

Perschfoto/Ritzau Scanpix

I maden er salt essentielt for smagen, men kan også bruges til at konservere og binde ingredienser sammen. Et vigtigt lille trin kan hjælpe med at salte nok.

Det hænder, at en ellers indbydende ret ender med at smage fladt - ikke fordi den er lavet forkert, men fordi den mangler salt.

At salte maden tilstrækkeligt er ikke bare et spørgsmål om smag. Det er nøglen til, at din ret lykkes, fortæller kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl, der giver et par råd til, hvordan du kan ramme den rette mængde salt hver gang.

- Salt er et mineral, der både giver og forstærker smag, siger han.

Hvis du ofte synes, at maden mangler en smule salt ved servering, kan det ifølge Toftdahl skyldes, at et vigtigt trin er blevet sprunget over i madlavningen.

- Den nok nemmeste måde at lykkes med sin saltning er at tilsætte en smule salt under tilberedningen og derefter tilsmage retten, når den er færdig, siger han.

- Det er helt afgørende at huske tilsmagningen inden servering. For det er her, man som kok vurderer, om smagene sidder, som de skal - og justerer, hvis ikke det er tilfældet.

Ud over at give smag bruges salt som konserveringsmiddel, da det trækker vand ud af ingredienserne gennem en proces kaldet osmose. Det reducerer vandindholdet og hæmmer væksten af bakterier.

- Salt kan også forbedre teksturen i eksempelvis frikadeller ved at binde ingredienserne sammen. Når saltet tilsættes frikadellefarsen, opløses proteinerne i kødet, og det hjælper med at holde farsen sammen, siger han.

Det er sværere at justere salt i frikadeller, når de først er tilberedt. For at sikre den rette saltmængde bør du derfor smage på farsen, inden du begynder at stege, eller stege en lille prøvefrikadelle og smage den, før du fortsætter.

- Mange ingredienser, såsom kødkraft, tomatpuré og soja, indeholder en del salt. Hvis du bruger dem i en ret, bør du være ekstra varsom med salt og stadig tilsmage til sidst, siger han.

Selv om salt er vigtigt for smagen, anbefaler myndighederne at være opmærksom på sit saltforbrug, da for meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser ni ud af ti danskere mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum fem-seks gram salt dagligt.

Især mænd har et højt saltindtag og spiser i gennemsnit mere salt end kvinder.

- Ved at salte lidt mindre under tilberedningen og tilsmage til sidst, vil det typisk også være nemmere at ramme den rette saltbalance, der hverken er for meget eller for lidt, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Salt findes i mange forskellige varianter, men ifølge Thomas Rønsch Toftdahl kan du faktisk nøjes med at have to typer salt i hjemmet:

- De er det klassiske fine husholdningssalt og havsalt i flager, hvis man vil have lidt mere tekstur.

Thomas Rønsch Toftdahl anbefaler, at man vælger et salt, der udvindes fra naturen. Det kan være salt fra havvand eller underjordiske kilder.

Han kalder salt for et af de vigtigste redskaber i køkkenet. Og tilsmagning er altså en af de mere enkle veje til at ramme den rette saltbalance hver gang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek