Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/10/2021 - 08:00

Vegetarisk på budget: Få billig mad til at sprudle af velsmag

Små hacks i køkkenet sender dine billige retter op i en helt anden klasse. Tænk i forskellig smag, konsistens og tilberedning.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

God mad kan sagtens være billig - men den skal ikke smage fattigt.

Det er ambitionen, når kogebogsforfatter Camilla Skov går i køkkenet. Hun er aktuel med bogen "Billig mad på dyre tallerkener" og har samlet en lang række råd til at få billige råvarer til at smage af en million.

- Fedt er helt essentielt, fordi det er en smagsbærer. Hvis folk synes, at vegetarisk mad er kedeligt, er det ofte, fordi der ikke er brugt nok fedt til at tilfredsstille sanserne og løfte smagene.

- Så olie og smør er supervigtigt. En smagsneutral olie er god at stege i, og så kan man have en god olivenolie til dressinger, forklarer Camilla Skov, som også står bag bloggen "Vegetarisk Hverdag".

Generelt skal du bygge din ret op med forskellige smagslag. Det betyder, at du altid skal tænke over at få syre, salt, sødme, bitterhed og umami ind.

- Pasta med tomatsovs kan være drønkedeligt, hvis du bare har varmet lidt tomat op. Men det kan være helt fantastisk, hvis du kommer lidt eddike, sukker og ekstra fedt i, siger hun og uddyber:

- Jeg kunne sagtens finde på at karamellisere nogle løg i olivenolie, lade det simre med tomater og lidt sukker og så brune noget smør og hælde i sovsen til sidst. Så får du en virkelig godt tomatsovs med en karamelliseret ekstra dimension.

Dernæst handler det om at få forskellige teksturer ind i retten. Hvis alle elementerne er bløde, så tilføj noget, der knaser - eksempelvis ristede brødkrummer, nødder eller kerner.

Selv om Camilla Skov netop har udgivet en kogebog med budgetmad, så betyder det ikke, at hun går efter de billigste ingredienser i supermarkedet.

Tværtimod prioriterer hun sine kroner, så hun får eksempelvis den ene lækre parmesanost, der kan bruges på tværs af retter.

- Man bruger ikke ret meget ad gangen. Og nogle gange er er det lige den teske- eller spiseskefuld, der gør forskellen, så måltidet ikke føles fattigt, forklarer hun.

Tina Beermann er klinisk diætist og sidder med i Dansk Vegetarisk Forenings panel af sundhedsfaglige eksperter, og hun råder til at tænke i forskellige tilberedninger for at få smag frem i grøntsagerne.

- Grillstegning giver rigtig meget smag til grøntsager eksempelvis peberfrugter og kål. Varmebehandling får meget mere smag frem i tomater og svampe.

- Du kan lave grønkålschips i ovnen. Og du kan bage små buketter af broccoli i ovnen i stedet for at dampe eller koge dem. Så får du mere umamismag frem, forklarer Tina Beermann.

Hvis du er til det, kan du også give grøntsagerne et twist med fermentering. Bare husk, at de fermenterede sager skal bruges som smagsgiver i en ret - ikke som et tilbehør. Ellers bliver det alt for salt. Brug det, som du ville bruge kapers, oliven eller sojasovs.

- Man skal kun bruge en lille skefuld af de fermenterede grøntsager, så kan det give smag til en hel ret, siger hun.

Hun råder også til at have et fast arsenal af lækre dressinger og sovser i køleskabet. Så kan du altid hælde lidt soja-, teriyaki- eller chilisovs over maden.

Det samme gælder med sennep, peanutbutter og tahin, så du kan lave en hurtig dressing.

Hav også gerne kapers, oliven og soltørrede tomater stående.

- Det kan du hakke i fine stykker og blande i grøntsagsretten. Det giver rigtig meget umamismag, siger Tina Beermann.

/ritzau fokus/

København, 26/04/2024 - 13:42

Tobias Rahim: Jeg har det virkelig godt nu

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Den danske popstjerne Tobias Rahim siger til P4 i et sjældent interview, at han er kommet godt ud på den anden side af et "psykisk uvejr".

Hans musik topper konstant de danske hitlister, men popstjernen Tobias Rahim har i et år været helt tavs, når det gælder interview i medierne.

Torsdag blev det mønster dog brudt med et eksklusivt besøg i radioprogrammet "Formiddag på 4'eren" på DR's kanal P4.

- Jeg har det virkelig godt nu. Jeg har det basically (i bund og grund, red.) fucking godt, siger Tobias Rahim blandt andet, da han af en P4-lytter bliver spurgt til, hvordan han har det.

Den nu 34-årige sangskriver og sanger har tidligere været åben omkring, at han i perioder har kæmpet med angst. Tilbage i 2022 trak han for eksempel stikket lige op til udgivelsen af debutalbummet "Når sjælen kaster op".

Men nu befinder han sig et meget bedre sted, fortæller han til "Formiddag på 4'eren".

- Det føles, som om jeg har krydset det bjerg, og jeg er nået om på den anden side, hvor det er dejligt at være igen. Jeg føler, at jeg har været i psykisk uvejr eller lidelse, eller hvad man kalder det, lyder det fra Tobias Rahim, der blandt andet er kendt for hits som "Stor mand" og "Flyvende Faduma".

Sange, som ifølge en opgørelse fra musikorganisationen Koda, toppede listen over de mest indtjenende numre i Danmark sidste år.

Til sommer kan Tobias Rahim opleves live flere steder i landet - blandt andet i forbindelse med koncertturnéen Grøn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 12:00

FAKTA: Cecilie Stenspil

* 44-årige Cecilie Stenspil blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2006.

* Hun fik sit gennembruddet i DR-serien "Livvagterne", hvor hun havde en af hovedrollerne.

* Hun har også haft hovedrollen i dramafilmen "Kollision" fra 2019. Derudover har hun haft roller i thrillerserien "Gidseltagningen" og i dramakomediefilmen "Lang historie kort".

* Privat er hun gift med skuespilleren Troels Lyby, som hun har en søn og en datter sammen med. Troels Lyby har også to børn fra sit første ægteskab.

* Hun er storesøster til skuespilleren Simon Stenspil, der også har en rolle i "Badehotellet".

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Ringorm og alvorlige infektioner

* Ringorm er en almindelig, men yderst irriterende svampesygdom. Smitten kan komme fra både hunde og katte og sker direkte fra dyr til menneske.

* Ringormen sidder i dyrenes hud som en rødmen og kan være meget kløende. På mennesker viser den sig også som kløende, røde pletter, der er højrøde i kanten og lyserøde i midten.

* Ringorm kan behandles med svampemidler, der kan købes i håndkøb, mens kæledyr må en tur forbi dyrlægen.

* Som katteejer skal være påpasselig med at blive bidt af sin kat, da deres bakterier i munden og de dybe indstik, de kan lave med tænderne, kan give alvorlige infektioner. Søg derfor altid læge, hvis du er blevet bidt af en kat.

Kilde: Sanne Ross Sørensen, dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Disse sygdomme kan du få fra dit kæledyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Borrelia, leptospirose og toxoplasmose er blot nogle af de sygdomme, du kan blive smittet med af dine firbenede venner.

Sygdomme, der smitter fra kæledyr til mennesker - kaldet zoonoser - kan være farlige.

Der findes mange af sådanne sygdomme af varierende hyppighed og alvor, fortæller Sanne Ross Sørensen, der er dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

Hun nævner tre zoonoser, man som kæledyrsejer skal være opmærksom på:

1. Borrelia

Borrelia overføres fra flåter.

- Man plejer at sige, at hvis flåten sidder på huden mellem 12 og 48 timer, så kan den overføre borrelia-bakterien til blodbanerne, siger Sanne Ross Sørensen.

Symptomerne er ledsmerter, feber og i værste tilfælde lammelser for både dyr og mennesker. På menneskehud ses også en rødmen, hvor flåten har siddet.

Man skal altid søge enten læge eller dyrlæge, hvis man ser symptomer hos sig selv eller sit kæledyr, råder dyrlægen.

Højsæsonen for flåter er fra april til oktober. Her bør man dagligt undersøge kæledyr og familie for flåter, fortæller Sanne Ross Sørensen.

- Men man skal faktisk allerede begynde sidst i februar og fortsætte helt ind i november, siger hun.

2. Leptospirose:

Leptospirose kommer oprindeligt fra gnavere og smitter via urin - blandt andet gennem mund, slimhinder eller sår.

Særligt hunde kan smittes, hvis man går tur i våde områder, hvor der er mus og rotter.

Symptomerne hos hunde er typisk høj feber, nedstemthed, opkast og diarre, mens man hos mennesker ser milde influenzalignende symptomer.

Både for hund og ejer kan zoonosen være farlig, da den sætter sig i nyrerne og i værste tilfælde kan føre til organsvigt.

Opdages sygdommen tidligt, kan den som oftest behandles med antibiotika.

- Men senere kan den være svær at behandle og kan føre til, at man må aflive hunden, siger Sanne Ross Sørensen, der anbefaler, at man får sin hund vaccineret mod leptospirose.

3. Toxoplasmose

Parasitten toxoplasma er ofte forkommende, men giver sjældent sygdommen toxoplasmose, der er særligt alvorlig for gravide og personer med svækket immunforsvar.

Zoonosen findes kun hos katte, der oftest smittes gennem råt kød - for eksempel hvis de spiser mus og fugle.

- Det vil sige, at udekatte har større risiko for at bære smitten end indekatte, siger Sanne Ross Sørensen.

Toxoplasmose overføres til mennesker gennem kattens afføring.

Katte har som oftest ingen symptomer, og det samme gælder for voksne og børn. Dog kan man opleve feber, træthed og hævede lymfeknuder.

Immunsvækkede personer har større risiko for at få symptomer, mens gravide, der får parasitten, kan overføre smitten til fostret, hvor parasitten så vil forårsage skader på fostrets hjerne og øjne.

Derfor er det bedst, at man som gravid undgår at tømme kattebakke.

Generelt anbefaler Mette Kirkeskov Sie, der er sektionsleder ved Fødevarestyrelsen, at man altid søger dyrlæge, hvis ens kæledyr bliver syg.

Hun tilføjer, at det er vigtigt at fortælle dyrlægen, hvis der er sket noget unormalt med dyret op til.

- For eksempel hvis man har været ude og rejse med sit kæledyr, eller det stak af i en skov og måske har været i kontakt med vilde dyr. Så får dyrlægen, det bedste grundlag til at kunne stille den rigtige diagnose, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek