Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Teheran, 20/07/2019 - 07:23

Irans Revolutionsgarde beslaglægger britisk skib i Golfen

Storbritanniens udenrigsminister kalder tilbageholdelsen af to britiske skibe i Hormuzstrædet "uacceptabel".

Handout./Reuters

Af: /ritzau/

Irans Revolutionsgarde oplyser, at den fredag har beslaglagt et britisk skib i det højspændte område ved Hormuzstrædet.

Der er tale om den svenskejede olietanker "Stena Impero", der er indregistreret i London, Storbritannien.

Tankeren, der var på vej til Saudi-Arabien, skal ifølge Irans Revolutionsgarde have overtrådt internationale søfartsregler.

"Stena Imperos" ejer, svenske Stena Bulk, oplyser, at skibet befandt sig i internationalt farvand, da det blev standset. Efterfølgende skal skibet have ændret kurs mod den iranske ø Qeshm, der ligger i Hormuzstrædet.

Ifølge den britiske avis The Guardian har Irans Revolutionsgarde en militærbase på Qeshm.

Stena Bulk og herunder selskabet Northern Marine, der står for driften af skibet, oplyste tidligere fredag, at man "i øjeblikket ikke kan komme i kontakt med skibet".

Ifølge Northern Marine blev skibet mødt af både små skibe og helikoptere, da det blev tilbageholdt i Hormuzstrædet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Northern Marine oplyser, at der var 23 personer om bord på skibet. De 23 besætningsmedlemmer er fra Indien, Rusland, Letland og Filippinerne.

"Stena Impero" er blevet ført til den iranske havneby Bandar Abbas, oplyser Irans Revolutionsgarde lørdag morgen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Irans Revolutionsgarde var det britiske skib involveret i en ulykke med en iransk fiskebåd, før det blev beslaglagt.

Det oplyses videre, at alle 23 besætningsmedlemmer fortsat er om bord på skibet. Og der skal de blive, indtil en undersøgelse har fundet sted.

Der er lørdag morgen ingen meldinger om tilskadekomne.

Kort tid efter beslaglæggelsen af "Stena Impero" kom der meldinger om, at endnu et skib var blevet standset. Denne gang skulle der være tale om den britiske olietanker "Mesdar", der sejler under liberisk flag.

Efter at have fået en advarsel fik "Mesdar" dog lov til at sejle videre.

Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, fordømmer ifølge nyhedsbureauet AFP beslaglæggelsen af de to britiske skibe i Golfen og kalder hændelsen for "uacceptabel".

Aktionen mod "Stena Impero" kommer, ikke længe efter at briterne 4. juli tilbageholdt et iransk skib ved Gibraltar. De mistænker, at skibet ville trodse EU-sanktioner ved at fragte olie til Syrien.

Den påstand har Iran flere gange afvist og forlangt, at skibet bliver frigivet.

Højesteret i Gibraltar udstedte fredag en tilladelse til at tilbageholde det iranske tankskib i yderligere 30 dage indtil 15. august.

Fredagens beslaglæggelse er den seneste optrapning af en særdeles højspændt situation i området ved Hormuzstrædet, der forbinder Den Persiske Golf og Omanbugten.

Torsdag forlød det, at Iran havde tilbageholdt et skib fra De Forenede Arabiske Emirater. Og senere meddelte USA, at man havde skudt en iransk drone ned i området. Det er fredag blevet afvist af Iran.

For cirka en måned siden - den 20. juni - skød Iran en militærdrone fra USA ned over netop Hormuzstrædet. Det skete med et iransk jord-til-luftmissil.

Kort forinden havde USA beskyldt Iran for at angribe to tankskibe i området. Også det blev afvist af iranerne.

Området ved Den Persiske Golf er ekstremt vigtigt for verdens olieeksport.

Omkring 40 procent af verdens olieproduktion sejler ifølge erhvervsmediet Bloomberg fra Den Persiske Golf gennem Hormuzstrædet og via Omanbugten ud på Det Arabiske Hav og videre til resten af verden.

/ritzau/

København, 26/04/2024 - 13:42

Tobias Rahim: Jeg har det virkelig godt nu

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Den danske popstjerne Tobias Rahim siger til P4 i et sjældent interview, at han er kommet godt ud på den anden side af et "psykisk uvejr".

Hans musik topper konstant de danske hitlister, men popstjernen Tobias Rahim har i et år været helt tavs, når det gælder interview i medierne.

Torsdag blev det mønster dog brudt med et eksklusivt besøg i radioprogrammet "Formiddag på 4'eren" på DR's kanal P4.

- Jeg har det virkelig godt nu. Jeg har det basically (i bund og grund, red.) fucking godt, siger Tobias Rahim blandt andet, da han af en P4-lytter bliver spurgt til, hvordan han har det.

Den nu 34-årige sangskriver og sanger har tidligere været åben omkring, at han i perioder har kæmpet med angst. Tilbage i 2022 trak han for eksempel stikket lige op til udgivelsen af debutalbummet "Når sjælen kaster op".

Men nu befinder han sig et meget bedre sted, fortæller han til "Formiddag på 4'eren".

- Det føles, som om jeg har krydset det bjerg, og jeg er nået om på den anden side, hvor det er dejligt at være igen. Jeg føler, at jeg har været i psykisk uvejr eller lidelse, eller hvad man kalder det, lyder det fra Tobias Rahim, der blandt andet er kendt for hits som "Stor mand" og "Flyvende Faduma".

Sange, som ifølge en opgørelse fra musikorganisationen Koda, toppede listen over de mest indtjenende numre i Danmark sidste år.

Til sommer kan Tobias Rahim opleves live flere steder i landet - blandt andet i forbindelse med koncertturnéen Grøn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 12:00

FAKTA: Cecilie Stenspil

* 44-årige Cecilie Stenspil blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2006.

* Hun fik sit gennembruddet i DR-serien "Livvagterne", hvor hun havde en af hovedrollerne.

* Hun har også haft hovedrollen i dramafilmen "Kollision" fra 2019. Derudover har hun haft roller i thrillerserien "Gidseltagningen" og i dramakomediefilmen "Lang historie kort".

* Privat er hun gift med skuespilleren Troels Lyby, som hun har en søn og en datter sammen med. Troels Lyby har også to børn fra sit første ægteskab.

* Hun er storesøster til skuespilleren Simon Stenspil, der også har en rolle i "Badehotellet".

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Ringorm og alvorlige infektioner

* Ringorm er en almindelig, men yderst irriterende svampesygdom. Smitten kan komme fra både hunde og katte og sker direkte fra dyr til menneske.

* Ringormen sidder i dyrenes hud som en rødmen og kan være meget kløende. På mennesker viser den sig også som kløende, røde pletter, der er højrøde i kanten og lyserøde i midten.

* Ringorm kan behandles med svampemidler, der kan købes i håndkøb, mens kæledyr må en tur forbi dyrlægen.

* Som katteejer skal være påpasselig med at blive bidt af sin kat, da deres bakterier i munden og de dybe indstik, de kan lave med tænderne, kan give alvorlige infektioner. Søg derfor altid læge, hvis du er blevet bidt af en kat.

Kilde: Sanne Ross Sørensen, dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Disse sygdomme kan du få fra dit kæledyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Borrelia, leptospirose og toxoplasmose er blot nogle af de sygdomme, du kan blive smittet med af dine firbenede venner.

Sygdomme, der smitter fra kæledyr til mennesker - kaldet zoonoser - kan være farlige.

Der findes mange af sådanne sygdomme af varierende hyppighed og alvor, fortæller Sanne Ross Sørensen, der er dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

Hun nævner tre zoonoser, man som kæledyrsejer skal være opmærksom på:

1. Borrelia

Borrelia overføres fra flåter.

- Man plejer at sige, at hvis flåten sidder på huden mellem 12 og 48 timer, så kan den overføre borrelia-bakterien til blodbanerne, siger Sanne Ross Sørensen.

Symptomerne er ledsmerter, feber og i værste tilfælde lammelser for både dyr og mennesker. På menneskehud ses også en rødmen, hvor flåten har siddet.

Man skal altid søge enten læge eller dyrlæge, hvis man ser symptomer hos sig selv eller sit kæledyr, råder dyrlægen.

Højsæsonen for flåter er fra april til oktober. Her bør man dagligt undersøge kæledyr og familie for flåter, fortæller Sanne Ross Sørensen.

- Men man skal faktisk allerede begynde sidst i februar og fortsætte helt ind i november, siger hun.

2. Leptospirose:

Leptospirose kommer oprindeligt fra gnavere og smitter via urin - blandt andet gennem mund, slimhinder eller sår.

Særligt hunde kan smittes, hvis man går tur i våde områder, hvor der er mus og rotter.

Symptomerne hos hunde er typisk høj feber, nedstemthed, opkast og diarre, mens man hos mennesker ser milde influenzalignende symptomer.

Både for hund og ejer kan zoonosen være farlig, da den sætter sig i nyrerne og i værste tilfælde kan føre til organsvigt.

Opdages sygdommen tidligt, kan den som oftest behandles med antibiotika.

- Men senere kan den være svær at behandle og kan føre til, at man må aflive hunden, siger Sanne Ross Sørensen, der anbefaler, at man får sin hund vaccineret mod leptospirose.

3. Toxoplasmose

Parasitten toxoplasma er ofte forkommende, men giver sjældent sygdommen toxoplasmose, der er særligt alvorlig for gravide og personer med svækket immunforsvar.

Zoonosen findes kun hos katte, der oftest smittes gennem råt kød - for eksempel hvis de spiser mus og fugle.

- Det vil sige, at udekatte har større risiko for at bære smitten end indekatte, siger Sanne Ross Sørensen.

Toxoplasmose overføres til mennesker gennem kattens afføring.

Katte har som oftest ingen symptomer, og det samme gælder for voksne og børn. Dog kan man opleve feber, træthed og hævede lymfeknuder.

Immunsvækkede personer har større risiko for at få symptomer, mens gravide, der får parasitten, kan overføre smitten til fostret, hvor parasitten så vil forårsage skader på fostrets hjerne og øjne.

Derfor er det bedst, at man som gravid undgår at tømme kattebakke.

Generelt anbefaler Mette Kirkeskov Sie, der er sektionsleder ved Fødevarestyrelsen, at man altid søger dyrlæge, hvis ens kæledyr bliver syg.

Hun tilføjer, at det er vigtigt at fortælle dyrlægen, hvis der er sket noget unormalt med dyret op til.

- For eksempel hvis man har været ude og rejse med sit kæledyr, eller det stak af i en skov og måske har været i kontakt med vilde dyr. Så får dyrlægen, det bedste grundlag til at kunne stille den rigtige diagnose, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek