Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/07/2025 - 09:00

Ansigt og ben tager forskelligt imod solen

Der er ikke bare forskel på, hvor meget din hud eksponeres for solen forskellige steder, men også på, hvordan huden er skruet sammen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Uanset om sommeren bliver spenderet med danske jordbær eller spansk tapas, bliver der for de flestes vedkommende nydt mange timer i solen.

Og så kan et blik i spejlet godt give anledning til en undren: For hvorfor er det, at næsen altid får et gavmildt drys fregner eller en solkysset kulør, mens bagsiden af benene nærmest ikke kan tage imod?

Det er der sandsynligvis flere forklaringer på, hvis man spørger hudlæge Stine Simonsen, som er klinisk lektor på Københavns Universitet og har nærstuderet forskningen på området.

- Jeg kunne se, at det selvfølgelig først og fremmest hænger sammen med eksponeringen - altså hvor frit eller dækket af tøj er området. På næsen og ørerne rammer solen også mere direkte ned, det gør den ikke i samme grad på benene, fortæller hun.

Den forklaring kunne du måske også godt være kommet frem til. Men den står faktisk ikke alene.

- Der er også forskel i tætheden af melanocytter de forskellige steder i huden, forklarer Stine Simonsen.

Melanocytterne er de celler i huden, der producerer melanin, som beskytter huden mod solens skadelige stråler. Melanocytternes forsvarsmekanisme er altså det pigment, der gør huden brun.

- Melanocytterne er tættere i ansigtet end på underbenene. Så det kan være en medvirkende forklaring på, hvor meget pigment der kommer de forskellige steder, siger hun.

Hun tilføjer, at pigmentcellerne i ansigtet muligvis også er mere aktive, fordi de hele tiden skal være klar på, at der kommer sol.

Selv om der er flere pigmentceller, der er klar til at beskytte huden i ansigtet ved at producere den brune farve, er det til gengæld ikke ensbetydende med, at du her er bedre sikret mod solskader.

- Vi ser mange solskader i ansigtet. Hoved og hals er de helt typiske steder, fastslår Stine Simonsen og tilføjer:

- Det er typisk på den soleksponerede hud, så det gælder også, at hænder typisk får solskader.

Hun råder til at være særligt opmærksom på skalpen og skilningen.

Anbefalingen til alle er at bruge en bredskygget hat, så også næsen og ørerne er i skyggen.

Projektchef hos Kræftens Bekæmpelse Peter Dalum fortæller, at de steder, der typisk opstår modermærkekræft og almindelig hudkræft, er der, hvor huden får mest sol.

- En af grundene til, at man med ret stor sandsynlighed kan sige, at risikoen for kræft hænger sammen med uv-stråling, er, at man kan sammenligne med de steder på kroppen, der ikke får sol.

- Tidligere sammenlignede man med huden på ballen, men det er man så stoppet med, fordi bademoden har ændret sig, siger Peter Dalum med et smil.

Han råder også til at være ekstra opmærksom på de steder, som man ikke selv kan se. Det gælder eksempelvis ryggen og hovedbunden.

- En del hudlæger har desværre oplevet, at man kan få modermærkekræft under neglene. Det er også en ting, man skal holde øje med.

Her skal man holde øje med en mørk stribe, der kan ligne et blåt mærke under neglen.

Husk også at tjekke under fodsålerne.

/ritzau fokus/

København, 13/07/2025 - 08:00

Dansk stjerne: Jeg kan andet end at være et dumt svin

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Joachim Knop er i årevis blevet stemplet som arrogant. Nu viser han nye sider af sig selv, når han skal få folk til at grine.

Joachim Knop har ofte følt sig fanget og sat i bås.

I en periode levede han i skyggen af den arrogante Peter, som han har spillet i filmene om "Anja og Viktor", og han har flere gange siden fået besked på at skrue ned for "Hellerup-dialekten" - på trods af, at han hele livet har boet på Østerbro i København.

- Folk troede, at jeg helt sikkert var ligesom Peter i virkeligheden, lyder det fra Joachim Knop.

- Jeg prøvede at fortælle, at der altså var mange andre ting, som jeg syntes var sjovt. Jeg ville gerne vise verden, at jeg kunne noget andet end at være et dumt svin, siger skuespilleren.

Selv om Joachim Knop af mange nok er mest kendt for rollen som Peter i "Anja og Viktor", så har den danske skuespiller haft en del andre roller på film og tv, siden han i 1991 debuterede i dramaet "Drengene fra Sankt Petri".

Og foruden en lang skuespillerkarriere, så gør han sig også som operasanger.

I år 2000 blev han uddannet fra Operaakademiet på Det Kongelige Teater i København, hvor han også mødte sin hustru, den norske operasanger Tuva Semmingsen. De to blev gift i 2002 og har sammen tre børn.

Og sangkundskaberne er også kommet Joachim Knop til gode i skuespilkarrieren, når han medvirker i diverse musicals.

Nu træder han endnu en gang ind på musicalscenen, når han skal spille den forheksede hushovmester Cogsworth i musicaludgaven af "Skønheden og udyret", der premierer på Det Kongelige Teater 8. juli.

- Mange vil sikkert sige, at ham her hushovmesteren er skræddersyet til min personlighed. Han er sådan et ordensmenneske. Alt skal hele tiden være i orden, og han taler sikkert lidt for pænt, og på den måde skal jeg ikke ændre så meget ved mig selv.

- Jeg taler jo pænt - det får jeg fandeme altid at vide. Så det er dejligt, at jeg ikke skal tænke så meget over den del. Nu skal jeg bare få knæene til at holde.

Den 53-årige entertainer har nemlig lovet instruktøren, at han vil rende rundt på sine knæ ved de kommende forestillinger.

Og det er ikke det eneste løfte, som Joachim Knop har givet.

- Vi har lovet instruktøren, at vi skal være de sjove i forstillingen. Og det forpligter, siger han og tilføjer:

- Normalt får jeg at vide, at jeg skal være ham, der synger pænt, men nu skal jeg være sjov.

Han bliver på Gamle Scene genforenet med Anja, når han endnu en gang skal spille over for Sofie Lassen-Kahlke, der i musicalen indtager rollen som den fortryllede tekande, Mrs. Potts

De to har ad flere omgange spillet over for hinanden - blandt andet i de fem Anja og Viktor-film, hvor de særligt i seriens første film, "Kærlighed ved første hik", bruger meget tid sammen.

Og stjerneskuespilleren håber, at de kan få publikum til at grine, men han ønsker også, at de skal gå fra forestillingen med en påmindelse om, at det er det indre, der er det vigtigste.

- Jeg ved godt, at alle mennesker går og får lavet nye læber og bryster, men man kan faktisk også godt arbejde lidt med alt det, der er inde bag alt det lort.

- Det er da fint nok, at folk ser godt ud, men det må ikke være facade det hele, folk er fandeme blevet så forfængelige. Pil hellere lidt ved det indre. Det er det, der er sjovest i længden, det andet bliver man hurtigt træt af.

Det budskab forsøger Joachim Knop at give videre til publikum, når "Skønheden og udyret - the musical" fra 8. juli til 9. august opføres på Det Kongelige Teater.

Efter spilleperioden i København kan man opleve musicalen i Aalborg, Randers, Esbjerg, Vejle, Holstebro, Aarhus og Odense.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/07/2025 - 08:00

Dansk kendis: Jeg gik rundt med konstant dårlig samvittighed

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Musicalstjernen Xenia Lach-Nielsen må erkende, at arbejdet på scenen ofte udspiller sig, når alle andre har fri.

Når musicalstjernen Xenia Lach-Nielsen 31. december synger årets sidste nytårskoncert, kan hun se tilbage på et hæsblæsende 2025, hvor hun siden påske kun har haft 14 dages fri - samlet set.

- Hvis man ligesom helt inde i knoglerne er lavet af - nu siger jeg det meget højtragende - teaterets væsen, så kan man ikke undvære det. Jeg vil ikke sige, at det er et drug, men det er jo så sjovt!, siger hun.

Men med sådan et ekstrovert job kommer også behovet for det stik modsatte, når hun går fra scenen igen.

Alt socialt er sat på standby.

- Jeg skal have min søvn, og jeg skal have noget at spise. Og så er det faktisk nærmest det, lyder det fra Xenia Lach-Nielsen.

- Men så har jeg en hund, som nok kommer før alle andre. Også min mand. Men hun har jo ikke valgt at være hund hos mig, så hun skal bare have det godt! Ellers skal man ikke have et dyr. Men min mand er jo stor og voksen og laver selv en masse ting.

Privat er den 53-årige musicalstjerne gift med skuespilleren Peter Gantzler.

De har dannet par i efterhånden 30 år og mødte hinanden under indspilningerne af en film, hvor de skulle spille kærester.

Kort efter blev de det også privat.

- Det er ofte sådan, at han laver film og tv om dagen, og jeg spiller om aftenen. Det har været sådan hele vores liv. Det er bare vilkårene. Og heldigvis har jeg en mand, der forstår det, siger Xenia Lach Nielsen.

Sammen har de datteren Rosa på 26 år.

- Da min datter var yngre, gik jeg rundt med konstant dårlig samvittighed. Altså konstant! Nu er det slet ikke på det niveau, lyder det fra Xenia Lach-Nielsen om sine arbejdstider.

- Jeg savner selvfølgelig at være sammen med min datter. Men hun lever jo sit eget liv nu og er en voksen kvinde og gider ikke være sammen med mig hele tiden alligevel. Men det er 100 procent hende, jeg prioriterer, hvis jeg har et øjeblik.

Sommeren over har Xenia Lach-Nielsen stået på de skrå brædder i årets udgave af Tivolirevyen, som spiller sidste forestilling søndag 13. juli.

Inden stod hun på scenen i Sting-forestillingen "The Last Ship", og nu venter musicalen "Chess".

- Det er jo så utroligt sjovt at spille teater. Det er jo de mest fantastiske mennesker - som regel - og jeg går ikke på arbejde en eneste dag uden at grine røven ud af bukserne. Det er livsbekræftende!, siger Xenia Lach-Nielsen.

Men man kan heller ikke lave en musical eller en revy, hvis man ikke har det godt sammen, pointerer hun.

- Det er ikke muligt, simpelthen. Så du er hele tiden udfordret i din evne til at samarbejde, siger Xenia Lach-Nielsen og fortsætter:

- Man lærer enormt meget om andre, og man lærer enormt meget om sig selv. Hvor meget kan man klare? Hvad vil man stå model til? Hvor går ens grænser? Og så får man trænet sin hjerne i at huske, og man får udviklet sit talent. Hvis man har et.

Den autodidakte skuespiller debuterede i opsætningen af musicalen "Hair" på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg i 1996.

Siden har hun medvirket i et væld af andre musicals og i teaterkoncerter. Men hun har også haft roller uden sang og musik.

Senest kunne hun ses i DR-dramaet "Generationer".

- Jeg er mere min egen kaptajn i branchen nu på grund af min alder og min kæmpe erfaring. Men derfor kan jeg godt sådan helt lille pige-agtigt tænke: "Ej, hvor er jeg heldig, at der er nogen, der overhovedet vil bruge mig!", samtidig med at jeg godt ved, hvad jeg er værd, siger Xenia Lach-Nielsen og fortsætter:

- Jeg synes, det er ret interessant med den alder, jeg har nu, i forhold til hvordan jeg var, da jeg var ung. Der kan jeg godt mærke, at jeg måske har kastet mig ud i nogle ting, som der ikke rigtigt var, hvad skal man sige, bund i, og som jeg er blevet ked af og bagefter har skullet samle mig selv op fra.

- I dag kan jeg fornemme, om noget vil være godt eller skidt for mig og for forestillingen. Jeg har noget erfaring og modenhed at byde ind med i forhold til at sige: "Jeg synes, vi skal gøre det på den her måde i stedet for".

Xenia Lach-Nielsen erkender også, at hun har lavet fejldispositioner - at hun har sagt nej til en rolle, som hun måske burde have takket ja til, da hun fik muligheden for det.

- Sådan laver man fejl hele tiden - det gør man jo i livet, altså i det hele taget, men det lærer man jo også noget af.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2025 - 11:00

FAKTA: Buksbomhalvmøl er ikke invasiv

* Buksbomhalvmøl er en relativt ny art i Danmark. Den kommer oprindeligt fra fugtige, subtropiske områder i Østasien.

* Den blev første gang registreret i Danmark i 2013 og har siden spredt sig.

* Arten kan dog ikke betegnes som invasiv, fordi den ikke truer bestande af nogen hjemmehørende arter.

* Buksbomhalvmøllets larver minder om larverne fra stor kålsommerfugl.

Kilde: naturbasen.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/07/2025 - 11:00

Hold øje med disse ubudne gæster i haven

Francois Nascimbeni/Ritzau Scanpix

Sommeren byder på irriterende plageånder, der æder sig gennem dine afgrøder og planter.

Du er langtfra ene om at nyde haven under sommersolen. Både bede, buske og græsplæne kan blive ædt ihjel af umættelige larvemunde.

Her er tre ubudne gæster, du skal holde øje med.

1) Kållarver.

Dyrker du rucola, pak choi eller andre kålsorter i køkkenhaven, kan du være temmelig sikker på at få besøg af kålsommerfuglen, som ynder at lægge sine æg i netop kålplanter.

Og får laverne lov, spiser de gerne hele bedet, fortæller Anja Kelvin, der er anlægsgartner hos den almennyttige organisation Haveselskabet.

- Man kan undgå det ved at lægge en fiberdug eller et finmasket net hen over bedet, siger hun og råder til, at du placerer nettet på en måde, hvor det er en smule hævet over planterne.

På den måde kan du forhindre, at kålsommerfuglen presser sit læggeorgan ind mellem maskerne i nettet og lægger æg på bladene.

Alternativt kan du hver aften gå en tur i haven og kigge efter og fjerne de små klaser af æg, der som oftest findes på bagsiden af kålbladene.

2) Gåsebiller.

Skuer du over din græsplæne i juli, kan du være uheldig at få øje på en sværm af gåsebiller. Deres larver spiser græsrødderne, og det kan i værste fald føre til, at store dele af plænen ødelægges.

- Græsset falder i store flager. En måde at undgå det på er ved at holde græsplænen gødet, så rodnettet er i stand til hele tiden at vokse, siger Peder Glud, der er uddannelsesleder på anlægsgartneruddannelsen ved Jordbrugets UddannelsesCenter Århus.

Gåsebillelarverne kan også bekæmpes med biologisk bekæmpelse. Det er muligt at købe en slags mider, som sættes ud, og som spiser larverne.

- Fuglene spiser også mange af dem. Så det er en god ting at sætte redekasser op, så du sørger for, at der er fugle i haven, siger Peder Glud.

3) Buksbomhalvmøl.

Havens stedsegrønne buksbom kan ad flere omgange gennem sommeren blive ramt af angreb fra buksbomhalvmøl. Igen er det larverne, der gør stor skade.

- De spiser bladene på buksbom ret voldsomt og hurtigt. De har en dobbeltcyklus, så larverne er store nu og forpupper sig, og så kommer der en generation mere, som kan nå at give den gas, inden sommeren er omme, siger Anja Kelvin fra Haveselskabet.

Hendes bedste tip er at gøre det til en vane løbende at fjerne larverne en efter en. Hvis du har høns, kan du smide larverne ind til dem. Ellers anbefaler Anja Kelvin, at du smider larverne ud med det grønne affald.

- Smider du dem på komposten, kravler de bare tilbage, siger hun.

Alternativt findes der biologiske bekæmpelsesmidler, som du kan sprøjte buksbommen med.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek