Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bruxelles, 15/01/2025 - 12:25

EU-Kommissionen vil beskytte hospitaler mod cyberangreb

EU-Kommissionen fremlagde onsdag en plan for at beskytte hospitaler bedre mod cyberangreb.

Af: /ritzau/

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis hospitaler i Europa bliver ramt af cyberangreb. Og det sker jævnligt.

I hvert fald rapporterede EU's medlemslande i 2023 i alt 309 tilfælde af cyberangreb, som ifølge EU-Kommissionen blandt andet kan føre til forsinkede operationer.

Derfor fremlagde EU-Kommissionen onsdag en plan. Den skal øge cybersikkerheden på hospitaler på tværs af EU.

- Forebyggelse er bedre end at helbrede. Så vi er nødt til at forhindre cyberangreb i at ske. Men hvis de sker, skal vi have alt på plads til at
opdage dem og hurtigt reagere, siger EU-Kommissionens næstformand i en pressemeddelelse.

Det er de senere års stigende brug af digitale teknologier, som har gjort sundhedssektoren sårbar.

Men risikoen for cyberangreb bør ikke stoppe digitaliseringen i sundhedssektoren, siger EU-kommissær for sundhed, Olivér Várhelyi.

- Digitale teknologier har åbnet uovertrufne muligheder inden for sundhedspleje.

- De muliggør præcisionsmedicin, patientovervågning i realtid og problemfri kommunikation mellem sundhedsudbydere på tværs af grænser, siger Olivér Várhelyi.

Ifølge EU-Kommissionen involverer de fleste cyberangreb mod sundhedssektoren brug af ransomware. Det er en virus, der krypterer offerets data. Derefter kan personerne bag angrebet kræve en løsesum.

Udbydere af sundhedsydelser er særligt sårbare over for afpresning, fordi deres tjenester skal genoprettes så hurtigt som muligt.

Samtidig er lækkede data ofte personfølsomme. Derfor vil de i mange tilfælde være under stort pres for at betale løsesummen.

EU-Kommissionen håber dog at kunne afhjælpe situationen med fire initiativer.

Blandt andet skal sundhedssektoren uddannes bedre til at lukke huller og forberede sig på eventuelle angreb.

Der skal oprettes et nyt EU-center for cybersikkerhed målrettet sundhedssektoren. Det skal medvirke til at give tidlige advarsler om mulige angreb.

Samtidig skal der oprettes en hurtig reaktionstjeneste. Her skal private udbydere af cybersikkerhed kunne hjælpe, når et angreb er i gang for at minimere eller helt afbøde skader.

- Patienterne skal føle sig sikre på, at deres mest følsomme oplysninger er sikre, siger Olivér Várhelyi.

/ritzau/

København, 15/01/2025 - 16:24

Stjerne i dansk instruktørs Trump-film svigtet af kollegerne

Scott A Garfitt/Ritzau Scanpix

Sebastian Stan, der spiller Donald Trump i filmen "The Apprentice", fortæller, at hans kolleger kun i det skjulte vil rose hans skildring af Trump.

Den amerikanske skuespiller Sebastian Stan, der portrætterer Donald Trump i filmen "The Apprentice", har fået den kolde skulder af kollegerne.

Det fortæller den 42-årige skuespiller til kulturmediet Variety.

I filmen, der er instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi, spiller Sebastian Stan en ung Donald Trump på vej mod toppen hjulpet godt på vej af advokaten Roy Cohn, der spilles af amerikanske Jeremy Strong.

Filmen fik otte minutters stående bifald ved verdenspremieren på den prestigefyldte filmfestival i Cannes tilbage i maj, men hos Donald Trump var modtagelsen langt mere kølig.

Donald Trump og folkene omkring ham udtalte sig yderst kritisk om filmen, der blandt andet blev kaldt "ondsindet æreskrænkelse".

Efter planen skulle Sebastian Stan have deltaget i Varietys format "Actors om Actors", hvor to aktuelle skuespillere taler om hinandens film.

Men ingen ville stille op. Og det får Sebastian Stan til at rette en kritik mod sine kolleger.

- Jeg kunne ikke finde en skuespiller, der ville gøre det med mig, fordi de var for bange for at tale om filmen. Så jeg kunne ikke være med, siger han til Variety.

Donald Trump og hans stab truede med at lægge sag an mod filmfolkene bag "The Apprentice", der landede under en måned før præsidentvalget i USA den 5. november. De gjorde dog ikke alvor af truslen.

- Det har været afslørende at se, hvor tøvende folk er. Personer er kommet op til mig til fester og har sagt, at det er årets bedste film, men når det kommer til at vise den støtte offentligt, er der stilhed, siger Sebastian Stan.

Både Sebastian Stan og Jeremy Strong var nomineret til en Golden Globe for deres roller i dansk-iranske Ali Abassis film "The Apprentice".

Ingen af de to vandt for deres rolle i "The Apprentice", men Sebastian Stan fik en Golden Globe for sin hovedrolle i filmen "A Different Man".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/01/2025 - 15:38

Kendt klimavært hopper af hamsterhjulet

DR's klimajournalist Thøger Kirk trækker stikket hos public service-stationen og rejser ud i verden med familien.

Tidligere klimakorrespondent og ansigtet på DR's klimadækning Thøger Kirk takker af efter 14 år hos Danmarks Radio.

Det skriver han i et opslag på LinkedIn.

- Vi har som familie besluttet at give os selv den største gave, der findes i livet: TID. Simpelthen tid sammen, skriver han i opslaget og tilføjer:

- Jeg ser mine drenge vokse alt, alt for hurtigt. Lige om lidt er de store og gider os ikke rigtig mere.

Han skriver videre, at han har kigget sin hustru, Christina Høgh Selmer Kirk, i øjnene og besluttet at "hoppe af hamsterhjulet i en periode".

Thøger Kirk har ikke lagt planer for, hvad der skal ske i hans videre arbejdsliv.

Først er planen, at familien skal ud at rejse.

- Jeg lover at dele, hvordan livspausen går her på LinkedIn, og så må vi se, hvor skibet sejler hen, når hverdagen melder sig igen. For skibet sejler snart igen - sikkert hurtigt, men indtil da vil jeg kaste anker. Vi begynder med at rejse ud i verden, skriver journalisten om planerne for den nære fremtid.

Thøger Kirk tager mange markante oplevelser med sig i sit videre arbejdsliv.

- Jeg glemmer aldrig rædslerne i et ebolahærget Liberia, oversvømmelserne i Pakistan eller Breiviks ondskab, det år jeg nærmest boede i Norge, lyder det i opslaget.

I foråret 2024 fik han værtstjansen på DR's første klimamagasin, "Jorden kalder", hvor han tog fat i aktuelle emner inden for klima, natur og dyr.

Seerne kan se Thøger Kirk lidt endnu i rollen som vært på programmet, når fire nye afsnit bliver sendt til foråret, skriver han i opslaget.

Han glæder sig over, at DR ifølge ham er rykket i en grønnere retning, og at klima er blevet en fast del af DR Nyheders strategi.

I efteråret 2024 overlod Thøger Kirk pladsen som DR's klimakorrespondent til kollegaen Maria Andersen, da han fokuserede sine kræfter på "Jorden kalder".

Thøger Kirk var indlandskorrespondent for DR fra 2015 til 2019, hvor han blev ansat som DR's klimakorrespondent.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift på tandoorikylling

Opskrift til to personer.

 

Ingredienser:

* 2 søde kartofler

* 2 rødløg

* 3 spiseskefulde smagsneutral olie

* Salt og peber

* 1 spiseskefuld sød paprika

* 1 spiseskefuld nigella

* 2 teskefulde spidskommen

* 1 teskefuld røget paprika

* En halv teskefuld stødt kanel

* 300 gram kyllingestrimler

* 200 gram moset tomat

* 2 deciliter kokosmælk

* 1 spiseskefulde smør

 

Til servering:

* Yoghurt

* 1 håndfuld koriander

* 1 håndfuld mynte

* 1 citron

* Naanbrød

* Chutney

 

Fremgangsmåde:

* Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

* Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Skær løget i både. Dryp et ildfast fad med lidt olie, og fyld det med søde kartoffeltern og løg. Dryp med mere olie, og krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 20-25 minutter. Vend gerne rundt i det undervejs.

* Vend lidt olie, paprika, nigella, spidskommen, paprika og kanel sammen med kyllingestrimlerne i en skål. Krydr med salt og peber. Fordél kyllingestrimlerne oven på grøntsagerne, og bag det hele i ovnen i yderligere cirka 10 minutter. Hæld moset tomat og kokosmælk i fadet sammen med en klat smør, og vend godt sammen. Bag i yderligere 20-30 minutter, til alt er mørt, kyllingen er gennemtilberedt, og saucen er lækker og cremet.

* Anret retten i dybe tallerkner, eller servér den i fadet. Top med yoghurt og plukket koriander og mynte. Servér med citronbåde, lune naanbrød og chutney.

* Tip: Hvis du ikke orker alt det pjat med ud og ind af ovnen, så drop de søde kartofler, og vend resten sammen. Bag det færdigt i ovnen i 25-30 minutter. Så nemt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

Optimer madlavningen og minimer opvasken

Du kan lave et væld af retter i en enkelt gryde eller et fad i ovnen. Du skal bare kende et par grundregler for at få succes.

Dagen har været tung og lang. Og hverken madlavning eller opvask er ligefrem noget, der lokker. Måske skal det bare være takeaway i dag?

Stop lige der, lyder budskabet fra kok Louisa Lorang, der udgiver kogebogen "Alt i en" den 17. januar. For du kan nemlig nemt selv lave en lang række retter, som kræver et minimum af arbejde og giver en syndig smagsoplevelse.

Pointen er, at du kan tilberede hele baduljen i én pande, gryde eller et fad i ovnen.

- Man kan lave ægte mad af rigtige råvarer, uden at det bliver omstændigt. Det er en form for konkurrent til færdigretter eller takeaway, siger Louisa Lorang.

Det kan være alt fra kartoffelcurry og one pot-pasta til wokretter og fisk med grønt i et fad.

En af fordelene ved at lave al maden i den samme beholder er, at det gør det utroligt nemt at forberede.

- Man kan næsten bare stille de ildfaste fade klar i køleskabet til to-tre dage. Så når man ved, at hele familien skal til badminton på onsdag, så står maden klar, siger kokken.

Oplagte ingredienser at smide i din "alt i en"-ret er massevis af grøntsager, kød, fisk, pasta, ris, kartofler, bulgur og nudler.

Her er det vigtigt at bemærke, at hvis du bruger ingredienser, som suger meget væske, er det vigtigt at overholde forholdene mellem ingredienserne. Ellers risikerer du, at din ret koger tør eller bliver sjasket.

- Der er mere teknik i det. Så hvis man laver noget med tørvarer og væde, så må man hellere bare lave to bradepander, hvis man skal bruge mere, siger Louisa Lorang.

Men derudover er hendes råd bare at være modig og kaste sig ud i at minimere antallet af potter og pander.

Begræns dig til et enkelt blus, så gælder det bare om at tilsætte tingene i den rigtige rækkefølge, så de får den rigtige tilberedning, siger kokken.

Hendes egne favoritter fra den nye kogebog er mexican rice, som er en pande fuld af ris, grøntsager, krydderi, bouillon og mosede tomater toppet med frisk koriander og creme fraiche. Og tandoorikylling, som på det nærmeste er en gryderet, man laver i et fad i ovnen.

Og så anbefaler hun at langtidsstege eksempelvis kødet til dine tacos, gryderetter eller lignende i ovnen.

- Skal vi på tur, står jeg gerne tidligt op og sætter det i ovnen på lav varme. Det tager lang tid, men det passer sig selv. Så skal jeg måske bare snitte lidt salat inden servering. Der kan slowretterne noget andet, siger Louisa Lorang.

Langtidstilberedningen åbner også op for muligheden for at bruge nogle andre kødudskæringer end de mest gængse.

- Det kan for eksempel være klump, som vi ikke bruger særligt tit, siger Louisa Lorang og fortsætter:

- Det kan være svinekæber, som mest forbindes med gæstemad eller restaurationsmad - og det behøver det bare på ingen måde at være. Og det kan være bov, som kræver lang tilberedning, men smager af enormt meget.

Har du lavet en ret, der har langtidssimret i gryden eller ovnen, giver det ifølge Louisa Lorang altid et lækkert og friskt modspil at drysse friske krydderurter på toppen inden servering.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek