Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

17/12/2024 - 11:00

Efterse dine emhættevaner: Julemaden udsender skadelige partikler

Når ovn og komfur kører for fulde drøn juleaften, afgives der et væld af sundhedsskadelige partikler i hjemmet. Nu kommer eksperter med vigtig påmindelse.

Johnny Madsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

En duft af brunt og brændt bør forbindes med alt andet end julehygge.

Tilberedningen af andestegen og de brunede kartofler udsender nemlig et væld af partikler, der kan skade helbredet.

Derfor er det et problem, at hver femte dansker slukker for emhætten, fordi den larmer. Det konkluderer Teknologisk Institut i en ny undersøgelse af vores emhættevaner.

- Det er interessant, at danskerne generelt interesserer sig mere for sundhed og indeklima, men paradoksalt nok ikke bruger emhætten på grund af støj, siger Christian Grønborg Nicolaisen, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut, og uddyber:

- I løbet af de senere år har danskerne forstået, at brændeovne og stearinlys afgiver skadelige partikler, men vi skal også forstå, at madlavning er forbundet med partikelforurening.

Han henviser til studier fra Nottingham University i England, der viser, at fine partikler i hjemmet hører til blandt de mest skadelige luftforureninger for menneskers helbred. Forskerne peger i den forbindelse på madlavning som en af de primære kilder til disse fine partikler.

Faktisk vurderes det, at partikelkoncentrationen ved madlavning er op til 20 gange højere, end den koncentration, man ser ved en stor skovbrand, hvor man blive bedt om at lukke vinduerne.

Partiklerne opstår primært, når du steger noget, eller når du skruer godt op for ovnen, fortæller Andreas Egholm Nielsen, der er konsulent ved Teknologisk Institut.

- Du skal ikke være bekymret, når du for eksempel koger pasta, fordi det her er ren fugt, der stiger op fra gryden. Partiklerne kommer, når du steger en bøf ved høj varme på panden, eller har ovnen kørende på en høj temperatur, siger han.

Emhætten er derfor din bedste ven, når det gælder om at begrænse den usynlige forurening, der hvirvler rundt i køkkenet og videre til husets andre rum. Teknologisk Institut råder til, at du tænder den ti minutter før, du begynder at lave mad, og at du lader den køre en halv time efter.

- Det er særligt vigtigt, at du lader emhætten være tændt efter madlavningen, for så opfanger den mange flere af partiklerne, der er blevet genereret i dit køkken. Slukker du emhætten med det samme, flyver de stadig rundt i hjemmet, lyder det fra Andreas Egholm Nielsen, der selv har det som en vane, at emhætten kører, indtil han er færdig med at spise.

- Det plejer at passe med de 30 minutter, siger han.

En anden vigtig tommelfingerregel er at skrue op for emhætten, hvis hjemmet fyldes med en kraftig lugt af mad, mens du kokkererer. Åbn også gerne et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten, hvis du ikke har anden ventilation.

Derudover er det ikke kun relevant at tænde for emhætten, når du har gang i komfuret og ovnen. Den skal også tændes, når du laver mad i airfryeren eller rister boller på brødristeren.

- Alle apparater, der varmer ting op i en grad, at de steger eller rister maden, genererer partikler, der kan være skadelige. Og hvis du ikke bruger dine kogeplader, er det oplagt at rykke airfryeren eller brødristeren ind under din emhætte, siger Andreas Egholm Nielsen.

/ritzau fokus/

Basel, 11/05/2025 - 18:39

Danmarks Eurovision-håb: Jeg er en dark horse

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Sissal ved, hvad hun kan, og det finder hun ro i, inden hun skal synge sin skæbnesang ved Eurovision torsdag.

Den længste turkis løber i Eurovisionens 69 år lange historie var rullet ud til åbningen af årets internationale melodigrandprix i den schweiziske storby Basel søndag.

Der har heller aldrig været længere til tops for Danmark.

Torsdag går Sissal på scenen i jagten efter en af de eftertragtede pladser til lørdagens grande finale i St. Jakobshalle.

- Jeg har en god fornemmelse, helt ærligt, men man ved jo aldrig. Det er svært at komme væk fra den onde cirkel, når man har været der i lang tid, uanset hvor god man er, lyder det fra Sissal.

- Det, jeg fokuserer på, er faktisk at prøve at lade være med at fokusere på at kvalificere mig, men på at give det bedste, jeg har. For det er det, folk kan gå ind og kigge på bagefter og sige: "Det var ærgerligt", hvis det ikke lykkes.

Danmark er det land, der har gået flest år uden at kvalificere sig til finalen. Det er ikke sket siden 2019.

Der stiller efterhånden så mange lande op i grandprixet - fra Aserbajdsjan til Australien - at finalefeltet skal findes over to semifinaler.

Sissal skal i ilden i den anden semifinale, hvor der er finaleplads til 10 lande ud af 16.

Her kalder Sissal sig selv for en dark horse - altså en mulig overraskelse.

- Mange siger: "Lad være med at kigge på oddsene". Men det er svært at lade være, siger hun og fortsætter:

- Men jeg er ikke ked af det, for jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg er i stand til. Så jeg føler ikke, at jeg er en dårlig artist, fordi jeg ikke ligger højt hos bookmakerne.

Inden konkurrencen går løs fra første semifinale tirsdag aften, står søndagen på den store åbning af årets internationale melodigrandprix.

Begivenheden begyndte i Basels rådhus, inden artisterne tog sporvognen til byens messecenter, hvor åbningsceremonien endte.

Sissal blev mødt med klapsalver og hujen, og hun kvitterede med vink og luftkys til de fremmødte.

- Det var faktisk lidt akavet - hvor kigger man hen? Hvor skal man stoppe op?, Hvor skal man gå langsommere?, lyder det fra Sissal.

- Generelt er jeg meget selvsikker. Men jeg tror, at det er mere en følelse af, at der er så mange fanfavoritter i konkurrencen, så jeg forventer ikke, at folk ved, hvem jeg er.

Kigger man på bookmakernes liste søndag aften, vakler Sissal lige nu mellem Eurovision-eufori og fiasko, i forhold til om hun kvalificerer sig eller ej.

- Når der er så mange artister, der er favoritter, så kan jeg næsten have lyst til at gå lidt i baggrunden, fordi man jo godt ved, at det er dem, at folk er interesserede i, lyder det fra Sissal.

På den turkis løber, hvor fans, nysgerrige Basel-borgere og verdenspressen kunne få et glimt af årets 37 kunstnere, var især polske Justyna Steczkowska, estiske Tommy Cash, islandske Væb og de svenske storfavoritter Kaj blandt de ombejlede.

- Det er meget angstprovokerende at gå der alene uden sine dansere, men det var stadig megasjovt, understreger Sissal.

- Det er virkelig en oplevelse, som man ikke kommer til at opleve ofte.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 11/05/2025 - 16:36

Propalæstinensere demonstrerer under årets Eurovision-åbning

Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix

Israels deltagelse i det internationale melodigrandprix vækker fortsat vrede.

Israel er tilbage i åbningen af Eurovision, efter at delegationen sidste år ikke deltog i arrangementet, da det lå samtidig med mindedagen for Holocaust.

Søndag eftermiddag trådte årets israelske deltager, Yuval Raphael, således ud på den turkis løber i den schweiziske storby Basel, og det affødte stærke reaktioner.

Propalæstinensiske demonstranter stillede sig ud foran nogle af de sporvogne, der fragter Eurovision-deltagerne fra rådhuset i Basel og til byens messecenter, hvor åbningsceremonien ender, og politiet måtte gribe ind.

De står også talstærkt ved Messe Basel, hvor der også er demonstranter, der opfordrer til boykot af grandprixet og Israels deltagelse.

Israels myndigheder advarede kort inden årets Eurovision israelere om at nærme sig demonstrationer, da de ifølge myndighederne kan eskalere til vold.

Israels Eurovision-deltager, Yuval Raphael, overlevede Hamas-bevægelsens angreb 7. oktober 2023 på den israelske musikfestival Nova ved at gemme sig under flere lig. Efterfølgende indledte Israel en offensiv i Gaza.

Yuval Raphael stiller op med nummeret "New Day Will Rise", som handler om, at en ny dag vil gry.

- Jeg er så spændt. I er så smukke alle sammen, lyder det under åbningsceremonien fra Yuval Raphael, efter at hun er kommet i messecentret.

Det vakte voldsom vrede, at Israel sidste år fik lov til at stille op i Eurovision. En vrede, som stadig raser.

Irlands public service-station, RTÈ, henvendte sig kort inden årets Eurovision til European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer grandprixet, og opfordrede til, at man tog en diskussion om Israels deltagelse i årets konkurrence.

Stationens generaldirektør, Kevin Bakhurst, udtrykte forfærdelse over situationen.

EBU svarede kort efter RTÈ i en pressemeddelelse:

- Vi forstår bekymringerne og de dybtliggende synspunkter omkring den nuværende konflikt i Mellemøsten.

- EBU er ikke immun over for globale begivenheder. Men sammen med vores medlemmer er det vores rolle at sikre, at konkurrencen i sin kerne forbliver en universel begivenhed, der fremmer forbindelser, mangfoldighed og inklusion gennem musik.

Eurovision afvikles over to semifinaler 13. og 15. maj inden den grande finale 17. maj.

Både Israels deltager, Yuval Raphael, og Danmarks Eurovision-håb, Sissal, skal på scenen i den anden semifinale.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

FAKTA: Derfor sidder solcremen i dit tøj

* Årsagen til, at solcremen sidder fast i tøjet, er de forskellige olier og fedtstoffer, som solcremen indeholder.

* Alt efter tøjets materiale kan det være lettere eller vanskeligere at fjerne solcremepletten.

* Det kan være særligt svært at fjerne pletterne fra syntetisk tøj som sports- eller badetøj. Her er de mest anvendte fibre polyamid og polyester.

* Olier og fedtstoffer er ekstra gode til at migrere ind i syntetiske fibre og trænge ind i fibrenes indre og sætte sig fast. Sker det, opstår der en permanent plet, der kan være meget svær at fjerne.

Kilde: Johnny Rodam, sektionsleder ved Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

I kampen mod solcremepletter er tid og varme dine værste fjender

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Det er svært at undgå at få solcreme på tøjet, når man smører sig ind om sommeren, og endnu mere bøvlet at fjerne. Tekstilekspert giver sine dos and dont's.

For mange er sommer lig med solcreme. Men i forsøget på at beskytte sig mod solens farlige stråler hænder det, at solcremen smitter af på ens hvide sommertøj eller sengetøj.

Og den hvide creme giver gule pletter, som kan være vanskelige at få bugt med. Er uheldet ude, er det vigtigt at reagere så hurtigt som muligt.

Sådan lyder det fra Johnny Rodam, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut og arbejder med kemisk karakterisering og rådgivning.

- Især fedtstofferne i solcremen har en god evne til at trænge ind i tekstilfibrene, siger Johnny Rodam.

Og de skal opløses for at komme af med pletten.

Opdager man en plet med solcreme på sin hvide T-shirt, er det mest effektive værktøj til at fjerne pletten opvaskemiddel. Det har nemlig et højt indhold af tensider, der er effektive til at fjerne fedt.

- Opvaskemidlet påføres direkte på pletten og gnides ind i pletten med børste eller med fingrene, hvis man har handsker på, siger han.

Man kan også godt bruge almindeligt vaskemiddel beregnet til kulørt tøj, men det har ikke et lige så højt indhold af tensider.

- Du må dog ikke bruge vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Det indeholder nemlig oxidationsmiddel, som kan få pletten til at sidde endnu bedre fast, advarer tekstileksperten.

Herefter skal man lade det virke i 15 til 30 minutter.

- Bagefter kan man skylle efter med varmt vand uden at gnide på pletten imens, indskyder sektionslederen.

Til sidst smider man T-shirten i vaskemaskinen og vasker, som man normalt ville gøre.

Når man tager T-shirten ud af vaskemaskinen, skal man tjekke, at pletten er væk, før man tørrer den. For hvis pletten stadig er der, og T-shirten bliver tør, så bliver det tæt på umuligt at få pletten af.

I stedet skal man gentage punkt et til fire en gang til.

Johnny Rodam fortæller, at jo længere tid pletten får lov til at sidde, uden at man griber ind, desto større risiko er der for, at den sidder fast. Og så bliver den vanskeligere at få af.

Når man er udenfor, er solens stråler også med til at tørre pletten.

- Så ens største fjender er tid og varme, siger Johnny Rodam.

Derudover anbefaler han at vaske solcremen af huden, inden man går i seng. På den måde undgår man at få pletter på sengetøjet.

Han forklarer, at de fleste typer af solcreme er opbygget på nogenlunde samme måde, så man kan ikke sige, at den ene type er mere besværlig at få af tøjet end den anden, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek