23/03/2025 - 08:00
Giv græsplænen kærlighed nu så den bliver frodig til sommer
Masser af pleje i april giver din græsplæne de bedste forudsætninger for at blive tæt og smuk denne sæson.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Håbet er lysegrønt for din græsplæne, hvis du giver den din fulde opmærksomhed, nu hvor foråret kickstarter livet i haven.
- Det er her, du lægger fundamentet for en god græsplæne-sæson, siger Andreas Jørgensen, der er selvstændig landskabsarkitekt og nyslået forfatter med bogen "Græsplænebogen".
I den guider han haveejeren til at opnå den mest optimale plæne, og et af rådene lyder at tage arbejdshandskerne på i april.
- Lige så snart temperaturen kommer over fem grader, begynder græsset at gro. I april får det rimelig godt fat, og det samme gælder ukrudt og andre planter, og derfor er det nu, man skal sætte ind, fortæller han.
Græssets vokseværk gør, at du kan slå græsset lidt tættere med græsslåmaskinen, så du rammer det niveau, du ønsker. Efter slåningen vil du måske opdage et par bare pletter i plænen fra vinteren, men det kan fikses.
- Når der er huller i græsplænen, giver det mulighed for, at ukrudt kan rykke ind og overtage. For at forhindre det må man ud og fjerne ukrudtet, hvis det allerede er der, og lave en eftersåning med græsfrø, siger Andreas Jørgensen.
Ønsker du at give plænen den helt store tur, kan du give dig i kast med vertikalskæring. Her skal du bruge en maskine, der hedder en vertikalskærer, som laver nogle lodrette skår ned i plænen, så der kommer luft ned i jorden.
- Græsset kan godt være så tæt, at det lukker for ilten til sine egne rødder, og det er jo ikke så godt.
- Med vertikalskæreren provokerer man til en bedre vækst for græsset, og samtidig får man revet mos op og dannet huller, man kan efterså med græsfrø og dermed ret hurtigt få en tættere plæne, lyder det fra landskabsarkitekten.
Gødning er en anden vigtig faktor for at opnå en tæt plæne, og her er april også et godt tidspunkt at gå i gang. Det er især vigtigt at følge anvisningerne på pakken, så du ikke risikerer at overgøde.
- Gød hellere lidt for lidt end lidt for meget. På den måde undgår man at lave skader på rødderne, der bliver svedet, hvis de får for meget gødning, siger Andreas Jørgensen.
Samme tommelfingerregel gælder i forhold til at give din græsplæne kalk. Kalk hjælper med at hæve pH-værdien i jorden og gør det sværere for mos at etablere sig. Trives dit græs, har plænen dog ikke brug for kalk, understreger han.
- I det hele taget skal man tænke den anden vej. I stedet for at slå mosset ihjel med kalk, så er det bedre at få græsset til at trives. En græsplæne med græs, der trives, fortrænger mos, forklarer han.
/ritzau fokus/