Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/03/2024 - 08:00

Badehotellets tyske superstjerne: Jeg snakker en lille smule dansk

Den 37-årige tyske skuespiller Anton Rubtsov har været en del af "Badehotellet" siden seriens syvende sæson i 2020.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

De forgangne fem års tid har den tyske skuespiller Anton Rubtsov taget turen til Danmark, hvor han har fået en fremtrædende rolle i seersuccesen "Badehotellet".

Og han er naturligvis også med i finalesæsonen, som netop nu stryger over skærmen og lukker dørene på "Badehotellet" efter mere end ti år og et tilsvarende antal sæsoner.

- Jeg er så glad for at være her. Jeg nyder det virkelig, virkelig meget. Jeg er meget beæret over at være med i serien - en international serie og en historisk serie, som betyder meget for mange danskere, lyder det på engelsk fra Anton Rubtsov, der er blevet fløjet ind fra Berlin, hvor han bor, til pressemødet i Danmark forud for premieren.

- Jeg var lidt nervøs inden i dag, fordi det er mit første pressemøde i Danmark - hvor cool er det ikke? Men alle er så venlige, høflige og imødekommende, og når jeg møder åbne mennesker, bliver jeg selv åben, så nervøsiteten var væk med det samme.

Anton Rubtsov entrerede "Badehotellets" syvende sæson i 2020 i rollen som den tyske løjtnant Uwe Kiessling, der som en del af værnemagten har besat Danmark og er udstationeret i det nordjyske område, hvor seriens badehotel ligger.

- Jeg prøver stadig at gøre det bedste, jeg kan, og gøre alt for at forberede mig. Men i de første afsnit var jeg lidt nervøs for det internationale, fordi jeg ikke forstod et eneste ord, de sagde på settet. Kun når instruktøren sagde: "Action!", vidste jeg, at jeg skulle i gang. Det var mit nøgleord, fortæller Anton Rubtsov.

- Så jeg var lidt stiv i det, men det var godt i rollen. Men nu har jeg lært, at være mere flydende, stille og rolig og mere afslappet, lyder det fra den 37-årige skuespiller.

Som sæsonerne har udviklet sig, har det vist sig, at Uwe Kiessling ikke sympatiserer med nazismen, men nødtvungent er blevet hvervet.

Han og hotellets bestyrerinde, Amanda - spillet af Amalie Dollerup - forelsker sig i hinanden og får kærlighedsbarnet Frida, der blev undfanget, inden krigen, som bragte dem sammen, skilte dem ad igen.

Anton Rubtsov er ikke så aktiv på de sociale medier, men han fornemmer, at mange seere virkelig hepper på Amanda og Uwe Kiessling.

- Alle på produktionen fortæller mig, at Amanda og Uwe er så skønne, og at mange danskere er forelsket i dem, siger Anton Rubtsov og smiler.

Det rører skuespilleren. Især set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

For der er lignende skæbner i hans egen familie. Hans oldemor var en jødisk kvinde fra Ukraine. Hun flygtede til Tyskland og mødte hans oldefar. Selv er Anton Rubtsov født i Rusland af russiske forældre og opvokset der, indtil familien flyttede til Tyskland.

Om Uwe Kiessling, Amanda og lille Frida bliver genforenet, er et af finalesæsonens store spørgsmål. For nu må de mødes i smug.

Her kaster Anton Rubtsov sig ud i dansk - noget, han faktisk selv har ønsket - da han i rollen som Uwe Kiessling for første gang hilser på sin og Amandas lille datter, Frida, spillet af femårige Lara Azimi-Busekist.

- Replikkerne er meget søde, siger Anton Rubstov og gentager sin replik til lille Frida i rollen som hendes far:

- "Du er den sødeste pige, jeg nogensinde har mødt", siger Anton Rubstov på dansk.

- Jeg har øvet det meget og kan stadig huske det, fortsætter han på engelsk, inden han igen slår over i "Badehotellets" modersmål:

- Jeg snakker en lille smule dansk, siger Anton Rubtsov med et smil og vender igen tilbage på engelsk

- En fra produktionen sendte mig nogle lydfiler, og så prøvede jeg at lære replikkerne fonetisk, for det var umuligt for mig at udtale, da jeg læste dem.

Anton Rubtsov er blevet bedre og bedre til at udtale "Badehotellet". Og han blev nødt til at udtale det, da han under coronapandemien rejste frem og tilbage.

Her undrede personalet i Københavns Lufthavn sig over, hvorfor han skulle til Danmark for at arbejde, mens det meste af verden skulle holde sig for sig selv for at isolere smitterisikoen.

Men så blev han genkendt, da han fortalte, at han skulle til Risby-studierne i Albertslund for at optage "Badehotellet":

- Du er skurken!, lød det pludseligt. Og så blev han lukket ind.

- Det sker stadig ude i lufthavnen, fortæller Anton Rubtsov og griner.

- Måske er det anderledes i Tyskland, men min oplevelse er, at danskerne er så høflige. De ville aldrig stirre eller gå hen og sige noget, siger han og fortsætter:

- Men på et julemarked for nogle år siden kom der dog nogle hen og sagde: "Tusind tak for at give os en god oplevelse". Det rører mit hjerte, for det er sådan et rart kompliment, når nogle siger: "Tak for dit arbejde" og ikke bedømmer en og siger: "Det var godt". Eller: "Det var dårligt". De var bare taknemmelige.

Selv om rollen i "Badehotellet" er Anton Rubtsovs første store internationale, er det faktisk ikke første gang, at han arbejder i Danmark. Han havde en lille rolle i kortfilmen "Halvmand" fra 2016.

Og han tager gerne turen nordpå igen.

- Jeg ville helt bestemt være klar på en anden rolle, hvis der er brug for en tysk skuespiller eller en engelsktalende tysker. Jeg ville elske det, siger Anton Rubtsov.

- Jeg nyder at arbejde i Tyskland, men det er bare endnu en oplevelse til det at arbejde i udlandet og lave internationale ting. Det er altid sjovt at rejse andre steder hen og at møde nye mennesker.

"Badehotellet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play hver søndag.

/ritzau/

København, 30/10/2024 - 20:04

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mindes også Erik Clausen, som hun sender en tak til. Det skriver hun på det sociale medie Instagram.

- Tak til vores allesammens gøgler Erik Clausen. For sin samfundskritik, sin kærlighed til de skæve eksistenser, til arbejderklassen og til Sydhavnen. Clausen er lyden af min opvækst, skriver hun.

Mette Frederiksen tilføjer, at til trods for at hende og Clausen ikke altid var enige, var hun aldrig i tvivl om det "bankende hjerte og omsorgen for de udsatte".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 17:47

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

FAKTA: Sylt patisson og butternut

* Lav nemt syltede græskar, der kan spises som tilbehør til varme retter efteråret og vinteren igennem.

* Skær for eksempel butternutsquash eller patisson-græskar ud i tynde skiver.

* Bland en tredjedel eddike, en tredjedel vand og en tredjedel sukker i en gryde, og kog det op.

* Hæld græskarstykkerne i et patentglas, og hæld syltelagen over - den må ikke være kogende. Lad det stå og trække i 14 dages tid.

* Hvis du har en vakuumpakker, kan du alternativt vakuumpakke det og have det klart samme dag.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

Kreer smagfulde efterårsretter med græskar

Malte Ossowski/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Græskarsæsonen er over os, og de kæmpestore bær gør sig godt i både det salte og søde køkken.

Runde, aflange, store og små, glatte og nubrede, orange, grønne og gule.

Efterårets græskar findes i et væld af varianter, og de er i den grad lige til at spise, lyder det fra Lasse Zacho Andersen, der er kok og køkkenchef på Restaurant Gaia på Vejrø Resort ved Lolland.

- Græskar gør sig godt i både det søde og i det salte køkken. Derudover har de utroligt flotte farver, og smagen kan både være tung og let, afhængigt af, hvilket græskar man bruger, siger han.

Samme begejstring sprudler hos Thomas Rønsch Toftdahl, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

- Jo mere græskar, jo bedre!, siger han.

1) Tandløbende tærter.

Thomas Rønsch Toftdahl ynder at lave salte tærter af græskarsorten butternutsquash.

Placér en almindelig mørdej i en tærteform. Læg nu skiftevis et lag af tynde skiver butternutsquash og tynde skiver løg, indtil formen er fyldt op.

Toppen pensles med smeltet smør, og til sidst rives parmesanost ud over. Tærten bages nu i 20 minutters tid ved 190 grader varmluft.

- Det er helt fantastisk nemt og sundt og fuldstændig smagfuldt. Det er sådan en nøddeagtig, vintervarm og mørk ret, uden at den er tung at spise, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Lasse Zacho Andersen bager gerne en sød græskartærte. Her benytter han sig også af en mørdej, som han fylder ud med græskarpuré.

- Den er dejlig efterårsagtig med sin flotte orange farve og den lidt tunge smag, siger han.

Puréen laver han ved at skære et hokkaidogræskar ud i tern, som strøs med sukker og bages i ovnen, til de er møre.

Herefter blendes de - eventuelt med et æg - og smages til med sukker. Fordel nu puréen på mørdejen, og bag tærten i ovnen i cirka 45 minutter ved 180 grader.

Servér med lidt creme fraiche eller flødeskum til.

2) Fyldige frikadeller.

Den aflange butternutsquash kan nemt forvandles til et fad lækre frikadeller.

- De har en kødfuld konsistens, og så har de bare den der lækre smag af græskar, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Skræl butternutsquashen, og riv kødet til strimler, der blandes med en smule æg og mel, som du ville gøre, hvis det var almindelige frikadeller.

Form farsen til små runde boller, som du steger stille og roligt i lidt klaret smør på en pande.

4) Cremet kompot og praktisk puré.

I det søde hjørne fungerer græskar godt som hovedingrediens i en kompot.

- Det fungerer rigtig godt som tilbehør til ost, fortæller Lasse Zacho Andersen.

Skræl et hokkaidogræskar, og skær det ud i små stykker. Smelt 100 gram sukker i en gryde. Tilsæt halvdelen af græskarstykkerne, og karamellisér dem. Føj saft og skal fra en appelsin til blandingen plus en deciliter vand.

Kog græskarret, til det er mørt, og blend med en stavblender. Tilsæt de resterende græskarstykker, en stang vanilje og en stang kanel. Kog nu igen blandingen ved lav varme, til kompotten er tyknet let.

Køl ned, og servér til ostebordet.

Til varme retter kan du kaste dig ud i at lave en puré af enten butternutsquash eller pattison-squash, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Det er lækkert tilbehør til stegeretter som bøf eller en lækker lammeragout. Der er mange, der også spiser græskarpuré til fisk, fortæller han.

Du laver puréen ved at skære enten butternutsquashen eller pattison-squashen ud i tern, som du koger i mælk, til de er helt møre.

Blend dem herefter med en smule kogelage og en god klat smør, så konsistensen bliver helt glat. Krydr til sidst med lidt salt og peber.

- Du kan putte puréen i fryseren eller på patentglas i køleskabet. De holder længe, fordi der er meget sukkerstof i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek