Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/03/2024 - 08:00

Badehotellets tyske superstjerne: Jeg snakker en lille smule dansk

Den 37-årige tyske skuespiller Anton Rubtsov har været en del af "Badehotellet" siden seriens syvende sæson i 2020.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

De forgangne fem års tid har den tyske skuespiller Anton Rubtsov taget turen til Danmark, hvor han har fået en fremtrædende rolle i seersuccesen "Badehotellet".

Og han er naturligvis også med i finalesæsonen, som netop nu stryger over skærmen og lukker dørene på "Badehotellet" efter mere end ti år og et tilsvarende antal sæsoner.

- Jeg er så glad for at være her. Jeg nyder det virkelig, virkelig meget. Jeg er meget beæret over at være med i serien - en international serie og en historisk serie, som betyder meget for mange danskere, lyder det på engelsk fra Anton Rubtsov, der er blevet fløjet ind fra Berlin, hvor han bor, til pressemødet i Danmark forud for premieren.

- Jeg var lidt nervøs inden i dag, fordi det er mit første pressemøde i Danmark - hvor cool er det ikke? Men alle er så venlige, høflige og imødekommende, og når jeg møder åbne mennesker, bliver jeg selv åben, så nervøsiteten var væk med det samme.

Anton Rubtsov entrerede "Badehotellets" syvende sæson i 2020 i rollen som den tyske løjtnant Uwe Kiessling, der som en del af værnemagten har besat Danmark og er udstationeret i det nordjyske område, hvor seriens badehotel ligger.

- Jeg prøver stadig at gøre det bedste, jeg kan, og gøre alt for at forberede mig. Men i de første afsnit var jeg lidt nervøs for det internationale, fordi jeg ikke forstod et eneste ord, de sagde på settet. Kun når instruktøren sagde: "Action!", vidste jeg, at jeg skulle i gang. Det var mit nøgleord, fortæller Anton Rubtsov.

- Så jeg var lidt stiv i det, men det var godt i rollen. Men nu har jeg lært, at være mere flydende, stille og rolig og mere afslappet, lyder det fra den 37-årige skuespiller.

Som sæsonerne har udviklet sig, har det vist sig, at Uwe Kiessling ikke sympatiserer med nazismen, men nødtvungent er blevet hvervet.

Han og hotellets bestyrerinde, Amanda - spillet af Amalie Dollerup - forelsker sig i hinanden og får kærlighedsbarnet Frida, der blev undfanget, inden krigen, som bragte dem sammen, skilte dem ad igen.

Anton Rubtsov er ikke så aktiv på de sociale medier, men han fornemmer, at mange seere virkelig hepper på Amanda og Uwe Kiessling.

- Alle på produktionen fortæller mig, at Amanda og Uwe er så skønne, og at mange danskere er forelsket i dem, siger Anton Rubtsov og smiler.

Det rører skuespilleren. Især set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

For der er lignende skæbner i hans egen familie. Hans oldemor var en jødisk kvinde fra Ukraine. Hun flygtede til Tyskland og mødte hans oldefar. Selv er Anton Rubtsov født i Rusland af russiske forældre og opvokset der, indtil familien flyttede til Tyskland.

Om Uwe Kiessling, Amanda og lille Frida bliver genforenet, er et af finalesæsonens store spørgsmål. For nu må de mødes i smug.

Her kaster Anton Rubtsov sig ud i dansk - noget, han faktisk selv har ønsket - da han i rollen som Uwe Kiessling for første gang hilser på sin og Amandas lille datter, Frida, spillet af femårige Lara Azimi-Busekist.

- Replikkerne er meget søde, siger Anton Rubstov og gentager sin replik til lille Frida i rollen som hendes far:

- "Du er den sødeste pige, jeg nogensinde har mødt", siger Anton Rubstov på dansk.

- Jeg har øvet det meget og kan stadig huske det, fortsætter han på engelsk, inden han igen slår over i "Badehotellets" modersmål:

- Jeg snakker en lille smule dansk, siger Anton Rubtsov med et smil og vender igen tilbage på engelsk

- En fra produktionen sendte mig nogle lydfiler, og så prøvede jeg at lære replikkerne fonetisk, for det var umuligt for mig at udtale, da jeg læste dem.

Anton Rubtsov er blevet bedre og bedre til at udtale "Badehotellet". Og han blev nødt til at udtale det, da han under coronapandemien rejste frem og tilbage.

Her undrede personalet i Københavns Lufthavn sig over, hvorfor han skulle til Danmark for at arbejde, mens det meste af verden skulle holde sig for sig selv for at isolere smitterisikoen.

Men så blev han genkendt, da han fortalte, at han skulle til Risby-studierne i Albertslund for at optage "Badehotellet":

- Du er skurken!, lød det pludseligt. Og så blev han lukket ind.

- Det sker stadig ude i lufthavnen, fortæller Anton Rubtsov og griner.

- Måske er det anderledes i Tyskland, men min oplevelse er, at danskerne er så høflige. De ville aldrig stirre eller gå hen og sige noget, siger han og fortsætter:

- Men på et julemarked for nogle år siden kom der dog nogle hen og sagde: "Tusind tak for at give os en god oplevelse". Det rører mit hjerte, for det er sådan et rart kompliment, når nogle siger: "Tak for dit arbejde" og ikke bedømmer en og siger: "Det var godt". Eller: "Det var dårligt". De var bare taknemmelige.

Selv om rollen i "Badehotellet" er Anton Rubtsovs første store internationale, er det faktisk ikke første gang, at han arbejder i Danmark. Han havde en lille rolle i kortfilmen "Halvmand" fra 2016.

Og han tager gerne turen nordpå igen.

- Jeg ville helt bestemt være klar på en anden rolle, hvis der er brug for en tysk skuespiller eller en engelsktalende tysker. Jeg ville elske det, siger Anton Rubtsov.

- Jeg nyder at arbejde i Tyskland, men det er bare endnu en oplevelse til det at arbejde i udlandet og lave internationale ting. Det er altid sjovt at rejse andre steder hen og at møde nye mennesker.

"Badehotellet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play hver søndag.

/ritzau/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek