København, 23/05/2025 - 15:32
Europæiske virksomheder presser Danmark før EU-formandskab
Efter 14 kvartaler med faldende konkurrenceevne kræver virksomheder handling under dansk EU-formandskab.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Selv om dansk økonomi kører på højtryk, så ser de danske og europæiske virksomheder sortere på deres konkurrenceevne end nogensinde før.
Det viser nye tal fra Dansk Industri (DI).
Derfor blev erhvervsminister Morten Bødskov (S) mødt med opfordring til hurtig handling, da han fredag deltog i et møde hos DI med formænd og direktører for de europæiske landes erhvervsorganisationer.
Her fik de europæiske erhvervsorganisationer mulighed for at give deres input til det kommende danske EU-formandskab, der begynder 1. juli.
- Problemet er, at vi efterhånden har fået begge arme bundet på ryggen. Det er blevet enormt svært at investere i Europa som virksomhed. Det gør, at arbejdspladserne flytter ud, siger DI's administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen.
Han henviser til, at de europæiske virksomheder fjorten kvartaler i træk har meldt om faldende konkurrenceevne, når de er blevet spurgt.
De danske virksomheder er blandt de mest bekymrede - kun overgået af tyske og østrigske virksomheder.
Ifølge DI's tal oplevede 34 procent af de danske virksomheder en tilbagegang i konkurrenceevne i første kvartal af 2025. Kun tre procent af virksomhederne rapporterede om fremgang.
- Situationen er ekstremt alvorlig, og der skal handles med meget stor hastighed, siger Lars Sandahl Sørensen.
Blandt ønskerne fra DI og de europæiske erhvervsorganisationer er hurtig afbureaukratisering i EU. Der skal tempo på digitaliseringen og tilladelser til nye projekter.
Her har EU-Kommissionen blandt andet lagt op til at reducere virksomhedernes papirarbejde med 25 procent.
Samtidig bør barrierer på indre marked ifølge DI-direktøren rives ned gennem harmonisering af regler mellem EU-landene.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) fremlagde torsdag prioriteterne for det danske EU-formandskab for sine europæiske kolleger i Bruxelles.
Han er enig i virksomhedernes bekymring og ønsker:
- Først og fremmest skal EU op i gear. Vi skal reducere byrderne for erhvervslivet, så det bliver enklere at nå de mål, vi har sat for Europa, siger Morten Bødskov.
Han fremhæver blandt andet den grønne omstilling og styrkelsen af grønne teknologier som en prioritet.
- Vi skal gøre Europa mere attraktivt for private investeringer, siger Morten Bødskov.
Han giver DI ret i, at omfanget af byrder på virksomheder i EU holder private investorer væk fra Europa.
- Når det gælder industripolitik, skal vi løfte investeringerne i nye teknologier og i digitalisering og automatisering. Vi skal sikre stabile rammer for virksomhederne, siger Morten Bødskov.
Dermed flugter den danske regerings prioriteter fint med de ønsker, som kom frem på mødet for de europæiske erhvervsorganisationer, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Jeg synes, den danske regering er kommet rigtig godt fra start i forhold til EU-formandskabet. De ser vores udfordringer i Europa skarpt.
- Men vi skal ikke kun handle i Europa. Vi skal også gøre det i Danmark. Vi har vi også brug for større hastighed og afbureaukratisering i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.
/ritzau/