Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Washington, 02/04/2025 - 23:48

Trump indfører 20 procent told på varer fra EU

Trump varsler omfattende toldsatser for en række lande. De nye toldafgifter træder i kraft 5. og 9. april.

Carlos Barria/Reuters

Af: /reuters/

USA indfører en toldafgift på 20 procent på varer fra EU.

Det siger USA’s præsident, Donald Trump, onsdag på et pressemøde i Rosenhaven ved Det Hvide Hus i Washington, hvor han annoncerer en række omfattende toldsatser for lande verden over.

Det er uklart, om det vil gælde alle varegrupper.

- Vi vil opkræve cirka halvdelen af, hvad de opkræver eller har opkrævet af os, siger Donald Trump på pressemødet, hvor han opremsede toldafgifterne for de forskellige lande.

- Vores land og vores skatteydere er blevet snydt i 50 år. Det kommer ikke til at ske mere, tilføjer han.

Trump fortæller på pressemødet, at der vil blive indført en basistold på 10 procent for alle lande i verden. Basistolden træder i kraft den 5. april, oplyser Det Hvide Hus.

Derudover vil Trump indføre en højere toldsats på en række lande.

Ud over EU-landene bliver andre lande også ramt. Der vil for eksempel blive indført told på import af varer fra Kina på 34 procent, mens Japan bliver pålagt 24 procent.

Den højere toldafgift for blandt andre EU træder efter planen i kraft 9. april, oplyser Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident har i ugevis raslet med sablen og varslet, at der var noget stort på vej den 2. april.

Det er dagen, som den amerikanske præsident kalder "befrielsesdagen".

Han siger på onsdagens pressemøde, at det er ”en af de vigtigste” dage i amerikansk historie.

Donald Trump annoncerede allerede under valgkampen forud for valget i november, at han ville lægge told på varer fra udlandet.

Foreløbig har præsidenten blandt andet indført en amerikansk toldafgift på 25 procent på import af stål og aluminium.

En toldsats på 25 procent på alle køretøjer fremstillet i udlandet træder i kraft ved midnatstid lokal tid, siger Trump på pressemødet. Det var dog allerede varslet på forhånd.

Told er en importafgift, som lægges på varer, der produceres i udlandet. Idéen er, at de varer, der kommer ind i USA, bliver dyrere, og at amerikanerne derfor vil være mindre tilbøjelige til at købe dem.

Intentionen med tolden er, at amerikanerne i stedet vil købe hjemlige produkter og på den måde styrke landets egen økonomi.

Donald Trump vil med højere told tvinge udenlandske virksomheder til at producere deres varer i USA og skabe amerikanske arbejdspladser.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde tirsdag, at alle muligheder er på bordet i forhold til et modsvar til USA's plan om at toldsætte udenlandske varer.

- Vi er åbne for forhandlinger, men vi har en stærk plan for modsvar, hvis det bliver nødvendigt, sagde hun tirsdag.

/ritzau/Reuters

København, 07/07/2025 - 06:00

FAKTA: Svend Prisen afholdes for 21. gang

* Svend Prisen er en prisuddeling, der er blevet uddelt siden 2005. Den afholdes hvert år i Svendborg på Fyn - heraf navnet.

* Der uddeles i alt ni priser i kategorierne: Årets Danske Film, Årets Danske Børne- og Ungdomsfilm, Årets Udenlandske Film, Årets Udenlandske Børne- og Ungdomsfilm, Årets Kvindelige Skuespiller, Årets Mandlige Skuespiller, Årets Håb, Årets Danske Tv-dramaserie og Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie.

* Desuden uddeles Juryens Særpris til en debuterende instruktør. Den kommer dog ikke til afstemning, men udpeges af juryen, der består af fagfolk.

* De ti nominerede i kategorien Årets Danske Film fastslås ud fra antal solgte biografbilletter, og herefter vælger en jury de nominerede skuespilpræstationer ud fra disse film.

* Vinderen af de forskellige kategorier vælges af publikum, der kan stemme fra 7. juli til 24. august.

* Derudover udvælges en person til at modtage Årets Hæderspris. Hædersprisen er tidligere blevet modtaget af instruktør Susanne Bier og skuespillerne Ghita Nørby og Lars Mikkelsen.

Kilder: Svend Prisen og Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 06:00

Tessa er nomineret til stor pris for sin skuespildebut

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Årets nominerede til Svend Prisen spænder bredt fra store biografoplevelser til populære tv-serier. Det er publikum, der afgør, hvem der skal vinde.

Hun har høstet anmelderoser for skiftet fra hårdtslående rap til skuespil.

Og nu er den populære rapper Tessa med det borgerlige navn Theresa Ann Fallesen nomineret til Svend Prisen 2025.

Det skriver Svend Prisen i en pressemeddelelse.

Tessa er nomineret som Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie for sin debut i TV 2-serien "Løgnen".

Om hun vinder prisen, bliver afsløret den 28. august, hvor den danske filmbranche samles i Svendborg, når Svend Prisen løber af stablen for 21. gang.

I kategorien Årets Danske Film finder man et alsidigt felt fra biograflærredet.

Blandt andet er Tommy Seebach-filmen "Under stjernerne på himlen", fængselsdramaet "Vogter" og den politiske thriller "Mørkeland" nomineret.

Det samme er dramaet "Pigen med nålen", der også var nomineret til en Oscar tidligere på året. Filmen har også sikret sig nomineringer i andre kategorier, da både Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne er nomineret til Årets Kvindelige Skuespiller.

De er oppe imod Jette Søndergaard for filmen "Hjem kære hjem" og Özlem Saglanmak for "Det andet offer".

I år har Svend Prisens jury valgt at uddele Svends Hæderspris til Trine Dyrholm for blandt andet at kunne "bevæge sig fra dyb tragedie til absurd komik med lethed".

I kategorien Årets Mandlige Skuespiller nomineres Anders Matthesen for sin portrættering af Tommy Seebach i "Under stjernerne på himlen".

Albert Rudbeck Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas nomineres begge for deres præstationer i "Vejen hjem", mens Jesper Christensen nomineres for sin rolle i ungdomsfilmen "Honey".

I kategorien Årets Danske Tv-dramaserie er der fuld plade til TV 2, der løber med alle nomineringer i kategorien - heriblandt "Løgnen", hvor Tessa medvirker.

Det gør hun blandt andet sammen med Iben Hjejle, der er nomineret i samme kategori som Tessa og desuden skal styre slagtes gang ved uddelingen som vært sammen med Signe Lindkvist.

Prisen er den eneste danske filmpris, hvor publikum bestemmer, hvem der løber med de eftertragtede statuetter - bortset fra Juryens Særpris.

Det er muligt at stemme fra mandag 7. juli og frem til 24. august på hjemmesiden svendfilmfest.dk, hvor alle nominerede kan ses.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 07:00

FAKTA: I disse lande kan du bruge det blå sygesikringsk

Med det blå EU-sygesikringskort kan du have adgang til offentlig behandling, mens du opholder dig i følgende lande:

* EU-lande (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig).

* EØS-lande (Island, Liechtenstein og Norge).

* Schweiz.

* Storbritannien og Nordirland.

Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed og Udbetaling Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 07:00

Sådan dækker det blå sygesikringskort på rejsen

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Det blå sygesikringskort erstatter ikke en privat rejseforsikring, da kortet har flere begrænsninger. Men det kan give dig adgang til behandling i flere lande.

Hvis du skal på ferie i Europa, bør du huske det blå sygesikringskort, som giver adgang til nødvendig offentlig behandling, hvis du skulle blive syg eller komme til skade.

Kortet er gratis og gyldigt i op til fem år ad gangen. Men vær opmærksom på, at det har visse begrænsninger.

Helt grundlæggende giver det blå sygesikringskort adgang til offentlig behandling på samme vilkår, der gælder for offentligt sikrede borgere i det europæiske land, du opholder dig i.

Det fortæller Kristine Steenhuus, der er koncerndirektør i Udbetaling Danmark, som administrerer udstedelsen af kortet.

- Det betyder, at kortet ikke dækker blandt andet hjemtransport og behandling på private hospitaler, siger hun.

Du kan bruge kortet i alle EU-lande, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz samt Storbritannien og Nordirland.

Men den offentlige sygesikring kan variere fra land til land, og derfor kan du opleve, at kortet dækker forskelligt i de enkelte lande.

Hvis du ikke kan finde dit kort før afrejse, eller det er udløbet, kan du bestille et nyt på borger.dk. Leveringstiden er to til tre uger, men du får tilsendt et midlertidigt bevis med digital post, som du kan bruge.

- Skulle man alligevel rejse uden kortet og få brug for behandling, kan man som udgangspunkt selv betale og søge refusion bagefter, siger hun og fortsætter:

- Men hvis man ikke havde et gyldigt kort under rejsen, skal man først søge en erstatningsattest hos Udbetaling Danmark.

Herefter er det Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for at behandle refusionen.

Foruden hjemtransport og behandling på private hospitaler dækker det blå sygesikringskort heller ikke eventuel egenbetaling, der bliver opkrævet i flere lande.

Hvis du skal have dækket de udgifter, vil det kræve en privat rejseforsikring.

Netop grænsen mellem det blå sygesikringskorts dækning og behovet for en privat rejseforsikring skaber ofte tvivl, fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Man kan overordnet sige, at den private rejseforsikring tager over i de situationer, hvor det blå sygesikringskort ikke dækker. Det kan være, hvis man skal behandles på et privat hospital, i tilfælde af at der ikke er et offentligt behandlingstilbud, siger hun.

- En rejseforsikring vil typisk også dække hjemtransport og udgifter til, at en pårørende kan komme og være hos én. Men dækningen kan variere.

Desuden kan rejseforsikringen dække ødelagte rejsedøgn eller en erstatningsrejse.

Ifølge både Anne Garde Slothuus og Styrelsen for Patientsikkerhed skal det blå sygesikringskort ikke ses som en erstatning for en rejseforsikring, da kortet altså har begrænsninger.

Som udgangspunkt skal du ikke selv betale, hvis du har brug for offentlig behandling i et land, hvor det blå sygesikringskort gælder.

Det er som regel nok at vise kortet. Hvis du alligevel skal betale, kan du få refunderet udgifter, der ikke er egenbetaling. Refusion skal søges på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek