Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Man bliver så lille som menneske

Den svenske skuespiller Anders Mossling skulle vende sig til de danske juletraditioner. Nu bliver han selv en del af dem i rollen som nisse i "Valdes jul".

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Barndommen blev brugt i svenske skove, der føltes, som om de fortsatte ud i det uendelige. De blev senere skiftet ud med åbne danske marker og havudsigt.

Siden den svenskfødte skuespiller Anders Mossling i 90'erne bosatte sig i Danmark og stiftede familie, har han ikke kunnet finde en dansk skov, som har givet ham samme følelse i kroppen, som den svenske.

- Man bliver så lille som menneske - på en ydmyg måde, siger den 60-årige skuespiller.

Nu kommer Anders Mossling dog helt tæt på naturen, når han spiller skovnissen Rang i TV2's julekalender "Valdes jul".

I julekalenderen følger man Valde og ulvepigen Tala, der sammen møder magiske væsner i skoven.

Skuespilleren, der både har været aktuel i Danmark, Sverige og Norge, håber ikke, at seerne bliver skuffet, når de ser nissen Rang. Det gjorde han nemlig selv.

- Jeg havde troet, at det var en nisse i rødt med hvidt skæg og i et juleværksted, fortæller skuespilleren, der har medvirket i tv-serier som "Riget", "Broen" og "Elvira".

Rang er skovnisse, hvor den røde hat er skiftet ud med en grøn. Skægget er gråt og endnu ikke blevet hvidt, som man ellers kender fra den typiske julenisse.

Til gengæld er skovnissen Rang lillebitte og nysgerrig på menneskene, selv om han ikke rigtig stoler på dem.

Det er ikke rigtig gået op for Anders Mossling, at han er årets nisse i TV 2-julekalenderne og dermed bliver en del af danskernes juletradition i år.

Selv har han ikke helt helliget sig de danske traditioner.

- Det var vanskeligt, da jeg kom til Danmark, fordi traditionerne i Sverige er anderledes, fortæller skuespilleren.

- Derfor indfandt julefølelsen sig ikke rigtig, lige da jeg flyttede hertil. Men den er kommet igen, tilføjer han.

Særligt skuespillerens juleaften er noget andet i Danmark, end den var i hans barndom i Sverige.

Dengang spiste de julemiddag ved frokosttid, da det gav mere plads til at se tegneserien Anders And og til at dele gaver ud, forklarer Anders Mossling.

- Tidsflowet kan man ikke forandre, det er meget fast, understreger han.

Skuespilleren har dog ikke kunnet ændre tidsplanen for sin danske jul, men han har fået den svenske juleskinke og peberkager på julebordet.

Tidsplanen er til dels også fast, når man kan se årets julekalender på TV2. Den sendes frem til 24. december. Men dagens afsnit kan allerede ses på TV2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

København, 27/07/2024 - 08:00

Facts om Phillip Faber

* 39-årige Phillip Faber kommer oprindelig fra Næstved.

* Han er uddannet dirigent og komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

* Som barn var Phillip Faber interesseret i skuespil og medvirkede blandt andet i Folketeaterets opsætning af "Skatteøen" og i "Bølle-Bob".

* Han var i årene 2013 til 2023 chefdirigent for DR Pigekoret.

* I de seneste år har han dirigeret koncerter og produktioner med DR Symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret og DR Koncertkoret.

* I den kommende tid skal han dirigere koncerter med Odense-, Aarhus- og Aalborg Symfoniorkester, og når orkesteret Copenhagen Phil spiller i Tivoli henover sommeren.

* Privat er Phillip Faber gift med operainstruktør Selma Mongelard Faber. Sammen har parret to sønner på seks og et år.

Kilde: phillipfaber.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/07/2024 - 08:00

Phillip Faber: Jeg er et vanedyr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Phillip Faber er ikke udelukkende glad for at have ferie. Han bryder sig ikke om, når den starter, men heller ikke når ferien slutter.

Mens mange slapper af og nyder sommerferien, trækker komponist og dirigent Phillip Faber i arbejdstøjet - i hvert fald noget af ferien.

Her fortæller den folkekære komponist, hvordan han skal spendere sommeren.

Hvad skal du lave denne sommer?

- Jeg er ikke ubetinget glad for ferie. Det har min kone heldigvis forståelse for. Jeg kan godt lide lidt ferie, men der må ikke være for meget.

- Så jeg skal dirigere en masse koncerter på Plænen i Tivoli med symfoniorkesteret Copenhagen Phil. Og det sjove er, at publikum bestemmer, hvad vi skal spille. Det er ikke set før. Jeg skal også dirigere en masse koncerter med det kor, der hedder Ars Nova.

- Og så skal vi et par uger i sommerhus - hvor der heldigvis er et klaver - og en uge til Grækenland.

Hvad er dit bedste sommerminde?

- Det var, da vi var på ferie i Grækenland. Siden vi var der for to år siden, har min ældste spurgt, hvornår vi skal tilbage. Der var han lige blevet gammel nok til at have med på ferie, og det var bare meget, meget smukt.

- Nu tager vi tyrene ved hornene og tager afsted til det nøjagtigt samme sted. Og det er også det samme sted, vi skal bo. Vi er nemlig vanedyr.

- Ved den strand, hvor vi boede, kom der en ældre mand hver halve time i en lille færgebåd. Ligesom i den græske mytologi, hvor man kunne betale færgemanden penge. Ham her sejlede bare ikke til dødsriget.

- Men han sejlede rundt om pynten. Tøf, tøf, tøf i sådan en lille båd hen til en gammel by. Så hvis man ville have bare lidt turisme og kultur, så kunne man tøffe derind, og ellers kunne man bare være og bade, der hvor vi var.

Har du et værste sommerminde?

- Jeg kan ikke komme i tanke om et.

Hvad er dine must-haves til sommeren?

- Jeg kan godt lide at lave traditionel, dansk mad, og min kone er vokset op med fransk mad, så hun synes, at dansk mad er noget af det mest eksotiske, der findes. Så når vi kommer op i sommerhuset, så laver jeg altid tarteletter.

- Da jeg lavede det sidste gang, erklærede min ældste søn, at tarteletter var rykket op på en andenplads - lige under sushi - og det synes jeg, var meget, meget stort. At det kommer lige under sushi.

- Og så er det også at kunne spille klaver for min egen fornøjelses skyld, og ikke fordi jeg skal arbejde. Det kan jeg også i sommerhuset.

Hvad er det bedste ved sommeren?

- Det er at rykke ud af byen. Det er at komme i sommerhus eller på ferie, hvor børnene kan få lov til at løbe ud. Vi bor i lejlighed, så det kan et eller andet at komme et sted hen, hvor vores ældste søn bare kan løbe ud på græsset.

- Så står jeg i køkkenet og laver mad, og så kommer han ind og spørger, om jeg vil med ud og spille badminton eller et eller andet. Så det bedste er det med at inde- og udelivet smelter sammen.

- Det lyder måske elementært, men der sker et eller andet med vores familieliv, når man kan løbe ind og ud. Ja, der blev jeg så lige 75 år gammel. Det var da dejligt.

Hvad er det værste ved sommeren?

- Det værste er, når ferien begynder, og når ferien slutter. Jeg kan ikke lide at have ferie, men når ferien så slutter, så kan jeg heller ikke lide det.

- Jeg er ligesom et lille barn, der skal have flyverdragt på. Det er ikke et problem at have den på, men det er overgangen, jeg ikke kan lide. Og når man så skal have flyverdragten af igen, så er det også et problem.

- Det er jo i virkeligheden det med at skifte mentalitet, som jeg ikke bryder mig om.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/07/2024 - 10:00

FAKTA: Børst algerne af terrassen

* Masser af sol i maj og en stor portion regn i juni og juli har givet algevæksten gode vilkår.

* Algerne etablerer sig gerne på din træterrasse, hvor de bliver glatte at gå på i vådt vejr. Men de kan også gro på murværk og fliser.

* Du kan komme af med algerne ved at slå til, når der har været nogle dage med sol og tørvejr. Når algerne er tørret ud, kan de børstes af med en hård børste.

Kilde: Tine R. Soden, ekspert i huseftersyn, Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/07/2024 - 10:00

Tjek huset godt igennem efter regnfuld sommer

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fugt er husets fjende nummer et, og derfor er det en god idé at få undersøgt, om dit hjem har taget skade af sommerens våde vejr.

Som husejer ved du, at fugt skal holdes for døren. Og efter en sommer med masser af regn er det højaktuelt at få tjekket hjemmet fra kælder til kvist for at se, om alt holder tørt.

Sådan lyder rådet fra Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Det plejer at være i juli, at vi får de helt store skybrud, og i august kan man så passende lave en omfattende undersøgelse af, om ens hus har taget skade af de store vandmasser, siger hun.

Måske har en tagrende været så tung af vand, at en eller flere af samlingerne er gået i stykker, eller måske har et afløbsrør revet sig løs.

- Samtidig er det en god anledning til at få renset tagrender og tagbrønde, hvor der kan samle sig en del slam i bunden, siger Tine R. Sode.

Alle former for udendørs træværk er ligeledes vigtigt at få tjekket. Vær særlig opmærksom på fugtskader i træværket omkring vinduerne.

Sørg også for at holde godt øje med taget, soklen og murværket, der heller ikke har godt af gang på gang at blive gennemvædede af regn.

Når du er færdig udendørs, kan du gå en runde indendørs. Især kælderen skal du være opmærksom på, når det gælder fugt.

- Om sommeren skal man sørge for at lufte ud i kælderen for at undgå, at der dannes sommerkondens. Hos nogle kan det også blive nødvendigt at varme kælderen op, siger Tine R. Sode.

Hun tilføjer, at du også sagtens kan lufte ud, når det regner, da luften udefra altid vil være tørrere end luften indenfor.

Tjek også gerne eventuelle ventilationsriste til krybekælderen, lyder rådet fra Lucas Vindbæk Madsen, som er kvalitetschef og byggesagkyndig hos firmaet Botjek.

- Hold øje med, om ventilationsristene er ordentligt placeret, og at der ikke kommer vand ind til dem, siger han.

Når du har været i kælderen, kan du bevæge dig videre op gennem huset og hele vejen op til loftet, hvor det er vigtigt at kigge efter fugtskjolder.

- Ikke bare nedbør, men også problemer med ventilation kan give fugtproblemer i tagrummet, siger Lucas Vindbæk Madsen.

Lykkes fugten med at trænge ind i dit hus, kan problemet vise sig ved, at tapetet på væggene begynder at bule ud, eller at der vokser mørke skjolder frem bag møbler, der står op ad ydervægge.

Og så er det om at reagere. For fugt er husets fjende nummer et, understreger Lucas Vindbæk Madsen.

- Fugt er et at de største problemer, vi har, når det gælder skader på bygninger. En del bygningsdele holder ikke evigt, og de holder heller ikke tæt evigt, siger han og fortsætter:

- Hvis man får en masse vand ind, opstår der typisk råd i konstruktionen, og der kan komme skimmelproblemer og indeklimaproblemer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek