Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/04/2025 - 17:05

Søren Gade forsvarer sig mod kritik af bestyrelsespost i Esbjerg

Det er legitimt at have interesser i Folketinget, mener Søren Gade i forsvar for dobbeltrolle.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En landmand kan sidde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

En tillidsmand kan sidde i Beskæftigelsesudvalget.

Og Søren Gade kan som bestyrelsesformand for Esbjerg Havn sagtens være formand for Folketinget.

Sådan lyder ræsonnementet fra Søren Gade, der nu tager til forsvar efter en tiltagende kritik af inhabilitet.

Partier på begge sider af regeringen har kritiseret Folketingets formand for, at han også er bestyrelsesformand for Esbjerg Havn i en tid, hvor der er konkurrence mellem havnene om at tiltrække produktionen af nye skibe.

Det er helt naturligt, at folketingsmedlemmer har interesser, lyder det fra ham i et skriftligt svar til TV Syd.

Søren Gade beretter, at han altid har været åben omkring sin bestyrelsespost - og at han har fået Folketingets godkendelse til det.

- Hvad angår mit hverv som formand for Esbjerg Havn, så har jeg lige fra starten været åben om den post og oplyst om den, som man skal ifølge valgloven, når man tiltræder hvervet som formand for Folketinget, siger Søren Gade i et svar til TV Syd, som fortsætter:

- Folketingets Udvalg for Forretningsordenen fik mulighed for at gøre indsigelse, hvilket det ikke gjorde. Derfor kan jeg undre mig over, at flere medlemmer nu efterfølgende mener, at det er et problem.

Dermed står han fast på sin ret til at varetage bestyrelseshvervet, selv om Folketinget er i gang med at øge aktiviteten for danske havne med bygning af nye skibe til oprustningen af flåden.

Sagen tog sin begyndelse hos TV 2. Her gik først Alternativet og Enhedslisten ud med kritik af Søren Gades dobbelte rolle.

Senere fulgte Danmarksdemokraterne og SF.

Partierne mener, at Søren Gade skaber mulig tvivl om, hvorvidt Esbjerg Havn vil få en fordel i ræset om at tiltrække den aktuelle skibsproduktion.

/ritzau/

København, 13/05/2025 - 06:44

Flere end 40.000 har deltaget i afstemning om unik dansk kulturarv

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Tusindvis af danskere har deltaget i afstemning, der kan bringe værdier som hygge og højskoler på FN-liste.

Over 40.000 personer har indtil videre deltaget i afstemningen om 20 forslag til særlig dansk kulturarv.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Det er forslag som eksempelvis andelsbevægelsen, hygge, højskoler, håndbold, kolonihaver og pølsevogne, man kan stemme på.

De 20 forslag er udvalgt af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), skuespiller Ghita Nørby og tv-vært og forfatter Søren Ryge Petersen.

Det er sket på baggrund af godt 10.000 nomineringer, der blev indsendt, da kulturministeren i december satte en såkaldt folkehøring i gang.

- Jeg er rigtig glad for at se, at mange danskere allerede har stemt. Det understreger, at debatten om vores fælles, levende kulturarv er noget, der engagerer danskerne, siger Jakob Engel-Schmidt i meddelelsen.

Afstemningen på folkehøringen.dk har været i gang siden 14. april og slutter onsdag 14. maj.

- Nu er det ved at være sidste chance, hvis man vil have indflydelse på, hvilke dele af vores fantastiske kulturarv som fortjener at komme endnu længere ud over rampen og ind i det internationale rampelys, lyder opfordringen fra ministeren.

På baggrund af afstemningen skal der findes fem vinderforslag, som vil blive optaget på Danmarks nationale fortegnelse over levende kultur.

Det er det første skridt mod at lave en egentlig ansøgning til Unesco, der er FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur.

I dag er Danmark og rigsfællesskabet sparsomt repræsenteret på listen over immateriel kulturarv fra Unesco.

Grønlandsk trommedans er på listen. Det samme er den nordiske tradition med at bygge skibe efter klinkbådsmetoden.

/ritzau/

Læs Mere >>

Cannes, 13/05/2025 - 05:45

Angreb i Ukraine og Gaza er i fokus ved årets Cannes-festival

Benoit Tessier/Reuters

Dagen før Cannes-festivalen udsender 350 Hollywood-personer et brev, hvor de fordømmer "folkemordet" i Gaza.

Krigen i Gaza og krigen i Ukraine er begge i fokus ved årets udgave af filmfestivalen i Cannes.

Aftenen før Guldpalmen uddeles, og den prestigefyldte filmfestival går i gang, fordømmer en række personer fra Hollywood situationen i Gaza, som de kalder for et "folkemord".

Det gør de i et brev, som ifølge nyhedsbureauet AFP er underskrevet af 350 personer med tilknytning til Hollywood, heriblandt skuespillerne Richard Gere, Susan Sarandon og Mark Ruffalo.

- Vi kan ikke tie stille, mens et folkemord finder sted i Gaza, lyder det i brevet, der er skrevet på initiativ fra flere propalæstinensiske aktivistgrupper.

Brevet er blevet udgivet i den franske avis Liberation og det amerikanske magasin Variety.

Filmfestivalen i Cannes starter tirsdag og varer til og med 24. maj. Hovedprisen er Guldpalmen, der uddeles tirsdag.

Ved årets filmfestival får dokumentarfilmen "Put Your Soul on Your Hand and Walk" premiere. Hovedpersonen i dokumentaren er den nu afdøde palæstinensiske fotojournalist Fatima Hassouna, der dokumenterede krigen.

Hun blev dræbt i et israelsk luftangreb i det nordlige Gaza i sidste måned, dagen efter at det blev offentliggjort, at dokumentaren var blevet udvalgt til Cannes.

Instruktøren bag dokumentaren, Sepideh Farsi, opfordrer arrangørerne bag Cannes-festivalen til at fordømme Israels angreb i Gaza.

Det er ikke den eneste konflikt, der er i fokus ved årets udgave af filmkonkurrencen.

Tre film, heriblandt to dokumentarfilm, viser ødelæggelser fra krigen i Ukraine. De vil blive vist tirsdag, hvis program kaldes "Ukraine-dagen" af arrangørerne.

Det skriver AFP.

"Ukraine-dagen" er ifølge festivalen "en påmindelse om kunstnere, forfattere og journalisters forpligtelse til at fortælle historien om konflikten, der udspiller sig i hjertet af Europa", lyder det i en udtalelse.

Der er ikke indlagt en lignende dag for konflikten i Gaza i filmfestivalens program, men filmen om Hassouna skal "ære" hendes minde, har arrangørerne tidligere sagt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Omkostninger ved kør selv-ferie

Tallene viser kilometer tur-retur, udgift med benzinbil samt udgift med elbil.

* Aarhus til Gardasøen, Italien: 3033 kilometer, 9053 kroner, 6930 kroner.

* København til Gardasøen: 2812 kilometer, 8436 kroner, 6468 kroner.

* Aarhus til den franske riviera: 3536 kilometer, 11.278 kroner, 8803 kroner.

* København til den franske riviera: 3494 kilometer, 11.161 kroner, 8715 kroner.

Kilder: Spar Nord og Bilbasen. De samlede omkostninger ved at eje og bruge en bil - kaldet Total Cost of Ownership - er beregnet til i gennemsnit 2,79 kroner per kilometer for benzinbiler og 2,09 kroner for elbiler. Brændstofforbrug er sat til et gennemsnit på 14,10 kilometer per liter, og benzinprisen 14,80 kroner per liter. Elprisen er sat til et gennemsnit på 3 kroner per kilowatt-time, og der er regnet med et gennemsnitligt strømforbrug på 20 kilowatt-timer per 100 kilometer. Færgeoverfart er ikke inkluderet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Tips til kør selv-ferie i elbil

* Planlæg turen med en ruteplanlægningsapp og en app til at finde ladestandere.

* Hvis du kommer til en ladestander, som du ikke har abonnement til, kan du med fordel tjekke priserne i forskellige ladeapps før opladning, da der kan være store prisforskelle på samme ladestation.

* Kør 110 kilometer i timen på motorvejen i stedet for 130 kilometer. På den måde kan du spare op til 20 procent på bilens forbrug af strøm.

* Lad bilen op til 80 procent ved lynladere, hvis der er kø. De sidste 20 procent tager lang tid.

* Sørg for at have minimum ti procent strøm, hvis du kører til større ladeparker. Er der tale om en mindre ladepark, bør du have minimum 20 procent strøm tilbage, så du kan køre videre, hvis der er kø.

* Husk ladekabel til de langsommere ladestandere.

* Spørg hotellet, om der er mulighed for at oplade.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv