Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Valby, 13/10/2023 - 15:15

Birgitte Hjort Sørensen er vært på stor filmfest

Det bliver med skuespillerinden Birgitte Hjort Sørensen i spidsen, når Nordisk Film Fonden igen afholder prisuddelingen Isbjørnen.

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Skuespillerinden Birgitte Hjort Sørensen står igen i år i spidsen for uddelingen af Isbjørnen, hvor filmbranchens største talenter hyldes, når Nordisk Film Fonden uddeler sine tre hæderspriser.

Borgen-stjernen styrede også publikum gennem showet i 2021 og 2022.

Det skriver Nordisk Film Fonden i en pressemeddelelse.

- Isbjørnen er altid en festlig og indsigtsfuld aften. I år er noget ekstra særligt, fordi fonden fylder 30 år, siger Allan Mathson Hansen, koncerndirektør i Nordisk Film, i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os til at fremvise nogle af de mange projekter, som Nordisk Film Fonden står bag, og samtidig fejre nogle af dansk films mange talenter, for uden talenter, ingen dansk filmbranche, fortsætter han.

Der uddeles i alt tre hæderspriser ved uddelingen af Isbjørnen: Nordisk Film Prisen, Ove Sprogøe Prisen og Erik Ballings Rejselegat.

Nordisk Film Prisen gives til årets største unge talent. Med den pris følger 117.000 kroner - 1000 kroner for hvert år, Nordisk Film har eksisteret.

Sidste års modtager var filminstruktør Amalie Næsby Fick, der blandt andet har lavet "Den utrolige historie om den kæmpestore pære" og "Lille Allan - Den menneskelige antenne".

Ove Sprogøe Prisen på 75.000 kroner gives til en skuespiller, der har leveret en helt usædvanlig præstation på teatret eller på film, lyder det. Sidste års modtager var skuespillerinden Josephine Park, der er kendt fra "Sygeplejersken" og "Doggystyle".

Den sidste pris er Erik Ballings Rejselegat på 75.000 kroner. Den går til en person, som i særlig grad har skabt opmærksomhed og interesse hos publikum. Her var sidste års modtager filminstruktør Frelle Petersen kendt for filmene "Onkel" og "Resten af livet".

Pengene, der følger med priserne, doneres af Nordisk Film Fonden.

/ritzau/

Norge, 04/04/2025 - 16:27

Advokat: Marius Borg Høiby udsættes for et umenneskeligt pres

Hakon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix

Den norske kronprinsesses søn, der er sigtet for flere voldtægter, er bange for at afgive forklaring, efter mange af sagernes detaljer er blevet lækket.

Detaljer i efterforskningen af den norske kronprinsesse Mette-Marits søn, Marius Borg Høiby, i sagen, hvor han er sigtet for voldtægt og vold eller mishandling, er blevet lækket til pressen.

I et stort interview med norske TV 2 udtrykker Marius Borg Høibys advokat, Ellen Holager Andenæs, stor bekymring over lækagen af fortrolige oplysninger - og mediernes gengivelse af dem.

- Jeg ved ikke, om de mennesker, der lækker det til pressen, gør det for penge, eller om de gør det for at gøre sig selv interessante. Der kan være mange forskellige motiver, siger advokaten, der mener, at Marius Borg Høiby dermed dømmes på forhånd.

Marius Borg Høiby blev anholdt i august 2024 og sigtet for vold mod sin daværende kæreste og for hærværk. Siden er sagen vokset, og sigtelserne mod ham er blevet udvidet.

De mest alvorlige sigtelser drejer sig om to tilfælde af voldtægt uden samleje og tre tilfælde af vold eller mishandling i nære relationer.

Han nægter sig skyldig i en række af sigtelserne. Men han har tidligere erklæret sig skyldig i hensynsløs adfærd, hærværk, trusler, overfald og en dødstrussel.

Han har desuden erkendt, at han i flere år har haft et narkotikamisbrug.

Marius Borg Høiby afviser nu yderligere afhøringer, selv om både han og politiet ønsker det, siger hans advokat videre til norske TV 2.

- Politiet vil afhøre Marius, og Marius vil gerne forklare sig. Men hvordan kan det gøres under de nuværende omstændigheder?, spørger Ellen Holager Andenæs.

Hun tilføjer, at han gerne vil afgive sin forklaring, hvis han kan blive forsikret om, at forklaringerne ikke siver ud.

Ifølge Ellen Holager Andenæs er mediebevågenheden mod Marius Borg Høiby allerede enorm og presset derfra umenneskeligt.

- Det er umuligt at sætte sig ind i hans situation - han kan ikke engang gå ud at spise uden at blive hængt ud. I det omfang han forsøger at skærme sig selv, kan man være sikker på, at nogle andre fortæller ham, hvad der står i medierne, siger advokaten og tilføjer:

- Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at offentlighedens interesse ikke forveksles med offentlighedens nysgerrighed.

Lækagerne er blevet anmeldt til politiet for brud på tavshedspligten.

- I det omfang det er lækket fra politiets dokumenter, er det strafbart, pointerer Ellen Holager Andenæs.

- Det er ikke kun lækket fra almindelige politidokumenter, men også fra klassificerede dokumenter.

Marius Borg Høiby er ikke formelt en del af det norske kongehus. Det skyldes, at han er født, inden Mette-Marit blev gift med kronprins Haakon, som heller ikke er far til Marius Borg Høiby.

Mette-Marit fik Marius Borg Høiby fra forholdet med Morten Borg.

/ritzau/

Læs Mere >>

USA, 04/04/2025 - 12:21

Hertuginde Meghan: Jeg skal arbejde

Raul Arboleda/Ritzau Scanpix

Prins Harrys hustru, hertuginde Meghan, afviser i et stort interview med New York Times kritikken om, at hun ikke skulle være relaterbar.

Da hertuginde Meghan og prins Harry trak sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus i 2020, ville de i stedet trække i arbejdstøjet for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

I et nyt interview med den amerikanske avis New York Times understreger hertuginde Meghan, at hun har arbejdet, siden hun var 13 år gammel, indtil hun mødte prins Harry på en blind date i 2016.

Herefter stoppede Meghan Markle, som hun dengang hed, sin skuespillerkarriere og lukkede sin livsstilsblog.

- Jeg skal arbejde, og jeg elsker at arbejde, siger den 43-årige hertuginde nu.

Hertuginde Meghan har længe annonceret, at hun ville lancere en række produkter - alt fra marmelader og yogaudstyr til kogebøger og ting til kæledyr - under navnet As Ever, og nu er varerne landet på hylderne.

Derudover kan hun også ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

Programserien har dog fået kras kritik af flere anmeldere.

Den britiske avis The Independent har kaldt "With Love, Meghan" for en "forestilling, der simultant stræber efter at være ambitiøs og relaterbar på en måde, der aldrig går op i en højere enhed".

I interviewet med New York Times afviser hertuginde Meghan kritikken.

- Ved de ikke, at mit liv ikke altid har været sådan her?, siger hun og peger ifølge artiklen ud på sit og prins Harrys palæ i Montecito i den amerikanske delstat Californien.

Efter parret trak sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus, er de flyttet til USA, hvor de i dag bor med deres to børn, femårige prins Archie og treårige prinsesse Lilibet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/04/2025 - 07:00

FAKTA: Officiel indsamling af gamle familieopskrifter

* Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerede sidste år en indsamling af gamle familieopskrifter.

* Ministeren satte gang i indsamlingen, fordi han var bekymret for, at færre og færre tilbereder hjemmelavet mad, mens takeaway-kulturen bliver større, og yngre generationer mister forbindelsen til råvarerne.

* Indsamlingen skal bevare familieopskrifterne og være en kilde til inspiration for fremtidens madlavning.

* Opskrifterne kunne sendes på mail fra 22. august til 14. oktober 2024. Der blev indsendt cirka 2000 opskrifter.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/04/2025 - 07:00

Gem smagen af barndom: Skriv familiens opskrifter ned mens du kan

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hvis ikke du allerede har gjort det, kan du skrive familiens opskrifter ned og få dem testet af, så du kan bevare opskrifterne i familien og give dem videre.

Der er bare noget helt særligt ved mors mad. Når hjemmet fyldes med duften af noget, hun har lavet med så meget kærlighed, bliver man ramt af minder, der varmer krop og hjerte.

Men hvem skal lave mors mad og videreføre familiens madtraditioner, når man er blevet voksen og har forladt barndomshjemmet?

De overvejelser har pædagog og frivillig fodboldtræner Ebou Jagne også haft.

Han fandt en løsning, som måske kan inspirere andre.

Gennem sin opvækst fulgte Ebou Jagne sin mor i køkkenet flere gange, indtil han en dag besluttede sig for at begynde at skrive opskrifterne ned på sin telefon.

Det var mest praktisk, tænkte han, fordi opskrifterne så ikke ville blive væk, og han altid ville kunne finde dem frem.

- Jeg synes, det er vigtigt at lære opskrifterne og få dem skrevet ned, mens ens mor stadig er her, siger Ebou Jagne og uddyber:

- Så kan man også spørge hende, hvad man kan have gjort forkert, hvis ikke retten fungerer. Det gør jeg meget brug af. Jeg noterer også hendes råd i note-appen, så jeg kan være opmærksom på det, næste gang jeg skal lave retten.

Han erkender, at det nok aldrig kommer til at blive lige så lækkert, som når hans mor laver maden til ham. Men han gør sit bedste.

Det er også vigtigt for ham at kunne give familiens madtraditioner og retter videre til den næste generation, når han engang selv får børn.

I mange tilfælde er mors mad gået i arv fra hendes egen mor. Sådan er det også med Ebou Jagnes mor.

- Min mors retter forbinder mig med mine rødder og minder mig om min families historie og oprindelse, siger han.

Han vurderer, at han selv skal gøre en indsats, hvis han vil bevare forbindelsen til sine gambiske rødder, og det kan han blandt andet gøre gennem madlavning.

- Min mor er kaptajnen i køkkenet. Men hun har været klar over, at jeg på et tidspunkt skulle flytte hjemmefra og klare mig selv, siger han og fortsætter:

- Allerede da jeg var barn, inviterede hun mig ind i køkkenet og lod mig være med, når hun lavede mad.

Det har fået ham til at tænke på, at jo tidligere, man bliver introduceret til madlavning og får lov til at udforske det, desto større er chancen nok for, at man fastholder interessen.

- Jeg måtte dog ikke hjælpe til i køkkenet, da min mor værner meget om, at maden skal tilberedes på én bestemt måde, siger han.

Ebou Jagne deltog tidligere i år i TV 2 Kosmopols serie "Din nabos livret", hvor han delte sin mors opskrift på en gambisk ret med peanutbutter.

- Under optagelsen kom min mor ind i køkkenet for at kontrollere, om retten nu også var, som den skulle være, siger han og griner.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek