Bruxelles, 20/05/2025 - 06:51
Afrikansk svinepest var sidste år i kraftig tilbagegang i EU-lande
I 2023 skete der 1929 udbrud af afrikansk svinepest blandt tamsvin i EU. I 2024 skete der 333 udbrud.
Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Antallet af registrerede udbrud af afrikansk svinepest hos tamsvin faldt i 2024 med 83 procent i EU-landene sammenlignet med året forinden.
Det viser den årlige epidemiologiske rapport fra Den Europæiske Myndighed for Fødevaresikkerhed (Efsa).
Således blev der i 2023 registeret 1929 udbrud, mens sygdommen sidste år blev registeret i 333 svinebesætninger i EU-landene. Det er det laveste antal udbrud siden 2017.
Faldet skyldes ifølge Efsa primært færre udbrud i Rumænien og Kroatien.
Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom, som kan ramme alle racer af svin. Den udgør ikke nogen fare for mennesker.
For første gang siden 2014 har færre medlemslande desuden registreret udbrud af sygdommen. I 2023 blev der konstateret udbrud i 14 lande. I 2024 blev sygdommen observeret i besætninger af tamsvin i 13 lande.
Faldet skyldes, at Sverige er blevet sygdommen kvit, mens der ikke er blevet registeret udbrud i nye lande, skriver Efsa.
I langt de fleste af de 13 lande, hvor der sidste år blev registeret udbrud af afrikansk svinepest, var der tale om sporadiske udbrud.
Udbruddene skete i 78 procent af tilfældene i besætninger med under 100 svin.
Antallet af registrerede udbrud blandt vildsvin har været stabilt siden 2022. Ifølge rapporten fra Efsa blev 30 procent af udbruddene blandt vildsvin i 2024 registeret i Polen.
Afrikansk svinepest har tidligere skabt frygt for eksporten i Danmark. Smittede svin dør som regel inden for en uge, efter at de er blevet smittet.
Sygdommen har aldrig været konstateret i Danmark. Men den forekommer flere steder i Øst- og Sydeuropa.
I 2014 kom sygdommen for første gang ind i EU via grænselande i øst, og den blev efterfølgende fundet i de baltiske lande og Polen.
Siden spredte den sig yderligere mod vest, og den forekommer nu i flere EU-lande, blandt andet Tyskland.
Danmark har tidligere grebet fysisk ind for at forhindre, at den kommer ind i landet. I 2019 blev der således opført et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.
/ritzau/