Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/12/2022 - 10:00

Find din yndlingssang frem og spar penge under bruseren

Med forskellige tips kan du skære ned på vandforbruget, så du dermed kommer af med færre penge. Blandt kan du bruge et æggeur og musik.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

I denne mørke og kolde vintertid, er der ikke noget som at stå under en varm bruser.

Først når regningen tikker ind, føles det lange bad måske ikke så rart længere.

Men faktisk er badet et nemt sted at finde energibesparelser. Det siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste, SparEnergi.dk.

- En god del af vores varmeforbrug går til opvarmning af varmt brugsvand. Så kan man skære ned på sin badelængde, kan det være muligt at spare flere tusinde kroner om året, siger hun.

Netop Energistyrelsen har af Norstat fået lavet en befolkningsundersøgelse blandt 2000 danskere i alderen 18 til 75 år. Den viser, at vi i gennemsnit bruger 34 minutter om ugen på at bade.

I alt bliver omkring en tredjedel af vores varmeforbrug brugt på varmt vand.

Undersøgelsen er gennemført fra 29. august til 12. september og viser også, at det især er de unge, der bruger tid under bruseren. For de 18 til 35-årige bruger i gennemsnit otte minutter per bad.

Energistyrelsen har ikke officielle anbefalinger til præcist, hvor lang tid badet bør være.

- Det, vi kan sige, er, at du har en mulighed for at spare penge, hvis du gør badet kortere, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Her kan du sætte et æggeur. Når det ringer, skal du slukke for vandet.

- Man kan også bruge musik, som man kender længden på.

- Og så kan man sætte et mål om, at man skal have nået at skylle shampooen ud, når man er nået til et bestemt sted i sangen, siger hun.

Men længden på badet er faktisk ikke det eneste, du kan gå ind og pille ved, forklarer hun.

Du kan nemlig også sænke temperaturen med et par grader.

- Man sparer cirka fem procent for hver grad, man skruer ned. Så der kan være meget at hente, hvis man bare lige regulerer en smule til et niveau, man stadig synes er rart, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Er du indehaver af en varmtvandsbeholder og bor i hus, kan du også indstille varmen til 55 grader i beholderen.

- Mange steder er temperaturen højere, og så bruger man unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid, siger hun.

Vandet bør dog ikke være koldere end 55 grader, for det kan give risiko for Legionella-bakterier, understreger hun.

Har du en almindelig bruser, vil der typisk komme 10 til 20 liter vand ud i minuttet. Men vælger du en sparebruser, kan du komme ned på 6 til 10 liter per minut, forklarer hun.

For at spare på vandforbruget kan du også slukke for vandet, når kroppen skal sæbes ind, og håret skal have shampoo eller balsam.

Endelig kan du også holde dig fra at skrue helt op for bruseren, så du sænker trykket og dermed bruger mindre vand, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Hun understreger også, at det kan være forskelligt, hvor meget hver enkelt person kan spare.

- Hvis du plejer at bade i 20 minutter under 44 grader, er der ret meget at hente. Men bader du to gange om ugen i 5 minutter under 35 grader, er der måske ikke lige så meget at hente.

- Men gennemsnitligt set vil næsten alle kunne dreje på nogle af knapperne og opnå en besparelse på det varme vand, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 12:42

Jes Dorph vinder over Yvonne Frederiksen i Højesteret

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

Mens undersøgelsen blev foretaget, fik Yvonne Frederiksen henvendelser fra to tidligere praktikanter på TV 2, der berettede om episoder, der havde fundet sted i 2001 og 2003 og drejede sig om Jes Dorph.

Efter advokatundersøgelsen blev Jes Dorph fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som leverede "Go' Aften Live".

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at der var et sagligt grundlag for at fyre Jes Dorph.

Men undersøgelsen var i strid med de principper, som kaldes for "god advokatskik". Det har først Advokatnævnet, siden Østre Landsret og senest Højesteret slået fast i en anden sag.

Yvonne Frederiksen gav nemlig ikke Jes Dorph tilstrækkeligt med oplysninger om, hvilke handlinger han konkret blev beskyldt for, og hun gjorde ikke tilstrækkeligt rede for, hvorfor hun mente, at der var en saglig fyringsgrund.

I denne sag mener Højesteret også, at Yvonne Frederiksen har begået fejl.

Som udgangspunkt kan advokater ikke pålægges ansvar over for en tredjepart som følge af en advokatundersøgelse, medmindre der er tale om særlige omstændigheder.

Og det har der altså været i denne sag.

Højesteret henviser blandt andet til den "grove karakter" af de fejl, der blev begået af Yvonne Frederiksen.

Højesteret har blandt andet fundet, at Yvonne Frederiksen ikke havde haft tilstrækkeligt grundlag for at konkludere, at Jes Dorph havde begået seksuel chikane i de to episoder fra 2001 og 2003.

Hvis Yvonne Frederiksen skulle frifindes i sagen, skulle hun bevise, at der ikke var en sammenhæng mellem de fejl, hun begik, og de tab, Jes Dorph har lidt som følge af fyringen.

Østre Landsret afgjorde i marts sagen til Yvonne Frederiksens fordel.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 12:35

Jes Dorph vinder over Yvonne Frederiksen i Højesteret

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

Mens undersøgelsen blev foretaget, fik Yvonne Frederiksen henvendelser fra to tidligere praktikanter på TV 2, der berettede om episoder, der havde fundet sted i 2001 og 2003 og drejede sig om Jes Dorph.

Efter advokatundersøgelsen blev Jes Dorph fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som leverede "Go' Aften Live".

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at der var et sagligt grundlag for at fyre Jes Dorph.

Men undersøgelsen var i strid med de principper, som kaldes for "god advokatskik". Det har først Advokatnævnet, siden Østre Landsret og senest Højesteret slået fast i en anden sag.

Yvonne Frederiksen gav nemlig ikke Jes Dorph tilstrækkeligt med oplysninger om, hvilke handlinger han konkret blev beskyldt for, og hun gjorde ikke tilstrækkeligt rede for, hvorfor hun mente, at der var en saglig fyringsgrund.

I denne sag mener Højesteret også, at Yvonne Frederiksen har begået fejl.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek