København, 21/12/2022 - 10:00
Find din yndlingssang frem og spar penge under bruseren
Med forskellige tips kan du skære ned på vandforbruget, så du dermed kommer af med færre penge. Blandt kan du bruge et æggeur og musik.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
I denne mørke og kolde vintertid, er der ikke noget som at stå under en varm bruser.
Først når regningen tikker ind, føles det lange bad måske ikke så rart længere.
Men faktisk er badet et nemt sted at finde energibesparelser. Det siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste, SparEnergi.dk.
- En god del af vores varmeforbrug går til opvarmning af varmt brugsvand. Så kan man skære ned på sin badelængde, kan det være muligt at spare flere tusinde kroner om året, siger hun.
Netop Energistyrelsen har af Norstat fået lavet en befolkningsundersøgelse blandt 2000 danskere i alderen 18 til 75 år. Den viser, at vi i gennemsnit bruger 34 minutter om ugen på at bade.
I alt bliver omkring en tredjedel af vores varmeforbrug brugt på varmt vand.
Undersøgelsen er gennemført fra 29. august til 12. september og viser også, at det især er de unge, der bruger tid under bruseren. For de 18 til 35-årige bruger i gennemsnit otte minutter per bad.
Energistyrelsen har ikke officielle anbefalinger til præcist, hvor lang tid badet bør være.
- Det, vi kan sige, er, at du har en mulighed for at spare penge, hvis du gør badet kortere, siger Matilde Grøn Bjørneboe.
Her kan du sætte et æggeur. Når det ringer, skal du slukke for vandet.
- Man kan også bruge musik, som man kender længden på.
- Og så kan man sætte et mål om, at man skal have nået at skylle shampooen ud, når man er nået til et bestemt sted i sangen, siger hun.
Men længden på badet er faktisk ikke det eneste, du kan gå ind og pille ved, forklarer hun.
Du kan nemlig også sænke temperaturen med et par grader.
- Man sparer cirka fem procent for hver grad, man skruer ned. Så der kan være meget at hente, hvis man bare lige regulerer en smule til et niveau, man stadig synes er rart, siger Matilde Grøn Bjørneboe.
Er du indehaver af en varmtvandsbeholder og bor i hus, kan du også indstille varmen til 55 grader i beholderen.
- Mange steder er temperaturen højere, og så bruger man unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid, siger hun.
Vandet bør dog ikke være koldere end 55 grader, for det kan give risiko for Legionella-bakterier, understreger hun.
Har du en almindelig bruser, vil der typisk komme 10 til 20 liter vand ud i minuttet. Men vælger du en sparebruser, kan du komme ned på 6 til 10 liter per minut, forklarer hun.
For at spare på vandforbruget kan du også slukke for vandet, når kroppen skal sæbes ind, og håret skal have shampoo eller balsam.
Endelig kan du også holde dig fra at skrue helt op for bruseren, så du sænker trykket og dermed bruger mindre vand, siger Matilde Grøn Bjørneboe.
Hun understreger også, at det kan være forskelligt, hvor meget hver enkelt person kan spare.
- Hvis du plejer at bade i 20 minutter under 44 grader, er der ret meget at hente. Men bader du to gange om ugen i 5 minutter under 35 grader, er der måske ikke lige så meget at hente.
- Men gennemsnitligt set vil næsten alle kunne dreje på nogle af knapperne og opnå en besparelse på det varme vand, siger Matilde Grøn Bjørneboe.
/ritzau fokus/