Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/04/2023 - 10:00

Sådan undgår du at blive bitter med alderen

Du bør tage det alvorligt, hvis du med årene bliver mere og mere sur på din omverden, lyder det fra to psykologer.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Gammel og gnaven behøver ikke at høre sammen. Mærker du bitterheden snige sig ind i dit sind med alderen, bør du kigge grundigt på den og finde ud af, hvor den kommer fra.

Det siger Svend Aage Madsen, der er psykolog og formand for selskabet Forum for Mænds Sundhed.

- At være bitter er ofte et udtryk for en mangel på nuancer i det følelsesmæssige sprog. Det ligger tæt på vrede og irritabilitet og kan gøre, at du trækker dig fra andre, siger han og fortsætter:

- For nogle fører det ind i en depression, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på bitterheden.

Måske bebrejder du din omverden for alt det, du føler, der er gået galt i dit liv. Måske er du sur på de yngre generationer.

Prøv at analysere dig frem til, hvad din egen rolle er i det, som du bebrejder "de andre" for. Hvad føler du dig snydt for, og hvilket ansvar har du selv?

Herfra skal du prøve at fokusere på, hvilke muligheder tilværelsen byder dig.

- Det er vigtigt i vores livsforløb, at vi tænker på næste fase, og hvilken karakter den kan have. Tænk over: "Hvad er min rolle, når der sker nogle forandringer?", siger Svend Aage Madsen.

Her handler det om at forsone sig med det, som du ikke kan lave om på, lyder det fra psykolog Christoffer Kølgaard, der beskæftiger sig med livskriser i klinikken "Den krøllede hjerne".

- Der skal ske en accept af, at når vi bliver ældre, er der nogle ting, der ikke kan forblive på samme måde, siger han.

Samtidig peger han på, at du kan være kommet for langt væk fra det, der plejede at være vigtigt for dig.

Hvis det er tilfældet, skal du finde ud af, hvad du kan gøre for at få kontakt til det igen.

- Det er relevant hele livet igennem at forholde sig til, hvad dine værdier er, og om de stemmer overens med det liv, som du lever, siger Christoffer Kølgaard.

Ifølge begge psykologer er bitterheden dog svær at bekæmpe på egen hånd. Derfor råder de til, at du rækker ud til de mennesker, der er omkring dig.

- Det er vigtigt at dele sine følelser med andre. Det kan være meget skadende at sidde alene uden nogen at tale med om det, siger Svend Aage Madsen.

Her skal du ikke miste modet, hvis du ikke føler, at du har nogen at kontakte.

Spørg ham fra dit gamle arbejde, som du svingede godt med. Eller genetabler forbindelsen til en gammel skolekammerat.

- Mine klienter finder næsten altid nogen og får næsten altid supergode oplevelser ud af det, siger Svend Aage Madsen.

Christoffer Kølgaard mener også, at det kan hjælpe at kickstarte dit sociale liv i en bredere forstand.

- Det kan være at melde sig til et kursus på en aftenskole, eller gå til træning med andre, så du føler dig som en del af et fællesskab. For ofte handler bitterhed også om, at man er faldet ud af et fællesskab, siger han.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv