København, 09/04/2025 - 13:16
Flertal for kæmpe reform af jobindsats med fokus på den enkelte
Færre samtaler, færre regler og mindre sanktionering er del af den største reform af området nogensinde.
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Regeringen vil fritage kommunerne fra pligten til at etablere jobcentre og vil spare 2,7 milliarder kroner på den største reform af beskæftigelsesindsatsen nogensinde.
Det fremgår af en ny aftale onsdag, som præsenteres af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der kalder det "en kæmpe reform".
- Det er ikke nemt at gøre det, vi har gjort i dag. For politikerne at stoppe med at detailstyre fra Christiansborg, men det gør vi, og det er jeg glad for.
Det handler grundlæggende om, hvordan man møder mennesker, når de mister deres arbejde, eller hvis de bliver syge, siger hun.
Regeringen spillede ud med at spare tre milliarder kroner, men det er endt på 2,7, hvilket svarer til over en fjerdedel af de nuværende udgifter på området, som kaldes det dyreste system i verden.
Kommunerne kan fremover nedlægge jobcentrene og skal selv organisere indsatsen, og derfor kan der blive stor forskel på resultaterne rundt om i landet.
Professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Larsen kalder diskussionen om jobcentrene for en smule mærkelig, fordi opgaven er den samme fremover.
- Kommunerne er i dag forpligtet til at have et jobcenter, omend de allerede i dag ser lidt forskellige ud. Kommunerne kan efter reformen selv organisere indsatsen, men opgaven er i princippet den samme
- Men om ikke andet kan det markere, at man gerne vil tænke beskæftigelsesindsatsen anderledes, fortæller han i en skriftlig kommentar.
Grundlæggende skal systemet gøres mere enkelt med færre samtaler, færre regler og mindre sanktionering
Halvdelen af reglerne på området afskaffes, og ni ud af ti sanktioner fjernes.
Antallet af samtaler i kommuner og a-kasser reduceres med 500.000 ifølge et skøn. Det betyder blandt andet, at der ventes 3500 færre sagsbehandlere.
Beskæftigelsesministeren afviser, at sagsbehandlerne bare har siddet og flyttet papirer, og at indsatsen bliver dårligere, fordi deres jo forsvinder.
- Det her primært en kritik af det, Christiansborg har bygget op over 20 år. Det er en selverkendelse af, at den måde at styre tingene på ikke skaber et bedre resultat derude.
- De mennesker, der udfylder de papirer, gør jo bare, som loven siger. Vi skaber nu et mere enkelt system, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Det nye system kritiseres af dele af fagbevægelsen, fordi a-kasserne skal bruges mindre end hidtil.
- Det giver rigtig god mening, at dagpengemodtagere i den første periode ikke skal rende til kommunen eller deres a-kasse, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Økonomiminister Stephanie Lose (V) mener, at det er på tide at rydde op.
- Det er ikke en almindelig rengøring, det er en grundig, grundig hovedrengøring. Det er et system, der er skabt af politikere over en årrække, siger Stephanie Lose.
En ekspertgruppe har tidligere brugt et år på at undersøge området, hvorefter regeringen kom med sit udspil, som nu er forhandlet på plads og skal vedtages i Folketinget.
Professor i økonomi Claus Thustrup Kreiner var formand for ekspertgruppen, og han kaldte det hidtidige system for en stor succes på beskæftigelsen, som er rekordhøj i Danmark.
Men systemet var utilfredsstillende for dem, der skulle hjælpes i job. Det var for komplekst og for dyrt, lød det.
Forliget er indgået med De Radikale, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Konservative, mens SF forlod forhandlingerne tirsdag på grund af utilfredshed med blandt andet ungeløftet og reformen af a-kasserne.
/ritzau/