Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/09/2023 - 07:00

Vil du afslutte et venskab? Sådan tager du snakken

Måske er det på tide at sige farvel til et venskab. Forbered dig på samtalen ved at skrive en dialog ned, lyder et af rådene.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Selv om det kan være svært, bør du en gang imellem tage stilling til vennekredsen.

Sådan lyder det fra Annette Aggerbeck, der er psykoterapeut og medlem af Dansk Psykoterapeutforening.

- Mange af os har travle liv, og derfor kan det være sundt at undersøge, om man bruger sin tid på mennesker, der er gode for en, siger hun.

Og der kan være flere tegn på, at det er på tide at sige stop til et bestemt venskab.

For eksempel kan du spørge dig selv, om du føler dig ladet op med energi efter at have brugt tid med din ven, eller om føler dig drænet for energi.

- Dem, der sluger vores energi, kan vi med fordel fjerne fra vennelisten. Og hvis venskabet forårsager mere smerte end glæde og positivitet, kan det være et tegn på, at det ikke længere er sundt for dig, siger Annette Aggerbeck, der også er specialist i skriveterapi.

Finder du frem til, at det er bedst at afslutte relationen, og ønsker du at melde det ud, er det godt at forberede dig på samtalen. Og her kan du bruge skriveterapi.

Du kan nemlig nedskrive den dialog, du forestiller dig at skulle have med vennen.

- Man øver sig i at sætte ord på sine følelser, og det virker beroligende at skrive. Det betyder, at de stærke følelser kan få lov til at falde til ro, og så kan man bedre tale med hinanden på en rolig og respektfuld måde, siger Annette Aggerbeck.

Når det kommer til selve samtalen med din ven, er det vigtigt, at du sætter ord på dine egne følelser og tanker uden at komme med anklager.

Og du bør holde dig til "jeg-budskaber", råder Annette Aggerbeck.

- Man kan sige: "Jeg er nødt til at afslutte vores venskab, fordi jeg føler sådan og sådan".

- Det vigtigste er, at man får sagt de ting, der er vigtige at få sagt, og lader den anden komme til orde, siger hun.

Samtidig understreger psykoterapeuten, at et venskab kan have op- og nedture, og at det langtfra altid er nødvendigt at afslutte det, når de første tegn på problemer melder sig.

Ved at skrive om problemerne kan du blive klogere på, hvad der sker i jeres relation, og du kan vælge at tale om dem, før det er for sent.

Det kan også være, at det ikke er nødvendigt at lægge låg på venskabet, men at det for nu er nok at tage en pause eller lægge afstand til vennen.

Det fortæller psykolog Johanne Schwensen, der blandt andet beskæftiger sig med venskaber i sit arbejde.

- Nogle gange er der ikke noget galt med at lade et venskab sive ud, og så kan der måske senere komme en smuk genforening. Og hvis man nogenlunde parallelt skruer ned for kontakten, så kan det være, fordi venskabet tager en naturlig pause, siger hun.

Løber venskabet ikke ud i sandet af sig selv, bør du være ærlig, men også omsorgsfuld, når du tager samtalen om at ville lægge afstand.

For så får du sat grænsen på en måde, hvor du ikke angriber eller er aggressiv over for den anden.

- Vær så konkret som muligt. Man kan forklare, hvordan man har værdsat venskabet, men at man eksempelvis har en oplevelse af at ville forskellige ting i livet eller have for forskellige værdier.

- Man kan aldrig undgå at såre andre ved alene at være respektfuld i sin kommunikation, men man kan i hvert fald gøre det mindre ubehageligt, siger Johanne Schwensen.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 10:06

Forræder-stjerne skal være far

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Tidligere på året friede dj'en Emil Lange til sin kæreste, Celine Emilie Friis. Nu skal parret være forældre.

Dj'en og musikeren Emil Lange skal snart til at gøre ekstra plads ved morgenbordet.

Han og kæresten, Celine Emilie Friis, venter deres første barn.

Det afslører Celine Emilie Friis i et videoopslag på Instagram, hvor hun også viser sin voksende babybule frem.

- Vores lille lange familie får et nyt medlem i april, skriver Celine Emilie Friis i opslaget, efterfulgt af en lyserød hjerteemoji.

Det har i sandhed været et år i kærlighedens tegn for 34-årige Emil Lange, som har det borgerlige navn Emil Morild Skou.

Tidligere på året gik han på knæ og friede til kæresten og fik et rungende ja.

Selv om det kommende bryllup ikke har en fastlagt dato endnu, har ophavsmanden til festhits som "Skiferie" og "Fuck dig" en klar vision for, hvordan det kommer til at forløbe.

- Jeg vil have, at folk skal være i shorts og vest til mit bryllup! Så det bliver næste år eller næste år igen, sagde Emil Lange til Se og Hør tilbage i maj.

Tv-seere har også kunnet opleve Emil Lange i TV 2-succesen "Forræder", hvor han i tredje sæson nåede hele vejen til finalen.

Celine Emilie Friis er professionel danser og er i øjeblikket aktuel i forestillingen "West Side Story" på det Kongelige Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek