København, 09/09/2023 - 07:00
Vil du afslutte et venskab? Sådan tager du snakken
Måske er det på tide at sige farvel til et venskab. Forbered dig på samtalen ved at skrive en dialog ned, lyder et af rådene.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Selv om det kan være svært, bør du en gang imellem tage stilling til vennekredsen.
Sådan lyder det fra Annette Aggerbeck, der er psykoterapeut og medlem af Dansk Psykoterapeutforening.
- Mange af os har travle liv, og derfor kan det være sundt at undersøge, om man bruger sin tid på mennesker, der er gode for en, siger hun.
Og der kan være flere tegn på, at det er på tide at sige stop til et bestemt venskab.
For eksempel kan du spørge dig selv, om du føler dig ladet op med energi efter at have brugt tid med din ven, eller om føler dig drænet for energi.
- Dem, der sluger vores energi, kan vi med fordel fjerne fra vennelisten. Og hvis venskabet forårsager mere smerte end glæde og positivitet, kan det være et tegn på, at det ikke længere er sundt for dig, siger Annette Aggerbeck, der også er specialist i skriveterapi.
Finder du frem til, at det er bedst at afslutte relationen, og ønsker du at melde det ud, er det godt at forberede dig på samtalen. Og her kan du bruge skriveterapi.
Du kan nemlig nedskrive den dialog, du forestiller dig at skulle have med vennen.
- Man øver sig i at sætte ord på sine følelser, og det virker beroligende at skrive. Det betyder, at de stærke følelser kan få lov til at falde til ro, og så kan man bedre tale med hinanden på en rolig og respektfuld måde, siger Annette Aggerbeck.
Når det kommer til selve samtalen med din ven, er det vigtigt, at du sætter ord på dine egne følelser og tanker uden at komme med anklager.
Og du bør holde dig til "jeg-budskaber", råder Annette Aggerbeck.
- Man kan sige: "Jeg er nødt til at afslutte vores venskab, fordi jeg føler sådan og sådan".
- Det vigtigste er, at man får sagt de ting, der er vigtige at få sagt, og lader den anden komme til orde, siger hun.
Samtidig understreger psykoterapeuten, at et venskab kan have op- og nedture, og at det langtfra altid er nødvendigt at afslutte det, når de første tegn på problemer melder sig.
Ved at skrive om problemerne kan du blive klogere på, hvad der sker i jeres relation, og du kan vælge at tale om dem, før det er for sent.
Det kan også være, at det ikke er nødvendigt at lægge låg på venskabet, men at det for nu er nok at tage en pause eller lægge afstand til vennen.
Det fortæller psykolog Johanne Schwensen, der blandt andet beskæftiger sig med venskaber i sit arbejde.
- Nogle gange er der ikke noget galt med at lade et venskab sive ud, og så kan der måske senere komme en smuk genforening. Og hvis man nogenlunde parallelt skruer ned for kontakten, så kan det være, fordi venskabet tager en naturlig pause, siger hun.
Løber venskabet ikke ud i sandet af sig selv, bør du være ærlig, men også omsorgsfuld, når du tager samtalen om at ville lægge afstand.
For så får du sat grænsen på en måde, hvor du ikke angriber eller er aggressiv over for den anden.
- Vær så konkret som muligt. Man kan forklare, hvordan man har værdsat venskabet, men at man eksempelvis har en oplevelse af at ville forskellige ting i livet eller have for forskellige værdier.
- Man kan aldrig undgå at såre andre ved alene at være respektfuld i sin kommunikation, men man kan i hvert fald gøre det mindre ubehageligt, siger Johanne Schwensen.
/ritzau fokus/