Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Svendborg, 15/05/2025 - 14:27

Børn ned til 13 år menes at være kunder hos fynsk narkonetværk

Fire er fængslet i sag om narkonetværk, der angiveligt brugte unge som bude og havde børn blandt kunderne.

Af: /ritzau/

Børn i alderen 13-15 år har formentlig været blandt kunderne hos et sydfynsk narkonetværk.

Også når der ses på, hvem der leverede narkoen, mistænker politiet, at en del af distributørerne var unge i alderen 16-18 år.

Det oplyser Fyns Politi.

Politikredsen mener at have fået hul på et narkonetværk i Svendborg, der har leveret narkotika i det sydfynske område, og torsdag er status, at fire personer sidder fængslet i relation til sagen.

De er centrale aktører i netværket, mener politiet, der i en pressemeddelelse torsdag ikke kommer nærmere ind på, hvilke roller de menes at have haft.

Der er tale om en 19-årig mand, der blev fængslet i marts, en 30-årig mand, der blev fængslet onsdag, og en 19-årig og en 23-årig mand, der torsdag er blevet fængslet. Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

De to, der er blevet varetægtsfængslet af Retten i Svendborg torsdag, er sigtet for besiddelse af 100 kilo hash. Den 30-årige derimod er sigtet for besiddelse af 120 gram kokain.

Større mystik er der om den 19-årige, som blev anholdt og fængslet i marts, efter at der blev fundet "en større mængde narkotika" på hans adresse.

Specialanklager Kasper Nygaard fra Fyns Politi oplyser, at grundlovsforhøret foregik for dobbeltlukkede døre. Det er derved uvist, hvad manden overhovedet sigtes for.

Sikkert er det dog, at politiet kobler alle fire varetægtsfængslede mænd til samme politisag.

Yderligere to personer blev anholdt i en aktion onsdag, men de er løsladt igen. De er dog stadig sigtet i sagen, skriver politiet, som ikke oplyser, hvad de sigtes for.

Det formodede narkonetværk er blandt andet blevet afdækket gennem krypterede beskedtjenester, oplyser Fyns Politi.

- Det er med stor tilfredshed, at vi har fået hul på det her netværk. Ingen tvivl om, at vi har ramt en større organisation og de centrale aktører. Samtidig bekymrende, at man benytter sig af mindreårige stik-i-rend-drenge, og at aftagerne til narkotikaen er så unge, som nogle har vist sig at være, siger politikommissær Lars Thede i pressemeddelelsen.

Af hensyn til efterforskningen ønsker politiet ikke at dele flere oplysninger.

/ritzau/

Basel, 18/05/2025 - 06:00

DR's grandprixboss: Eurovision er en utilregnelig størrelse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Trods hypen omkring Sissal fik den danske Eurovision-stjerne kun to point af seerne og endte på 23.-pladsen.

Danmarks Eurovision-stjerne, Sissal, endte ikke på venstre side af pointtavlen med en minimum 13.-plads, som hun havde håbet på i Eurovision-finalen.

Trods hypen omkring hende fik den færøskfødte sangerinde kun to point af seerne og endte på 23.-pladsen.

Ifølge DR's grandprixboss, Erik Struve Hansen, har Sissal ellers været en darling blandt de internationale Eurovision-fans.

- Jeg ved simpelthen ikke, hvilke mekanismer der lige pludselig gik i gang. Det er åbenbart en centrifuge, hvor alt kan ske. Det er og bliver en utilregnelig størrelse, lyder reaktionen fra Erik Struve Hansen efter Eurovision-finalen i Basel i Schweiz, hvor JJ fra Østrig snuppede sejren med nummeret "Wasted Love".

- Vi ville da gerne have klaret os lidt bedre - eller meget bedre - men Sissal fik os i finalen! Det er fandeme fedt!

Erik Struve Hansen afviser, at han er skuffet.

Dannebrog har ikke været repræsenteret i Eurovision-finalen siden 2019. Dermed har Danmark været det land, der har misset Eurovision-finalen flest år i streg.

- Vi kom ind som underdogs, som ingen troede, ville nå finalen. Og nu er vi blevet nummer 23 ud af 37 lande. Det synes jeg, er et kæmpe skridt fremad, siger han.

Nu begynder efterevalueringen.

- Vi tager hele Sissals tilgang til at deltage i grandprixet med. Den måde, hun har omfavnet det på. Og så har vi lært meget af Sissals stærke måde at fungere på sociale medier på. Det er et kæmpe game, der kører, ved siden af at man også skal kunne synge, siger Erik Struve Hansen og fortsætter:

- Hun har virkelig været en gamechanger for at få Eurovision til at være en fest igen. Jeg håber, at de sange, vi kommer med fremover, bliver en del af festen på den måde. Men det afhænger selvfølgelig også af, hvilken person man er.

Man kan sagtens stille op i Dansk Melodi Grand Prix og efterfølgende komme til Eurovision uden at være lige så udadvendt som Sissal, understreger Erik Struve Hansen.

- Der er mange kunstnere, der er introverte, men som er på, når de står på scenen. Så alle mulige forskellige personlighedstyper kan være med. Men det har været skønt at have sådan en festbombe og et så socialt engageret menneske som Sissal med.

DR har skruet op for indsatsen på de sociale medier i år. Men det er Sissal selv, som har styret meget af det.

- Vi er meget opmærksomme på de forskellige elementer. Hvis der er noget, man ikke er stærk til, finder vi en måde at hjælpe, så det ikke bliver et problem, siger Erik Struve Hansen.

- Sissal er meget åben omkring, at hun ikke er den store danser. Derfor har vi haft fire dansere med hende på scenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 18/05/2025 - 03:18

Sissal skal tilbage på skolebænken efter Eurovision

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Uanset om Sissal havde vundet det internationale melodigrandprix, venter hverdagen nu for Eurovision-stjernen.

Danmarks Eurovision-stjerne, Sissal, endte ikke på venstre side af pointtavlen med minimum en 13.-plads, som hun havde håbet.

Det blev til en 23.-plads ved det internationale melodigrandprix, som fandt sin vinder i østrigske JJ, der vandt årets Eurovision med den operaklingende ballade "Wasted Love".

- Så er det ikke værre end det, lyder det fra Sissal.

- Jeg er en suveræn sangerinde. Jeg gav en sindssyg performance vokalmæssigt.

Inden finalen bedyrede Sissal, at hun egentligt var ligeglad med finaleplaceringen.

Det er hun alligevel ikke helt, erkendte hun bagefter.

- Thank God, at jeg ikke blev nummer 26, selv om det ikke siger noget om dem, der blev det, siger den færøskfødte sangerinde.

Sissal fik samlet set 45 point fra fagjuryerne tilsammen, herunder 10 point fra både Storbritannien og Georgien.

Selv om hypen omkring hende har været stor, modtog hun to point samlet set fra seerne. Et resultat til højlydt undren i St. Jakobshalle, hvor årets Eurovision fandt sted, og iblandt den fremmødte verdenspresse.

Selv om hun ikke har vundet Eurovision, har hun fået så meget andet.

- Jeg har fået vanvittigt mange fans, og jeg har fået skabt et nyt netværk - jeg har fået så meget nyt, siger Sissal og tilføjer:

- Og så tror jeg, at jeg har fået bekræftet, at jeg er meget stærk og sej.

Uanset resultatet venter hverdagen nu, og hun glæder sig til at komme hjem til København og kramme sine to døtre, Mikkalina og Jonna Sofía.

Børnene har været med hende nogle dage i Basel i Schweiz, hvor årets Eurovision afholdes. Men de tog hjem, da Eurovision-ugen blev skudt i gang søndag med åbningsceremonien.

Det ville blive for hektisk for to små børn på tre og fem år at være en del af hurlumhejen, der omgiver Eurovision. Så de er sammen med deres far, som Sissal brød med tidligere på året og i dag har et fint venskab med.

Men selv om hverdagen venter, trækker hun ikke stikket.

Hun skal lave ny musik, hun skal ud og optræde, og så skal hun til at filme noget, som hun endnu ikke må sige, hvad er.

Men først og fremmest skal hun færdiggøre sin læreruddannelse.

- Jeg elsker musik, og jeg elsker branchen, men den er benhård, og der er også meget stigmatisering omkring melodigrandprix, som jeg synes, er ærgerlig, fordi det er vores eget musik, vi laver, siger hun og fortsætter:

- Jeg har også svært ved at forestille mig ikke at have et stabilt job. Jeg kan godt lide den stabilitet og at have faste kollegaer, som jeg kan have en relation til. Og så elsker jeg generelt arbejdet med børn og unge. Hvordan jeg kommer til at kombinere det hele, må jeg se på. Jeg tager det bare, som det kommer.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

FAKTA: Spis mad med mindre salt

* Der er nok mange, som ikke bekymrer sig meget om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget.

* For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

* Undersøgelser viser, at 38 procent af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

* Hvis vi hver især i gennemsnit skærer tre gram salt af det daglige forbrug, kan vi i Danmark forvente, at 400.000 færre mennesker har
forhøjet blodtryk samt spare op mod to milliarder kroner hvert år på udgifter relateret til hjerte-kar-sygdomme.

* De største kilder til salt i vores mad er blandt andet forarbejdede produkter, brød, kødpålæg og ost.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

Salt maden rigtigt hver gang

Perschfoto/Ritzau Scanpix

I maden er salt essentielt for smagen, men kan også bruges til at konservere og binde ingredienser sammen. Et vigtigt lille trin kan hjælpe med at salte nok.

Det hænder, at en ellers indbydende ret ender med at smage fladt - ikke fordi den er lavet forkert, men fordi den mangler salt.

At salte maden tilstrækkeligt er ikke bare et spørgsmål om smag. Det er nøglen til, at din ret lykkes, fortæller kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl, der giver et par råd til, hvordan du kan ramme den rette mængde salt hver gang.

- Salt er et mineral, der både giver og forstærker smag, siger han.

Hvis du ofte synes, at maden mangler en smule salt ved servering, kan det ifølge Toftdahl skyldes, at et vigtigt trin er blevet sprunget over i madlavningen.

- Den nok nemmeste måde at lykkes med sin saltning er at tilsætte en smule salt under tilberedningen og derefter tilsmage retten, når den er færdig, siger han.

- Det er helt afgørende at huske tilsmagningen inden servering. For det er her, man som kok vurderer, om smagene sidder, som de skal - og justerer, hvis ikke det er tilfældet.

Ud over at give smag bruges salt som konserveringsmiddel, da det trækker vand ud af ingredienserne gennem en proces kaldet osmose. Det reducerer vandindholdet og hæmmer væksten af bakterier.

- Salt kan også forbedre teksturen i eksempelvis frikadeller ved at binde ingredienserne sammen. Når saltet tilsættes frikadellefarsen, opløses proteinerne i kødet, og det hjælper med at holde farsen sammen, siger han.

Det er sværere at justere salt i frikadeller, når de først er tilberedt. For at sikre den rette saltmængde bør du derfor smage på farsen, inden du begynder at stege, eller stege en lille prøvefrikadelle og smage den, før du fortsætter.

- Mange ingredienser, såsom kødkraft, tomatpuré og soja, indeholder en del salt. Hvis du bruger dem i en ret, bør du være ekstra varsom med salt og stadig tilsmage til sidst, siger han.

Selv om salt er vigtigt for smagen, anbefaler myndighederne at være opmærksom på sit saltforbrug, da for meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser ni ud af ti danskere mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum fem-seks gram salt dagligt.

Især mænd har et højt saltindtag og spiser i gennemsnit mere salt end kvinder.

- Ved at salte lidt mindre under tilberedningen og tilsmage til sidst, vil det typisk også være nemmere at ramme den rette saltbalance, der hverken er for meget eller for lidt, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Salt findes i mange forskellige varianter, men ifølge Thomas Rønsch Toftdahl kan du faktisk nøjes med at have to typer salt i hjemmet:

- De er det klassiske fine husholdningssalt og havsalt i flager, hvis man vil have lidt mere tekstur.

Thomas Rønsch Toftdahl anbefaler, at man vælger et salt, der udvindes fra naturen. Det kan være salt fra havvand eller underjordiske kilder.

Han kalder salt for et af de vigtigste redskaber i køkkenet. Og tilsmagning er altså en af de mere enkle veje til at ramme den rette saltbalance hver gang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek