Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Oslo, 20/11/2024 - 22:05

OVERBLIK: Sager og sigtelser mod kronprinsesse Mette-Marits søn

De seneste dage er to voldtægtssager føjet til en række af sager, som Marius Borg Høiby efterforskes for.

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Marius Borg Høiby, der er søn af Norges kronprinsesse Mette-Marit, blev mandag anholdt og sigtet for voldtægt af en kvinde.

I forvejen er den 27-årige nordmand i politiets søgelys i en række andre sager, der blandt andet omhandler vold, hærværk, fremsættelse af dødstrusler og brud på et polititilhold.

Her følger et kronologisk overblik over sagerne:

* 4. august: Politiet pågriber Høiby og sigter ham for kropskrænkelse og hærværk. Natten forinden mener politiet, at han har været voldelig mod en kvinde, der bor i en lejlighed i Oslo-bydelen Frogner. Høiby har angiveligt ødelagt flere genstande.

* 14. august: Høiby indrømmer, at han i en alkohol- og kokainrus har udøvet kropskrænkelser mod kvinden og ødelagt genstande i lejligheden i Frogner. Det udtaler han til NRK. Han beklager sin opførsel overfor kvinden, som han omtaler som sin kæreste.

* 15. august: Politiet efterforsker yderligere to sager om "vold i nære relationer". De to sager omhandler ekskæresterne Juliane Snekkestad og Nora Haukland. De to kvinder har været til afhøring hos politiet, efter at de er stået offentligt frem i kølvandet på medieomtalen af den første sag.

* 23. august: Sigtelserne mod Høiby i forhold til kvinden i Frogner-lejligheden i Oslo udvides, så de nu også omfatter trusler. Ifølge norsk TV 2 er det også kommet frem, at kvinden havde synlige skader efter slag i baghovedet. Hun skal også have fået hjernerystelse. Kvinden blev efterfølgende kortvarigt indlagt på hospitalet.

* 23. august: Det bliver kendt, at Høiby er blevet anmeldt for tyveri af en scooter for et stykke tid siden.

* 3. september: Høiby får polititilhold mod kvinden, der har anmeldt ham for vold i Frogner-lejligheden i Oslo. Det oplyser kvindens bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen, til nyhedsbureauet NTB. Tilholdet varer til marts 2025, lyder det fra advokaten.

* 13. september: Høiby bliver anholdt i en hytte i Gausdal, da politiet mener, at han har brudt polititilholdet i forhold til kvinden fra Frogner-lejligheden.

* 14. september: Høiby sigtes ifølge NTB for "mishandling i nære relationer" i forhold til de to ekskærester Juliane Snekkestad og Nora Haukland.

* 16. september: Det kommer frem, at sigtelserne mod Høiby nu også omfatter dødstrusler. Det oplyser en politiadvokat til avisen Dagbladet. Baggrunden for sigtelsen er en telefonsamtale mellem Høiby og den forurettede kvinde fra Frogner-lejligheden. I samtalen omtales en mand, som ifølge Høiby er "dødbange", fordi Høiby med egne ord "kommer til at dræbe ham".

* 31. oktober: Høiby er blevet frataget sit kørekort. Det oplyser Oslos politidistrikt til avisen Aftenposten. Høibys forsvarer siger til NRK, at hans klient har været enormt belastet af sagen og betegner medietrykket som "ubeskriveligt". For Høibys egen skyld er køreretten taget fra ham. Ifølge NTB er han efterfølgende sigtet for at køre uden gyldigt kørekort.

* 18. november: Høiby anholdes og sigtes for voldtægt af en kvinde, der var bevidstløs eller af andre årsager ikke kunne gøre modstand. Høiby nægter sig skyldig, men samarbejder med politiet, oplyser hans forsvarsadvokat til VG. Der er ifølge politiet tale om et andet seksuelt forhold end samleje, men det betragtes som voldtægt. Kvinden, der er i 20'erne, er ikke en del af miljøet omkring Høiby. Det er uvist, hvordan han forholder sig til sigtelsen. Høiby befandt sig under anholdelsen sammen med den forurettede fra Frogner-lejligheden, oplyser politiet ifølge NRK.

* 19. november: Det kommer frem, at Høiby er sigtet for "mishandling i nære relationer" i sagen omkring kvinden fra Frogner-lejligheden.

* 20. november: Politiet har fundet flere videoer på Høibys telefon, der viser den voldtægt, som han to dage tidligere er sigtet for at have begået. Det erfarer norsk TV 2 og NRK. Politiet kan på baggrund af optagelserne fastslå, at det formodede overgreb på kvinden i 20'erne fandt sted 24. marts omkring klokken 08.10.

* 20. november: I forbindelse med et grundlovsforhør kommer det frem, at Marius Borg Høiby efterforskes for endnu en voldtægt. Dermed efterforsker politiet to voldtægter. Forsvarsadvokat Øyvind Bratlien kalder begge sigtelser for "katastrofale fejlvurderinger".

Efter grundlovsforhøret bliver Høiby varetægtsfængslet i en uge.

Kilder: NTB, NRK, Norsk TV 2, Dagbladet, Aftenposten, VG.

København, 21/11/2024 - 12:49

Kongehuset afslører nye portrætter af kongen og dronningen

I forlængelse af tronskiftet har kongehuset offentliggjort nye civilportrætter til officielle rejser.

Godt ti måneder efter at tronen skiftede hænder, og Frederik gik fra kronprins til konge, er der blevet tage nye civilportrætter af det nye kongepar.

Kongehuset har offentliggjort de nye portrætter af dronning Mary i hvid kjole og kong Frederik i jakkesæt.

Billederne er blevet taget i forlængelse af tronskiftet den 14. januar i år, hvor dronning Margrethe abdicerede og overlod tronen til sin førstefødte søn.

De såkaldte civilportrætter skal bruges i forbindelse med for eksempel officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

I april offentliggjorde kongehuset også nye gallaportrætter af kongehuset. De er på nuværende tidspunkt ved at blive sendt ud.

De officielle gallaportrætter af siddende regenter har gennem tiden været ophængt på blandt andet danske ambassader, konsulater og danske fartøjer.

Derfor har det indtil for nylig hængt billeder af dronning Margrethe, som nu skal udskiftes, når gallaportrætterne når frem.

Civilportrætterne kan foruden at blive brugt i anledning af officielle besøg også blive brugt af kongehusets protektioner.

En del af de kongeliges opgaver består i at være protektorer for forskellige foreninger og organisationer. Formålet med protektionerne er at støtte op om en sag, en forening eller en organisation.

Ved tronskiftet ophørte både kong Frederik, dronning Mary og dronning Margrethes protektioner.

I maj lød det så, at kongehuset skærer markant ned for antallet af protektionerne, som kongehusets medlemmer varetager.

Inden tronskiftet varetog kongefamilien 258 protektioner - 116 af disse videreføres ikke. Nu udgør antallet af protektioner 140.

Kong Frederik er med de nye protektioner blandt andet protektor for Dansk Arkitekturcenter, og dronning Mary er blandt flere protektor for Danske Hospitalsklovne.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 21/11/2024 - 12:12

Marius Borg Høiby accepterer fængsling i voldtægtssag

Ole Berg-Rusetn/Reuters

Efter et grundlovsforhør onsdag blev kronprinsesse Mette-Marits søn varetægtsfængslet i foreløbig en uge.

Marius Borg Høiby har besluttet ikke at kære sin varetægtsfængsling i sagen, hvor han er sigtet for to voldtægter.

Det oplyser hans advokat, Øyvind Bratlien, til den norske avis VG.

27-årige Høiby nægter sig skyldig.

Han blev efter et grundlovsforhør i Norges hovedstad, Oslo, onsdag aften varetægtsfængslet i foreløbig en uge.

- Kendelsen vil ikke blive anket.

- En uge var det mest realistiske at opnå, siger Øyvind Bratlien til VG med henvisning til fængslingens længde.

Marius Borg Høiby er søn af Norges kronprinsesse, Mette-Marit.

Han blev anholdt sent mandag aften og sigtet for voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje.

Offeret - en kvinde i 20'erne - var ifølge sigtelsen bevidstløs eller af andre grunde ud af stand til at modsætte sig overgrebet.

Det blev ifølge politiet begået 24. marts i år omkring klokken 08.10.

Hendes bistandsadvokat har tidligere sagt til VG, at kvinden ikke kender Marius Borg Høiby personligt, og ikke er en del af hans omgangskreds.

Grundlovsforhøret onsdag blev holdt for lukkede døre.

Dog fik offentligheden at vide, at politiet efterforsker endnu en voldtægtssag mod ham. Politiet skal have fundet to videoer på Høibys mobiltelefon, der angiveligt dokumenterer overgrebene.

Mens politiet har dateret den ene voldtægt, er det uvist, hvornår den anden skal være begået.

Retten konkluderede ved grundlovsforhøret, at der er større sandsynlighed for, at Høiby er skyldig, end at han ikke er, og at der er fare for, at beviser forsvinder eller bliver ødelagt, hvis han fik lov at gå fri.

På den baggrund blev han varetægtsfængslet i en uge.

Høiby er i forvejen sigtet i flere andre sager - herunder for mishandling af tre tidligere kærester - og har været anholdt to gange før.

Han blev anholdt både 4. august og 13. september og har erkendt vold i én sag og drabstrusler mod en mand.

Han nægter sig skyldig i de to øvrige sager om mishandling.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

FAKTA: Undgå uønsket kemi når du køber silikone

* Forbrugerrådet Tænk anbefaler at købe silikonebageforme fra danske forhandlere - ikke fra onlinemarkedspladser eller forhandlere, man ikke ved, hvor hører hjemme.

* Gå efter produkter, hvor du tydeligt kan se, hvilke temperaturer produktet må anvendes ved. Det skal gerne stå på selve produktet, så du altid har information ved hånden. Står det kun på indpakningen eller en medfølgende seddel, er informationen hurtig væk og glemt. Overhold altid temperaturgrænserne.

* Inden du tager formen i brug, bør du afbage den et par timer i ovnen ved 200 grader uden indhold eller med indhold, der smides ud bagefter.

* Undgå at sætte bageformene meget tæt på ovnens sider eller top.

* Når bageformen begynder at blive synligt slidt, bør du skille dig af med den.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

Undgå muffins med en bismag af sæbe eller løg

Gabrielle Lurie/Ritzau Scanpix

Forme og skåle i silikone kan optage smag og lugt og videregive det, når du laver ny mad. Sådan kommer du problemet til livs.

Lune muffins lige fra ovnen står og damper lifligt af på ovnristen.

Men når du sætter tænderne i en af de små kager, bliver den sukkersøde mundfuld blandet med sæbenoter eller en skarp løgsmag.

Bager du i en blød silikoneform, kender du måske scenariet. Silikone er nemlig et materiale, der kan suge lugt og smag til sig - og det kan smitte af, næste gang du tilbereder noget.

- Kemiske stoffer bliver absorberet, hvis de har nogle af de samme opløselighedsparametre, fortæller sektionsleder for Plast og Emballage Frederik R. Steenstrup fra Teknologisk Institut.

Det betyder, at lugten eller smagen fra eksempelvis løg kan vandre over i silikonematerialet. Det kan være, hvis du også bruger silikoneformen i det salte køkken. Eller en blød silikonetallerken til barnet, hvor der bliver serveret et væld af forskellige ting på.

Problemet kan også opstå, når du smider dine silikoneprodukter i opvaskemaskinen. Her er det sæbelugten og -smagen, der kan aflejre sig i produktet.

- Det er aromatiske olier fra maden og eventuel parfume i sæben, der trænger ind i silikonen, forklarer Frederik R. Steenstrup.

Der er ikke noget farligt i det, men det kan give nogle uheldige smagskombinationer.

Det er dog relativt let at komme problemet til livs, fortæller sektionslederen.

- Skulle man være så uheldig, at der er noget, der har taget smag, lugt eller farve, så kan man bage det væk i ovnen. For at noget kan lugte, skal det kunne fordampe. Det, der er letflygtigt, fordamper i ovnen, siger han og fortsætter:

- Giver man det 200 grader i en ovn, hjælper man til at nedbryde det. Er produktet lavet i ren silikone, kan det tåle relativt høj temperatur.

Det er vigtigt, at hele produktet er lavet i silikone. Hvis nogle dele eksempelvis er lavet i plastik, kan du ikke smide produktet i ovnen.

En måde at komme helt uden om problemet med lugt- og smagssmitte er ved at benytte den strategi, du måske allerede bruger ved dine skærebrætter.

- Hvis man skærer løg på et skærebræt og skærer sandkage ud bagefter, vil jeg tro, at sandkagen får en bismag. Og det er lidt det samme. Hvis man skal lave noget fra det salte køkken i en silikoneform og bagefter skal bage muffins, kan der godt være noget afsmag.

- Så det bedste er ikke at bringe de to i forbindelse med hinanden - ligesom man har forskellige skærebrætter til løg og til kage, siger Frederik R. Steenstrup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek