København, 05/07/2025 - 20:33
Roskilde-direktør: Demoer var udtryk for kunstnernes egne holdninger
Landets største festival er snart slut. Den har i højere grad end længe afspejlet sin tid, mener direktør.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Roskilde Festival 2025 er lige straks slut.
Det har været en hæsblæsende omgang mærket af ekstrem varme, der slog rekord for den varmeste dag nogensinde på festivalen. Senere blev det voldsomt regnvejr og torden.
Det satte ikke en stopper for, at billetterne blev udsolgt undervejs.
Festivalen har været præget af flere forskellige ting. Noget, der har fyldt mere, end det plejer, er kunstneres politiske ytringer på scenen.
Det har blandt andet været til syne under sangeren Møs koncert. Her dukkede den klima- og propalæstinensiske aktivist Greta Thunberg pludselig op og lavede en demonstration på stedet.
Aktivisme har også fyldt til andre koncerterer, blandt andet den af det irske band Fontaines D.C.
Ifølge Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup, er det "ikke et udtryk for festivalens holdning".
- Det er et udtryk for den enkelte kunstners stemme, siger hun.
- Vi har som festival altid været engageret og givet plads til kunstnernes ytringsfrihed, også når det er svært og uenighederne store. På Roskilde Festival har kunstnere ret til at udtrykke sig om politiske og samfundsmæssige forhold.
Hun fortæller, at det generelt har været en rolig festival og er glad for, at de kunne melde udsolgt, selv om det skete lidt senere, end det måske plejer.
- Det, at vi havde udsolgt i år, viser, at vi lykkedes med at sammensætte et program, der taler ind i sin tid og kan samle det store fællesskab på Dyrskuepladsen.
Der er flere kendetegn for årets festival, men særligt ét går igen og har fyldt - nemlig vejret, der skiftede fra solskin og varme til regn, torden og kulde.
- Vi måtte udskyde enkelte koncerter på grund af lyn, men ud over det er festivalafviklingen sådan set gået som planlagt.
Signe Lopdrup fortæller, at der særligt for i år har været et stort fokus på universelt design og det at lave en festival, hvor flere kan være med.
- Vi har for første gang tegnsprogstolket en koncert på Orange Scene, hvilket gav døve mulighed for at opleve Artigeardits koncert på en helt ny måde. I det hele taget afspejler årets program, at tidens artister er engagerede i deres samtids aktuelle dagsordener, siger hun.
Og nu er musikken på programmet skiftet ud med oprydning i stor stil.
- Nu skal vi og alle vores festivaldeltagere pakke sammen og lægge festivalen lige så godt ned, som den åbnede. Vi bygger byen på fjorten dage, vi piller den endnu hurtigere ned igen, siger Signe Lopdrup og supplerer med, at der derefter kommer en "lang og grundig" oprydningsperiode, som godt kan tage flere måneder.
Ifølge den administrerende direktør har festivalen også været præget af, at festivalgæsterne bliver bedre og bedre til at sortere affald i lejrene, hvilket hjælper på oprydningen.
Selv om oprydningen ikke engang er begyndt endnu, så er der allerede tanker om næste års festival.
- Til næste år kommer vi også til at sætte fokus på bæredygtighed og tilgængelighed, så vi giver endnu bedre mulighed for at være på festival på mange måder, siger Signe Lopdrup og tilføjer:
- Vi er allerede i fuld gang med at planlægge næste års festival, og vi har selvfølgelig en masse ting, som vi venter med at løfte sløret for.
/ritzau/