Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

28/05/2023 - 08:00

Haven i juni: Plant agurken og gem hæksaksen

Køkkenhave og drivhus melder klar til varmeglade grøntsager, og måske ser du og din liguster stort på ældgammel tommelfingerregel.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Sommeren står i fuldt flor. Alt har lyst til at gro i juni, og som haveejer er der masser at tage sig til.

1) Gå amok i køkkenhaven.

I begyndelsen af juni plejer jordtemperaturen at være nået højt nok op til, at du kan så eller plante de grøntsager, som kræver varme for at trives. Det gælder blandt andet bønner, squash, græskar og majs.

- Hvis man sår dem for tidligt, får de en dårlig spiring, og så får man ikke særligt livskraftige planter, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Du sikrer de bedste betingelser for de nye planter i køkkenhaven ved at sørge for at holde jorden fugtig.

Husk derfor at vande rigeligt, og nedsæt fordampningen ved at dække jorden med for eksempel græsafklip, halm eller luget ukrudt uden frø.

Også i drivhuset kan der rykke flere beboere ind. Det kan være peber, chili, melon og agurk, siger Mia Stochholm, som er uddannet økologisk landmand og redaktør på tidsskriftet Praktisk Økologi.

- Agurkeplanter er helt vildt sarte. Derfor skal du sikre dig, at du ikke køber nogen, der har fået kulde og træk, råder hun.

2) Lad hækken blomstre efter bålet.

En gammel huskeregel siger, at hækken skal stå skarpt inden sankthans. Men sådan er det ikke hjemme hos hverken Mia Stochholm eller Louise Møller.

- Jeg synes, man skal vente med at klippe hækken til sidst på sommeren. Lad din ligusterhæk blomstre, for det skaber et rigt liv med sommerfugle og humlebier, lyder det fra Mia Stochholm.

Hvis du venter, er du også helt sikker på, at alle fugleungerne er fløjet fra rederne inde i hækken.

- Jeg foretrækker selv at klippe hæk i sidste halvdel af juli. På den måde skal jeg også kun klippe den ene gang om året, siger Louise Møller.

3) Vær lidt vildere.

Junihaven rummer et virvar af travle bier og smukke sommerfugle. Ønsker du at skrue op for det summende insektliv, kan du overveje, om du kan skabe flere steder for dem, hvor de godt kan lide at være.

- Det kan være hjørner i haven, hvor du lader tingene gro lidt vild. Simpelthen slippe kontrollen og lade ukrudtsplanterne være, siger Louise Møller.

For eksempel er mange sommerfuglelarver glade for brændenælder, kløver og tidsler.

Mia Stochholm foreslår, at du kun slår græsset der, hvor du færdes, og giver resten lov til at vokse frit. Det vil nemlig også skabe plads til padder og pindsvin.

- De små dyr, der holder til i vores haver, trives, hvor der er uforstyrret. Vi rydder i det hele taget alt for meget op i vores haver, fortæller hun.

Sidst på sæsonen kan du give det høje græs en tur med en buskrydder eller en le.

- Med det materiale, som du får ud af det, har du starten på en rigtig fin kompostbunke, fortæller Mia Stochholm.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek