Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

28/05/2023 - 08:00

Haven i juni: Plant agurken og gem hæksaksen

Køkkenhave og drivhus melder klar til varmeglade grøntsager, og måske ser du og din liguster stort på ældgammel tommelfingerregel.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Sommeren står i fuldt flor. Alt har lyst til at gro i juni, og som haveejer er der masser at tage sig til.

1) Gå amok i køkkenhaven.

I begyndelsen af juni plejer jordtemperaturen at være nået højt nok op til, at du kan så eller plante de grøntsager, som kræver varme for at trives. Det gælder blandt andet bønner, squash, græskar og majs.

- Hvis man sår dem for tidligt, får de en dårlig spiring, og så får man ikke særligt livskraftige planter, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Du sikrer de bedste betingelser for de nye planter i køkkenhaven ved at sørge for at holde jorden fugtig.

Husk derfor at vande rigeligt, og nedsæt fordampningen ved at dække jorden med for eksempel græsafklip, halm eller luget ukrudt uden frø.

Også i drivhuset kan der rykke flere beboere ind. Det kan være peber, chili, melon og agurk, siger Mia Stochholm, som er uddannet økologisk landmand og redaktør på tidsskriftet Praktisk Økologi.

- Agurkeplanter er helt vildt sarte. Derfor skal du sikre dig, at du ikke køber nogen, der har fået kulde og træk, råder hun.

2) Lad hækken blomstre efter bålet.

En gammel huskeregel siger, at hækken skal stå skarpt inden sankthans. Men sådan er det ikke hjemme hos hverken Mia Stochholm eller Louise Møller.

- Jeg synes, man skal vente med at klippe hækken til sidst på sommeren. Lad din ligusterhæk blomstre, for det skaber et rigt liv med sommerfugle og humlebier, lyder det fra Mia Stochholm.

Hvis du venter, er du også helt sikker på, at alle fugleungerne er fløjet fra rederne inde i hækken.

- Jeg foretrækker selv at klippe hæk i sidste halvdel af juli. På den måde skal jeg også kun klippe den ene gang om året, siger Louise Møller.

3) Vær lidt vildere.

Junihaven rummer et virvar af travle bier og smukke sommerfugle. Ønsker du at skrue op for det summende insektliv, kan du overveje, om du kan skabe flere steder for dem, hvor de godt kan lide at være.

- Det kan være hjørner i haven, hvor du lader tingene gro lidt vild. Simpelthen slippe kontrollen og lade ukrudtsplanterne være, siger Louise Møller.

For eksempel er mange sommerfuglelarver glade for brændenælder, kløver og tidsler.

Mia Stochholm foreslår, at du kun slår græsset der, hvor du færdes, og giver resten lov til at vokse frit. Det vil nemlig også skabe plads til padder og pindsvin.

- De små dyr, der holder til i vores haver, trives, hvor der er uforstyrret. Vi rydder i det hele taget alt for meget op i vores haver, fortæller hun.

Sidst på sæsonen kan du give det høje græs en tur med en buskrydder eller en le.

- Med det materiale, som du får ud af det, har du starten på en rigtig fin kompostbunke, fortæller Mia Stochholm.

/ritzau fokus/

København, 10/11/2024 - 22:33

Tabet af Kim Larsen var svært for Erik Clausen

I programmet "Det sidste ord" fortæller Erik Clausen om sin mangeårige ven, Kim Larsen.

Det var svært, da musikeren Kim Larsen døde. Det fortalte filmmand og kunstner Erik Clausen, da han medvirkede i tv-programmet "Det sidste ord".

- Jeg synes - det er jo snart forbi for fa'en. Han vidste, at det var forbi, og han vidste det, længe inden han døde, siger Erik Clausen i interviewet med journalist Mikael Bertelsen.

Programmet bliver sendt søndag aften på TV 2. Erik Clausen døde 30. oktober i en alder af 82 år efter længere tids sygdom.

I serien interviewer Mikael Bertelsen kendte danskere. Præmissen for programmet er, at det først må blive klippet og sendt, efter at interviewpersonen er afgået ved døden.

Erik Clausen kan ikke huske, hvornår han første gang mødte Kim Larsen, men han mener, at det var omkring 1970, lyder det i programmet.

Mikael Bertelsen spørger i programmet, hvorfor de to kom godt ud af det med hinanden.

- Der ligger noget. Han var alene med sin mor og havde en storebror, siger han.

Erik Clausen er også vokset op alene med sin mor og storebror i København. Clausen fortæller i interviewet, at hans far flyttede til Island med en ny kone.

- Kims storebror var også helt umulig ligesom min, tilføjer han.

I deres lange karriere i underholdningsbranchen spillede Kim Larsen og Erik Clausen sammen. Det skete blandt andet i Kim Larsens "Cirkus Himmelblå" og i filmen "Midt om Natten".

Erik Clausen mener, at de var en del af en "håndværkerkultur".

Som barn kæmpede Erik Clausen med at finde sin plads i sin familie, fortæller han i interviewet.

Ifølge ham fortalte hans mor, at hun havde forsøgt at fremprovokere en abort, da hun var gravid.

Multikunstneren slutter interviewet med at give et råd om, at man skal nyde livet.

- Du må godt. Du er god nok. Og du har min velsignelse til at gøre det, siger han.

Mikael Bertelsen har tidligere interviewet Bent Fabricius-Bjerre, Uffe Ellemann-Jensen, Povl Dissing, Lise Nørgaard, Ritt Bjerregaard og Peter Belli i programserien.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/11/2024 - 08:00

Nikolaj Lie Kaas' blå bog

* 51-årige Nikolaj Lie Kaas blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1998.

* Han begyndte allerede som teenager med skuespillet.

* Hans første filmrolle var i "Drengene fra Sankt Petri" fra 1991, og præstationen i dramaet indbragte Nikolaj Lie Kaas karrierens første Bodil og Robert.

* Derudover er han blandt andet også blevet hædret med priser for præstationer i Lars von Triers "Idioterne", tredje sæson af DR-krimien "Forbrydelsen" og det biografiske drama "Dirch".

* Han er også kendt i rollen som vicekriminalkommissær Carl Mørck i de fire første filmatiseringer af Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-krimier.

* Han har også udmærket sig internationalt og blandt andet medvirket som skurk i filmatiseringen af Dan Brown-thrilleren "Engle og dæmoner" fra 2009 over for verdensstjernen Tom Hanks.

* Nikolaj Lie Kaas er søn af skuespillerne Anne Mari Lie og Preben Kaas.

* Nikolaj Lie Kaas' ældste datter, Gerda Lie Kaas, som skuespilleren har med sin hustru, kreativ konsulent Anne Langkilde, er gået i sin fars fodspor.

* Ud over at stå foran kameraet instruerer Nikolaj Lie Kaas også. Senest TV 2-komedieserien "Agent", som blev sendt sidste sommer.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/11/2024 - 10:00

FAKTA: Skyl din frugt ordentligt

* Brug rent koldt vand fra hanen.

* Gnub eventuelt med hænderne, mens du skyller frugten.

* Hvis overfladen er meget ru, kan det være nødvendigt at anvende en ren børste.

* Undgå at bruge sæbe til vask af fødevarer. Det kan gå ud over smagen.

Kilde: Fødevarestyrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/11/2024 - 10:00

Bid ikke i klementinen: Sprøjtegifte gemmer sig i skrællen

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Med gode hygiejnevaner kan du minimere mængden af pesticidrester, du får indenbords, når du spiser klementiner.

Julen er klementinernes tid, men de små, orange citrusfrugter rummer mere end deres syrlige sødme.

Ligesom andre citrusfrugter kan de konventionelle af slagsen indeholde rester fra pesticider, altså sprøjtegifte.

I en stikprøve fra første kvartal af 2024 fandt Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet rester fra pesticider i ni ud af ni prøver af konventionelle klementiner. Ingen af dem overskred dog grænseværdien.

Pesticidresterne sidder især i skrællen, og selv om der ikke er tale om skadelige mængder, så kan du tage dig nogle forholdsregler for at minimere, hvor meget pesticid du får indenbords.

- Bid ikke i skrællen for at få den til at åbne sig. Når du gør det, får du faktisk pesticid ind i munden, og det er ikke farligt, men hvis du gerne vil holde dit pesticidindtag nede, bør du lade være med det, siger Annette Grossmann, der er specialkonsulent i Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen.

Derudover anbefaler hun, at du vasker dine hænder, straks efter du har skrællet klementinen, og inden du spiser den.

På den måde sikrer du, at du ikke har pesticidrester siddende på fingrene og under neglene.

Selve klementinen rådes du ligeledes til give en tur under vandhanen før pilning.

- Jeg vasker altid frugt, inden jeg spiser det. Du kan ikke vaske pesticidresterne af, men du kan vaske skidt og bakterier af, der kan være kommet på under håndteringen af frugten, inden du købte den, lyder det fra Annette Grossmann.

Hun understreger, at du som forælder ikke skal være bange for at lade dine børn pille konventionelle klementiner.

De såkaldte maksimalgrænseværdier for pesticidrester i frugt er nemlig fastsat, så de også er dækkende for børn.

- Men mange forældre vil gerne have, at deres børn slet ikke indtager pesticider. Og ønsker man det, anbefaler vi, at man holder sig til de økologiske klementiner, siger Annette Grossmann.

Samme råd gælder, hvis du bruger skrællen fra klementinerne i madlavningen, pointerer hun.

- Hvis man for eksempel laver en citrusmarmelade, vil man helst ikke have pesticidrester i, så her er det en god idé at bruge de økologiske klementiner eller appelsiner.

Selv om økologiske citrusfrugter ikke er sprøjtet med pesticider, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du også vasker dem, da der godt kan sidde bakterier og virus på dem.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek