Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/07/2025 - 07:00

FAKTA: Det kan den nye attest bruges til

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

* Den, der har fået en attest, kan beslutte, at personen, som får hjælp, skal flytte i en plejebolig, hvis vedkommende har en fremskreden lidelse og ikke modsætter sig flytningen.

* Med attesten kan man blandt andet betale ydelser på realkreditlån, husleje, el, vand og varme, men man kan ikke hæve lommepenge eller betale for et frisørbesøg.

* Attesten giver heller ikke mulighed for at sælge fast ejendom eller opsige lejebolig på vegne af den person, der får hjælp. Det vil kræve et begrænset økonomisk værgemål.

Kilder: jurist i Ældre Sagens rådgivning Charlotte Szymala og Familieretshuset.

/ritzau fokus/

Gråsten, 20/07/2025 - 13:00

Dronning Margrethe hilser på ryttere ved ringridning

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Rytterne til den årlige ringridningskonkurrence i Gråsten red søndag i optog.

Søndag har ringridningsoptoget i Gråsten lagt vejen forbi Graasten Slot, hvor deltagerne blev modtaget af dronning Margrethe og prinsesse Benedikte.

Det viser billeder fra slottet.

På billederne ses dronningen både modtage blomster fra de voksne og de yngre ryttere i optoget.

Ringridning er en tradition, som har rødder i middelalderens ridderturneringer. Flere sønderjyske byer har tradition for en årlig ringridning.

Gråsten Ringridning finder ifølge kongehuset sted hvert år den tredje weekend i juli, og der er festligheder over flere dage med en række arrangementer i byen.

Dronning Margrethe har været en tilbagevendende sommergæst på det sønderjyske slot.

Hendes forældre, kong Frederik IX og dronning Ingrid, fik slottet i bryllupsgave i 1935.

Traditionen tro samles dronningen med sine to søstre, prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie, på slottet i Gråsten i løbet af sommeren.

Det møde mellem de tre delte kongehuset billeder fra fredag på den sociale platform Instagram.

Anne-Marie, som tidligere var dronning af Grækenland, rejste dog hjem lørdag aften ifølge Billed-Bladet.

85-årige dronning Margrethe blev i maj indlagt på Rigshospitalet i forbindelse med en forkølelse.

Her valgte man for en sikkerheds skyld at indlægge dronningen til observation, lød det dengang fra kongehuset.

Sidste år i september måtte dronning Margrethe aflyse en række arrangementer, da hun var fladet på Fredensborg Slot.

Faldet førte til, at dronningen var sygemeldt i godt en måned.

/ritzau/

Læs Mere >>

Gråsten, 20/07/2025 - 12:40

Dronning Margrethe hilser på ryttere ved ringridning

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Rytterne til den årlige ringridningskonkurrence i Gråsten red søndag i optog.

Søndag har ringridningsoptoget i Gråsten lagt vejen forbi Graasten Slot, hvor deltagerne blev modtaget af dronning Margrethe og prinsesse Benedikte.

Det viser billeder fra slottet.

På billederne ses dronningen både modtage blomster fra de voksne og de yngre ryttere i optoget.

Ringridning er en tradition, som har rødder i middelalderens ridderturneringer. Flere sønderjyske byer har tradition for en årlig ringridning.

Gråsten Ringridning finder ifølge kongehuset sted hvert år den tredje weekend i juli, og der er festligheder over flere dage med en række arrangementer i byen.

Dronning Margrethe har været en tilbagevendende sommergæst på det sønderjyske slot.

Traditionen tro samles dronningen med sine to søstre, prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie, på slottet i Gråsten i løbet af sommeren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/07/2025 - 11:00

FAKTA: Husk den gode hygiejne

* Hold råt og tilberedt kød hver for sig, når du griller. Brug eventuelt to fade og to grilltænger. Så undgår du bakterier.

* Husk at vaske hænder. Man kan nemt overføre bakterier til brød og salat, hvis man ikke vasker hænderne grundigt.

* Brug en foliebakke under kødet. Når der drypper fedt fra kødet ned på kullene, frigives der stegemutagener, som kan være kræftfremkaldende.

* Skær brankede skorper af, da de indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

* Noget kød skal gennemsteges - for eksempel hakket kød og fjerkræ, da bakterierne kan sidde i hele kødet.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/07/2025 - 11:00

Grill grønnere: Tænk på kul og klimabelastning

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er miljøet, der betaler prisen, når der tændes op for engangsgrill med oksebøffer i solen. Eksperter opfordrer til klimabevidst grillkultur.

Når maden syder og dufter lifligt fra grillen, smager det næsten allerede af sol og sommer.

Men det er ikke sikkert, at du tænker over, hvad briketter, engangsgrill og kødforbrug betyder for miljøet.

For hvor bæredygtigt er det egentlig at grille?

Du kan godt grille med mere grøn samvittighed, hvis du tænker over følgende råd.

1) Drop engangsgrillen.

Engangsgrillen genererer en hel masse affald efter kort tids brug, så det er spild af ressourcer, siger Mette Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er generelt en god rettesnor, at de ting, der produceres til kun at blive brugt én enkelt gang eller i kort tid, skal man så vidt muligt holde sig fra. Vi skal væk fra brug og smid væk-kulturen, uddyber hun.

Nogle efterlader desværre også engangsgrillen på stranden eller andre steder i naturen.

- Det er både til fare for dyr og mennesker, som blandt andet kan komme til at træde på en engangsgrill, der ikke er ordentligt slukket, siger chefrådgiveren.

2) Kul eller gas?

Det er et spørgsmål, der tit deler vandene i forhold til smag.

Hos Miljøstyrelsen er svaret dog klart:

- Brug en gasgrill frem for kulgrill, da en gasgrill udleder mindre CO2 og samtidig reducerer grillrøgen.

Jurist Christian Hauschildt, der er fuldmægtig i Miljøstyrelsen, henviser til styrelsens hjemmeside og til Forbrugerrådet Tænk, som beskriver, at gasgrillen er mindre klimabelastende.

Hvis man stadig er mest til kul for at bevare den originale grilloplevelse, er Miljøstyrelsens råd at gå efter grillkul, der er FSC-mærket eller PEFC-mærket.

- Så kommer kullene fra en skov, hvor det er sikret, at kullet er produceret af træ, som er dyrket bæredygtigt til gavn for både naturen og lokalsamfundet, lyder det.

3) På grillen.

Som de fleste nok efterhånden ved, er grøntsager bedre for klimaet end kød, lyder det fra miljøpolitisk chefrådgiver Mette Ranfelt.

- Hvis man har mulighed for at grille auberginer, squash eller andre grøntsager som sit hovedmåltid, vil det være rigtig godt, siger hun.

Har du lyst til at supplere med kød, er fisk eller kylling bedre end oksekød.

Ifølge naturfredningsforeningens hjemmeside udleder en rød bøf på 250 gram på grillen 10 kilo CO2, mens en majskolbe udleder cirka 100-200 gram CO2.

4) Skil dig korrekt af med affaldet.

Både under og efter madlavningen er det vigtigt, at du husker at sortere dit affald.

- De fleste kommuner henviser afkølede brugte grillkul til restaffald eller aflevering på genbrugspladsen, siger Christian Hauschildt fra Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek