Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/04/2024 - 11:29

Superligaen savner målkonger: Negativ rekord lurer

Større holdfokus og manglende målnæse er medvirkende til en pauver topscorerliste, mener tidligere målkonger.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Superligaen savner en eller flere målkonger.

Det er således overhængende fare for, at denne sæsons topscorer ender med at have scoret 15 mål eller færre og dermed sætter ny negativ rekord i Superligaen.

Årsagerne er flere, men nogen faretruende tendens er det endnu ikke, mener de tidligere målkonger Steffen Højer og Peter Lassen.

- Men det er en skam, for det er sjovt, når en spiller laver mange mål, og det er en del af det, folk kommer på stadion for. Det er jo også derfor, at angriberne tit får lidt mere for ulejligheden end andre.

- Men det kuld, der er i Superligaen i år, har bare ikke helt den nødvendige målnæse, siger Peter Lassen, der er sportschef i Hvidovre.

Mere end halvvejs gennem foråret ligger FC Midtjyllands Gue-Sung Cho nummer et på topscorerlisten med 11 træffere. Men brandvarm kan sydkoreaneren med sine tre mål i otte kampe i foråret - heraf ét i åbent spil - ikke ligefrem kaldes.

Det samme gælder i den grad Brøndbys Nicolai Vallys og Silkeborgs Alexander Lind, der har lavet ti mål i sæsonen. Begge står noteret for et rundt nul i foråret.

Lidt bedre ser det ud for AGF's Patrick Mortensen og Lyngbys Andri Gudjohnsen, der har lavet henholdsvis tre og fire af deres hver ti sæsonmål i foråret.

Men ingen former for fremskrivning af målform giver nogen spillere i Superligaen en sæsontotal på mindst 16 mål.

Skader, formnedgang og ændrede roller kan forklare, hvorfor hver enkelt kandidat ikke helt rammer de høje toner. Men der er også mere generelle årsager.

- Fodbold er anderledes, end da jeg spillede. Angriberne bruger mange kræfter på at arbejde stenhårdt defensivt. I dag løber en angriber 12 kilometer i en kamp. Var jeg heldig, nåede jeg op på 5.

- Vi havde mere fokus på at lave mål end defensivt arbejde hele tiden, siger Peter Lassen, der som Silkeborg-spids blev topscorer i Superligaen i 1999/2000.

U21-landstræner Steffen Højer var topscorer i tre sæsoner i træk fra 2003 til 2006.

Han peger på Superligaen som en taktisk og defensiv meget stærk liga som en anden årsag til, at topscorerne kan have det svært, hvilket målsnittet på 2,74 per kamp delvist bakker op om.

Han er derudover også på linje med Lassen. Der bliver forlangt meget af angriberne, og det betyder ofte en høj puls, når der skal afsluttes.

- Derfor er det også meget vigtigt, at vi har fokus på, at den formelle afslutningstræning foregår med rigtig høj puls. Ofte når man træner afslutninger, har man en pause mellem med dem, og så er pulsen ikke som i kampene.

- Angriberne skal arbejde stenhårdt og være med til at forsvare, og der er bare en gigantisk forskel på at skulle afslutte med lav puls eller med en puls på 200. Og hvis ikke man får trænet det nok, brænder man flere chancer i kampene.

Højer mener ikke, at der generelt er alarmerende problemer med at udvikle dygtige målscorere i Danmark. Hver enkelt træner skal dog finde den rette balance og udnytte de forskellige typer til gavn for holdet frem for individet.

- En fantastisk spiller som Vallys laver jo ikke kun mål. Han laver også et kæmpe stykke arbejde for holdet, og det tror jeg ikke, at man skal lave om på, for han giver sit hold fantastisk meget på alle mulige andre områder.

- Men hvis man finder den der specialist, kan det godt være, at man skal gå på kompromis og sige: Han skal bare have lov at ligge oppe foran og leve inde i feltet, siger Højer.

De bedste eksempler på spillere, der har så store individuelle kvaliteter foran mål, at træneren sætter andre til at lave tilbageløbene, ryger dog meget hurtigt fra Superligaen til større klubber i udlandet, erkender U21-landstræneren.

Peter Lassen savner større målnæse hos angriberne, men også længere snor til de dygtigste målscorere. Selv lavede han 48 mål i 105 kampe, og hans et mål per 155. minut er syvendebedst blandt de 100 mest scorende spillere i Superligaen nogensinde.

- Jeg kunne spille dårligt i tre gange 90 minutter i træk, men alligevel lave tre mål, og det er der bare ikke plads til i dag, for så bliver man taget ud.

- Men min træner vidste godt, at hvis den stod 1-1, skulle han ikke tage mig ud, for jeg kunne dukke op ved bageste stolpe to minutter inde i overtiden, siger Lassen.

En undtagelse fra historien om den magre topscorerliste i denne sæson er forårets absolutte målmæssige højdepunkt i Superligaen, Randers-lejesvend Mohammed Fuseini.

Men selv ikke den hurtige ghaneser når op på 16 mål, hvis han fortsætter sin formidable form med syv mål i otte kampe - eller et mål per 75. minut på banen.

Det har i gennemsnit krævet cirka 20 mål at blive topscorer i Superligaen. I de tre seneste sæsoner med den nuværende struktur med 32 kampe er gennemsnittet på 18 mål.

/ritzau/

København, 02/05/2024 - 14:23

Nikolaj Hübbe stopper som balletmester ved kontraktudløb i 2026

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

I 2026 har Nikolaj Hübbe haft ansvar for Den Kongelige Ballet i 18 år. Herefter skal en ny være balletmester.

Nikolaj Hübbe stopper som balletmester ved Det Kongelige Teater, når hans kontrakt udløber i 2026.

Det skriver Det Kongelige Teater i en pressemeddelelse.

Teateret vil nu påbegynde en "bred international rekrutteringsproces" for at finde den, der skal stå i spidsen for Den Kongelige Ballet fra 2026.

I 2026 vil Nikolaj Hübbe have haft ansvaret for Den Kongelige Ballet i 18 år.

Ifølge teaterchef på Det Kongelige Teater Kasper Holten meddelte Nikolaj Hübbe allerede i 2022, at han ikke ønskede at forlænge sin kontrakt.

- Det bliver ikke en nem opgave at finde en afløser, da Nikolaj som balletmester både har formået at sætte ballettens kunstneriske barre meget højt og samtidig personligt at være en fantastisk ambassadør for den klassiske ballet, siger Kasper Holten i pressemeddelelsen.

Nikolaj Hübbe har siden 2011 været dommer i tv-programmet "Vild med dans".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/05/2024 - 13:29

TV 2-chef skal fremover stå i spidsen for Ritzau

Nyhedschef Jacob Kwon fra TV 2 Nyhederne bliver ny administrerende direktør og chefredaktør for Ritzau.

Ritzaus bestyrelse har fundet afløseren for Lars Vesterløkke, der stopper ved månedens udgang efter 16 år som administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør.

Det bliver Jacob Kwon, som i dag er souschef og nyhedschef på TV 2 Nyhederne, der fremover skal stå i spidsen for nyhedsbureauet. Og det glæder han sig til.

- Ritzau indtager en af de vigtigste funktioner i den danske medieverden. Det er Ritzau, der binder Danmark sammen med troværdig oplysning på tværs af geografi.

- Det er en kæmpe ære og et privilegium at skulle stå i spidsen for vores nationale nyhedsbureau, siger Jacob Kwon.

48-årige Kwon har de seneste 20 år varetaget en række chefstillinger i medieverdenen.

Før han kom til TV 2, var han i 13 år ansat i DR, hvor han blandt andet var souschef på TV-Avisen og var sportschef på DR Sporten.

Han har også været en af hovedkræfterne bag den digitale transformation, som TV 2 Nyhederne har været igennem, og det har vægtet højt i vurderingen af ham.

Det fortæller Ritzaus bestyrelsesformand, Alex Nielsen, der også er administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for Mediehusene Midtjylland.

- Med Jacob Kwon er det lykkedes os at ansætte en topchef med lige præcis den unikke profil, som Ritzau har brug for.

- Jacob er en af Danmarks mest erfarne redaktører, og samtidig har han en dyb teknologisk forståelse og betydelig kommerciel indsigt, siger Alex Nielsen.

Lars Vesterløkke vil fremover arbejde som rådgiver i konsulenthuset Beecon.

Han får flotte ord med på vejen af Alex Nielsen efter blandt andet at have vendt en skrantende økonomi til den overskudsforretning, som Ritzau er i dag.

- Der skal lyde en stor tak til Lars Vesterløkke, hvis betydning for Ritzau ikke kan overvurderes. Uden hans dygtige og kompetente ledelse er det langt fra sikkert, at Ritzau i dag ville fremstå som den succes, virksomheden er, siger bestyrelsesformanden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/05/2024 - 10:00

FAKTA: Spot fodproblemer hos dit barn

* Klager barnet over smerter i knæ, hofter, og ryg, kan det skyldes fejlstillinger i fødderne, dårlige sko og hypermobilitet.

* Problemer med fødderne kan også vise sig ved, at barnet falder over sine egne ben, har fødder, der drejer indad, eller knæ, der går mod hinanden.

* Fodproblemer kan også vise sig ved, at barnet konsekvent træder sine sko skæve.

Kilde: Danske Fodterapeuters hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/05/2024 - 10:00

Giv dit barn sunde fødder helt fra start

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De første skridt til tilfredse tæer tages i barndommen, og som forælder kan du hjælpe de små fusser godt på vej.

Du holder skarpt øje med dit barns tænder, men hvad med fødderne? De har også brug for kærlig opmærksomhed.

Ubehandlede fodproblemer kan nemlig forfølge barnet langt op i voksenlivet, fortæller Lisa Bomark, der er statsautoriseret fodterapeut og driver sin egen klinik på Stevns.

- Det udvikler sig hurtigt til en sneboldeffekt til resten af kroppen, siger hun.

Den mest udbredte udfordring, som Lisa Bomark ser hos børn, er nedgroede negle. Problemet kan stamme helt fra spædbarnsalderen og være forårsaget af sparkedragter med fødder i.

- De er et kæmpe problem, fordi sparkedragternes fødder per definition er for små, så man putter sin babys fødder ind i et miljø, hvor der ikke er plads til dem, fortæller hun.

Syninger i sokker kan også irritere de små tæer og forårsage indgroede negle. Derfor anbefaler Lisa Bomark, at du ud over at undgå de særlige sparkedragter også går efter sokker uden syninger ude i spidsen.

Lige så snart dit barn begynder at gå, bliver det relevant at gå på udkig efter et par gode åndbare sko.

- Første skridt er at finde sko i et materiale, der beskytter foden. Foden skal støttes, hælen skal holdes stabil, og anklen skal støttes mest muligt, lyder det fra fodterapeuten.

Skoene skal dog ikke være på hele tiden. Det er vigtigt, at barnet får lov til at øve sig i at gå med bare tæer.

- Det styrker muskulaturen og leddene og senerne nede i foden at gå barfodet, fortæller Lisa Bomark og forklarer, at det handler om at finde en god variation mellem gåture med sko og uden.

Hun anbefaler, at du jævnligt tjekker barnets fødder, så du har bedre chancer for at opdage en eventuel nedgroet negl eller andet.

- En lille omgang fodmassage efter en lang dag er altid godt. Det er altid rart at få bevæget tæerne og leddene. Vi skal huske på, at fødderne skal holde hele livet, siger Lisa Bomark.

Hold også gerne øje med, hvordan dit barn bevæger sig. Måske går barnet meget med fødderne udad eller indad.

- Hvis man har et barn, der går på den måde, bør man først og fremmest finde ud af, om der er smerter. Hvis der er smerter, kan det være en god idé at besøge en fodterapeut måske med henblik på at få lavet indlægssåler, siger hun.

Gangproblemer kan sprede sig til både ankler, knæ og hofter, understreger Lisa Bomark.

- Så en fod, som der ikke tages højde for i barndommen, kan udvikle gener langt ind i voksenlivet, siger hun.

- En platfod kan for eksempel gøre at knæet vinkles forkert, og når knæet vinkles forkert, vinkles hoften forkert, hvilket kan føre til uhensigtsmæssig gang, og det kan slide forkert på led og sener.

Når barnet bliver større, fraråder Lisa Bomark i øvrigt de populære rullesko, som er sko, hvor der gemmer sig hjul inde i sålen, som kan skubbes ud, så skoene forvandler sig til en form for rulleskøjte.

- Udfordringen er, at rullefunktionen er alt for tung for de små ankler, og overbelastede ankler kan føre til gener langt ind i voksenlivet, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek