Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/01/2025 - 09:00

Optimer din sundhed med din vejrtrækning

På bare to minutter kan du forbedre dit åndedræt og få mere energi, lyder det fra Stig Åvall Severinsen, der har sat flere verdensrekorder i at holde vejret.

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du bæres gennem livet på en bølge af åndedrag, som du knap nok skænker en tanke.

Men der gemmer sig et vældigt potentiale for en større grad af velvære, hvis du i dagligdagen fokuserer lidt ekstra på iltens rejse rundt i din krop.

Det budskab er blevet en livsmission for Stig Åvall Severinsen at udbrede.

Han er biolog samt ph.d. i medicin og fire gange verdensmester i fridykning.

I Danmark er han især kendt for at have slået flere Guinness World-rekorder i at holde vejret - senest i 2020, hvor han satte verdensrekord i længdesvømning under vand.

- Ilten er vores livsenergi. Det er den, der giver os saft og kraft. Du optimerer kroppens cellers måde at arbejde på, når du får mere ilt ind i kroppen. Og det gør du ved at trække vejret helt ned i bunden af lungerne, siger Stig Åvall Severinsen, der også er forfatter til bogen "Træk vejret - mere energi - mindre stress" og driver det internationale firma Breatheology, der blandt andet tilbyder åndedrætskurser.

Første skridt til at forbedre din vejrtrækning er at blive bevidst om den. Prøv at observere din krop, når du indånder og udånder. Måske lider du af den ifølge Stig Åvall Severinsen mest udbredte dårlige vane - nemlig, at du trækker vejret med munden i stedet for med næsen.

- Når du trækker vejret med munden, trækker du ofte vejret højt oppe i brystet og i halsen, og så kommer der altså ikke ilt langt nok ned i bunden af lungerne, hvor cellerne får gavn af den, fortæller han.

Med bevidstheden på plads foreslår Stig Åvall Severinsen, at du på daglig basis sætter tid af til at øve dig i at tage nogle gode dybe indåndinger og udåndinger.

- Sæt eventuelt din alarm på nogle bestemte tidspunkter i løbet af dagen. Måske med en dejlig, rolig yogamelodi. "Plingelingeling", siger det, og så sætter du dig ned og trækker vejret bevidst i to minutter. Du kan også skrive det ned i kalenderen. Se det som to minutter med fuld fokus på dig selv, siger han.

Øvelsen kan du lave ved at sætte dig godt til rette på en stol. Tag en dyb indånding med næsen, som ville du dufte til en blomst. Læg en hånd på maven, og mærk, hvordan den buler ud, i takt med at luften strømmer ind.

Når du ikke kan rumme mere luft, holder du en lille pause, inden du langsomt ånder ud igen gennem næsen. Hold endnu en lille pause, før du ånder ind igen, og gentag øvelsen.

Udåndingen er lige så vigtig at have fokus på som indåndingen. Den er nøglen til at skabe ro i kroppen, fortæller Stig Åvall Severinsen.

- Når du puster langsomt ud, tænder du for vagusnerven, som er hovedmotorvejen til kroppens parasympatiske nervesystem, som er det, der får kroppen til at slappe af, forklarer han.

Træner du din vejrtrækning på denne måde, vil du hurtigt mærke en række gode effekter, understreger Stig Åvall Severinsen.

- Du vil opdage, at du sover bedre, og at du får mere overskud i hverdagen. Folk bruger alverdens penge på den rigtige mad og de rigtige vitaminer. Men hvis ikke du trækker vejret ordentligt, så nytter det ikke ret meget at købe en ny cykel af karbonfiber. For åndedrættet er vores livskraft, fastslår han.

/ritzau fokus/

København, 09/05/2025 - 21:10

Tre unge mænd overraskede Lise-Lotte Lohmann i Forræder

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

69-årige Lise-Lotte Lohmann er med i "Forræder", og det kommer bag på hende, at det er tre mænd i 20'erne, hun har det særligt godt med på slottet.

Da Lise-Lotte Lohmann flyttede ind på Forræder-slottet, tog hun det helt roligt.

Den 69-årige skuespiller og entertainer har prøvet lidt af hvert, og der skal derfor meget til at få hende op at køre.

Når hun nu ser tilbage på sin oplevelse, er det derfor ikke spillet, men mødet med de andre deltagere, hun fremhæver. Og her var der tre, der gjorde et særligt stort indtryk på hende.

- De der drenge: Nicky, Ali og Havshen. Dem elsker jeg. De var så søde, siger hun om den 27-årige koreograf Nicky Andersen, den 24-årige street-fodboldspiller Ali Jassem og den 29-årige podcastvært Havshen Nabaz.

- Jeg er ikke overrasket over, at jeg havde det godt med de andre, men jeg er måske overrasket over, at det lige var de tre, siger Lise-Lotte Lohmann.

Med sine 69 år er Lise-Lotte Lohmann Forræder-sæsonens næstældste deltager. Hun er kun overgået af den tidligere jægersoldat og folketingspolitiker Helge Adam Møller på 82 år.

I programmet stiftede Lise-Lotte Lohmann også gode bekendtskaber med forfatter Thomas Korsgaard og den tidligere Vild med dans-vært Sarah Grünewald.

- Og det er det. Mere får man jo ikke. Det er endda mange ud af den gruppe, mener Lise-Lotte Lohmann.

Selv om hun socialt havde det så godt med flere af de yngre deltager, kunne hun også tydeligt mærke forskellene på generationerne i sæsonens Forræder-deltagere.

- Det er klart, at jeg er i en helt anden situation, end alle de unge er, siger hun og konstaterer:

- Det, der kan få dem op i gear, gør jo ikke det samme ved mig.

Den autodidakte skuespiller har tidligere været sangerinde på Bakken i Klampenborg.

Hun medvirkede i 90'erne i filmene "Den store badedag" og "Den blå munk".

I 2003 var hun også med i tv-programmet "Big Brother V.I.P." sammen med blandt andre en ung Morten Messerschmidt, der i dag er formand for Dansk Folkeparti.

- Så der skal virkelig meget til, at jeg får den der: "Wow!". Men jeg synes, det var sjovt at være med i "Forræder", siger hun.

Nu, hvor det populære underholdningsprogram ruller over skærmene, kan hun dog godt være lidt bekymret for, hvad hun undervejs har fået sagt.

- Når man er oppe og snakke direkte til kameraet, kan man jo nå at få sagt meget vrøvl. Det kunne jeg da godt forestille mig, at jeg har, siger hun og indrømmer:

- Jeg kan ikke huske det.

"Forræder" kan ses hver fredag på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2025 - 13:05

Dansk vært: Mor til et uventet mirakel

Christina Jensen/PR-foto/Ritzau Scanpix

Podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, har fået en lille pige.

Med maj måneds komme er podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, blevet forældre til en lille pige.

Det afslører Sandie Westh i et opslag delt på Instagram.

- Sig hej til Vigga, som landede hos os i onsdags. Storebror er ekstatisk. Mikkel og jeg er lettede over, at det er overstået, og taknemmelige for, at vi endnu en gang fik lov til at tage vores barn med hjem. Hvilken vanvittig lykke. Hun er helt vidunderlig.

Sandie Westh annoncerede graviditeten over for sine følgere på det sociale medie Instagram tilbage i december.

- Der er dumpet et meget uventet mirakel ned i vores lille hjem, skrev hun i opslaget.

- Hvis alt går vel, så melder lillesøster sin ankomst engang til foråret, og jeg kan slet ikke forstå, at vi får lov til forhåbentlig at opleve det her. Alt er med forbehold, når man har oplevet det, vi har, men lykken tvinger sig igennem, fordi den føles så insisterende.

Sandie Westh og Mikkel Skouborg mistede i 2021 deres første datter, Vilma, 55 minutter efter hun blev født.

I sommeren 2022 blev parret forældre til sønnen Walther, som nu er blevet storebror.

Sandie Westh står blandt andet bag podcasten "Sorgens stemmer".

Her har hun i hver episode besøg af en gæst, og sammen taler de om sorg og tab og reflekterer over, hvordan man lever videre med den.

- Det har gjort en kæmpe forskel for mig at tale om min sorg. Da min søster døde i 2007, lærte jeg hurtigt, at der var mange, som blev ukomfortable, når jeg talte om min sorg.

- Samtidig forsvandt mange af mine venner, fordi det var for svært at håndtere. Så da min datter døde, besluttede jeg mig for, at nu ville jeg tale om det - også selv om andre blev utilpasse, sagde Sandie Westh sidste år til Ritzau.

Inden den 37-årige journalist begyndte at producere podcasts, var hun i fem år en af stemmerne på den i dag hedengangne popkanal P7 Mix.

Siden har hun blandt andet også været podcastanmelder på Børsen og klummeskribent på Ekstra Bladet og Politiken.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

FAKTA: Sagen kort

* Sagen omhandler en kvindelig medarbejder, der efter instruktion fra sin arbejdsgiver skulle arbejde hjemmefra i en periode fra december 2020 under coronapandemien.

* På en af de første arbejdsdage faldt kvinden i hjemmet og brækkede sin skulder. Hun pådrog sig også flere andre fysiske skader.

* Der har været tvivl om, hvorvidt kvinden faldt over sine egne ben eller en kasse, som havde stået det samme sted i et år.

* Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afviste, at der var tale om en arbejdsskade, og det samme gjorde Ankestyrelsen og byretten. Vurderingen var, at et fald over en privat kasse ikke var omfattet af arbejdsskadeloven.

* Men landsretten nåede frem til en anden afgørelse. Her var vurderingen, at der var tale om arbejdsskade, fordi faldet skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

* Senest har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.

Kilder: HK, Ankestyrelsen og advokatfirmaet Bech-Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

Ny højesteretsdom: Det betyder den for dig der arbejder hjemmefra

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du er ikke dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra og kommer til skade. Det fastslår en ny højesteretsdom.

Hjemmearbejde er blevet en fast del af arbejdslivet for mange, efter at store dele af arbejdsstyrken blev sendt hjem for nogle år siden under coronapandemien.

Denne ændrede arbejdsform har rejst spørgsmål om, hvornår en skade kan anerkendes som en arbejdsskade.

For det kan være vanskeligere at skelne mellem det arbejdsrelaterede og det private, når arbejdsplads og hjem smelter sammen.

Men en ny dom fra Højesteret betyder, at du ikke er dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra.

Sagen omhandler en kvinde, der faldt og brækkede skulderen, da hun i december 2020 arbejdede hjemmefra under coronanedlukningen.

Dommen har betydning for andre lønmodtagere, der har hjemmearbejdsdage, fortæller Leif Hove-Donbæk, der er advokat i fagforeningen HK, som har ført sagen på vegne af kvinden.

- Det er nu blevet slået fast, at det afgørende er, om du er på arbejde, hvis du kommer til skade, og ikke, hvor du befinder dig, siger han.

Kvinden anmeldte faldulykken som en arbejdsskade. Men både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten havde en anden opfattelse, fordi kvinden faldt over sin egen kasse, der ikke havde noget med arbejdet at gøre.

Landsretten vurderede derimod, at ulykken var en arbejdsskade, fordi den skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

Og senest har Højesteret stadfæstet den afgørelse.

- Højesteret vurderede, at kassen er en fast del af indretningen, da den har stået det samme sted i et år, siger Leif Hove-Donbæk.

- Hvis man falder over sin indretning, når man arbejder hjemmefra, er udgangspunktet, at det er en arbejdsskade.

I den konkrete sag har det altså haft betydning, hvad der forårsagede faldet.

Anbefalingen fra Leif Hove-Donbæk er at sørge for at få ryddet op derhjemme inden hjemmearbejde.

- Hvis der var tale om en faldulykke på grund af vasketøj på gulvet, ville dommen formentlig være endt med et andet resultat, da vasketøj ikke er en del af hjemmets indretning, siger han.

Hvis du arbejder hjemmefra, har arbejdsgiver ansvar for at stille det nødvendige udstyr til rådighed, såsom kontorstol og hæve-sænkebord.

Men det er dit eget ansvar at få brugt udstyret, lyder det fra Leif Hove-Donbæk.

- Vælger du i stedet at sidde på sofaen med computeren i skødet og ender med rygsmerter, kan ansvaret i højere grad falde tilbage på dig selv, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti lønmodtagere i andet kvartal af 2024 havde arbejdet hjemmefra inden for de seneste fire uger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek