Skimlet, lagret eller lige til at smøre på brødet.
Ost er en populær spise, men i de senere år er prisen skudt i vejret.
Siden 2020 er det blevet 30 procent dyrere at komme ost i indkøbskurven, viser tal fra Danmarks Statistik.
- Mælkepriserne er steget, og mælk indgår i produktionen af ost. Og så har prisstigninger på fødevarer en tendens til ikke at falde igen, når de først er steget, siger cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.
Men du kan selv både billigt og nemt fremtrylle ost i dit eget køkken med få remedier fra køkkenskuffen.
Sådan lyder det fra osteelsker Camilla Bojsen-Møller, som driver osteuniverset ostesnak.dk.
Hun står også bag initiativet ostens dag, der fast løber af stablen første fredag i marts med events rundt om i landet.
- At lave sin egen ost er at skabe magi i en gryde. Det er enormt meditativt at røre i gryden og stå og hygge sig med det, siger hun og tilføjer:
- Jeg bliver lige begejstret, hver gang mælken koagulerer, eller når ostekornene bliver separeret fra vallen.
Camilla Bojsen-Møller anbefaler, at man først prøver kræfter med friskosten.
- Det er den nemmeste, fordi man ikke behøver noget særligt. Man kan bruge det, man har i sit køleskab, siger hun.
Opskriften kræver en liter sødmælk, en kvart deciliter eddike og lidt salt.
- Jeg var på en rejse til Finland, hvor jeg var hjemme at spise frokost hos en kvinde, der serverede en friskost lavet efter en opskrift fra sin bedstemor.
- Det gav mig blod på tanden, siger Camilla Bojsen-Møller.
I opskriften på friskost varmer man forsigtigt sødmælken op til den damper omkring 85 til 90 grader. Derefter rører man eddiken i mælken og lader blandingen stå, indtil den skiller i ost og valle.
Efter et kvarters tid hældes det igennem et klæde i en sigte, hvor den gerne skal stå til afdrypning i 20 minutter, før man rører lidt salt og eventuelt andre smagsgivere i.
- Jeg skolder altid sigten og klædet inden. At lave ost handler om hygiejne, hygiejne og hygiejne. Vi vil ikke have fremmede bakterier i vores ost, siger Camilla Bojsen-Møller.
Den afdryppede ost kan tilsættes presset hvidløg, trøffelolie, olivenolie og krydderurter. Osten kan også bruges på pizza eller bruschetta, smuldres over en salat eller som topping i en suppe.
Osten kan som minimum holde sig nogle dage i køleskabet.
- Så længe holder den dog ikke hjemme hos mig!, siger Camilla Bojsen-Møller med et smil i stemmen.
Hvis man ikke har tiden til at prøve kræfter med friskosten, har hun et andet snydetrick, som også giver en fantastisk osteoplevelse.
- Køb en mozzarella, riv den i stykker og bland den med lidt piskefløde. Så har man osten stracciatella, siger hun.
Den smages til med salt og friskkværnet peber og serveres med lidt olivenolie på toppen med for eksempel et stykke brød til.
/ritzau fokus/