Solen varmer stadig i august, og aftenerne inviterer til åbne vinduer og hyggestunder på terrassen.
Men med varmen følger også en række små, uønskede gæster.
Flere insektarter har nemlig formeret sig hele sommeren og er mangedoblet i antal. Og det kan godt være svært at holde dem væk fra huset.
Det fortæller formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer Claus Schultz, der her giver et par råd til, hvad du selv kan gøre.
Ifølge ham giver en lun vinter og en varm forsommer gode betingelser for insekterne.
- I skadedyrsbranchen kalder vi det en god insektsommer, fordi vi har masser af hvepse, myrer og andre insekter. Men i de enkelte hjem kan man af gode grunde godt blive generet af insekterne, siger han og tilføjer, at august som regel er højsæson for hvepse.
- Det er gedehamse, der generer os om sommeren, og de tilhører familien af hvepse.
Han forklarer, at en gedehams i modsætning til en bi kan stikke flere gange, fordi gedehamsens brod ikke har modhager. Når en bi stikker, sidder brodden fast i huden og bliver revet af, når bien flyver væk, og så dør den.
- Gedehamse er territoriale. De angriber, hvis man nærmer sig eller kommer til at ryste deres bo, siger han.
Derfor bør du, hvis du har planer om at bruge hvepsespray eller fjerne et bo, sørge for at være godt dækket til på krop, hænder og ansigt.
Det er også en god idé på forhånd at have en plan for din flugtrute, hvis noget skulle gå galt undervejs.
Hvis du får uventet besøg af gedehamse, er der noget, du selv kan gøre med det samme.
- Man kan prøve at fylde noget sødt som frugtsaft eller marmelade i en halv liters sodavandsflaske og placere den i hækken. Duften af den søde ingrediens tiltrækker hvepsene, der bliver fanget i flasken, siger Claus Schultz.
Inden du kommer de søde ingredienser i, skal du skære flaskens øverste del af og vende den omvendt ned i flasken, så mundingen peger nedad.
Andre ubudne gæster er flyvemyrer og myrer, som ikke er farlige, men det kan være generende, hvis et stort antal invaderer hjemmet.
Flyvemyrer kommer frem i løbet af sommeren for at parre sig.
- Hannerne dør efter parring, mens dronningerne bider deres egne vinger af og kravler ned i jorden for at lægge æg, der bliver til arbejdsmyrer, siger Claus Schultz.
- Hvis du oplever, at du har flyvemyrer indendørs, kan du ofte løse problemet ved blot at åbne vinduet eller døren. Så flyver de selv ud.
Men er det ikke nok, kan du overveje at tage en tur med støvsugeren. Det kan være en god idé at smide støvsugerposen ud med det samme, så de ikke flyver ud igen.
Et insekt, der er lidt sværere at komme af med, er skægkræ. Men der er noget vigtigt, du selv kan gøre.
- Skægkræ kommer ofte ind i vores hjem gennem flyttekasser og papkasser, når man får leveret pakker, siger han og uddyber:
- Man skal altså undgå at bringe papkasser og bølgepap med ind i hjemmet. Tøm i stedet papkassen udenfor, og smid den i en container med det samme.
Hvis du har papkasser eller papemballage i hjemmet, skal du også skille dig af med dem.
Du kommer også langt med grundig rengøring. Ifølge Miljøstyrelsen er det bedre at støvsuge end at vaske gulvet, da insekter elsker fugt.
- Det samme gælder, når man skal rengøre skabe. Undgå for meget fugt, og hold fladerne tørre, siger Claus Schultz.
- Hvis man har kogt noget pasta, kommer der mere fugt i hjemmet, og så er det vigtigt at få luftet ud.
Han vurderer desuden, at det kan være en god idé at få installeret insektnet i hjemmet, hvis det er en mulighed. Så kan der luftes ud uden at bekymre sig om insekter.
/ritzau fokus/