Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/02/2024 - 08:00

Annette Heick savner fællesskabsfølelsen

I musicaludgaven af "Matador" skabes en helt særlig fællesskabsfølelse, som entertaineren Annette Heick, der i musicalen spiller Elisabeth Friis, har savnet.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Entertaineren Annette Heick har brugt mange nætter i selskab med "Matadors" folkekære karakterer Katrine Larsen, Mads Skjern, Maude Varnæs og Doktor Hansen.

Begge gange hun er blevet mor, har hun haft tv-serien klar i dvd-afspilleren. Så snart hun hørte klynk fra vuggen om natten, har hun fluks indtaget sofaen og ammet de små lille til tonerne af Bent Fabricius-Bjerres ikoniske klaverspil.

"Matador" har givet hende en fællesskabsfølelse, som hun nu er med til at skabe for andre, når hun selv træder ind seriens velkendte verden som Elisabeth Friis i musicaludgaven, som får premiere 15. februar.

- Det har virkelig været underkendt i alt for lang tid, hvor virkningsfulde fællesskaber er, og hvad de betyder for os som mennesker, siger Annette Heick.

Når publikum slår sig ned i de polstrede sæder for at opleve musicalen "Matador", er det netop minderne, både publikum og skuespillerne er fælles om.

Fællesskabsfølelsen har Annette Heick selv savnet, og hun ser frem til at dele stemningen med publikum, når de sammen træder ind tidsmaskinen og skruer tiden tilbage til årene inden og efter Anden Verdenskrig.

Tv-serien "Matador", der er skabt af journalist og forfatter Lise Nørgaard, blev sendt på tv første gang i 1978. Den skildrer et stykke danmarkshistorie med politiske ideologier og klasseskel i tiden fra 1929 til 1947.

Både serien og musicalen foregår i den fiktive stationsby Korsbæk, hvor de to stridende familier, familien Varnæs og familien Skjern, konkurrerer om magten.

Ved seneste optælling var der solgt 85.000 billetter til musicalen.

Der er ikke mange platforme, der opfordrer til fællesskab længere, mener Annette Heick.

- Vi er blevet små satellitter, der lever i hver sin virkelighed og i hver sin verden uden at have det her fællesskab, der bare er helt sindssygt vigtigt. Vi burde tale meget mere om det, siger hun.

- Der er ekstremt meget splittelse i verden - mere end måske nogensinde før. Det handler nok også om, hvilke virkeligheder man præsenteres for.

Det handler om at træde ud af vores små satellitter og i stedet gøre noget sammen, mener Annette Heick.

- Der tror jeg, at kunst og kultur er den sidste bastion for fællesskaberne, siger Annette Heick.

Det er også gennem kultur og musik, at Annette Heick selv opsøger fællesskaberne. Og det gør hun mere end nogensinde.

Inden for de seneste år har hun opsøgt fællesskabet i en netværksgruppe med, hvad hun beskriver som, andre etablerede danske sangerinder.

Hun vil ikke afsløre identiteten på kvinderne. Men det er i hvert fald top-20 og en gruppe, man ikke umiddelbart kan forestille sig sammen, fortæller hun.

- Det er kvinder, som jeg før ville have set som konkurrenter, men som i virkeligheden er nogle af de fedeste kolleger.

- Det er så stort, dejligt og fedt et fællesskab, hvor jeg bare føler mig beriget, når jeg går derfra. Jeg flyver nærmest hjem på en lyserød sky, siger Annette Heick.

Manuskriptet til musicalen "Matador" er også lavet i fællesskab af de prisvindende instruktører og manuskriptforfattere Anders Thomas Jensen og Susanne Bier, der begge har modtaget en Oscar for henholdsvis kortfilmen "Valgaften" fra 1999 og filmen "Hævnen" fra 2010.

Derfor er det kompetente kræfter, der har udformet manuskriptet sammen med "Matadors" moder, Lise Nørgaard, der også var en stor del af processen, inden hun gik bort i januar 2023, 105 år gammel.

- Hun har rent faktisk været med inde over trods sin høje alder. Og hun har været meget bevidst om, at hun giver sit livsværk videre, siger Annette Heick og tilføjer, at musicalen derfor også er ret tro imod den oprindelige serie.

Når det kommer til "Matador", er fællesskabet ikke blot hængt op på de minder, publikum hver især forbinder med den ikoniske serie, men også i Lise Nørgaards tidsløse fortælling.

- Det er lige præcis der, Lise Nørgaard er allermest genial. Hun har formået at fortælle historier, som bliver ved med at have et moderne snit eller nogle problematikker, der er genkendelige, siger Annette Heick.

På rollelisten findes blandt andre også Nicolai Jørgensen, Daimi Gentle og Gordon Kennedy, der skal spille henholdsvis Mads Skjern, Fru Fernando Møhge og grisehandler Oluf Larsen i musicalen.

Selv om hendes to drenge, 19-årige Eliot og 15-årige Storm, som hun har med kokken Jesper Vollmer, ikke har fået kærligheden til "Matador" ind med modermælken, skal hendes ældste søn med til musicalens premiere.

- Jeg vil så gerne, at de ser serien og forstår den, men det kan godt være, de skal være lidt ældre. Den ældste har sagt, at han kommer til premieren, så mere skræmt fra det er han dog ikke, siger Annette Heick.

Musicalen "Matador" kan ses i Falkonersalen på Frederiksberg, på Musikteatret i Holstebro og Vejle Musikteater.

Det gibber helt i Annette Heick, når hun hører den musik, der markerer begyndelsen på den nye musical.

- Når musicalen begynder, får man en hel masse små glimt af "Matador", som vi kender den. Man bliver så rørt, det tør jeg godt sige.

- Jeg får stadig kuldegysninger og tænker: "Wow". Så det håber jeg også, at publikum gør, siger hun.

/ritzau/

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:09

TV 2-ekspert skal være far igen

Sxp/Ritzau Scanpix

TV 2 Sports håndboldekspert Daniel Svensson og hans hustru, Caroline Alhof, venter en lille pige. Parret har i forvejen en søn, der kom til verden i 2023.

Der kommer snart en ekstra spiller på banen hjemme hos TV 2's håndboldekspert Daniel Svensson.

Hans hustru, Caroline Alhof, venter parrets andet barn, som bliver en lille pige.

Det afslører den vordende far i en story - et kort, tidsbegrænset klip - på det sociale medie Instagram.

Sammen har parret allerede sønnen Konrad, der kom til verden i 2023.

Daniel Svensson har været ramt af kræft flere gange og deponerede sæd, inden kemobehandlingen blev igangsat. Han blev erklæret kræftfri i 2017 efter sin anden diagnose.

Men midt i lykken over at skulle være far for første gang blev Daniel Svensson ramt af den alvorlige sygdom for tredje gang.

Det blev opdaget tidligt og opereret væk, fortalte han efterfølgende til B.T.

- Jeg har en helt utrolig støtte i min kæreste og familie. Det har været en enormt begivenhedsrig tid, da min kæreste og jeg også har gået i fertilitetsbehandling. Så vi har nærmest gået frem og tilbage mellem de to afdelinger, sagde Daniel Svensson dengang til avisen.

Daniel Svensson har en fortid på det danske A-landshold. Han debuterede i 2007 og nåede at spille otte kampe og score 15 mål i nationaldragten. I dag bruger han sin ekspertise på TV 2.

Den 43-årige tidligere topatlet har også medvirket i en række programmer på kanalen, blandt andet "Vild med dans" og "Korpset".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek