En tur i skoven får en ekstra dimension, hvis du har blok og blyant med i tasken.
At fange naturen på papiret er nemlig en effektiv øvelse i nærvær, lyder det fra Jens Overgaard Christensen.
Han er kunstner og har illustreret et væld af naturbøger - senest "Fugle i haven" og "Fugle i skov og hegn", som netop er udkommet.
- Det er en meget intens oplevelse, når man sidder og forsøger at tegne en syngende stær eller en flok dansende brushaner. Du kigger intenst på det, du tegner, for at lære det at kende, siger han.
Selv om øvelsen kræver fokus, er der samtidig en stor ro forbundet med den.
- Du skal sidde stille længe og være villig til at fordybe dig og bruge tid på helt bestemte motiver, fortæller Jens Overgaard Christensen.
Vil du gøre ham kunsten efter og tegne fugle, handler det om at skrue godt op for tålmodigheden.
- Det svære ved fugle er, at de har det med at flyve væk. Så du skal prøve at skabe et scenarie, hvor du i ro og mag kan sidde og kigge på fuglene, uden at du forstyrrer dem, siger han.
Når du begynder at tegne, råder Jens Overgaard Christensen dig til at smide din perfektionisme væk og lade være med at gå alt for meget op i de små detaljer.
- Tegn nogle hurtige enkle skitser af fuglens statur og væsen, dens måde at bevæge sig på, siger han.
Skitserne kan du senere bruge til at lave nogle mere detaljerede billeder, når du er hjemme igen. Men ude på stedet handler det om at fange lige det øjeblik, der udspiller sig foran dig.
- Der er noget levende over den hurtige, lette tegning. Det mere gennemarbejdede har sin egen værdi, men det er også lidt tungere og mere fast. Det hurtige swung ligger tit i skitsen. Det er ens spontane oplevelse, man får med dér, fortæller Jens Overgaard Christensen.
Han bruger selv sine skitser som en slags erindringsfremkaldelser.
- Når jeg kigger på en skitse to år senere, kan jeg huske, måden fuglen sad på, og hvordan dens strubefjer så ud, mens den sang. De detaljer står klart frem for mig, selv om det måske kun er mig, der kan se dem. Skitser er på en måde noget meget personligt, fordi du skitserer netop din oplevelse.
Dine tegninger behøver derfor heller ikke have noget andet formål, end at du tilbringer noget tid i naturen, og det kan være, du får nogle uventede oplevelser med dig hjem.
- Hvis du nu sidder i din bil og tegner brushaner på Tipperne i Ringkøbing Fjord i to til tre timer, så ser du måske pludselig en rovfugl, der letter. Du oplever en masse ting undervejs, og du lærer naturens væsener at kende, som de nu er, siger Jens Overgaard Christensen.
/ritzau fokus/