København, 12/05/2025 - 12:52
Ugentlig højtlæsning med skolebarn kostede fradrag i efterlønnen
Frivilligt arbejde på en skole kostede på efterlønnen. En afgørelse fra Ankestyrelsen skal prøves i retten.
Søren Lorenzen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
En kvindelig efterlønner ville gøre en positiv forskel og brugte derfor nogle timer som frivillig skoleven på at læse og spille spil med en elev på en lokal folkeskole i København.
Men det frivillige og ulønnede arbejde kostede kvinden et fradrag i hendes efterløn. Ældre Sagen, der stod for projektet, har sagsøgt Ankestyrelsen for at få omgjort afgørelsen, og Københavns Byret tog mandag hul på sagen.
Ankestyrelsens advokat fremhæver i retten, at en læseven udfører en opgave, som lønnede lærere eller pædagoger ellers skulle tage sig af, og at det derfor skal koste et fradrag i den frivilliges efterløn.
- Læsevennen og eleven mødes i skoletiden, hvor eleven er i gang med at opfylde sin pligt til at gå i skole - undervisningspligten. Der er ikke bare tale om et hyggemøde, som Ældre Sagen ellers fremhæver.
- Læseglæde og faglighed er en kerneopgave, som folkeskolen skal løse. Intentionerne har sikkert været de bedste, men man går for langt i forhold til de muligheder, som lovgiverne har givet i dag, siger advokat Mette Halmø Rasmussen.
Hovedperson i sagen er en kvindelig efterlønner, som tilbage i 2022 så en annonce i sin lokale avis, hvor Ældre Sagen og en lokal skole søgte frivillige skolevenner.
Hun ville gerne gøre en positiv forskel for et barn. Et par timers højtlæsning eller spil om ugen på tomandshånd med en elev skulle være med til at give barnet læselyst og en hyggestund.
Hun nåede at være skoleven i alt 7,5 timer fra november 2022 til februar 2023 for et barn i tredje klasse, men stoppede, da hun fandt ud af, at timerne blev fratrukket hendes efterløn.
Advokat Liselotte Bindesbøl, der fører sagen for Ældre Sagen, afviser, at de frivillige skolevenner erstatter lønnet arbejde.
- Der stilles ikke krav om, at skolevennen skal lære eleven at læse. Det tager skolen sig af. Der er altså tale om et socialt sigte, siger hun.
Ankestyrelsen lægger vægt på, at det frivillige arbejde foregår på skolen og i skoletiden, men Ældre Sagens advokat lægger vægt på, at det ikke er en stilling, som ellers ville blive slået op.
- Det kan ikke være hensigten med lovgivningen, at frivillige foreninger ikke kan samarbejde med kommuner og skoler. Det er jo ikke stillinger, som bliver udbudt. Der er heller ikke krav om uddannelse, siger hun.
Sagen er principiel for Ældre Sagen, som har en lang række frivillige projekter. Skolevenner er en del af Projekt Generationsmøder, hvor børn og ældre mødes i forskellige sammenhænge over hele landet.
Som reglerne er i dag, må man som efterlønner udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen, hvis det sker i regi af en frivillig forening og ikke tager lønnet arbejde fra andre.
Der afsiges dom i sagen 10. juni.
/ritzau/