København, 15/10/2024 - 15:06
Store penge og højt niveau trækker tennistop til Riyadh
Eksperter ser penge som drivkraften i Six Kings Slam. Holger Rune ser unik chance for at teste mod de bedste.
Af: /ritzau/
På papiret kan feltet knap blive mere spektakulært, når Novak Djokovic, Rafael Nadal, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev og Holger Rune fra onsdag til lørdag krydser ketsjere ved Six Kings Slam.
Og opvisningsturneringen i Saudi-Arabien sætter også nye standarder for præmiepenge. Til gengæld er der ingen ranglistepoint på spil ved eventen, der er presset ind i den i forvejen meget stramme tenniskalender.
For tre uger siden var Alcaraz ude med riven mod herrernes organisation, ATP, som han mener, er i gang med at dræbe topspillerne med den lange sæsonkalender.
Derfor kan det undre nogen, når Alcaraz og andre stjerner nu befinder sig i Riyadh for at spille yderligere en turnering. Frivilligt.
- Det er absurd, at det er lykkedes at presse sådan en turnering ind i en grotesk pakket kalender, men det viser, at penge tiltrækker folk, lyder overskriften fra Thomas Skouboe, der er tennisekspert på Discovery.
- For almenheden kan Alcaraz’ kritik klinge hult, når man kunne have holdt fri, men ugen ville formentlig alligevel byde på relativ hård træning, da der ugen efter igen venter store turneringer, nuancerer Skouboe.
Han tolker Alcaraz' opråb som, at sæsonen strækker sig over for mange måneder, og at ferien sidst på året skal gøres længere.
Skouboes kollega på Discovery, tennisforfatteren Anders Haahr Rasmussen, påpeger, at spillerne alligevel har det med at spille opvisningsturneringer, når sæsonen er forbi.
Men det skal man måske ikke lægge for meget i. Anders Haahr hæfter sig ved en pointe fra US Open-finalisten Taylor Fritz i diskussionen om rovdrift og den forestående turnering i Riyadh.
Fritz finder det usammenligneligt, forklarer Haahr:
- Hele apparatet ved en Masters eller grand slam med forberedelser, det mentale spændingsniveau og dagsrytmer er bare i topgear. Alt er stramt og konkurrenceminded og er det modsatte af afslapning og ferie.
- Man kan fornemme, at opvisningsturneringer eller Laver Cup er noget helt, helt andet. Her er en anden kollegialitet og samvær med andre spillere, og man er relativt ubekymret, om man vinder. Jeg kan forestille mig, at spillerne får meget ud af det rent afkoblingsmæssigt at tage til sådan en turnering.
Haahr og Skouboe er dog enige om, at Six Kings Slam aldrig havde set dagens lys, hvis der ikke blev lokket med store pengebeløb.
Ifølge Daily Mail er alle deltagere sikret et beløb svarende til 10 millioner kroner blot for at stille op, og vinderen præmieres med omkring 40 millioner kroner. En grand slam-triumf udløser cirka halvdelen.
- Det er absurde beløb, og man skal være meget ligeglad med penge for ikke at sige ja. Når man får 10 millioner bare for at stille op, vil spillerne nok prioritere det fremfor andet i en pakket kalender. Jeg tror, at den slags turneringer er kommet for at blive, ikke kun inden for tennis, siger Skouboe.
Anders Haahr peger på, at penge på linje med titler også er blevet en parameter, når en karriere skal gøres op.
- Der bliver gået meget op i, hvor mange penge, spillere når at tjene ind på All Time Money-lister og på Forbes liste, og der er prestige i at ligge højt der.
- Spillerne tager ikke til Riyadh for at kunne købe endnu en Ferrari, men fordi penge også er blevet en markør for en succesfuld karriere, lyder det fra Haahr.
Holger Rune har dog flere gange understreget, at han ikke spiller tennis for pengenes skyld.
Han kalder det en unik mulighed at tilbringe en uge med de fem verdensstjerner.
- Jeg glæder mig til at træne med dem alle og teste mig selv af på det niveau. Det er den slags kampe, jeg gerne vil spille - og de spillere, jeg gerne vil måle mig med, lyder Holger Runes skriftlige svar til Ritzau.
- Samtidig er det spændende at spille den slags opvisningskampe, fordi mekanismerne er anderledes end i ATP-turneringer eller til grand slams. Det giver mulighed for at prøve nogle ting af i sit spil, som man måske ikke gør, når der er ranglistepoint på spil.
- Så jeg ser det som nogle kampe, hvor jeg både kan teste mig selv mod de allerbedste og lægge yderligere lag på mit spil.
Det er ifølge Anders Haahr en plausibel forklaring.
- Jeg kan sagtens forstå, at Holger gerne vil derned for at spille med de allerbedste. At komme tæt på Djokovic er super inspirerende og i det hele taget være i miljø med dem, han prøver at indhente.
Det siger forfatteren med henvisning til, at Rune selv er røget ned som verdens nummer 14, mens fire af de øvrige deltagere er i top-5 tilsat Nadal, der er i gang med sit afdansningsbal som tennisspiller.
- Holgers situation er en anden, som hans rangering har udviklet sig. Han er med, fordi han spillede godt for et år siden. Det her kan give ham et boost.
Nadal og Djokovic træder ind i turneringens semifinaler torsdag, mens de fire øvrige spiller kvartfinaler onsdag, herunder Rune mod Alcaraz. Altså et noget anderledes koncept end normalt i tennis.
- Det kan føles som, at løbet er kørt i forhold til sportens integritet, men jeg prøver også at holde mig åben for, at tennis har brug for at tiltrække nye fans, gennem nye formater og formidlingsmuligheder, siger Anders Haahr.
- Måske kommer jeg ikke selv til at følge nysgerrigt med, når man samler de allerstørste på den måde, men det tror jeg, at andre gør. Fans, som er flintrende ligeglade med, hvad der sker i en Masters 1000 i Shanghai. På den måde kan det måske også noget godt.
/ritzau/