Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/10/2023 - 08:30

Grav i barndommen hvis jeres pengevaner skiller jer ad

Den sparsommelige og fråseren kan sagtens leve lykkeligt under samme tag, hvis de lærer at forstå hinanden, siger eksperter.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Den ene sparer op, mens den anden shopper løs. Det kan umiddelbart være svært at forene to vidt forskellige tilgange til penge i parforholdet.

Men det kan godt lade sig gøre, lyder det fra Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Rådtilpenge.dk hos Finanstilsynet.

- Det er supervigtigt, at man som par sætter sig ned og snakker om det. Lav en hyggelig økonomidate med vin eller kaffe, og prøv at skitsere, hvad der er vigtigt for jer hver især, og hvorfor I har det sådan. Prøv at forstå hinanden, siger hun.

Samme råd kommer fra Rikke Holmslykke Aagaard, der er digital iværksætter hos "De Simple Penge" og forfatter til bogen "Den lille guide til økonomi i parforholdet".

- Det er vigtigt at forstå hinandens udgangspunkter for, hvorfor man har det forhold til penge, man har. Det stammer typisk fra vores opvækst. Den måde, vores forældre håndterede penge på, tager vi med os ind i voksenlivet, siger Rikke Holmslykke Aagaard.

Når I kender baggrunden for hinandens økonomivaner, får I et fælles sprog for penge og kan begynde at bygge en model for, hvordan I håndterer problematikken.

- Hvis nu den ene hele tiden bekymrer sig om penge, kan det være godt at blive enige om at lave en solid nødopsparing, som kan lægge en dæmper på bekymringerne, foreslår Rikke Holmslykke Aagaard.

Det kan også være en løsning ikke at køre en fuld fællesøkonomi, lyder det videre.

- I kan sagtens have fællesøkonomi på nogle punkter, men stadig bevare egne konti med egne penge. Det kan være en måde at sikre sig, at partneren ikke blander sig i, at du har købt nogle nye dyre gummistøvler, siger hun.

Selv om du ikke skal snage i, hvad den anden bruger sine egne penge på, skal I stadig gøre det til en fast vane at tale om økonomi, understreger Louise Skjødsholm.

- Tal hellere for meget om det end for lidt. På den måde kan I komme på forkant med konflikter om, hvorfor den ene nu bruger penge på det og det, siger hun.

Den fælles økonomi, I fastholder i parforholdet, giver grobund for, at I kan opnå fælles drømme sammen.

Derfor er det også vigtigt, at begge parter har med pengesagerne at gøre, lyder det fra Rikke Holmslykke Aagaard.

- Det kan godt være, at den ene part tager det største ansvar, men den anden skal stadig inddrages. Måske med et mindre ansvarsområde, så vedkommende også tager aktiv del i beslutningerne, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 23/07/2024 - 08:00

Joan Ørtings sommer: Kanotur og kærestetid

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Sexolog og parterapeut Joan Ørting holder en romantisk sommerferie med sin kæreste, musiker Rune Ørum.

Sommeren flyder på en strøm af kærlighed for sexolog og parterapeut Joan Ørting, der planlægger en ferie på vandet sammen med sin kæreste, musikeren Rune Ørum.

- Vi kan godt lide at sejle, men vi har ikke lige fundet en båd, som vi kan låne i år, så jeg tror, det ender med at blive en kanotur, fortæller Joan Ørting med smil i stemmen.

Generelt er de som par bare gode til at hygge sig og hænge ud, fortæller hun. De bor ikke sammen, men veksler mellem hinandens baser - hendes hus på Langeland og hans lejlighed på Østerbro i København.

- Det er rigtig dejligt hele tiden at være foranderlige. Her på Langeland går vi ture med hunden, går i haven og spiser landmad, og i København er vi mere sådan: "Hvad skal vi lave fredag aften?". Det er mere udadvendt, lyder det fra Joan Ørting.

Parret mødte hinanden for snart tre år siden til en fredagsbar i Joan Ørtings hus Villa Wilder på Christianshavn, som til daglig danner ramme om hendes forskellige terapeutuddannelser.

- Det var mig, der spurgte, om han havde lyst til at danse, og den fysiske kontakt var der bare med det samme, så der startede vores relation, mindes hun og fortæller, at hun på det tidspunkt ikke havde haft en kæreste siden bruddet med eksmanden Carsten Islington i 2015 efter 15 års ægteskab.

- Og så mødte jeg Rune, og det er så spændende. Vi er fuldstændig ærlige over for hinanden. Alt kan siges, lyder det fra den 64-årige sexolog, parterapeut og forfatter.

Der er 25 års forskel mellem de to, men det er ikke noget, parret selv lægger mærke til eller går op i. De passer bare godt sammen, lyder det fra Joan Ørting.

- Vi er utroligt ens, og vi hygger os i hinandens selskab, hvad end vi spiller skak og drikker rødvin eller ser "Bachelorette" (realityprogram på TV 2, red.).

Og kærligheden lader kun til at vokse, som dagene går.

- Vi er begge meget forelskede i hinanden stadigvæk. Vi kan bare snakke sammen i timevis i telefonen. Vi taler nok i telefon to timer om dagen. Vi er helt vilde med at tale med hinanden og diskutere, hvad der sker i verden, fortæller Joan Ørting.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Fire gode båltyper

* Pyramidebål: Den klassiske båltype, hvor du stiller brænde op på højkant i en pyramide rundt om optændingsmaterialet. Et fint og hyggeligt bål, der er godt til snobrød.

* Pagodebål: Et god og solidt bål, hvor der kommer masser af ilt til brændet. Læg brændestykker i en firkant rundt om optændingsbrændet, og byg det opad.

* Finsk fakkel: Kræver ikke meget arbejde, men du skal bruge en træstub og en økse/motorsav. Skær riller i enden, eller flæk træstubben, og bind den godt sammen i bunden. Tænd op i rillerne. Ideelt hvis du skal sætte en kedel vand over til kaffe.

* Jægerild: Tænd op mellem to træstammer eller store brændestykker, som du kan sætte en gryde på til madlavning. Pas på, at ilden ikke breder sig til siderne.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Hvad siger bålreglerne?

* Tænd kun bål, hvor du må. I Naturstyrelsens skove må du kun tænde bål på særligt indrettede bålpladser. I private skove skal du spørge ejeren om lov. På stranden må du tænde et lille bål, hvis der ikke er bevoksning.

* Tænd ild med respekt. Vær sikker på, at ilden ikke kan sprede sig til træer, græs eller kvas. Tænk på vind og vejr, og hav vand i nærheden. Efterlad ikke et ulmende bål, og dæk det heller ikke til med sand.

* Tjek forbud mod åben ild. Det kan du gøre på den pågældende kommunes hjemmeside, via skiltning eller på www.brandfare.dk.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek