Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

07/06/2023 - 13:17

Hold øje med boligkøbets røde flag

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke spotter de røde flag ved boligkøb. To køberrådgivere peger på, hvor de hyppigste er.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

For de fleste er boligkøb en rigtig stor investering. For mange nok den største.

Men der er også adskillige ting, der kan gå galt i jagten på drømmeboligen.

Her fortæller to køberrådgivere om de mest almindelige røde flag, som de støder på, når de får stukket en salgsopstilling i hånden, eller når købsaftalen skal underskrives.

1) Forskel på salgsopstillinger.

Som det første er det en god idé at holde ekstra øje med salgsopstillingen på boligen, fortæller købermægler og partner Christopher Wagner fra Bomae Køberrådgivning.

- I lejligheder oplever jeg tit, at den salgsopstilling, du får i hånden ved fremvisning, kan indeholde fejl.

- Når du så underskriver en købsaftale, får du også vedhæftet en ny salgsopstilling. Og her må der ikke være fejl, siger han.

Det er rådgiver og medstifter af køberrådgivningsfirmaet Købersmægler John Wulff helt enig i.

- Den salgsopstilling, der kommer med købsaftalen, skal mæglerne være meget forsigtige med, fordi der følger et ansvar med, siger han.

- Har man sin første salgsopstilling i hovedet, kan den godt være ændret lidt i købsaftalen, fordi mæglerne måske ikke havde alle oplysninger til en start.

2) Fælles gæld?

- En ting, der ofte ikke står med det samme i salgsopstillingen, er gælden til ejerforeningen. Mægler må ikke glemme at oplyse det, men du kan godt få en salgsopstilling, hvor det ikke står, siger John Wulff.

Og netop uventet gæld er noget af det, som Christopher Wagner også tit støder på.

- Vær opmærksom på, at der efter købsaftalens indgåelse kan komme flere ting, som kan gøre, at man ikke har lyst til at investere alligevel. Det kan være en vedligeholdelsesplan, et fælleslån eller noget helt tredje.

- Og opdager man det først, efter at købsaftalen er underskrevet, kan man trække sig ud af handlen, siger han.

3) Nedgravede olietanke.

Et tredje rødt flag er ifølge begge køberrådgivere nedgravede olietanke, som kan være en regulær bombe under dit boligkøb.

- Det er ikke altid, at der er oplyst om en nedgravet olietank på grunden. Nogle gange står det på salgsopstillingen, andre gange gør det ikke, siger John Wulff.

- Det er ret vigtigt, at vi ved det. Nogle mæglere læser ikke dokumenterne, inden de sætter boligen til salg. Det kan nogle godt blive kede af, hvis huset nu er deres drømmehus, siger Christopher Wagner.

En nedgravet olietank kan være en hyppig årsag til forurening på parcelhusgrunde i Danmark. Desuden kan det være en dyr fornøjelse at få den gravet op.

Du kan tjekke, om der er en olietank på den grund, du kigger på, ved at slå adressen op på dingeo.dk.

/ritzau fokus/

San Sebastián, 01/10/2023 - 18:04

Grønlandsdrama vinder to priser ved filmfestival i Spanien

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Både instruktøren og filmfotografen bag filmen "Kalak" vinder priser ved San Sebastián Film Festival lørdag.

Lørdag aften har grønlandsdramaet "Kalak", som er baseret på forfatter Kim Leines selvbiografiske debutroman, vundet to priser ved den prestigefyldte San Sebastián Film Festival i Spanien.

Det skriver Det Danske Filminstitut.

Instruktøren bag filmen, svenske Isabella Eklöf, vandt "Juryens Specialpris", mens prisen for bedste fotografering gik til danske Nadim Carlsen, der er filmens fotograf.

I "Kalak" drages publikum ind i Jans liv på Grønland, hvor han lever sammen med sin familie. Som voksen drømmer han om at blive en del af det lokale fællesskab. Det, de kalder en "kalak" - "en skide grønlænder".

Jan er på flugt fra sig selv og sin egen opvækst, efter at han som ung havde et sex- og medicinmisbrug. Det trækker tråde tilbage til Jans opvækst, hvor han blev misbrugt af sin far.

Isabella Eklöf slog igennem i 2018 med debutfilmen "Holiday", der fik verdenspremiere på Sundance-filmfestivalen. Filmen vandt fire Bodilpriser for blandt andet bedste danske film.

Nadim Carlsen har fotograferet en række prisbelønnede film som "Holiday" og "Holy Spider" samt episoder af HBO-serien "The Last of Us". Filmfotografen har fået en Bodil for "Holiday" og en Robert for "Holy Spider".

"Kalak" får dansk biografpremiere den 7. marts næste år.

Manuskriptet er skrevet i samarbejde med Kim Leine og manuskriptforfatteren Sissel Dalsgaard Thomsen. Den er produceret for Manna Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Blandt filmens medvirkende er Emil Johnsen, som hovedrollen Jan, mens skuespillerne Asta August, Berda Larsen og Connie Kristoffersen også har fremtrædende roller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 17:59

Dansk kendispar i ekstase: Mirakelbaby er kommet til verden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot er efter seks års fertilitetskamp blevet forældre for første gang.

En enorm drøm er gået i opfyldelse for komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot.

Efter seks års kamp er parret blevet forældre for første gang.

Det afslører Katrine Køhler Talbot med et babybillede på Instagram.

- Vores dejlige datter er kommet til verden, jubler hun i opslaget.

- Jeg er på røven over, hvor meget kærlighed man kan have til sådan en lille charmerende søvntyv. Tak, for du valgte os som dine forældre, min lille skat.

Parret kunne endelig afsløre nyheden om den forestående familieforøgelse over for deres følgere på Instagram tilbage i marts.

- Vi er simpelthen så lykkelige!, jublede parret i opslaget.

- I seks år har vi kæmpet for at få et barn. Men endelig, ENDELIG, er vores drøm om at starte vores egen lille familie blevet en realitet. Det er fuldstændig fantastisk, og vi kan slet ikke forstå det!

Simon Talbot og Katrine Køhler Talbot har dannet par i ti års tid, hvoraf fire af dem har været som mand og kone.

Parret er ikke kun kærester, men også kolleger. Ved siden af skuespilleriet er Katrine Køhler Talbot co-manager for sin mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv