København, 28/06/2025 - 10:00
Årets festivalgæster skal spise økologisk med en spork
Roskilde Festival slår lige straks hegnene op for årets festivalgæster. De kan med fordel pakke bestik i år.
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
For første gang er al mad på Roskilde Festival 100 procent økologisk. Og den skal muligvis spises med den såkaldte spork, der skal udfase engangsbestik.
Det siger festivalens divisionschef for handel og gastronomi, Lene-Maria Toksværd.
Otte dages fest og musik venter på Dyrskuepladsen til årets Roskilde Festival.
Igen i år går temaet om bæredygtighed og klima igen som en central del af festivalen.
Festivalen har nemlig en ambition om at afskaffe engangsbestik. Det skal gøres med en udfasning, der begynder i år, og erstatningen bliver en "spork".
- I år introducerer vi sporken. Det er en blanding af en gaffel og en ske. Sporken er lavet af rustfrit stål, og målet er, at den skal genbruges af vores deltagere, siger Lene-Maria Toksværd, som også fortæller, at den kan købes i madboderne på festivalen til 39 kroner.
Ifølge Lene-Maria Toksværd vil det være den sidste festival, hvor man stadig kan få engangsbestik. Planen er, at det fra 2026 vil være helt afskaffet.
På den økologiske front er der også sket nye tiltag siden sidste år.
- I år er første gang, at alle madboderne på festivalen er 100 procent økologisk. Det er nok den største ændring på den front, siger Lene-Maria Toksværd.
Ifølge hende betyder tiltaget meget, fordi det "sikrer produktionsmetoden, at de tager hensyn til dyr og sikrer naturen mod tilsætningsstoffer, der kan ende i grundvandet".
Men det betyder ikke nødvendigvis noget for prissætningen på produkterne.
- Priserne stiger sjældent alene på grund af økologi hos os, da prisniveauet stadig skal være bæredygtigt i forhold til vores unge festivaldeltagere. Men vi kan ikke udelukke, at enkelte råvarer på verdensmarkedet er blevet dyrere og derfor slår lidt ud på salgspriserne, siger hun og tilføjer:
- Heldigvis reducerer vi rødt kød, særligt oksekød, i vores retter, så den store prisstigning på kød påvirker ikke vores priser, siger hun.
Der er mange flere grønne, bæredygtige initiativer på årets Roskilde Festival. Med dem håber divisionschefen for merch og handel, at inspirere andre.
- Vi håber også, at vi med de her initiativer kan være en inspiration for andre festivaler. Dengang vi begyndte at anvende genbrugsglas, gik der ikke lang tid, før andre festivaler fulgte trop. Og vi kan bedst gøre en forskel, hvis vi er flere om det, siger Lene-Maria Toksværd.
/ritzau/