København, 11/01/2024 - 10:00
Stigning i batteribrande: Hold øje med din elcykel
Vær opmærksom på brandfare, hvis du har en elcykel. Det er især under opladningen, at det kan gå galt, advarer eksperter.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Din elcykel er ikke kun flammende hurtig, den kan også være brandfarlig. Derfor er det vigtigt at være særligt opmærksom, når du oplader batteriet.
Sådan lyder advarslen fra Sikkerhedsstyrelsen.
- Sammen med Beredskabsstyrelsen har vi set en tendens til en væsentlig stigning i antallet af brande landet over, som er relateret til produkter med genopladelige batterier, siger Nicoline Zederkof Jensen, der er kontorchef for afdelingen Produktkontrol i Sikkerhedsstyrelsen.
I 2021 blev der i Danmark registreret 30 brande, der opstod i et mindre produkt med litiumionbatteri. I 2022 blev der registreret 73 brande, mens der alene i første halvår af 2023 blev registreret 58.
En del af disse brande opstår i elcykler, elscootere og elløbehjul, viser en opgørelse fra de to styrelser. Og 40 procent af de brande, der brød ud i de mindre personlige transportmidler i perioden fra 2018 til 2022, skete under opladning.
For at minimere risikoen for brand er det først og fremmest vigtigt, at du bruger den originale oplader til elcyklens batteri. Både oplader og batteri skal desuden være uden defekter.
- Sørg for, at batteriet ligger og lader op på et underlag, der ikke er brandbart, og undgå at lade op på steder, hvor der er spærret for flugtveje, hvis nu uheldet er ude. Det er også en god idé at have mindst en fungerende røgalarm i nærheden, siger Nicoline Zederkof Jensen.
Ud over selve batteriet og opladeren kan den elinstallation, du får strøm fra, også give problemer. Det fortæller Jesper Sandberg, der er elteknisk konsulent hos erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.
- Det er ikke urealistisk, at der står fem til ti cykler og lader op samtidig nede i en cykelkælder i en etageejendom. Det kan have en effekt over lang tid - især hvis man kun har en enkelt stikkontakt, og den måske sidder i et andet rum, så man trækker forlængerledninger herfra, siger han.
Sådan en løsning kan gå hen at blive farlig, fordi forlængerledningerne kan have svært ved at klare presset. Jesper Sandberg har også set eksempler på, at man i mangel på stikkontakter har trukket strøm til elcyklerne fra et lampeudtag i loftet, hvilket også øger risikoen for gnister og kortslutning.
- Hvis der sker en fejl, kan lyset, der angiver flugtveje, i øvrigt gå ud, og så risikerer man, at man slet ikke kan orientere sig gennem kælderlabyrinten, siger Jesper Sandberg.
Om du bor i lejlighed eller i hus anbefaler han, at du overvejer at få installeret et sikkerhedssystem i bygningens eltavle. Der findes nemlig sikkerhedssystemer, som kobler automatisk fra, hvis noget går galt.
Samtidig er det afgørende at sørge for, at der er monteret røgalarmer i kælderen eller i garagen, hvor elcyklen står og lader op.
- Problemet er jo, at man tit sætter den til at lade op om natten, hvor man ikke overvåger opladningen. Derfor er det vigtigt med røgalarmer, siger Jesper Sandberg.
/ritzau fokus/