København, 09/12/2024 - 11:00
Din arbejdscomputer bliver overvåget
Er du opmærksom på, hvad din arbejdsgiver kan se på din arbejdscomputer? Læs her, hvad du bør være opmærksom på, hvis du bruger den til private formål.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Mange danskere bruger i dag en computer som en naturlig del af deres arbejde.
Og det er nemt lige at tjekke private mails eller shoppe online i pausen, men det er ikke helt uden risici at bruge arbejdscomputeren til andet end arbejde.
Aktiviteten på arbejdscomputere bliver normalt overvåget - eller monitoreret, som det også kaldes. Derfor er der en risiko for, at arbejdsgiveren registrerer og kan se, hvad computeren bliver brugt til.
Men det er svært at give et entydigt svar på, hvor meget en arbejdsgiver kan følge med i, når en medarbejder bruger sin arbejdscomputer.
Det fortæller Grit Munk, som er digitaliseringspolitisk chef i fagforeningen for ingeniører, IDA.
- For det afhænger af, hvordan den enkelte computer er sat op, siger hun.
Teknisk er det muligt for en arbejdsgiver at monitorere alt på en computer.
Sådan lyder det fra Thomas Wong, som er vicepræsident for sikkerhed i it-selskabet Atea.
- Men i de fleste tilfælde er der tale om en automatisk monitorering af, om der foregår noget problematisk, siger han.
Det er altså oftest hensynet til cybersikkerhed, der vejer tungest.
- Så it-afdelingen kan reagere, hvis en medarbejder for eksempel skulle downloade et skadeligt program, siger Grit Munk.
Men situationen er en anden, når medarbejderens private brug også bliver overvåget og registreret.
Knap tre ud af ti danskere har en arbejdsgiverbetalt computer. Det viste en befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark foretog for IDA sidste år.
Over halvdelen af dem, der har en arbejdscomputer, bruger den også til private formål.
- Vi lavede sidste år en analyse, hvor vi blandt andet spurgte medarbejdere, om de på noget tidspunkt havde oplevet, at de var blevet overvåget, siger Grit Munk og uddyber:
- Et af de eksempler, der kom frem, var en medarbejder, som havde bestilt en kjole til sin datter i en frokostpause og efterfølgende fået at vide, at hun ikke skulle gøre det i arbejdstiden.
Både Grit Munk og Thomas Wong har oplevet, at der er medarbejdere, som føler sig utrygge, fordi de måske ved eller har en mistanke om, at der bliver indsamlet data fra arbejdscomputeren.
Men medarbejderne ved ikke, hvad der bliver indsamlet, og hvad det bliver brugt til.
- Derfor er det vigtigt, at man som arbejdsgiver er transparent og oplyser, hvad der bliver indsamlet og gemt af data, siger hun.
Du har faktisk krav på at få at vide, hvad din arbejdsplads har registreret om dig.
Men det bedste vil nok være, hvis du kan holde arbejde og privat adskilt, vurderer Grit Munk. Hendes anbefaling er, at du anskaffer din egen computer til privat brug.
Også Thomas Wong opfordrer til, at du undlader at bruge din arbejdscomputer til private formål.
- Som eksempel vil man nok få et forklaringsproblem som medarbejder, hvis man bruger arbejdscomputeren til at logge ind på sin private mailkonto og kommer til at klikke på et skadeligt link, siger han.
- Man skal selvfølgelig altid være opmærksom på falske mails, men sikkerheden på arbejdsmailen er mere et delt ansvar.
/ritzau fokus/