Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/12/2024 - 11:00

Din arbejdscomputer bliver overvåget

Er du opmærksom på, hvad din arbejdsgiver kan se på din arbejdscomputer? Læs her, hvad du bør være opmærksom på, hvis du bruger den til private formål.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Mange danskere bruger i dag en computer som en naturlig del af deres arbejde.

Og det er nemt lige at tjekke private mails eller shoppe online i pausen, men det er ikke helt uden risici at bruge arbejdscomputeren til andet end arbejde.

Aktiviteten på arbejdscomputere bliver normalt overvåget - eller monitoreret, som det også kaldes. Derfor er der en risiko for, at arbejdsgiveren registrerer og kan se, hvad computeren bliver brugt til.

Men det er svært at give et entydigt svar på, hvor meget en arbejdsgiver kan følge med i, når en medarbejder bruger sin arbejdscomputer.

Det fortæller Grit Munk, som er digitaliseringspolitisk chef i fagforeningen for ingeniører, IDA.

- For det afhænger af, hvordan den enkelte computer er sat op, siger hun.

Teknisk er det muligt for en arbejdsgiver at monitorere alt på en computer.

Sådan lyder det fra Thomas Wong, som er vicepræsident for sikkerhed i it-selskabet Atea.

- Men i de fleste tilfælde er der tale om en automatisk monitorering af, om der foregår noget problematisk, siger han.

Det er altså oftest hensynet til cybersikkerhed, der vejer tungest.

- Så it-afdelingen kan reagere, hvis en medarbejder for eksempel skulle downloade et skadeligt program, siger Grit Munk.

Men situationen er en anden, når medarbejderens private brug også bliver overvåget og registreret.

Knap tre ud af ti danskere har en arbejdsgiverbetalt computer. Det viste en befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark foretog for IDA sidste år.

Over halvdelen af dem, der har en arbejdscomputer, bruger den også til private formål.

- Vi lavede sidste år en analyse, hvor vi blandt andet spurgte medarbejdere, om de på noget tidspunkt havde oplevet, at de var blevet overvåget, siger Grit Munk og uddyber:

- Et af de eksempler, der kom frem, var en medarbejder, som havde bestilt en kjole til sin datter i en frokostpause og efterfølgende fået at vide, at hun ikke skulle gøre det i arbejdstiden.

Både Grit Munk og Thomas Wong har oplevet, at der er medarbejdere, som føler sig utrygge, fordi de måske ved eller har en mistanke om, at der bliver indsamlet data fra arbejdscomputeren.

Men medarbejderne ved ikke, hvad der bliver indsamlet, og hvad det bliver brugt til.

- Derfor er det vigtigt, at man som arbejdsgiver er transparent og oplyser, hvad der bliver indsamlet og gemt af data, siger hun.

Du har faktisk krav på at få at vide, hvad din arbejdsplads har registreret om dig.

Men det bedste vil nok være, hvis du kan holde arbejde og privat adskilt, vurderer Grit Munk. Hendes anbefaling er, at du anskaffer din egen computer til privat brug.

Også Thomas Wong opfordrer til, at du undlader at bruge din arbejdscomputer til private formål.

- Som eksempel vil man nok få et forklaringsproblem som medarbejder, hvis man bruger arbejdscomputeren til at logge ind på sin private mailkonto og kommer til at klikke på et skadeligt link, siger han.

- Man skal selvfølgelig altid være opmærksom på falske mails, men sikkerheden på arbejdsmailen er mere et delt ansvar.

/ritzau fokus/

København, 16/06/2025 - 23:01

Geranium-chef var ikke nervøs: Beholdte de tre stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

Foruden dem har de norske restauranter Maeemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger og den svenske restaurant Frantzén i Stockholm fortsat tre stjerner.

Maeemo fik samme år som Geranium de første tre stjerner i Norden.

- Vi var de første til at bryde cirklen, hvor det viste sig, at det kan lade sig gøre at få tre stjerner i Norden, siger Rasmus Kofoed.

Michelinguiden uddeler hvert år stjerner til verdens bedste restauranter.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 22:47

Geranium-chef var ikke bekymret for at miste stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek