Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

07/01/2025 - 08:00

Anne Glad: Jeg vil hellere undvære end købe billig kaffe

Livsstilsekspert Anne Glad har været en ivrig forbruger, men prioriterer nu kvalitet over kvantitet. Hun vil ikke videreføre sine tidligere mønstre til sin søn.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Anne Glad kan analysere forbrug og livsstil som få, og hun bruger sit skarpe blik til at afkode kendte danskere ud fra deres bolig i DR's "Kender du typen?".

Hun dissekerer også kendissers privatøkonomi i afløberpodcasten "Du kender typen" for at tegne et billede af dem som forbrugere.

Her afslører hun, hvordan hun selv forvalter sine penge.


Hvad har du senest brugt penge på?

- Jeg har købt en ny computer, fordi den gamle var begyndt at larme så meget, når den skulle køle, at det gik lige i mikrofonen, når jeg lavede podcast. Der er simpelthen nultolerance i forhold til fejl. Jeg lever af at holde foredrag, og når jeg afvikler dem, så skal computeren bare spille. Hvis jeg ikke kan bruge mine slides, så er en times foredrag lang tid.

- Jeg har også købt en anden mobiltelefon, fordi der ikke længere var plads til en opdatering af styresystemet, så der begyndte at være apps, der stod af. Den har jeg til gengæld købt brugt. Modsat computeren er det her en pointe for mig hverken at betale fuld pris eller at belaste klimaet mere end højst nødvendigt ved at købe noget helt nyt.

Hvad er dit allerbedste spareråd?

- Det er ikke at forbruge, medmindre du har brug for det. Det er faktisk utroligt effektivt. Det er nærmest en kilde til at blive rig. Nogle af de mest urtede typer, jeg har haft med i podcasten, som har lavet købestop i et år, oplever også, at pengene akkumulerer på kontoen.

- Min søn er til gengæld ikke underlagt de samme strikse regler som forældrene. Altså det meste af hans tøj er købt brugt, men han skal aldrig opleve et afsavn. Jeg skal ikke skabe en lille forbruger, som jeg selv blev, hvor jeg gav den for meget gas i 00'erne, fordi jeg syntes, det var synd for mig, at jeg aldrig havde fået det, jeg ønskede mig, op igennem 70'erne.

Hvad vil du aldrig spare på?

- Egentlig vil jeg gerne skære ned på alt, men jeg vil hellere undvære nogle produkter, end jeg vil spare på kvaliteten. Forstået på den måde, at jeg aldrig ville købe fast fashion, så vil jeg hellere spare sammen og kun købe et eller to gode produkter om året.

- Jeg vil heller ikke købe kaffe eller chokolade, hvor jeg ikke har tillid til, at det er produceret bæredygtigt. Både kaffe og chokolade er jo luksusprodukter, så det er okay, at man ikke skal have litervis eller kilovis af det, men bare en lille smule. Jeg vil hellere undvære kaffe, end jeg vil købe billig kaffe. Jeg bliver skeptisk, når ting er for billige, for det er jo gået ud over nogen et sted.

Hvor hænger pris og kvalitet for dig ikke sammen?

- For os hænger udgiften til en ejerbolig ikke sammen med kvaliteten. Der er stor livskvalitet og frihed forbundet med at være lejer i København. Det kan være, vi ville have det anderledes, hvis vi boede et andet sted.

- Det handler om, at vi har frihed og ikke føler os låst i vores arbejdsmæssige valg, i forhold til at vi skal præstere og afdrage på boliglånet. Men at være boligejer i København er til gengæld den nemmeste måde at tjene penge på, så vi må sørge for at have en opsparing på andre måder som investering.

Hvad er din guilty pleasure?

- Jeg bruger voldsomt mange penge på skønhedspleje som behandlinger. Men det er ikke skyldbetynget på nogen måde. Jeg skal være HD-ready og klar til skærmen.

Hvad er de dummeste penge, du har brugt?

- Jeg har købt meget dyrt modetøj i 00'erne. Der er ikke meget af det, jeg stadig har i min garderobe. Og jeg har ikke kunnet sælge det for en brøkdel af prisen. Det har været en virkelig dårlig investering.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Det er min sundhedsforsikring for selvstændige, som jeg tegnede for et par år siden. Hvis jeg skulle blive alvorligt syg, er der ikke nogen, der betaler mine sygedagpenge. Men der har jeg sørget for, at familien stadig kan overleve, hvis jeg ikke skulle være arbejdsdygtig.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 16:07

DR opruster korrespondentkorps med nye navne og lokationer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Per Bang Thomsen bliver ny korrespondent i Norden, Matilde Kimer får ny base i Polen, Afrika-korrespondent flyttes, og så åbner DR fast kontor i Grønland.

DR sætter flere knappenåle på verdenskortet og øger den journalistiske tilstedeværelse i både nord, syd, øst og vest.

Et stærkere og mere strategisk placeret korrespondentkorps skal sikre endnu bedre dækning og forståelse af de globale forandringer, der former danskernes liv og samfund, lyder det fra DR i en pressemeddelelse.

- Fælles for alle de forandringer, vi foretager, er, at de skal sikre, at vi fortsat kan give danskerne en mangefacetteret og upartisk dækning af en foranderlig og uforudsigelig verden, forklarer konstitueret nyhedschef Kirsten Marie Svendsen i pressemeddelelsen.

DR's nuværende EU-analytiker, Per Bang Thomsen, bliver fra 1. marts mediets første Østersø- og Norden-korrespondent med base i Stockholm.

I foråret 2026 bliver Matilde Kimer Østeuropa-korrespondent med base i Polens hovedstad, Warszawa. Hun vil have hyppige ophold i Ukraine, tilføjer DR.

Til sommer vender DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, hjem efter syv år i Sydafrika. I den forbindelse flytter DR stillingen til Nairobi i Kenya, hvor DR ser et nyt potentiale for at dække Afrikas vækst, udfordringer og tendenser, lyder det.

En ny korrespondent skal starte op der i slutningen af 2026.

Endelig fortsætter DR med at have et fast kontor i Grønland. Det vil blive bemandet af skiftende reportere.

Oprustningen øger DR's korrespondentkorps, der for nu består af 14 faste korrespondenter, der dækker forskellige steder i verden.

Blandt andet fra baser i Berlin, Bruxelles, Tyrkiet, Libanon, Kina, Brasilien og USA samt med et kontor i Ukraines hovedstad, Kyiv, som Matilde Kimer i øjeblikket dækker sammen med skiftende reportere, inden hun skifter stilling fra Rusland- og Ukraine-korrespondent til Østeuropa-korrespondent.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 16:03

Lunkne anmeldelser af sidste sæson af Stranger Things

Mike Blake/Reuters

Netflix har frigivet nye afsnit af hitserien "Stranger Things". Anmelderne er kun afmålt begejstrede.

Det er mere end ni år siden, at første sæson af Netflix-serien "Stranger Things" udkom, og snart er det slut.

De første fire afsnit af femte sæson blev frigivet natten til torsdag, og når ottende og sidste afsnit bliver tilgængeligt på årets sidste dag, kommer der ikke flere.

Og det er måske meget godt, hvis man skal dømme efter de første anmeldelser af de nye afsnit.

Serien, der emmer af mystik, spænding og 80'er-nostalgi, følger en gruppe børn fra den lille by Hawkins i Indiana, der oplever en række overnaturlige fænomener, som er et resultat af mislykkede eksperimenter på et nærliggende forskningscenter.

Sidste sæson foregår fire år senere i fiktionens verden, men skuespillerne er i mellemtiden blevet unge voksne, og de forenes i et sidste opgør mod ærkeskurken Vecna.

Filmmagasinet Varietys anmelder glæder sig over gensynet med universet, men kritiserer den afsluttende sæson for at være for langtrukken og uden tilstrækkelig udvikling af historien eller karaktererne.

USA Today mener, at sæson fem er okay, men at man med rette kunne forlange mere.

- Men måske er det efter fire sæsoner og ni år rigeligt tilfredsstillende bare at se alle de markant ældre karakterer på en sidste cykeltur og se stort på logik og historiefortællingen, hedder det i anmeldelsen.

Herhjemme giver Soundvenue fire af seks stjerner og konstaterer, at "Stranger Things" ikke længere er, hvad den var engang.

- De grundlæggende kampe har længe kørt i tomgang, så alt afhænger af de følelser og den barndomsmagi, der altid har været seriens hjerte.

- Men det er svært, hvis ikke umuligt for voksenversionen af "Stranger Things" at levere denne magi, fordi den er vokset fra sig selv, lyder den foreløbige dom, inden de fire sidste afsnit frigives i den sidste uge op mod nytår.

Selv om enden altså nærmer sig for tv-serien, så kan fans af "Stranger Things"-universet glæde sig over, at der næste år er premiere på en ny, animeret serie ved navn "Stranger Things: Tales from '85", der bygger videre på historien og figurerne fra den oprindelige serie.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek