Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

07/01/2025 - 08:00

Anne Glad: Jeg vil hellere undvære end købe billig kaffe

Livsstilsekspert Anne Glad har været en ivrig forbruger, men prioriterer nu kvalitet over kvantitet. Hun vil ikke videreføre sine tidligere mønstre til sin søn.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Anne Glad kan analysere forbrug og livsstil som få, og hun bruger sit skarpe blik til at afkode kendte danskere ud fra deres bolig i DR's "Kender du typen?".

Hun dissekerer også kendissers privatøkonomi i afløberpodcasten "Du kender typen" for at tegne et billede af dem som forbrugere.

Her afslører hun, hvordan hun selv forvalter sine penge.


Hvad har du senest brugt penge på?

- Jeg har købt en ny computer, fordi den gamle var begyndt at larme så meget, når den skulle køle, at det gik lige i mikrofonen, når jeg lavede podcast. Der er simpelthen nultolerance i forhold til fejl. Jeg lever af at holde foredrag, og når jeg afvikler dem, så skal computeren bare spille. Hvis jeg ikke kan bruge mine slides, så er en times foredrag lang tid.

- Jeg har også købt en anden mobiltelefon, fordi der ikke længere var plads til en opdatering af styresystemet, så der begyndte at være apps, der stod af. Den har jeg til gengæld købt brugt. Modsat computeren er det her en pointe for mig hverken at betale fuld pris eller at belaste klimaet mere end højst nødvendigt ved at købe noget helt nyt.

Hvad er dit allerbedste spareråd?

- Det er ikke at forbruge, medmindre du har brug for det. Det er faktisk utroligt effektivt. Det er nærmest en kilde til at blive rig. Nogle af de mest urtede typer, jeg har haft med i podcasten, som har lavet købestop i et år, oplever også, at pengene akkumulerer på kontoen.

- Min søn er til gengæld ikke underlagt de samme strikse regler som forældrene. Altså det meste af hans tøj er købt brugt, men han skal aldrig opleve et afsavn. Jeg skal ikke skabe en lille forbruger, som jeg selv blev, hvor jeg gav den for meget gas i 00'erne, fordi jeg syntes, det var synd for mig, at jeg aldrig havde fået det, jeg ønskede mig, op igennem 70'erne.

Hvad vil du aldrig spare på?

- Egentlig vil jeg gerne skære ned på alt, men jeg vil hellere undvære nogle produkter, end jeg vil spare på kvaliteten. Forstået på den måde, at jeg aldrig ville købe fast fashion, så vil jeg hellere spare sammen og kun købe et eller to gode produkter om året.

- Jeg vil heller ikke købe kaffe eller chokolade, hvor jeg ikke har tillid til, at det er produceret bæredygtigt. Både kaffe og chokolade er jo luksusprodukter, så det er okay, at man ikke skal have litervis eller kilovis af det, men bare en lille smule. Jeg vil hellere undvære kaffe, end jeg vil købe billig kaffe. Jeg bliver skeptisk, når ting er for billige, for det er jo gået ud over nogen et sted.

Hvor hænger pris og kvalitet for dig ikke sammen?

- For os hænger udgiften til en ejerbolig ikke sammen med kvaliteten. Der er stor livskvalitet og frihed forbundet med at være lejer i København. Det kan være, vi ville have det anderledes, hvis vi boede et andet sted.

- Det handler om, at vi har frihed og ikke føler os låst i vores arbejdsmæssige valg, i forhold til at vi skal præstere og afdrage på boliglånet. Men at være boligejer i København er til gengæld den nemmeste måde at tjene penge på, så vi må sørge for at have en opsparing på andre måder som investering.

Hvad er din guilty pleasure?

- Jeg bruger voldsomt mange penge på skønhedspleje som behandlinger. Men det er ikke skyldbetynget på nogen måde. Jeg skal være HD-ready og klar til skærmen.

Hvad er de dummeste penge, du har brugt?

- Jeg har købt meget dyrt modetøj i 00'erne. Der er ikke meget af det, jeg stadig har i min garderobe. Og jeg har ikke kunnet sælge det for en brøkdel af prisen. Det har været en virkelig dårlig investering.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Det er min sundhedsforsikring for selvstændige, som jeg tegnede for et par år siden. Hvis jeg skulle blive alvorligt syg, er der ikke nogen, der betaler mine sygedagpenge. Men der har jeg sørget for, at familien stadig kan overleve, hvis jeg ikke skulle være arbejdsdygtig.

/ritzau fokus/

Frederiksberg, 06/12/2025 - 08:00

Dansk stjerne håber på en ged under juletræet

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Jakob Fauerby har været rørt til tårer juleaften over billeder fra sine børn og af den bibel, hans forældre fik af præsten, da de blev gift.

Sammen med sine komiske kompagnoner, Mille Lehfeldt og Laus Høybye, tog Jakob Fauerby allerede hul på julen i november, da de i form af satiretrioen Platt-form havde premiere på deres nyeste show, "Genbrugsjul".

I showet, som spiller på Aveny-T på Frederiksberg til og med 20. december, roaster de julen, så det dufter brunt og brændt, lyder det.

Her undersøger de med satiriske cirkelspark, hvordan man finder julehyggen i en verden, der er ved at gå under.

I Jakob Fauerby gemmer der sig en lille Gertrud Sand - den ekstremt juleglade hustru fra De Nattegales "The Julekalender", der brændende ønsker sig en foodprocessor.

Der står ikke en foodprocessor, men derimod altid sokker og underbukser på Jakob Fauerbys ønskeseddel. I år ønsker den kendte skuespiller sig også en ged.

Hvordan skal du holde jul i år?

- Vi holder altid jul hjemme. I år bliver vi ufatteligt mange mennesker. Min svoger fra Brasilien får sin søster, nevø og niece på besøg. Vi bliver omkring 18 mennesker i alt, så det bliver noget med at få gang i en ekstra ovn.

Hvad gør du til jul, som overrasker andre?

- Jeg er jo meget traditionel, hvilket allerede der kan overraske andre, fortæller Jakob Fauerby.

- Jeg laver både flæskesteg, and, medisterpølse og to slags æbler og stuvet spinat. Det er det helt store udtræk, jeg har gang i, og det er på trods af, at jeg ikke selv spiser svinekød.

- Jeg samler på porcelæn, og til jul er det julestellet fra Royal Copenhagen. Der gemmer sig en lille Gertrud Sand inde i mig, må jeg indrømme.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Jeg har været velsignet med enormt mange gode jule, men mit bedste juleminde er, da jeg som barn havde ønsket mig en Barbie-dukke. Jeg vidste godt, at mine forældre ikke var særligt meget for, at jeg måtte få det der kommercielle legetøj. Men under juletræet det år lå der alligevel en pakke, der lignede den kasse, som man får en Barbie i.

- Jeg får rystet pakken under juletræet, og der var bare helt tydeligt en Barbie indeni, og jeg følte, jeg var verdens heldigste barn! Da jeg så åbnede pakken, var det en Sindy-dukke ...

- Min mor sagde noget lignende: "Se, hun ligner et almindeligt menneske". Det var bare ikke det, jeg ville have. Jeg ville ikke have et almindeligt menneske - jeg ville have en Barbie-dukke. Det var mit bedste juleminde ... Altså lige indtil jeg pakkede gaven op.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Min mest mislykkede jul var, da jeg holdt den jul, der viste sig at være min oldemors sidste jul. Min moster kom også på besøg sammen med min fætter. Da de ankommer, har jeg lige tændt ovnen på grill, så flæskestegen kunne få sprøde svær, fortæller Jakob Fauerby og fortsætter:

- Da min moster og fætter kommer, skal de bruge lidt hjælp til at bære pakker og julemad ind, så inden jeg har fået hjulpet dem indenfor, er der gået ild i flæskestegen. Sværene blev meget sprøde. Der var ikke nogen, der spiste flæskesvær den aften.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Selv om jeg hader voksne mennesker, der siger, at den bedste gave, de har fået, er en eller anden lerfigur, deres barn har lavet i formning, så må jeg indrømme, at de to billeder, mine unger lavede til min mand og mig forrige jul, er den bedste gave, jeg har fået, fortæller Jakob Fauerby, der sammen med sin mand, Anders, og veninden Rebecca er forældre til en søn og en datter.

Hvilken julegave har fået dig til at græde?

- Jeg fik en særlig gave af min mor den sidste jul, hun levede. Den bibel, min mor og far fik af præsten, da de blev gift i 1975, fik jeg i julegave af min mor, fortæller Jakob Fauerby.

- Inde i Bibelen har præsten citeret det syvende vers i salmen "Det kimer nu til julefest": "Ja, sjunge hver, som sjunge kan: Nu tændtes lys i skyggers land, og ret som midnatshanen gol, blev Jakobs stjerne til en sol".

- Af alle de salmer og alle de citater, præsten kunne vælge, havde han valgt det vers, hvor mit navn bliver nævnt. Jeg fik mange gaver af min mor det år. For som hun sagde, var der en risiko for, at jeg ikke ville få flere julegaver af hende i fremtiden. Men Bibelen med det fremhævede vers fra "Det kimer nu til julefest" var noget ganske særligt.

Hvad håber du, der ligger under juletræet i år?

- Min mand har min ønskeseddel, så ham bliver jeg nødt til at høre, inden jeg ved, hvad jeg i virkeligheden ønsker mig, lyder det fra Jakob Fauerby.

- Men jeg ved, at der altid står sokker og underbukser på ønskesedlen, så mon ikke jeg bliver glad for det, hvis det ligger under juletræet i år. Ellers håber jeg, at der ligger en ged. Jeg er ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp og har med egne øjne set, hvor stor en forskel sådan en ged gør for verdens fattigste.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek