Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

07/01/2025 - 08:00

Anne Glad: Jeg vil hellere undvære end købe billig kaffe

Livsstilsekspert Anne Glad har været en ivrig forbruger, men prioriterer nu kvalitet over kvantitet. Hun vil ikke videreføre sine tidligere mønstre til sin søn.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Anne Glad kan analysere forbrug og livsstil som få, og hun bruger sit skarpe blik til at afkode kendte danskere ud fra deres bolig i DR's "Kender du typen?".

Hun dissekerer også kendissers privatøkonomi i afløberpodcasten "Du kender typen" for at tegne et billede af dem som forbrugere.

Her afslører hun, hvordan hun selv forvalter sine penge.


Hvad har du senest brugt penge på?

- Jeg har købt en ny computer, fordi den gamle var begyndt at larme så meget, når den skulle køle, at det gik lige i mikrofonen, når jeg lavede podcast. Der er simpelthen nultolerance i forhold til fejl. Jeg lever af at holde foredrag, og når jeg afvikler dem, så skal computeren bare spille. Hvis jeg ikke kan bruge mine slides, så er en times foredrag lang tid.

- Jeg har også købt en anden mobiltelefon, fordi der ikke længere var plads til en opdatering af styresystemet, så der begyndte at være apps, der stod af. Den har jeg til gengæld købt brugt. Modsat computeren er det her en pointe for mig hverken at betale fuld pris eller at belaste klimaet mere end højst nødvendigt ved at købe noget helt nyt.

Hvad er dit allerbedste spareråd?

- Det er ikke at forbruge, medmindre du har brug for det. Det er faktisk utroligt effektivt. Det er nærmest en kilde til at blive rig. Nogle af de mest urtede typer, jeg har haft med i podcasten, som har lavet købestop i et år, oplever også, at pengene akkumulerer på kontoen.

- Min søn er til gengæld ikke underlagt de samme strikse regler som forældrene. Altså det meste af hans tøj er købt brugt, men han skal aldrig opleve et afsavn. Jeg skal ikke skabe en lille forbruger, som jeg selv blev, hvor jeg gav den for meget gas i 00'erne, fordi jeg syntes, det var synd for mig, at jeg aldrig havde fået det, jeg ønskede mig, op igennem 70'erne.

Hvad vil du aldrig spare på?

- Egentlig vil jeg gerne skære ned på alt, men jeg vil hellere undvære nogle produkter, end jeg vil spare på kvaliteten. Forstået på den måde, at jeg aldrig ville købe fast fashion, så vil jeg hellere spare sammen og kun købe et eller to gode produkter om året.

- Jeg vil heller ikke købe kaffe eller chokolade, hvor jeg ikke har tillid til, at det er produceret bæredygtigt. Både kaffe og chokolade er jo luksusprodukter, så det er okay, at man ikke skal have litervis eller kilovis af det, men bare en lille smule. Jeg vil hellere undvære kaffe, end jeg vil købe billig kaffe. Jeg bliver skeptisk, når ting er for billige, for det er jo gået ud over nogen et sted.

Hvor hænger pris og kvalitet for dig ikke sammen?

- For os hænger udgiften til en ejerbolig ikke sammen med kvaliteten. Der er stor livskvalitet og frihed forbundet med at være lejer i København. Det kan være, vi ville have det anderledes, hvis vi boede et andet sted.

- Det handler om, at vi har frihed og ikke føler os låst i vores arbejdsmæssige valg, i forhold til at vi skal præstere og afdrage på boliglånet. Men at være boligejer i København er til gengæld den nemmeste måde at tjene penge på, så vi må sørge for at have en opsparing på andre måder som investering.

Hvad er din guilty pleasure?

- Jeg bruger voldsomt mange penge på skønhedspleje som behandlinger. Men det er ikke skyldbetynget på nogen måde. Jeg skal være HD-ready og klar til skærmen.

Hvad er de dummeste penge, du har brugt?

- Jeg har købt meget dyrt modetøj i 00'erne. Der er ikke meget af det, jeg stadig har i min garderobe. Og jeg har ikke kunnet sælge det for en brøkdel af prisen. Det har været en virkelig dårlig investering.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Det er min sundhedsforsikring for selvstændige, som jeg tegnede for et par år siden. Hvis jeg skulle blive alvorligt syg, er der ikke nogen, der betaler mine sygedagpenge. Men der har jeg sørget for, at familien stadig kan overleve, hvis jeg ikke skulle være arbejdsdygtig.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 17/06/2025 - 00:21

Læge mistænkt i sag om Perrys død ventes at erkende sig skyldig

Chris Delmas/Ritzau Scanpix

Læge, som er anklaget for at sælge ketamin til skuespilleren Matthew Perry, ventes at erkende sig skyldig.

En læge, som er anklaget for at være medskyldig i den amerikanske skuespiller Matthew Perrys død, ventes at indgå en aftale med anklageren om at erkende sin skyld.

Det oplyser USA's justitsministerium ifølge AFP.

Lægen Salvador Plasencia har således indvilget i et erklære sig skyldig i fire tilfælde af distribution af ketamin, lyder det fra ministeriet.

Den maksimale straf for dette lyder på 40 års fængsel, fremgår det.

Den anden læge, som er anklaget i sagen, Mark Chaves, erkendte sig skyldig i oktober sidste år. Chavez indrømmede her, at han solgte ketamin til Salvador Plasencia, som solgte det videre til Perry og til Perrys assistent.

Ifølge AFP solgte Chaves ketaminen til Perry for en pris, som var presset voldsomt op.

Det amerikanske medie AP skriver, at aftalen om en tilståelse fra Plasencia ventes at lande i løbet af de kommende uger. Det var meningen, at retssagen mod ham skulle begynde i august i år.

54-årige Matthew Perry, der er kendt for sin rolle som Chandler Bing i tv-serien "Friends", døde i oktober sidste år.

Han druknede i sit badekar efter at have mistet bevidstheden som følge af blandt andet at have indtaget ketamin.

Ketamin er et hallucinogent og smertestillende stof, der hovedsageligt anvendes som bedøvelse til større dyr i forbindelse med en operation.

Det kan også bruges som medicin til mennesker til behandling af akutte stærke smerter.

Plasencia og en kvinde, der også er anklaget for at have solgt ketamin, har været anklagemyndighedens primære mål, efter at tre andre anklagede - heriblandt Chaves - alle har tilstået, skriver AP.

AFP navngiver kvinden som Jasveen Sangha. Hun skal være kendt som "Ketamin-dronningen", der angiveligt sælger stoffer til de rige og berømte. Hun er anklaget for at have solgt Perry den dosis ketamin, som endte med at slå ham ihjel.

Hun nægter sig skyldig i anklagerne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 23:01

Geranium-chef var ikke nervøs: Beholdte de tre stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

Foruden dem har de norske restauranter Maeemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger og den svenske restaurant Frantzén i Stockholm fortsat tre stjerner.

Maeemo fik samme år som Geranium de første tre stjerner i Norden.

- Vi var de første til at bryde cirklen, hvor det viste sig, at det kan lade sig gøre at få tre stjerner i Norden, siger Rasmus Kofoed.

Michelinguiden uddeler hvert år stjerner til verdens bedste restauranter.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek