Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

07/01/2025 - 08:00

Anne Glad: Jeg vil hellere undvære end købe billig kaffe

Livsstilsekspert Anne Glad har været en ivrig forbruger, men prioriterer nu kvalitet over kvantitet. Hun vil ikke videreføre sine tidligere mønstre til sin søn.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Anne Glad kan analysere forbrug og livsstil som få, og hun bruger sit skarpe blik til at afkode kendte danskere ud fra deres bolig i DR's "Kender du typen?".

Hun dissekerer også kendissers privatøkonomi i afløberpodcasten "Du kender typen" for at tegne et billede af dem som forbrugere.

Her afslører hun, hvordan hun selv forvalter sine penge.


Hvad har du senest brugt penge på?

- Jeg har købt en ny computer, fordi den gamle var begyndt at larme så meget, når den skulle køle, at det gik lige i mikrofonen, når jeg lavede podcast. Der er simpelthen nultolerance i forhold til fejl. Jeg lever af at holde foredrag, og når jeg afvikler dem, så skal computeren bare spille. Hvis jeg ikke kan bruge mine slides, så er en times foredrag lang tid.

- Jeg har også købt en anden mobiltelefon, fordi der ikke længere var plads til en opdatering af styresystemet, så der begyndte at være apps, der stod af. Den har jeg til gengæld købt brugt. Modsat computeren er det her en pointe for mig hverken at betale fuld pris eller at belaste klimaet mere end højst nødvendigt ved at købe noget helt nyt.

Hvad er dit allerbedste spareråd?

- Det er ikke at forbruge, medmindre du har brug for det. Det er faktisk utroligt effektivt. Det er nærmest en kilde til at blive rig. Nogle af de mest urtede typer, jeg har haft med i podcasten, som har lavet købestop i et år, oplever også, at pengene akkumulerer på kontoen.

- Min søn er til gengæld ikke underlagt de samme strikse regler som forældrene. Altså det meste af hans tøj er købt brugt, men han skal aldrig opleve et afsavn. Jeg skal ikke skabe en lille forbruger, som jeg selv blev, hvor jeg gav den for meget gas i 00'erne, fordi jeg syntes, det var synd for mig, at jeg aldrig havde fået det, jeg ønskede mig, op igennem 70'erne.

Hvad vil du aldrig spare på?

- Egentlig vil jeg gerne skære ned på alt, men jeg vil hellere undvære nogle produkter, end jeg vil spare på kvaliteten. Forstået på den måde, at jeg aldrig ville købe fast fashion, så vil jeg hellere spare sammen og kun købe et eller to gode produkter om året.

- Jeg vil heller ikke købe kaffe eller chokolade, hvor jeg ikke har tillid til, at det er produceret bæredygtigt. Både kaffe og chokolade er jo luksusprodukter, så det er okay, at man ikke skal have litervis eller kilovis af det, men bare en lille smule. Jeg vil hellere undvære kaffe, end jeg vil købe billig kaffe. Jeg bliver skeptisk, når ting er for billige, for det er jo gået ud over nogen et sted.

Hvor hænger pris og kvalitet for dig ikke sammen?

- For os hænger udgiften til en ejerbolig ikke sammen med kvaliteten. Der er stor livskvalitet og frihed forbundet med at være lejer i København. Det kan være, vi ville have det anderledes, hvis vi boede et andet sted.

- Det handler om, at vi har frihed og ikke føler os låst i vores arbejdsmæssige valg, i forhold til at vi skal præstere og afdrage på boliglånet. Men at være boligejer i København er til gengæld den nemmeste måde at tjene penge på, så vi må sørge for at have en opsparing på andre måder som investering.

Hvad er din guilty pleasure?

- Jeg bruger voldsomt mange penge på skønhedspleje som behandlinger. Men det er ikke skyldbetynget på nogen måde. Jeg skal være HD-ready og klar til skærmen.

Hvad er de dummeste penge, du har brugt?

- Jeg har købt meget dyrt modetøj i 00'erne. Der er ikke meget af det, jeg stadig har i min garderobe. Og jeg har ikke kunnet sælge det for en brøkdel af prisen. Det har været en virkelig dårlig investering.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Det er min sundhedsforsikring for selvstændige, som jeg tegnede for et par år siden. Hvis jeg skulle blive alvorligt syg, er der ikke nogen, der betaler mine sygedagpenge. Men der har jeg sørget for, at familien stadig kan overleve, hvis jeg ikke skulle være arbejdsdygtig.

/ritzau fokus/

København, 26/11/2025 - 17:05

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

Kammerherre og hofjægermester er ærestitler, som tildeles af den siddende regent.

Med titlerne følger eksempelvis bestemte uniformer, brocher eller en symbolsk nøgle, som indikerer, at man er bærer af de kongelige titler.

Hofjægermestertitlen tildeles til udvalgte godsejere, mens titlen som kammerherre eller -dame oprindeligt var til en fremtrædende embedsmand med adgang til kongens gemakker - det er dog i nutiden blot en ærestitel.

Hans Henrik Algreen-Ussing er ikke den eneste, der har måtte vinke farvel til sine titler.

Erhvervsmanden Christian Kjær blev i 2019 også strippet for sine titler som hofjægermester og kammerherre samt sin titel som ridder af første grad af Dannebrogsordenen.

Det var den daværende siddende regent, dronning Margrethe, der fratog ham titlerne.

Det skete, kort efter at Kjær blev dømt for at have påkørt en trafikofficial, der holdt vagt ved et lokalt cykelløb i Hørsholm.

Christian Kjær nægtede sig skyldig og hævdede, at det var ham, der var blevet angrebet med en stav.

Lige meget hjalp det. Kongehuset besluttede at fratage ham titlerne, og dermed var han ikke længere selvskreven til dronningens selskaber.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 16:51

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

FAKTA: Den nemme gæsteret

Det skal du bruge til en budgetvenlig tomatrisotto (2 personer): 

* 1 dåse hakkede tomater.

* 7 deciliter grøntsagsbouillon.

* 2 løg.

* 2 fed hvidløg.

* Olivenolie.

* 3 deciliter grødris.

* 2 deciliter prosecco eller hvidvin (kan udskiftes med grøntsagsbouillon) .

* 100 gram parmesan.

* Salt og friskkværnet peber.

Sådan gør du: 

* Stavblend hakkede tomater, og vend dem sammen med grøntsagsbouillon. 

* Svits løg og revet hvidløg i olivenolie, tilsæt grødris efter tre minutter. 

* Tilsæt efter yderligere tre minutter prosecco eller hvidvin, og lad risene absorbere al væsken. 

* Tilsæt tomatbouillonen lidt efter lidt og rør, indtil risene er kogt. Det tager mellem 15 og 25 minutter. 

* Vend til sidst revet parmesan i, smag til med salt og peber, og top risottoen med friske cherrytomater skåret i kvarte. 

Kilde: Gadtoft.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

Mange dropper at invitere gæster: Mindre pres giver mere nærvær

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Halvdelen af danskerne inviterer kun gæster til spisning omkring hvert halve år. Men det behøver ikke at være dyrt og stressende at fylde hjemmet med mennesker.

Lange indkøbslister og mange timer med oprydning, rengøring og madlavning.

Der kan være længe mellem middagsselskaberne rundt om i de danske hjem.

Næsten hver fjerde dansker inviterer aldrig eller meget sjældent gæster på mad, medmindre det gælder særlige anledninger som jul eller fødselsdag.

Det viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

44 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de bekymrer sig over klargøring af hjemmet, når de inviterer gæster hjem til spisning.

Tilberedning af mad og udgifter er også på listen over, hvad udsigten til et middagsselskab kan give af panderynker.

Karen-Elisabeth Gadtoft udvikler opskrifter og står blandt andet bag kogebogen "Luksus på budget".

Når hun inviterer gæster til mad, kan det både være til rester med kort varsel eller til kaffebar for alle veninderne, der inviteres flere uger i forvejen.

- Jeg holder lige meget af begge dele. Det generer mig ikke at servere rester eller lave noget mere simpel mad, ud fra hvad vi allerede har i skuffer, skabe og fryseren herhjemme, siger hun.

For Karen-Elisabeth Gadtoft handler det mest af alt om at skabe rum til samvær, og det sætter hun en ære i at gøre i sit eget hjem.

Har du inviteret til middag, så anbefaler metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt, at du sætter tid af til at planlægge besøget.

- Så skal man spørge sig selv: "Hvad vil gøre det nemt?", siger psykologen.

Hvis du ikke elsker at stå i køkkenet og lave mad, kan du foreslå, at I laver et sammenskudsgilde.

Det kan også være, at du på forhånd sætter et sluttidspunkt for besøget.

- Det handler om at gøre det let og invitere folk inden for nogle rammer, der gør, at man har lyst, siger Zinaida Riisfeldt.

Når Karen-Elisabeth Gadtoft står over for en større middag, bestiller hun næsten altid sine varer over nettet.

- Det er virkelig dejligt ikke at skulle stå for det store arbejde, der kan være ved at tage ud og handle, holde overblikket i et stressende supermarked, pakke alle varerne, fragte dem hjem og op på fjerde sal, hvor vi bor, siger hun.

Kogebogsforfatteren foretrækker at servere mad, der kan laves på forhånd, når hun får gæster til spisning.

- Det kan være en lækker pastasauce, jeg har lavet i forvejen, så alt, jeg skal inden servering, er at koge pasta og vende det sammen.

- Jeg køber eller bager også tit brød, da det er billigt og mætter meget, fortæller Karen-Elisabeth Gadtoft.

For nogle kan det at invitere til et stort middagsselskab sætte gang i stribevis af tanker, fortæller metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt.

Hvad skal jeg servere? Hvad hvis folk ikke svarer, om de deltager? Kommer gæsterne til at hygge sig?

Overtænkningen kan ifølge Zinaida Riisfeldt blive til en frygt for eksempelvis at tabe ansigt eller en ulyst, hvis man ikke orker besværet.

- Først og fremmest skal man lægge mærke til, at man får de her negative tanker, når man overvejer at invitere folk.

- Og så kan man eksperimentere med at udskyde det at bekymre sig og flytte fokus tilbage på det, man er i gang med, siger hun.

På den måde kan frygten eller ulysten få mindre indflydelse på, om du ender med at sende en invitation afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek