Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Chengdu, 27/04/2024 - 08:32

Axelsen åbner Thomas Cup med knusende sejr

Viktor Axelsen afgav blot 11 point, da han bragte Danmark foran mod Algeriet i Thomas Cup.

Bradley Collyer/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danmarks mandlige badmintonlandshold fik en forventet god start på Thomas Cup, der spilles i Kina.

Viktor Axelsen bragte Danmark foran med 1-0 i den første gruppekamp mod Algeriet i suveræn stil.

Den danske verdensetter afgav blot 11 point i den knusende sejr på 21-5, 21-6 mod Adel Hamek, der blot rangerer som nummer 222 på verdensranglisten.

Axelsen vandt kampens ni første bolde, inden Hamek kom på tavlen. I andet sæt var danskeren også suveræn i indledningen og kom foran med 11-1.

I løbet af 25 minutter havde Axelsen kørt sin modstander over.

I lørdagens anden kamp sørgede fødselaren Anders Antonsen for dansk føring på 2-0.

Antonsen slog Sabri Medel med cifrene 21-13, 21-12.

Den nu 27-årige dansker kom bagud med 1-5 i første sæt, men han fik kontakt ved 7-7, og derfra var der ingen tvivl om udfaldet.

Der spilles bedst af fem kampe, så Danmark skal hente tre sejre for at vinde samlet.

Danmarks øvrige modstandere i gruppespillet er Hongkong og Malaysia henholdsvis søndag og tirsdag.

/ritzau/

København, 09/05/2024 - 08:00

Silas Holst i tårer: Vemodig og vidunderlig afsked

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Offentliggørelsen af at stoppe som professionel danser er det tætteste Silas Holst kommer på at opleve, hvordan det er, når man dør, siger han.

Silas Holst har altid været nysgerrig på, hvordan folk vil tale om ham, når han ikke længere er her.

Da han meddelte, at han indstillede sin karriere som danser, kom han tæt på, mener han selv.

Han modtog nemlig "enormt mange" beskeder og kærlige ord fra helt almindelige mennesker, der takkede ham for dansen.

- Flere har skrevet til mig, hvilke minder de havde fra at have set mig danse. Det var sådan en tur ned ad "memory lane", siger han og fortsætter:

- Jeg havde bare en følelse af, at det er sådan, det må være, når man dør. Det håber jeg i hvert fald.

"Tak for alt", "jeg vil huske dig for altid" og "tak for dansen", lød nogle af de beskeder, som Silas Holst modtog.

- Jeg fik tårer i øjnene, da jeg sad og læste det. Jeg blev faktisk skiderørt over, at folk var så søde, siger han.

Den 41-årige musicalstjerne meddelte i april, at han ville trække sig tilbage som professionel danser. Det var en svær beslutning. Men Silas Holst havde haft god tid til at forberede sig.

- Det er en beslutning, som jeg traf for to år siden, så jeg havde forberedt mig på det. Men det er jo hele ens DNA, som man hiver væk under sig, siger han.

- Det er både skræmmende og vemodigt og rigtigt og vidunderligt på en og samme tid.

Silas Holst har danset, siden han var ganske lille. Han blev landskendt gennem TV 2-programmet "Vild med dans", som han har vundet tre gange.

Senest snuppede han i 2019 førstepladsen sammen med skuespiller Jakob Fauerby. Dermed blev de det første par i verden af samme køn, der sikrede sig trofæet.

Siden har Silas Holst haft store danseroller i flere musicals. Blandt andet i "Grease", "Saturday Night Fever - The Musical" og "Dirty Dancing".

Men til foråret er det slut med dansebærende hovedroller.

- Jeg synes, at man lige har brug for at starte sit liv forfra hvert tiende år. Nu er det efterhånden ti år siden, at jeg blev skilt, så det var på tide, at der skulle ske noget nyt, siger Silas Holst.

Musicalstjernen blev skilt i 2017 fra skuespiller Johannes Nymark, som han sammen med parrets veninde har to børn med.

Siden fandt Silas Holst kærligheden igen og blev i 2022 gift med sin kæreste, Nicolai Schwartz.

Det er ifølge Silas Holst meget almindeligt, at man som danser lader sig pensionere, når man rammer 40 år. Både fordi det slider på kroppen - og fordi der kommer nye og dygtige dansere til.

- Jeg er glad for, at jeg fremover skal spille skuespil og ikke skal danse på denne her måde, for jeg er begyndt at tænke: "Hold kæft, hvor ser det hårdt ud", siger han.

- For mig handler det også om, at jeg har så meget kærlighed og respekt for dans, at det heller ikke må gå hen og blive patetisk.

Forud for afskeden med dansen venter der to danseroller for Silas Holst.

Først i "Saturday Night Fever - The Musical" i efteråret, og næste forår gælder det "Strictly Ballroom - The Musical".

Derudover skal han medvirke i årets udgave af Cirkusrevyen, der har premiere 16. maj. For 18 år siden var han med i revyen som en del af dansetruppen. Men nu springer han ud som skuespiller i Teltet på Bakken nord for København.

Silas Holst ved endnu ikke, hvad der venter ham, efter at han har snøret danseskoene for sidste gang.

Men han håber på flere stunder på de skrå brædder.

- Jeg håber også, at der falder en hovedrolle ned fra tid til anden, som måske involverer to chasséer, et drej og et klap, siger han.

/ritzau/

Læs Mere >>

Malmø, 09/05/2024 - 06:00

FAKTA: Danmark dyster mod Israel

Carlos Garcia Rawlins/Reuters

I Danmarks Eurovision-semifinale skal grandprixets mest omtalte deltagende nation, Israel, også på scenen.

37 nationer stiller op i årets internationale melodigrandprix, Eurovision, og derfor må feltet skæres ned i to semifinaler.

Danmark skal kæmpe om en plads i den grande finale torsdag aften.

* I den første semifinale tirsdag blev de første 10 finalister fundet ud af 15 kombattanter.

* Her gik den foreløbige favorit fra Kroatien videre.

* 16 lande - heriblandt Danmark, som er repræsenteret af Saba, som stiller op med sangen "Sand" - kæmper om de resterende 10 pladser torsdag.

* Uanset hvordan det går Danmark, kommer der rød-hvide strejf i finalen lørdag. Cyperns artist, Silia Kapsis, er nemlig flankeret af fire danske dansere.

* Også Israel skal synge i den anden semifinale.

* Israels deltagelse har vakt vrede grundet krigen i Gaza. Israel gik til modangreb efter den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel i oktober og har fortsat bombardementerne.

* Kritikere forstår ikke, hvorfor Israel må deltage, når Rusland og Belarus er ekskluderet. European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, har udtalt, at grandprixet er en konkurrence mellem public service-udbydere, ikke regeringer.

* Israels artist, Eden Golan, skal fremføre nummeret "Hurricane".

* "Hurricane" havde oprindelig en anden titel. Men EBU vurderede, at den oprindelige titel, "October Rain", og et stykke af teksten var politiske og havde referencer til Hamas' angreb mod Israel 7. oktober.

* Israel gik med til at ændre titlen og de kritiserede tekststykker for at kunne deltage i Eurovision.

Kilder: eurovision.tv, Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 08:00

FAKTA: Hjælp med at tælle pindsvinene

* Den anden lørdag i august kan du bidrage med vigtig viden til pindsvineforskningen. Sidste år faciliterede pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden nemlig den første af den nu årlige pindsvineoptælling, som skal kaste lys over bestandens tilstand. I år falder dagen den 10. august.

* Du kan både indrapportere levende og døde pindsvin. Du registrerer deres GPS-placering, og dermed kan forskerne få indblik i, hvor der er mange dyr - og hvor de eksempelvis er i risiko for at blive kørt ned.

* Du kan også registrere det, hvis du ikke støder på nogen dyr. Den information er også værdifuld for forskerne.

* Hvis du bor i byerne, hvor der er mange til at tælle, kan det være en hjælp, at du tager ud til et mere landligt område, hvor der ikke er så mange til at tælle op. Så kan du eventuelt lave en lille tur ud af optællingen.

* Læs mere om optællingen på kampagnehjemmesiden danmarkspindsvin.dk.

Kilde: pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 08:00

Hjælp de pressede pindsvin: Gør haven til et slaraffenland

Frank Hammerschmidt/Ritzau Scanpix

Pallerammebedet, træterrassen eller legehuset kan blive en eftertragtet bolig for pindsvinet.

Det møffer rundt, når mørket falder på, og snuser efter insekter og snegle at guffe i sig. Men det hyggelige pindsvin har det ikke længere så let.

I mange af de lande, vi sammenligner os med, har pindsvinene status som truede eller sårbare på den såkaldte Rødliste, som er en vurdering af risikoen for at uddø.

I Danmark har vi endnu ikke data nok til at vurdere, om pindsvinet er truet. Men Danmarks eneste pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen, er overbevist om, at situationen er den samme herhjemme.

- Pindsvinenes levesteder er blevet markant indskrænkede de seneste 20 år. Blandt andet på grund af det intensiverede landbrug, hvor de ikke kan trives mere, siger Sophie Lund Rasmussen, som er forsker ved Wildlife Conservation Research Unit ved University of Oxford og gæsteforsker ved Aalborg Universitet.

- De søger mod villahaverne, og det er der, slaget skal slås. Vi kan ikke gøre noget ved landbruget eller byggeriet, men hvis vi kan gøre haverne til pindsvineslaraffenland, har vi vundet rigtig meget, siger hun.

Først og fremmest gælder det om at gøre din have tilgængelig for pindsvinet, som typisk bevæger sig i et område på 10-14 villahaver. Har du en indhegnet have, kan du lave en åbning til det lille dyr.

Hvis du har en hund, der omvendt ikke skal kunne komme ud af haven, kan du lave en pindsvinetunnel ud af et nedløbsrør. Hullet skal bare være på størrelse med en cd, for at pindsvinet kan passere.

- De kan godt finde et lille hul. Og det er energibesparende for dem ikke at skulle gå uden om syv haver, siger pindsvineforskeren, som også formidler sin viden på de sociale medier under navnet Dr. Pindsvin.

Når pindsvinet er inde, leder det efter føde og en rolig redeplads gerne i buske og bevoksning.

Du kan let lave en kvasbunke et uforstyrret sted. Lad være med at flytte rundt på den - særligt i sidste halvdel af juli og i august, hvor de har unger.

Du kan også sætte et købt eller hjemmelavet pindsvinehus op. Det gør ikke noget, at det ser kunstigt ud. Det vigtige er at lægge hø, halm eller blade ind i huset som redemateriale.

- Og så skal de have ro. Så man skal ikke hele tiden åbne og kigge ind i pindsvinehuset eller sparke en fodbold derhen, siger Sophie Lund Rasmussen.

Har du en kompostbunke med en træramme, kan du lave en indgang til pindsvinet ved at grave eller skære et hul ind.

Sørger du for, at der er passage, vil pindsvinet også gerne slå sig ned under træterrassen eller legehuset, fortæller pindsvineforskeren.

Det samme gælder, hvis du har et af de tiltagende populære pallerammebede. Her består bunden af højbedet af en europalle. Og det hulrum vil pindsvinet gerne bruge som skjulested i dagtimerne, hvis du skærer et hul i beklædningen på siden af bedet.

- Så er der lejlighedskompleks til pindsvinene i bunden, og optimalt set planter man vilde blomster på øverste etage, siger Sophie Lund Rasmussen.

Vilde blomster og en vild med vilje-tilgang er nemlig noget af det bedste, du kan gøre, for at sørge for føde. Jo større biodiversitet, jo større bliver buffeten af insekter og snegle.

For pindsvinenes skyld bør du derfor finde den dovne havearbejder frem, lyder rådet fra naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard.

- Det bedste, du kan gøre, er at lade græsset gro, sørge for buske, hvor den kan komme i ly, og kvasbunker, så den kan komme i skjul, siger han.

Derudover sukker det tørstige pindsvin efter vand i haven. Det kan du sørge for ved for eksempel at indrette en havedam, foreslår naturvejlederen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek