Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/12/2022 - 08:19

Rasted og Breinholt er tilbage: Det er verdens dårligste idé

Anders Breinholts berusende julekalender med kammesjukken Søren Rasted blænder op igen. Det er befriende ærligt tv, lyder det fra d'herrer.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

For femte år i streg skåler tv-vært Anders Breinholt og musiker Søren Rasted julen ind flankeret af ølekspert Carsten Berthelsen, når de smager sig gennem 24 øl.

En for hver dag op til juleaften - og så lige en snaps hver advent. Alt sammen optaget i et hug.

- Da jeg stoppede på "Natholdet", lå det også lidt i kortene, at "Natholdets julekalender" skulle stoppe. Men folk har efterspurgt den, siger Anders Breinholt og fortsætter:

- Med fare for at det bliver ananas-i-egen-juice, er det blevet en tradition. Og så blev vi simpelthen enige om at gøre det igen, siger den 50-årige tv-vært.

De har været mange overvejelser igennem, tilføjer Søren Rasted:

- Efter vi lavede den første julekalender, tænkte vi: "Vi kan godt lige gøre det én gang til". Men da vi lavede den tredje, tænkte jeg, at det vist også var ved at være dét for mit vedkommende. For det er jo verdens dårligste idé. Sådan helt grundlæggende, siger den 53-årige Aqua-stjerne og griner.

- Men vi blev ved og ved med at snakke om det, og så besluttede vi at prøve en gang til. For det er jo vildt sjovt at lave. Og en fed tradition.

Julekalenderen har fået nyt navn og udkommer på en ny kanal.

"Breinholts julekalender" er rykket over på streamingtjenesten Viaplay efter de fire første sæsoner på TV 2 som en spinoff på "Natholdet", som Anders Breinholt frem til julen 2021 var vært på.

Derfor var det under alle omstændigheder slut med "Natholdets julekalender".

- Når nu julekalenderen skulle prøve noget nyt, var det måske også meget godt at rykke den et nyt sted hen. Det er ene og alene derfor, siger Anders Breinholt og fortsætter:

- Det gav os også lidt ny kolorit at lave den med nogle nye mennesker og udvide, hvad der sker i studiet.

I år smager både lyd- og kameramanden med.

Det samme gør Dak Wichangoen, tidligere køkkenchef på Michelin-restauranten Kiin Kiin, der undervejs kokkerer retter til holdet med sin bror, Ksuan, som assistent.

Undervejs overrasker en række kendte ansigter - herunder Robinson-værten Jakob Kjeldbjerg, P3-profilen Maria Fantino og kagekendissen Rosa Kildahl - Anders Breinholt og Søren Rasted i studiet.

Et par velkendte ansigter vender dog også retur. Sidste sæsons husorkester spiller endnu en gang op og smager med på de samme øl og snapse, Anders Breinholt og Søren Rasted får serveret.

- Vi går ind i studiet med mange gode intentioner - i hvert fald de otte første udsendelser, siger Søren Rasted og skraldgriner.

- Jeg synes, det er angstprovokerende at se udsendelserne. Da vi fik programmerne til gennemsyn det allerførste år, vi lavede det, havde jeg skrevet næsten en A4-side med rettelser til de første otte afsnit, jeg gerne ville have ud, fortæller Søren Rasted.

- Så ringede jeg og Anders sammen, og Anders siger bare: "Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte... Jeg tænker bare: Skal vi ikke bare køre, som det er?". Så åd jeg lige 12-13 kameler og svarede: "Jo, så gør vi det".

- Der er mange virkelig dumme bemærkninger, jeg kan ærgre mig over. Men sådan er det i festligt lag, og vores børn synes da også, det er meget sjovt, siger Søren Rasted og griner.

Som regel er tv planlagt ned i de mindste detaljer. Men i "Breinholts julekalender" kan alt ske.

- Jeg tror også, det er det, julekalenderen kan, funderer Anders Breinholt.

- Den er befriende ærlig, forstået på den måde at meget af det, du ellers ser i fjernsynet, er fintpoleret og korrekt. Nogle gange skal man jo tænke, før man taler. Det gør man ikke nødvendigvis den 18. december. Men det hele kommer fra et godt sted.

Selv om Søren Rasted beskriver det som "verdens dårligste idé", har konceptet spredt sig til andre lande.

Norge har lavet en udgave af julekalenderen, og under optagelserne i år så et hollandsk produktionshold med for at fornemme konceptet.

Uden at forstå en bjælde dansk morede de sig kosteligt over eskapaderne. De endte endda på bar sammen efter optagelserne.

- Jeg kender ikke nogen andre idéer, som ligner denne. Det er så dumt, at det er sjovt. Det er virkelig originalt, siger Søren Rasted og bliver suppleret af Anders Breinholt:

- Folk har virkelig forstået vores motiver. Vi er bare nogle voksne mænd, som står helt barnligt glade i et studie og smager nogle øl og har en fed stemning, siger han og fortsætter:

- Det er den præmis, folk køber ind i, og den tror jeg simpelthen ikke dør. Alt kommer fra et oprigtigt, glædeligt sted. Vi er ikke provokerende eller ondskabsfulde - så skulle det lige være over for Carsten – og hans kone, kære Susanne – men det er en del af jargonen, siger han og får Søren Rasted til at sprutte af grin.

Om traditionen fortsætter næste år, må være op til egen lyst og andres efterspørgsel, lyder svaret kryptisk.

- Jeg synes i hvert fald, vi har lavet en skidegod julekalender i år. Der er utroligt godt humør og god energi fra start til slut, siger Søren Rasted med et smil.

"Breinholts julekalender" kan ses fra 1. december til 24. december på Viaplay.

/ritzau/

København, 28/11/2025 - 19:09

Kendiskok er blevet gift

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Efter fem års forhold kimer bryllupsklokkerne nu mellem den kendte kok Umut Sakarya og hans hjertes udkårne, Johanne Havshøj.

Den kendte kok og tv-personlighed Umut Sakarya er blevet gift med sin forlovede, Johanne Havshøj, efter fem års forhold.

Det afslører parret, der nu hedder Sakarya-Havshøj til efternavn, i et opslag med en række bryllupsbilleder delt på det sociale medie Instagram.

- 25 musikere, 12 korsangere, 1 dirigent og alle dem, vi elsker, omkring os. En dag, vi aldrig nogensinde vil glemme, lyder det fra hr. og fru Sakarya-Havshøj.

Umut Sakarya gik på knæ og friede en sommerdag i 2023 på Anholt.

Han havde sat et kamera til at filme frieriet under påskud af at lave en video til sin youtubekanal.

Han delte den efterfølgende med sine følgere på Instagram.

- For 2,5 år siden mødte vi hinanden for første gang og forelskede os midt i et livskaos, skrev han dengang.

- I dag står vi stærkere end nogensinde med endnu mere kærlighed, mod og lykke i livet. Det liv, vi har skabt sammen, vil vi passe og pleje, så vi kan blive ved med at leve, drømme, skabe og være dem, vi er.

- Det er noget, vi har lovet os selv og hinanden. Vi har nu taget skridtet videre i vores forhold og er blevet forlovet.

Parret kom første gang i kontakt med hinanden over Instagram i 2020, afslørede de i et interview med Alt for damerne i juli 2023.

De begyndte at skrive frem og tilbage og aftalte så at mødes på Umut Sakaryas daværende grillbar til en tallerken pomfritter og en flæskestegssandwich.

Det var kærlighed ved første bid.

- Jeg syntes, at hun var rigtig sjov og sød. Og gudesmuk. Og så var hun virkelig klog og mindede ikke om andre, jeg havde mødt før, sagde Umut Sakarya i interviewet med Alt for damerne.

Johanne Havshøj havde inden set en dokumentar om Umut Sakarya og syntes, han virkede interessant.

- Jeg havde en fornemmelse af, at han var intelligent ud over det sædvanlige og havde en verden inde i sig, som jeg var nysgerrig på. Og så syntes jeg, at han var pissedygtig, sagde hun i interviewet med Alt for damerne.

Ud over at være blevet mand og kone er Umut Sakarya og Johanne Havshøj også professionelle partnere.

Johanne Havshøj, der har studeret politisk kommunikation og ledelse ved Copenhagen Business School, arbejder i dag blandt andet med PR og kommunikation for Umut Sakarya.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/11/2025 - 16:45

Kongen bryder tradition ved at holde jul i København

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Marselisborg Slot har med enkelte undtagelser dannet ramme om kongens jul. I år fejrer han den i København.

Kong Frederik, dronning Mary og deres fire børn vil sammen med dronning Margrethe holde jul i deres hjemlige gemakker på Amalienborg i København i år.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse fredag.

Fejringen finder dermed ikke sted på Marselisborg Slot i Aarhus, som normalt har dannet ramme om kongens juleaften.

Med til den aarhusianske tradition hører et besøg i Aarhus Domkirke under julegudstjenesten.

I år vil kongefamilien i stedet overvære juleaftensgudstjeneste i Vor Frue Kirke i København den 24. december. Den finder sted klokken 16.30.

Dagen efter er familien også være til stede under højmessen i samme kirke klokken 10.

Dronning Margrethe besøger imidlertid Fredensborg Slotskirke til juleaftensgudstjeneste klokken 14.

Det bliver alt sammen uden prins Joachim og prinsesse Marie, der vil bruge juledagene i den amerikanske hovedstad, Washington D.C, sammen med deres børn.

Her fungerer prinsen som forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché. Det skal han være indtil slutningen af 2027.

Prins Joachim tiltrådte i rollen 1. september 2023. Det skete "for at forstærke samarbejdet med USA", lød det i udnævnelsen i foråret 2023.

Oprindeligt lød aftalen på tre år - altså frem til 2026 - dog med mulighed for forlængelse. Det gjorde man brug af tidligere på året.

Kong Frederik holder sin tale i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg klokken 18 på nytårsaftensdag.

Det bliver kongens anden nytårstale, siden han overtog tronen fra sin mor i januar sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek