Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/12/2022 - 08:19

Rasted og Breinholt er tilbage: Det er verdens dårligste idé

Anders Breinholts berusende julekalender med kammesjukken Søren Rasted blænder op igen. Det er befriende ærligt tv, lyder det fra d'herrer.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

For femte år i streg skåler tv-vært Anders Breinholt og musiker Søren Rasted julen ind flankeret af ølekspert Carsten Berthelsen, når de smager sig gennem 24 øl.

En for hver dag op til juleaften - og så lige en snaps hver advent. Alt sammen optaget i et hug.

- Da jeg stoppede på "Natholdet", lå det også lidt i kortene, at "Natholdets julekalender" skulle stoppe. Men folk har efterspurgt den, siger Anders Breinholt og fortsætter:

- Med fare for at det bliver ananas-i-egen-juice, er det blevet en tradition. Og så blev vi simpelthen enige om at gøre det igen, siger den 50-årige tv-vært.

De har været mange overvejelser igennem, tilføjer Søren Rasted:

- Efter vi lavede den første julekalender, tænkte vi: "Vi kan godt lige gøre det én gang til". Men da vi lavede den tredje, tænkte jeg, at det vist også var ved at være dét for mit vedkommende. For det er jo verdens dårligste idé. Sådan helt grundlæggende, siger den 53-årige Aqua-stjerne og griner.

- Men vi blev ved og ved med at snakke om det, og så besluttede vi at prøve en gang til. For det er jo vildt sjovt at lave. Og en fed tradition.

Julekalenderen har fået nyt navn og udkommer på en ny kanal.

"Breinholts julekalender" er rykket over på streamingtjenesten Viaplay efter de fire første sæsoner på TV 2 som en spinoff på "Natholdet", som Anders Breinholt frem til julen 2021 var vært på.

Derfor var det under alle omstændigheder slut med "Natholdets julekalender".

- Når nu julekalenderen skulle prøve noget nyt, var det måske også meget godt at rykke den et nyt sted hen. Det er ene og alene derfor, siger Anders Breinholt og fortsætter:

- Det gav os også lidt ny kolorit at lave den med nogle nye mennesker og udvide, hvad der sker i studiet.

I år smager både lyd- og kameramanden med.

Det samme gør Dak Wichangoen, tidligere køkkenchef på Michelin-restauranten Kiin Kiin, der undervejs kokkerer retter til holdet med sin bror, Ksuan, som assistent.

Undervejs overrasker en række kendte ansigter - herunder Robinson-værten Jakob Kjeldbjerg, P3-profilen Maria Fantino og kagekendissen Rosa Kildahl - Anders Breinholt og Søren Rasted i studiet.

Et par velkendte ansigter vender dog også retur. Sidste sæsons husorkester spiller endnu en gang op og smager med på de samme øl og snapse, Anders Breinholt og Søren Rasted får serveret.

- Vi går ind i studiet med mange gode intentioner - i hvert fald de otte første udsendelser, siger Søren Rasted og skraldgriner.

- Jeg synes, det er angstprovokerende at se udsendelserne. Da vi fik programmerne til gennemsyn det allerførste år, vi lavede det, havde jeg skrevet næsten en A4-side med rettelser til de første otte afsnit, jeg gerne ville have ud, fortæller Søren Rasted.

- Så ringede jeg og Anders sammen, og Anders siger bare: "Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte... Jeg tænker bare: Skal vi ikke bare køre, som det er?". Så åd jeg lige 12-13 kameler og svarede: "Jo, så gør vi det".

- Der er mange virkelig dumme bemærkninger, jeg kan ærgre mig over. Men sådan er det i festligt lag, og vores børn synes da også, det er meget sjovt, siger Søren Rasted og griner.

Som regel er tv planlagt ned i de mindste detaljer. Men i "Breinholts julekalender" kan alt ske.

- Jeg tror også, det er det, julekalenderen kan, funderer Anders Breinholt.

- Den er befriende ærlig, forstået på den måde at meget af det, du ellers ser i fjernsynet, er fintpoleret og korrekt. Nogle gange skal man jo tænke, før man taler. Det gør man ikke nødvendigvis den 18. december. Men det hele kommer fra et godt sted.

Selv om Søren Rasted beskriver det som "verdens dårligste idé", har konceptet spredt sig til andre lande.

Norge har lavet en udgave af julekalenderen, og under optagelserne i år så et hollandsk produktionshold med for at fornemme konceptet.

Uden at forstå en bjælde dansk morede de sig kosteligt over eskapaderne. De endte endda på bar sammen efter optagelserne.

- Jeg kender ikke nogen andre idéer, som ligner denne. Det er så dumt, at det er sjovt. Det er virkelig originalt, siger Søren Rasted og bliver suppleret af Anders Breinholt:

- Folk har virkelig forstået vores motiver. Vi er bare nogle voksne mænd, som står helt barnligt glade i et studie og smager nogle øl og har en fed stemning, siger han og fortsætter:

- Det er den præmis, folk køber ind i, og den tror jeg simpelthen ikke dør. Alt kommer fra et oprigtigt, glædeligt sted. Vi er ikke provokerende eller ondskabsfulde - så skulle det lige være over for Carsten – og hans kone, kære Susanne – men det er en del af jargonen, siger han og får Søren Rasted til at sprutte af grin.

Om traditionen fortsætter næste år, må være op til egen lyst og andres efterspørgsel, lyder svaret kryptisk.

- Jeg synes i hvert fald, vi har lavet en skidegod julekalender i år. Der er utroligt godt humør og god energi fra start til slut, siger Søren Rasted med et smil.

"Breinholts julekalender" kan ses fra 1. december til 24. december på Viaplay.

/ritzau/

København, 27/11/2025 - 08:00

Vild med dans-stjerne bliver vært ved Bodilprisen

Skuespillerne Sofie Jo Kaufmanas og Julie Rudbæk skal guide publikum igennem aftenen, når Danske Filmkritikere hylder det forgangne års bedste film.

Når Bodilprisen afholdes for 79. gang, bliver det første gang med skuespillerne Sofie Jo Kaufmanas og Julie Rudbæk som værter.

Det annoncerer Danske Filmkritikere, som står bag Bodilprisen, i en pressemeddelelse.

- Begge skuespillere er udstyret med stærke funny bones, et skarpt satirisk blik på omverdenen og et stort charmerende nærvær, lyder det fra forperson Nanna Frank Rasmussen.

Julie Rudbæk, som senest har kunnet ses i "Vild med dans" på TV 2, og Sofie Jo Kaufmanas kalder det en kæmpe ære at stå i spidsen for filmfesten, som løber af stablen 7. marts på Folketeatret i København.

Selv om det er første gang, de skal stå i spidsen for Bodilprisen, har de arbejdet sammen før. Blandt andet i Xee-serien "29" og filmen "Elsker dig for tiden", som Julie Rudbæk har lavet sammen med makkeren Jesper Zuschlag.

- Vi glæder os helt vildt til at hylde og fejre dansk film, og vi vil gøre vores allerbedste for at skabe en både sjov og festlig aften, siger de samstemmigt i pressemeddelelsen.

Der skal uddeles 13 statuetter til Bodilprisen, som er opkaldt efter de to danske skuespillere Bodil Kjer og Bodil Ipsen, herunder til Bedste Film, Bedste Hovedrolle og Bedste Birolle.

De nominerede afsløres til januar.

Sidste år indførte Danske Filmkritikere kønsneutrale statuetter, fordi kunstneriske præstationer på ingen måde er afhængige af køn, lød det.

Bedste Mandlige Hovedrolle og Bedste Kvindelige Hovedrolle blev fusioneret til Bedste Hovedrolle. Det samme blev birollekategorierne.

Samtidig blev der indstiftet en ny pris for Bedste Ensemble, der hylder de skuespillerhold, der i fællesskab har skabt en stærk filmoplevelse og løftet fortællingen gennem samspillet på lærredet, lød det.

Lars Ranthe modtog to statuetter sidste år.

Han blev belønnet med en Bodil for Bedste Hovedrolle for sin præstation i "Fuld af kærlighed", og så blev han, Stine Stengade, Viilbjørk Malling Agger, Ella Paaske og Luca Uhde Jacobsen kåret som Bedste Ensemble for dramafilmen.

Den nye struktur skal evalueres i 2028.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 17:05

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

Kammerherre og hofjægermester er ærestitler, som tildeles af den siddende regent.

Med titlerne følger eksempelvis bestemte uniformer, brocher eller en symbolsk nøgle, som indikerer, at man er bærer af de kongelige titler.

Hofjægermestertitlen tildeles til udvalgte godsejere, mens titlen som kammerherre eller -dame oprindeligt var til en fremtrædende embedsmand med adgang til kongens gemakker - det er dog i nutiden blot en ærestitel.

Hans Henrik Algreen-Ussing er ikke den eneste, der har måtte vinke farvel til sine titler.

Erhvervsmanden Christian Kjær blev i 2019 også strippet for sine titler som hofjægermester og kammerherre samt sin titel som ridder af første grad af Dannebrogsordenen.

Det var den daværende siddende regent, dronning Margrethe, der fratog ham titlerne.

Det skete, kort efter at Kjær blev dømt for at have påkørt en trafikofficial, der holdt vagt ved et lokalt cykelløb i Hørsholm.

Christian Kjær nægtede sig skyldig og hævdede, at det var ham, der var blevet angrebet med en stav.

Lige meget hjalp det. Kongehuset besluttede at fratage ham titlerne, og dermed var han ikke længere selvskreven til dronningens selskaber.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek