Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/06/2024 - 10:00

Vokset ud af bogreolen? Sådan sorterer du ud i samlingen

Det kan være følelsesmæssigt slidsomt at sortere ud i de skattede bøger. Men nogle få overvejelser kan være en hjælp til at få hul på processen.

Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Læderindbundne bind og smukt dekorerede forsider i bogreolen kan gemme på nogle af de største litterære oplevelser og minder fra et liv med læsning.

Og den følelsesmæssige tilknytning kan gøre det til en næsten umulig opgave at skille sig af med nogen af eksemplarerne i den bugnende bogreol.

Men du kan gøre processen lidt mindre udmattende og mere overskuelig.

- Når man står og kigger på bøgerne, kan man huske oplevelserne, brudstykker derfra og nogle følelser. Sådan er det med alle de ting, vi har nogle følelser med, siger Lena Bentsen, som er oprydningsekspert under navnet Farvelrod og forfatter til blandt andet "Farvel rod - hej frihed"

- Betragt det som at have set en film i biografen. Det var en god oplevelse. Dvd'er har mange af os nok også kæmpet med at skille os af med, for nu har man trods alt givet 125 kroner for den. Men du har jo haft oplevelsen, som oprydningseksperten pointerer.

Lena Bentsen opfordrer til at tænke sorteringen i nogle grove kategorier.

Nogle bøger er "på relikvieniveau", og dem behøver du ikke at sortere ud i. De har en særlig betydning - måske er det arvede - og pynter på boghylden.

Dem, du ikke gider læse mere, skal ud af vagten. Hvis du spørger dig selv, om du kan undvære bogen, og svaret er ja, så skal de bare videre eksempelvis til genbrug.

Det svære opstår i mellemgruppen. For det kunne jo være, at du en dag ville samle bogen op igen, ikke? Her råder hun til at spørge dig selv, hvor stor sandsynligheden i virkeligheden er for, at du gør det.

- Har du været begyndt på den og er ikke kommet videre end 67 sider, så er det videre med den. Har den ikke fanget dig, så er det ud, lyder hendes kontante råd.

Med "ud" mener hun ud af hjemmet, men det behøver ikke at være en direkte vej til skraldespanden. Det kan være til genbrug eller venner eller bekendte.

En særlig kategori er fagbøger. Måske har du en særlig hylde reserveret til studiebøgerne, der har formet dig som menneske.

- Det rummer en del af vores udviklingshistorie, og det kan være svært at sige farvel til. Det er også rigtigt og hyggeligt og trygt. Men det er ikke det samme, som at vi skal gemme dem, siger Lena Bentsen.

- Så er der nogle, der indvender, at de jo kunne få brug for at slå noget op. Men der har vi typisk andre muligheder for at slå det op, tilføjer hun.

For at binde en fin sløjfe kan man sige tak for den tid, man har haft med bogen.

- Vær taknemmelig. Det er meget nemmere at skille sig af med noget på den måde. Det behøver ikke at være en stor ceremoni. Men sig tak, for det, du har lært mig, det, du har gjort for mig, eller den oplevelse, du har givet mig. og erkend, at det er slut, siger Lena Bentsen.

Har du nye bøger, der står urørte i reolen, kan du ifølge oprydningseksperten godt beholde dem. For "det kan være meget godt at have noget på lager".

Hendes råd er at dedikere en særlig hylde til dem eller markere dem eksempelvis med et stykke farvet garn, så de kalder på at blive læst næste gang.

/ritzau fokus/

Luxembourg, 27/11/2025 - 11:35

Svensker får otte års fængsel for terrorplan mod Eurovision

Svensk teenager havde laboratorie i hjemmet og terrorplaner på computeren. Eurovision i Holland var målet.

En domstol i Luxembourg har torsdag idømt en 23-årig svensker otte års fængsel for at planlægge et angreb mod Eurovision Song Contest i 2020.

Det skriver den hollandske avis Het Parool.

Sangkonkurrencen skulle have været afholdt i Rotterdam i Holland, men blev aflyst på grund af coronapandemien.

Den 23-årige er født af svenske forældre, men er vokset op i Luxembourg. Det var i familiens hjem, at han i februar 2020 blev anholdt af Luxembourgs politi.

I hjemmet fandt politiet et kemilaboratorie, hvor manden - på det tidspunkt en teenager - havde fremstillet livsfarlige sprængstoffer.

På hans computer var der hundredvis af dokumenter med forskellige terrorplaner, og hvad der beskrives som højreekstremt indhold.

I retten i Luxembourg er han blevet dømt for terrorvirksomhed og for brud på lovgivning om besiddelse af våben og sprængstoffer.

Ud af de otte års fængsel skal svenskeren som udgangspunkt afsone to år. De resterende år er betingede. Han skal gennemføre et afradikaliseringsprogram. Hvis han ikke gør det inden for fem år, skal han seks år i fængsel.

Det samme bliver tilfældet, hvis han bliver anholdt igen i de kommende år.

/ritzau/TT

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 10:48

DR løfter sløret for næste års julekalender

I DR's julekalender, der får premiere i 2026, bliver julen sat i fare, da to venner finder en magisk bog.

Næste år kommer DR med en ny julekalender, der har titlen "Den Store Julefortælling".

Julekalenderen får premiere 1. december 2026, skriver DR torsdag i en pressemeddelelse.

Julekalenderen handler om drengen Aksel, der 1. december flytter hjem til sin mormor i den lille by Vester Kløjs sammen med sin søster.

Her bliver han hurtigt venner med Vigga, der bor i byen.

Da de to finder den magiske bog "Den Store Julefortælling", kommer både byen og julen i fare, da nissen Rolfe ved en fejl trylles ud af bogen.

Sammen må de tre stå sammen for at redde Vester Kløjs og julen, som vi kender den.

Ifølge chef for DR Drama, Henriette Marienlund, er temaet i den nye julekalender "de historier, der binder os sammen som mennesker".

- Fortællinger er julens hjerte, og julekalenderen minder os om, at det er vigtigere end nogensinde at bevare og dele de fortællinger, der skaber nærvær, underholdning og identitet, siger hun i meddelelsen.

Optagelserne gik i gang i september og fortsætter hen over vinteren.

DR optager både i DR Byens studier på Amager i København, i Birkerød, på Frilandsmuseet og i Den Gamle By i Aarhus.

- DR står på en stolt julekalendertradition, og med "Den Store Julefortælling" bygger vi videre på den med et nyt magisk univers for hele familien, siger Henriette Marienlund.

"Den Store Julefortælling" er skrevet af Lars T. Therkildsen og Uffe Rørbæk, der sammen står bag "Julemandens Datter"-filmene.

Uffe Rørbæk står desuden bag julekalenderne "Ludvig og Julemanden" samt "The Julekalender".

I sidstnævnte spiller han rollerne som nissen Hansi og Benny Jensen.

Den nye DR-julekalender instrueres af Morten Boesdal Halvorsen, som blandt andet har instrueret julekalenderne "Valdes Jul - Skovens Vogter" og "Valdes Jul - Vintermiraklet", der i år har premiere på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek