Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/06/2024 - 10:00

Vokset ud af bogreolen? Sådan sorterer du ud i samlingen

Det kan være følelsesmæssigt slidsomt at sortere ud i de skattede bøger. Men nogle få overvejelser kan være en hjælp til at få hul på processen.

Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Læderindbundne bind og smukt dekorerede forsider i bogreolen kan gemme på nogle af de største litterære oplevelser og minder fra et liv med læsning.

Og den følelsesmæssige tilknytning kan gøre det til en næsten umulig opgave at skille sig af med nogen af eksemplarerne i den bugnende bogreol.

Men du kan gøre processen lidt mindre udmattende og mere overskuelig.

- Når man står og kigger på bøgerne, kan man huske oplevelserne, brudstykker derfra og nogle følelser. Sådan er det med alle de ting, vi har nogle følelser med, siger Lena Bentsen, som er oprydningsekspert under navnet Farvelrod og forfatter til blandt andet "Farvel rod - hej frihed"

- Betragt det som at have set en film i biografen. Det var en god oplevelse. Dvd'er har mange af os nok også kæmpet med at skille os af med, for nu har man trods alt givet 125 kroner for den. Men du har jo haft oplevelsen, som oprydningseksperten pointerer.

Lena Bentsen opfordrer til at tænke sorteringen i nogle grove kategorier.

Nogle bøger er "på relikvieniveau", og dem behøver du ikke at sortere ud i. De har en særlig betydning - måske er det arvede - og pynter på boghylden.

Dem, du ikke gider læse mere, skal ud af vagten. Hvis du spørger dig selv, om du kan undvære bogen, og svaret er ja, så skal de bare videre eksempelvis til genbrug.

Det svære opstår i mellemgruppen. For det kunne jo være, at du en dag ville samle bogen op igen, ikke? Her råder hun til at spørge dig selv, hvor stor sandsynligheden i virkeligheden er for, at du gør det.

- Har du været begyndt på den og er ikke kommet videre end 67 sider, så er det videre med den. Har den ikke fanget dig, så er det ud, lyder hendes kontante råd.

Med "ud" mener hun ud af hjemmet, men det behøver ikke at være en direkte vej til skraldespanden. Det kan være til genbrug eller venner eller bekendte.

En særlig kategori er fagbøger. Måske har du en særlig hylde reserveret til studiebøgerne, der har formet dig som menneske.

- Det rummer en del af vores udviklingshistorie, og det kan være svært at sige farvel til. Det er også rigtigt og hyggeligt og trygt. Men det er ikke det samme, som at vi skal gemme dem, siger Lena Bentsen.

- Så er der nogle, der indvender, at de jo kunne få brug for at slå noget op. Men der har vi typisk andre muligheder for at slå det op, tilføjer hun.

For at binde en fin sløjfe kan man sige tak for den tid, man har haft med bogen.

- Vær taknemmelig. Det er meget nemmere at skille sig af med noget på den måde. Det behøver ikke at være en stor ceremoni. Men sig tak, for det, du har lært mig, det, du har gjort for mig, eller den oplevelse, du har givet mig. og erkend, at det er slut, siger Lena Bentsen.

Har du nye bøger, der står urørte i reolen, kan du ifølge oprydningseksperten godt beholde dem. For "det kan være meget godt at have noget på lager".

Hendes råd er at dedikere en særlig hylde til dem eller markere dem eksempelvis med et stykke farvet garn, så de kalder på at blive læst næste gang.

/ritzau fokus/

København, 25/11/2025 - 14:47

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 14:26

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek