København, 26/01/2024 - 08:00
Nye ejendomsvurderinger kan gøre det dyrere at være andelsboligejer
Som andelsboligejer vil dine udgifter typisk blive højere, hvis en ny ejendomsvurdering betyder, at grundskylden stiger.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Fra årsskiftet er der kommet nye boligskatteregler og ejendomsvurderinger, som især har betydning for dem, der har en ejerbolig.
Men andelsboligejere kan også blive ramt på pengepungen.
- Hvis grundværdien står til at stige, kommer andelsboligejere til at betale mere i grundskyld, siger chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.
Boligskatten består normalt af ejendomsværdiskat til staten og grundskyld til kommunen.
Når man køber en andelsbolig, ejer man den ikke. Andelsboligejere betaler derfor ikke ejendomsværdiskat, men de betaler grundskyld gennem den månedlige boligafgift til andelsboligforeningen.
- Til en generalforsamling vil det typisk blive besluttet, hvad boligafgiften skal stige til for at dække øgede omkostninger til for eksempel grundskyld, siger Anne Kristensen, der er juridisk chef i interesseorganisationen Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
Men det er svært for andelsboligforeningerne og -ejerne at finde ud af, om de nye vurderinger er retvisende, vurderer Henning Boye Hansen.
- Hvis man sammenligner med et parcelhus, kan parcelhusejere sammenholde vurderingen med, hvad andre parcelhuse og grunde i området bliver solgt til. Den mulighed har man ikke som andelsboligejer, siger han.
Derfor skal andelsboligejere have stor tillid til Vurderingsstyrelsens beregning.
- Jeg vil anbefale, at andelsboligforeninger selv forsøger at finde sammenlignelige boliger for at se, om der er noget, som skiller sig ud, siger han.
Selv om de nuværende vurderinger kun er foreløbige, kan de bruges til at estimere, hvor meget grundskylden kommer til at stige.
- Min klare anbefaling er, at man som andelsboligforening straks sørger for at få et overblik over den forventede fremtidige økonomi, siger Henning Boye Hansen.
I år kan grundskylden maksimalt stige 2,8 procent i forhold til sidste år.
Og hvis grundskylden står til at stige, vil det ske gradvist med en stigning på maksimalt 4,75 procent årligt af den nye offentlige vurdering.
- Vi har set eksempler på andelsboligforeninger, som hidtil har betalt en lav grundskyld og står til en markant stigning i grundskyld inden for ganske få år, siger han.
BDO har regnet på grundskylden for en andelsboligforening med 38 lejligheder og et samlet boligareal på 4028 kvadratmeter i en provinsby på Sjælland.
Sidste år har foreningen betalt en grundskyld på 93.737 kroner. Den nye foreløbige vurdering betyder, at foreningen på sigt skal betale 677.598 kroner i grundskyld.
Selv om stigningen indfases gradvist, vil den grundskyld, der skal betales, allerede i 2027 være fordoblet til knap 200.000 kroner.
- Der vil være nogle steder, hvor grundværdien stiger så meget, at andelsboligejerne vil skulle betale mere i boligafgift, men det er ikke alle steder, siger Anne Kristensen.
Organisationen har fået en del henvendelser fra andelsforeninger, som spørger ind til, hvad der ligger til grund for de nye vurderinger.
Men det kan foreninger først se på et senere tidspunkt.
- Foreningen kan se de data, der ligger til grund for vurderingen, når deklarationsperioden starter. Den varer fire uger og ligger, umiddelbart før foreningen får den endelige vurdering, siger hun.
Vurderingsstyrelsen har meldt ud, at de endelige vurderinger tidligst vil være klar i 2025.
Anne Kristensen råder til, at man altid bør interesse sig for foreningens samlede økonomi, og hvordan det forventes, at den udvikler sig over tid, især hvis man er ved at købe en andelsbolig.
- Det er altså relevant at være opmærksom på både lån, vedligeholdelsesplan og eventuelle stigninger i grundskyld, siger hun.
/ritzau fokus/