Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/05/2024 - 14:54

Sag om støtte til angreb i Iran skal for Højesteret

Højesteret skal behandle terrorsag, hvor tre mænd er dømt for støtte til angreb i Iran.

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Procesbevillingsnævnet har givet tilladelse til, at en terrorsag, hvor tre mænd fra bevægelsen ASMLA er dømt for støtte til voldelige angreb i Iran, kan behandles i Højesteret.

Det skriver Jyllands-Posten.

De tre mænd blev i januar i Østre Landsret idømt seks, syv og otte års fængsel. En af mændene - 42-årige Jacob Mohamed - fik frataget sit danske statsborgerskab og udvist. 53-årige Habib Yabor Kabi og 44-årige Tamim Farouk Beck, der er iranske statsborgere, blev ligeledes udvist af Danmark.

Udvisningerne bliver næppe til virkelighed, da de risikerer at blive henrettet i Iran.

De fleste vil nok huske sagen fra 2018. Her blev Danmark lukket ned og gik i stå på grund af en menneskejagt på en mand, der var udsendt af det iranske styre, og hvis opgave var at dræbe en af de tre ASMLA-medlemmer.

Storebælts- og Øresundsbroen blev spærret, og tungt bevæbnede politistyrker stod på motorveje og stoppede og undersøgte biler i jagt på manden.

Højesteret skal i sin behandling af sagen tage stilling til de straffe, de tre mænd er blevet tildelt. Herunder også fratagelsen af Jacob Mohameds danske statsborgerskab.

/ritzau/

Aarhus, 17/05/2024 - 12:46

Teater aflyser forestilling om drab efter ønske fra offerets familie

Marie Lock-Hansen blev dræbt i 1967. Hendes familie ønsker ikke, at Teatret Svalegangen sætter et stykke op.

Det aarhusianske teater Teatret Svalegangen aflyser forestillingen "Højbjergmordet", som skulle have kørt på teatret til november.

Det sker efter henvendelse fra de pårørende til afdøde Marie Lock-Hansen og hendes mand, Oscar Lock-Hansen.

Det skriver TV2 Østjylland. Teatret skriver det samme i et opslag på Facebook.

Marie Lock-Hansen blev skudt i sit hjem i Højbjerg i 1967. Sagen er fortsat uopklaret.

- Det eneste meningsgivende er, at Teatret Svalegangen efterkommer familiens ønske om at lade Marie Lock-Hansen hvile i fred, udtaler direktør på Svalegangen Per Smedegaard på Facebook.

Teatret skriver videre, at man har forsøgt at komme i kontakt med familien under tilblivelsen i stykket. Men forgæves.

Efter lanceringen har familien dog selv taget kontakt til teatret.

I Facebook-opslaget udtaler familien, at de var ofre for en forbrydelse. Men også for "mediernes hyppige trang til at gøre forbrydelsen til underholdning".

- Vi er overbevist om, at det økonomiske tab, som Teatret Svalegangen lider ved at aflyse forestillingen, så rigeligt opvejes af publikums respekt for Svalegangens integritet i forhold teatrets værdigrundlag, moral og etik.

De sætter pris på, at teatret aflyser, selv om det ikke er noget, familien har bedt dem om, lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/05/2024 - 08:00

Simon Talbot blev opfordret til at få en hårtransplantation

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 37-årige komiker Simon Talbot rejste sydpå for at få en hårtransplantation efter flere reaktioner og kommentarer fra andre om sin skaldede isse.

Da komiker Simon Talbot var omkring 29 år, begyndte han at miste håret. Han fik flere skaldede pletter, der bredte sig og voksede sig større.

Derfor besluttede han sig for at komme det i forkøbet og barbere sig skaldet.

- Jeg troede egentlig, at jeg ville være ligeglad, men da mit hårtab begyndte, tænkte jeg: "Jeg gider ikke engang vente på, at jeg bliver helt skaldet. Jeg barberer bare det hele af", siger han.

Efter flere år som skaldet besluttede Simon Talbot sig for at rejse til Grækenland for at få en hårtransplantation.

Det bliver også bemærket i det nye Prime Video-program "Roasted: Verdens sjoveste ferie", hvor Simon Talbot og fem andre komikere medvirker.

I programmet skiftes komikerne til at sidde i den varme stol og blive "grillet" af de andre.

- Jeg er så glad for, at kunne sige det her til dit ansigt, og jeg ved, at jeg er nogle måneder for sent på den, men jeg vil gerne sige tillykke til dig og din smukke hustru med den lille ny. Og det er din frisure, jeg snakker om, siger komiker Lasse Rimmer i programmets første afsnit til Simon Talbot.

- Det er utrolig vellykket. Du ligner en mand på 37 med begyndende hårtab.

Da Simon Talbot rejste til syden for at få lavet en hårtransplantation, var det især fordi, at han kunne mærke, at andre reagerede på, at han var blevet skaldet.

- Jeg synes, at jeg så for hård ud, når jeg stod på scenen. Hvis jeg lavede en karakter, hvor jeg opførte mig som en psykopat, så kunne jeg mærke, at publikum trak sig tilbage. Folk reagerede på den måde, jeg så ud på scenen, siger han.

- Jeg er ikke en hård type, men det var så åbenbart mit hår, der gjorde, at jeg ikke så hård ud.

Simon Talbot laver også standup i England. Her blev hans skaldede isse også bemærket.

- En engelsk manager sagde til mig: "You took your hair off. I think you should get it back", fortæller Simon Talbot.

- Han sagde også, at jeg på scenen virkede lidt "skinhead"-agtig. Så der tænkte jeg: "Jamen det kan da godt være, at jeg skal få det tilbage så".

Efter det blev den 37-årige komiker mere selvbevidst i forhold til, hvordan han så ud.

Samtidig begyndte der at dukke flere videoer op på Simon Talbots Instagram af forskellige vidundermidler til at få håret tilbage: piller, hårspray og transplantationer.

- Når du er en skaldet mand, så kommer der ikke andet op på din Instagram end reklamer for hårtransplantationer, fortæller han.

- Så der tænkte jeg: "Nu er jeg skaldet, så jeg prøver det her. Hvis jeg får hår igen, så er det super, og hvis det ikke virker, så fortsætter jeg bare med at være skaldet".

Efterfølgende har flere bekendte og fremmede rakt ud til Simon Talbot for at høre, hvordan han har fået sit hår tilbage.

- Jeg tænker, at der er mange mænd, der ville have gjort det samme som mig. Jeg tror, at det er meget mere normalt, end man går og forestiller sig. Det er bare ikke noget, som folk skilter med, siger han.

De første tre afsnit af "Roasted: Verdens sjoveste ferie" kan ses på Prime Video fredag den 17. maj.

Ud over Simon Talbot medvirker Linda P, Lasse Rimmer, Tobias Dybvad, Mikkel Klint Thorius og Ane Høgsberg.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/05/2024 - 08:00

FAKTA: Balancen er tippet i flere kommuner

* I 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 var det tilfældet i 28 kommuner.

* I Finans Danmarks analyse er der taget udgangspunkt i en ejerbolig, der er finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag.

* Afdrag regnes ikke med som en udgift ved en ejerbolig, da det kan betragtes som en opsparing. Den opsparing kan blive større, hvis boligpriserne stiger, men omvendt også mindre, hvis boligpriserne falder.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/05/2024 - 08:00

Kan det bedst svare sig at eje eller leje boligen?

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Med det nuværende boligmarked er de månedlige udgifter lavere ved at leje end at eje en tilsvarende bolig i en lang række af landets kommuner.

"Det kan bedst svare sig at eje sin bolig". Det er der nok mange, der har siddende på rygraden.

Men med det aktuelle boligmarked, kan du faktisk over store dele af landet få mere for kronerne som lejer end ejer.

En analyse, som Finans Danmark udgav tidligere på året, viste, at i 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 gjaldt det for 28 kommuner.

- Forklaringen på det skifte, der er sket de senere år, er, at boligpriserne er steget mærkbart, og samtidig er renten også steget. Det er det, der har flyttet rigtig meget, siger Ane Arnth Jensen, som er viceadministrerende direktør hos Finans Danmark.

Analysen er fra februar, og siden da har renterne bevæget sig lidt den ene og så den anden vej - og derfor gør det sig stadig gældende, oplyser Finans Danmark.

Det generelle billede er ifølge Ane Arnth Jensen, at markedet har forrykket sig "til gunst for leje og til ugunst for at eje".

De månedlige omkostninger er nemlig røget i vejret for en tilsvarende ejerbolig på grund af højere priser og renter, som betyder dyrere lån. Der er ikke medtaget udgifter til afdrag i beregningen, da de betragtes som en opsparing for boligejeren selv.

Om det er billigere at bo i en lejebolig end en tilsvarende ejerbolig i netop din kommune, afhænger dog fuldstændig af geografien.

- I nogle kommuner og områder har boligpriserne ikke flyttet sig så meget, og der er udgifterne til at eje faktisk lavere end at skulle leje.

- Det gælder for eksempel i Vestjylland og Sydsjælland, hvor boligpriserne er lave nok til, at de månedlige omkostninger til en ejerbolig er lavere end en lejebolig, siger Ane Arnth Jensen

Men inden du sælger ejerboligen og kaster dig hovedkulds ud i at finde en lejebolig, er det værd at overveje dit valg på den lidt længere bane. Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, som er direktør hos Boligøkonomisk Videncenter.

- Når du bor til leje, får du ikke nogen værdistigning på boligen. Den tilfalder udlejer, og det er en del af hans afkast. Han får husleje, plus han får værdistigning på ejendommen. Som lejer får du intet af det, forklarer han.

Og det er faktisk ikke den eneste mulighed for gevinst, hvis du står som ejer på skødet. Har du optaget et lån, kan du nemlig også få en fordel af det, hvis inflationen bliver højere, end det var forudset, da du optog lånet.

Hvis pengene så at sige bliver mindre værd, bliver det også billigere at have gæld. For mens andre priser - og forhåbentlig også lønningerne - tager et nøk op, forbliver gælden den samme. Og dermed fylder den relativt mindre.

Stiger renten på dit fastforrentede lån, kan du også konvertere for at opnå en kursgevinst.

- Vi har været igennem en af de helt store konverteringsbevægelser i Danmark her i forbindelse med at renten steg. Folk konverterer typisk som en skrå konvertering - det vil sige, at de konverterer fra et fast forrentet lån med lav rente og over i et variabelt forrentet lån, siger Curt Liliegreen.

Dermed indfrir man lånet til en lavere kurs, end man optog den til, og så kan man i mange tilfælde skære en luns af restgælden. Herefter optages det nye lån - hvor gælden nu er mindre - til en variabel rente.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek