Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/08/2019 - 05:15

Domstole undrer sig over tolkes lange rejser

Nogle gange rejser tolke på tværs af landet for at udføre opgaver i en retssal. Firma finder det nødvendigt.

Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Nogle regninger for tolkning i retssystemet bliver dyre, fordi tolkene kommer kørende langvejs fra.

For eksempel måtte Retten i Aarhus betale 3600 kroner for en tolkning, der varede i 15 minutter. Årsagen er, at tolken kom rejsende fra København.

I et andet tilfælde kom der også en københavnsk tolk til en sag i Retten i Viborg. Udgiften blev 7327 kroner, hvor retten ellers havde forventet en regning på 2054 kroner.

Af og til rejser tolke dog den modsatte vej. Retten i Glostrup stod således til at punge ud med 5000 kroner for en svensk tolk, som skulle komme fra Nordjylland og arbejde i to timer.

Tilfældene er nævnt i en stribe indberetninger, som flere domstole har sendt til Domstolsstyrelsen. De handler om erfaringerne med firmaet EasyTranslate, som siden 1. april har overtaget opgaven med at levere tolke og oversættelser blandt andet ved domstolene.

Den tredoblede udgift for Retten i Viborg har skabt frustration, fremgår det. Ikke mindst fordi EasyTranslate godt tre uger forinden havde bekræftet, at en tolk i nærheden kunne klare opgaven til den lavere betaling - men pludselig ændredes det til en københavnsk tolk.

Retten "føler et ansvar for, at udgifterne til tolkning og transport ikke ryger unødigt i vejret", har Domstolsstyrelsen forklaret i en mail til Rigspolitiet.

Det er Rigspolitiet, som har givet EasyTranslate opgaven med at sikre tolkning blandt andet ved domstolene. Værdien af kontrakten er på 520 millioner kroner. Det er også Rigspolitiet, der skal føre tilsyn med firmaet, som gik i gang 1. april.

I EasyTranslate forklarer man, at der ligesom tidligere altid kan opstå situationer, hvor det af "kvalitets- og leverancemæssige hensyn" er nødvendigt at sende en tolk, der ikke bor i nærheden.

- Jeg vil gerne understrege, at det ikke er en økonomisk fordel for EasyTranslate at sende tolke langvejs fra, skriver direktør Frederik Riskær Pedersen i en mail til Ritzau.

Domstolenes indberetninger handler også om dårlig kvalitet og om aflysninger i sidste øjeblik, fremgår det af en aktindsigt. I en mail 10. maj opregner Retten i Glostrup således "ugens største problemer".

I Glostrup oplyser retspræsident Marie Louise Klenow til Ritzau, at antallet af frustrerende oplevelser er dalet. Hun håber, at der er tale om begyndervanskeligheder.

- Men jeg følger fortsat tolkningen her ved retten tæt, skriver hun.

I EasyTranslate understreger direktøren, at det er helt afgørende for firmaets mulighed for at følge op på problemer, at domstolene benytter sig af et særligt klagemodul.

Selv om der er gået nogle måneder, er der dog tilsyneladende fortsat knas. For eksempel i Retten i Herning. Her er der et stort tolkebehov på grund af Kærshovedgård, som huser blandt andre udlændinge på tålt ophold.

Således har Domstolsstyrelsen i slutningen af juli bedt Rigspolitiet om at sørge for en opstramning, så retsmøder i Herning ikke udsættes eller forsinkes.

Styrelsen har fundet det nødvendigt at minde Rigspolitiet om, at manglende tolke har konsekvenser for flere aktører. Det går ud over dommer, forsvarer, anklager, eventuelle domsmænd, vidner og i nogle tilfælde politiet eller Kriminalforsorgen. "Retsmøderne må have førsteprioritet," skriver styrelsen til politiet.

/ritzau/

København, 24/01/2025 - 14:15

Ida Wohlert stopper på Go' morgen Danmark

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Efter næsten 16 år på "Go' morgen Danmark" udskifter Ida Wohlert den røde sofa og giver stafetten videre, skriver hun på Instagram.

Siden 2009 har Ida Wohlert været et fast ansigt på "Go' morgen Danmark".

Men nu er det slut. Tv-værten har valgt at sige farvel til TV 2-programmet. Det fortæller hun i et længere opslag på det sociale medie Instagram.

- For mig er dagen i dag både en glædens dag og en sorgens dag. Jeg har valgt at stoppe på "Go' morgen Danmark", skriver hun og fortsætter:

- I næsten 16 år har jeg haft det store privilegium at stå op og sige go' morgen til alle jer - det har jeg knuselsket.

- Hver eneste gang. Men efter flere end 7260 interviews har jeg brug for at udskifte den røde sofa med en anden taburet - så nu giver jeg stafetten videre, lyder det fra den garvede tv-vært.

Til Ekstra Bladet uddyber hun, at årsagen til stoppet skal findes i lysten til at prøve noget nyt og frygten for at blive en del af tapetet.

- Jeg har lært rigtig meget på de mange, mange år, jeg har været på Go'. Men jeg har også kunnet mærke, at jeg indimellem har tænkt, at nu begynder jeg at gentage mig selv, at gå i et med tapetet.

- Og det er farligt, når den følelse begynder at melde sig, siger hun til mediet og fortæller samtidig, at det har været en svær beslutning.

I opslaget på Instagram takker hun alle de kolleger, hun har haft gennem årene, og de gæster, der har turdet lægge deres ofte dybt personlige historier i hendes hænder.

Også tv-værtens mand, Kasper Fredshavn, får søde ord med på vejen:

- Kasper, jeg havde aldrig kunnet løbe det her maraton uden dig. Du er den vildeste, jeg kender, og du har været med på hele rejsen. Jeg elsker dig højt.

Ida Wohlert afslører ikke, hvad hun skal lave i stedet for "Go' morgen Danmark".

- Hvad fremtiden bringer, vil jeg glæde mig til at dele med jer. Lige nu vil jeg tage mig den luksus at puste lidt ud og nyde at kunne sove længe, skriver hun.

Siden opslaget blev delt, har flere af tv-værtens kolleger reageret på stoppet.

Blandt andet skriver Rasmus Staghøj, som er en del af værtsholdet, at Ida Wohlert vil blive savnet.

Og Go' aften Live-værten Janni Pedersen kalder Ida Wohlert for en kæmpe stjerne.

- Ikke kun på skærmen, men også som kollega. Det har været en stor inspiration at være kollega med dig, skriver hun i en kommentar til opslaget.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/01/2025 - 14:09

Anders Agger-program hædret med pris i USA

Programserien "Indefra med Anders Agger: Syg ungdom" har modtaget prisen for Bedste dokumentarfeature ved festival i USA.

Programserien "Indefra med Anders Agger: Syg ungdom" har fået international hæder.

Ved de netop overståede San Francisco International Film Awards i USA har programserien modtaget prisen i kategorien Bedste dokumentarfeature.

Det oplyser DR.

Gennem tre måneder følger Anders Agger og redaktionen livet på det socialpsykiatriske bosted Holmstrupgård i Aarhus, hvor der bor børn og unge med psykiatriske diagnoser og i dyb mistrivsel.

Ifølge DR lægger festivalen i USA vægt på autenticitet, historiefortælling og indhold, der berører universelle temaer med en menneskelig vinkel.

Prisen til programserien reflekterer disse værdier, da serien fokuserer på psykiatriske udfordringer blandt unge og viser, hvordan mennesker håndterer ekstreme omstændigheder, skriver DR.

Til tv-kanalen siger redaktionschef Søren Bo Hansen fra DR Livsstil og Fakta, at det overvælder redaktionen, at programserien har formået at skabe genklang langt uden for landets grænser.

- Det viser, at de unges kampe og håb er universelle. "Indefra med Anders Agger" giver os adgang til liv og fortællinger, der ellers sjældent når ud til offentligheden.

- Det er netop denne type indhold - dybt forankret i virkeligheden og med en skarp dokumentarisk tilgang - som San Francisco International Film Awards har belønnet, siger redaktionschefen.

"Indefra med Anders Agger" vender snart tilbage med en ny sæson.

Her bliver journalisten for første gang lukket ind på det topsikrede psykiatriske hospital Sikringen i Slagelse. Her møder han fire vidt forskellige patienter, der alle har det til fælles, at de er dømt til at være der, oplyser DR.

Den nye sæson af "Indefra med Anders Agger" kan ses på DR1 og DRTV fra 9. februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/01/2025 - 10:00

FAKTA: Sådan kan du lave et budget

* Du kan finde en overskuelig skabelon til et budget på hjemmesiden raadtilpenge.dk. Men du skal skynde dig, da Finanstilsynet, der står for driften af raadtilpenge.dk, lukker hjemmesiden ned den 28. februar 2025.

* Vælg "Beregnere" i menuen og derefter "Budgetskabelon". Sørg for at gemme dit budget, inden hjemmesiden lukker.

* De fleste banker vil også kunne sende dig et budgetskema, hvis du spørger.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/01/2025 - 10:00

Disse tre ting kan du skrue på for at forbedre din økonomi

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Få mere økonomisk overskud ved at øge indtægter og skære ned på udgifter. Selv små ændringer kan gøre en stor forskel, lyder rådet fra privatøkonom.

Året er for alvor skudt i gang, men det er endnu ikke for sent at få kigget på din økonomi for 2025.

Hvis du ønsker mere luft i økonomien, så der er plads til at realisere dine drømme i fremtiden, skal du læse med her.

Der er overordnet tre håndtag, som du kan dreje på i din privatøkonomi. Det fortæller privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Ofte er det mest effektivt at dreje lidt på alle tre, siger hun.

- Som det første kan man undersøge muligheden for at øge sine indtægter.

Det kan være, at du har noget, som du kan sælge, fordi du ikke længere har brug for det.

Deleøkonomi kan også være en mulighed, hvis du i perioder kan udleje bolig eller bil.

- Man skal heller ikke være bleg for at indkalde sin chef til en lønsamtale. Lønmodtagere står faktisk i en god forhandlingssituation, fordi beskæftigelsen er høj, og arbejdsløsheden er lav, siger Camilla Schjølin Poulsen og uddyber:

- Føler man, at man er blevet lidt overset i et stykke tid, er det et godt tidspunkt at gøre noget ved det nu.

Hun anbefaler, at du fortæller chefen med det samme, at du gerne vil tale om løn, så chefen har mulighed for at forberede sig og ikke bliver taget med bukserne nede til mødet.

- Det næste håndtag er at bruge færre penge. For nogle vil det nok forekomme nemmere at skrue ned for udgifter end at tjene mere, siger hun.

Det vil være en stor hjælp for dig selv, hvis du starter med at lave et budget, så du får et klart billede af, hvad dine penge går til.

De fleste vil nok blive overraskede over, hvor mange penge de rent faktisk bruger, vurderer Camilla Schjølin Poulsen.

- Her er de lavthængende frugter at finde frem til udgifter på ting, som man ikke længere bruger. Det kan blandt andet være streamingtjenester, abonnementer og fitness, siger hun.

- Og husk mange bække små. En streamingtjeneste til 149 kroner om måneden koster årligt 1788 kroner.

Camilla Schjølin Poulsen anbefaler desuden, at du gennemgår dine forsikringer minimum hvert tredje år.

Der er ofte tilbud, og derfor kan det typisk betale sig.

- Sidste år skiftede jeg selv til et andet forsikringsselskab og sparede over 2000 kroner årligt. Jeg fik endda et produkt, der passer mig bedre og har lavere selvrisiko, siger hun.

Købestop har været en trend i noget tid, og den kan du også tappe ind i.

- Den personlige udfordring kan så være, at man skal undgå at købe for eksempel tøj og sko i de næste seks måneder, siger Camilla Schjølin Poulsen.

En anden metode er at give dig selv en tænkepause på minimum én dag for at finde ud af, om du virkelig behøver det, hvis du skal bruge mere end 300 kroner på noget nyt.

- Og det sidste håndtag er at skabe passiv indkomst. Det vil sige, at man i starten af måneden overfører penge fra sin lønkonto til en opsparingskonto, siger hun.

- De penge skal bruges til langsigtede investeringer. Vær tålmodig. I starten kan man måske føle, at det går lidt langsomt, men der skal nok komme mere fart på.

Har du dyr gæld, kan det dog give mening at komme af med den, før du overvejer investering, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek