Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/10/2023 - 08:00

TV 2-stjerne i benhård træning: Fik jernsmag i munden

49-årige Jacob Lohmann har været i skarp træning og på skrap diæt over otte måneder for at blive klar til sin hovedrolle i TV 2-serien "Oxen".

Af: af Bine Madsen, Ritzau Fokus

Der ligger otte måneders intensiv træning forud for Jacob Lohmanns præstation i TV 2's nye krimiserie "Oxen", hvor han har hovedrollen som den tidligere jægersoldat Niels Oxen.

Den store fysiske forberedelse var nødvendig for troværdigt at kunne spille krigsveteran med imponerende kampevner og et indre kaos, mener skuespilleren.

- Da jeg læste manuskriptet, vidste jeg, at jeg virkelig skulle i gang med at træne. Jeg bliver 50 år næste gang, så der skal noget til at trække den gamle mølle i gang igen, lyder det fra Jacob Lohmann.

- Hvordan skulle jeg kunne spille rollen med lidt mave og slappe arme og troværdigt være truende og intimiderende? Det ville have været virkelig utilfredsstillende at indspille serien med bevidstheden om, at der var visse vinkler, der helst ikke skulle filmes, siger Jacob Lohmann, der betegner rollen som Niels Oxen som en drømmerolle.

Derfor var han på intet tidspunkt i tvivl om, at han var parat til at gøre indsatsen, der skulle til for at stå skarpt.

- Det var hårdt, og jeg var presset. Men det var også godt at være presset. Så forstod jeg meget bedre, hvad det vil sige som soldat at være helt derude, hvor man smager jern i sin mund, og alt gør ondt. Det er et vildt mentalt sted at være.

Ud over den benhårde træning har Jacob Lohmann også forberedt sig ved at nærstudere den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, som mange kender som barsk indpisker i TV 2's-realityprograms "Korpset".

Han har også dykket ned i, hvad en militærbaggrund gør ved det mentale, og hvad det vil sige at have posttraumatisk stressforstyrrelse, PTSD.

- Det har været virkelig interessant at spille kampscenerne uden skyggen af angst, men tværtimod med stor ro, mens usikkerheden har ligget i de scener, hvor Oxen for eksempel er sammen med sin søn, fortæller Jacob Lohmann.

Undervejs mærkede den 49-årige skuespiller, der selv er far til en dreng på fire år og en pige på to, hvordan den intensive forberedelse til rollen smittede af på det personlige plan.

- Min kone var ved at slå mig ihjel en gang imellem, griner han:

- Selvfølgelig påvirkede det hele familien, at jeg i så lang tid måtte skære livet ned til de allermest basale behov. Jeg fik en anden ro, men alting blev også meget hårdt skåret op: "Dagen skal indeholde et fysisk element, kosten skal være sådan, og jeg skal være sammen med de og de mennesker". Det er måske ikke specielt inspirerende for ens familie, siger han og understreger, at forberedelserne trods alt ikke fyldte alting:

- Jeg kunne godt sige til mine trænere, at nu fik vi altså gæster, og der ville komme vin og god mad på bordet, og det var selvfølgelig helt okay. Når man er i virkelig god form, kommer man hurtigere op på hesten igen.

I dag ser han tilbage på arbejdet med rollen som Oxen med stor taknemmelighed.

- Ja, jeg har brugt meget af mit liv i den periode på at træne og forberede mig, men jeg har virkelig også fået meget liv foræret, siger Jacob Lohmann og fortsætter:

- Jeg er blevet klar over, hvor privilegeret et liv jeg har, og jeg har mærket glæden ved at være i god form. Jeg er fløjet ud af sengen, jeg har følt mig helt frisk i hovedet og haft en energi og en styrke, der har gjort mig i stand til at gøre det, jeg gerne vil, meget længere og nemmere.

Jacob Lohmann har holdt fast i de gode træningsvaner efter optagelsernes afslutning.

- Det giver et fysisk og mentalt overskud, og det prøver jeg at holde fast i. Det er noget løsere nu - men hvis vi skal lave en sæson to, gør jeg gerne det hele igen.

Tv-serien "Oxen" er baseret på Jens Henrik Jensens bogserie og har premiere på TV 2 Play søndag den 22. oktober og på TV 2 søndag den 29. oktober.

Ud over Jacob Lohmann er også Ellen Hillingsø, Birgitte Hjort Sørensen og Josephine Park i de bærende roller.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 16:07

DR opruster korrespondentkorps med nye navne og lokationer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Per Bang Thomsen bliver ny korrespondent i Norden, Matilde Kimer får ny base i Polen, Afrika-korrespondent flyttes, og så åbner DR fast kontor i Grønland.

DR sætter flere knappenåle på verdenskortet og øger den journalistiske tilstedeværelse i både nord, syd, øst og vest.

Et stærkere og mere strategisk placeret korrespondentkorps skal sikre endnu bedre dækning og forståelse af de globale forandringer, der former danskernes liv og samfund, lyder det fra DR i en pressemeddelelse.

- Fælles for alle de forandringer, vi foretager, er, at de skal sikre, at vi fortsat kan give danskerne en mangefacetteret og upartisk dækning af en foranderlig og uforudsigelig verden, forklarer konstitueret nyhedschef Kirsten Marie Svendsen i pressemeddelelsen.

DR's nuværende EU-analytiker, Per Bang Thomsen, bliver fra 1. marts mediets første Østersø- og Norden-korrespondent med base i Stockholm.

I foråret 2026 bliver Matilde Kimer Østeuropa-korrespondent med base i Polens hovedstad, Warszawa. Hun vil have hyppige ophold i Ukraine, tilføjer DR.

Til sommer vender DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, hjem efter syv år i Sydafrika. I den forbindelse flytter DR stillingen til Nairobi i Kenya, hvor DR ser et nyt potentiale for at dække Afrikas vækst, udfordringer og tendenser, lyder det.

En ny korrespondent skal starte op der i slutningen af 2026.

Endelig fortsætter DR med at have et fast kontor i Grønland. Det vil blive bemandet af skiftende reportere.

Oprustningen øger DR's korrespondentkorps, der for nu består af 14 faste korrespondenter, der dækker forskellige steder i verden.

Blandt andet fra baser i Berlin, Bruxelles, Tyrkiet, Libanon, Kina, Brasilien og USA samt med et kontor i Ukraines hovedstad, Kyiv, som Matilde Kimer i øjeblikket dækker sammen med skiftende reportere, inden hun skifter stilling fra Rusland- og Ukraine-korrespondent til Østeuropa-korrespondent.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 16:03

Lunkne anmeldelser af sidste sæson af Stranger Things

Mike Blake/Reuters

Netflix har frigivet nye afsnit af hitserien "Stranger Things". Anmelderne er kun afmålt begejstrede.

Det er mere end ni år siden, at første sæson af Netflix-serien "Stranger Things" udkom, og snart er det slut.

De første fire afsnit af femte sæson blev frigivet natten til torsdag, og når ottende og sidste afsnit bliver tilgængeligt på årets sidste dag, kommer der ikke flere.

Og det er måske meget godt, hvis man skal dømme efter de første anmeldelser af de nye afsnit.

Serien, der emmer af mystik, spænding og 80'er-nostalgi, følger en gruppe børn fra den lille by Hawkins i Indiana, der oplever en række overnaturlige fænomener, som er et resultat af mislykkede eksperimenter på et nærliggende forskningscenter.

Sidste sæson foregår fire år senere i fiktionens verden, men skuespillerne er i mellemtiden blevet unge voksne, og de forenes i et sidste opgør mod ærkeskurken Vecna.

Filmmagasinet Varietys anmelder glæder sig over gensynet med universet, men kritiserer den afsluttende sæson for at være for langtrukken og uden tilstrækkelig udvikling af historien eller karaktererne.

USA Today mener, at sæson fem er okay, men at man med rette kunne forlange mere.

- Men måske er det efter fire sæsoner og ni år rigeligt tilfredsstillende bare at se alle de markant ældre karakterer på en sidste cykeltur og se stort på logik og historiefortællingen, hedder det i anmeldelsen.

Herhjemme giver Soundvenue fire af seks stjerner og konstaterer, at "Stranger Things" ikke længere er, hvad den var engang.

- De grundlæggende kampe har længe kørt i tomgang, så alt afhænger af de følelser og den barndomsmagi, der altid har været seriens hjerte.

- Men det er svært, hvis ikke umuligt for voksenversionen af "Stranger Things" at levere denne magi, fordi den er vokset fra sig selv, lyder den foreløbige dom, inden de fire sidste afsnit frigives i den sidste uge op mod nytår.

Selv om enden altså nærmer sig for tv-serien, så kan fans af "Stranger Things"-universet glæde sig over, at der næste år er premiere på en ny, animeret serie ved navn "Stranger Things: Tales from '85", der bygger videre på historien og figurerne fra den oprindelige serie.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek