Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/10/2023 - 08:00

TV 2-stjerne i benhård træning: Fik jernsmag i munden

49-årige Jacob Lohmann har været i skarp træning og på skrap diæt over otte måneder for at blive klar til sin hovedrolle i TV 2-serien "Oxen".

Af: af Bine Madsen, Ritzau Fokus

Der ligger otte måneders intensiv træning forud for Jacob Lohmanns præstation i TV 2's nye krimiserie "Oxen", hvor han har hovedrollen som den tidligere jægersoldat Niels Oxen.

Den store fysiske forberedelse var nødvendig for troværdigt at kunne spille krigsveteran med imponerende kampevner og et indre kaos, mener skuespilleren.

- Da jeg læste manuskriptet, vidste jeg, at jeg virkelig skulle i gang med at træne. Jeg bliver 50 år næste gang, så der skal noget til at trække den gamle mølle i gang igen, lyder det fra Jacob Lohmann.

- Hvordan skulle jeg kunne spille rollen med lidt mave og slappe arme og troværdigt være truende og intimiderende? Det ville have været virkelig utilfredsstillende at indspille serien med bevidstheden om, at der var visse vinkler, der helst ikke skulle filmes, siger Jacob Lohmann, der betegner rollen som Niels Oxen som en drømmerolle.

Derfor var han på intet tidspunkt i tvivl om, at han var parat til at gøre indsatsen, der skulle til for at stå skarpt.

- Det var hårdt, og jeg var presset. Men det var også godt at være presset. Så forstod jeg meget bedre, hvad det vil sige som soldat at være helt derude, hvor man smager jern i sin mund, og alt gør ondt. Det er et vildt mentalt sted at være.

Ud over den benhårde træning har Jacob Lohmann også forberedt sig ved at nærstudere den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, som mange kender som barsk indpisker i TV 2's-realityprograms "Korpset".

Han har også dykket ned i, hvad en militærbaggrund gør ved det mentale, og hvad det vil sige at have posttraumatisk stressforstyrrelse, PTSD.

- Det har været virkelig interessant at spille kampscenerne uden skyggen af angst, men tværtimod med stor ro, mens usikkerheden har ligget i de scener, hvor Oxen for eksempel er sammen med sin søn, fortæller Jacob Lohmann.

Undervejs mærkede den 49-årige skuespiller, der selv er far til en dreng på fire år og en pige på to, hvordan den intensive forberedelse til rollen smittede af på det personlige plan.

- Min kone var ved at slå mig ihjel en gang imellem, griner han:

- Selvfølgelig påvirkede det hele familien, at jeg i så lang tid måtte skære livet ned til de allermest basale behov. Jeg fik en anden ro, men alting blev også meget hårdt skåret op: "Dagen skal indeholde et fysisk element, kosten skal være sådan, og jeg skal være sammen med de og de mennesker". Det er måske ikke specielt inspirerende for ens familie, siger han og understreger, at forberedelserne trods alt ikke fyldte alting:

- Jeg kunne godt sige til mine trænere, at nu fik vi altså gæster, og der ville komme vin og god mad på bordet, og det var selvfølgelig helt okay. Når man er i virkelig god form, kommer man hurtigere op på hesten igen.

I dag ser han tilbage på arbejdet med rollen som Oxen med stor taknemmelighed.

- Ja, jeg har brugt meget af mit liv i den periode på at træne og forberede mig, men jeg har virkelig også fået meget liv foræret, siger Jacob Lohmann og fortsætter:

- Jeg er blevet klar over, hvor privilegeret et liv jeg har, og jeg har mærket glæden ved at være i god form. Jeg er fløjet ud af sengen, jeg har følt mig helt frisk i hovedet og haft en energi og en styrke, der har gjort mig i stand til at gøre det, jeg gerne vil, meget længere og nemmere.

Jacob Lohmann har holdt fast i de gode træningsvaner efter optagelsernes afslutning.

- Det giver et fysisk og mentalt overskud, og det prøver jeg at holde fast i. Det er noget løsere nu - men hvis vi skal lave en sæson to, gør jeg gerne det hele igen.

Tv-serien "Oxen" er baseret på Jens Henrik Jensens bogserie og har premiere på TV 2 Play søndag den 22. oktober og på TV 2 søndag den 29. oktober.

Ud over Jacob Lohmann er også Ellen Hillingsø, Birgitte Hjort Sørensen og Josephine Park i de bærende roller.

/ritzau fokus/

København, 03/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Facts om Maria Fantino

* Maria Fantinos borgerlige navn er Maria Emilie Prehn Hansen.

* Blev i 2015 optaget på DR's Talenthold, som er public service-stationens to år lange udviklingsforløb, der udvikler nye talenter inden for værtskab og programidéer.

* Stoppede i sommer på "Curlingklubben" efter fem år bag mikrofonen med makkeren Christian Bonde.

* I dag laver de en podcast, som fortsætter i samme spor, på Bauer Media.

Kilder: Alt for damerne, Bauer Media.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

X Factors nye vært: Jeg har et sundt bagland

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er meget spændende - og skræmmende - at skulle være vært på "X Factor", lyder det fra Maria Fantino. Men der var ingen betænkeligheder, kun begejstring.

Siden hun var lille, har Maria Fantino set "X Factor" og selv drømt om at stå på scenen og præsentere de håbefulde deltagere og lede dem og seerne godt igennem showet, også når dommerne toppedes.

Så det kriblede i den daværende DR-radioprofil, da værtsjobbet blev ledigt, efter at Sofie Linde stoppede.

- Det har været en fuldstændig selvfølge fra næsten alle - venner, kæreste og familie, selv cheferne på DR - at jeg selvfølgelig bare skal det: "Det er jo det helt rigtige. Det job hænger heller ikke på træerne. Der er jo kun én, der kan få det ad gangen", genfortæller Maria Fantino.

- Jeg kunne også mærke det - allerede da de ringede og spurgte, om jeg ville til casting - at jeg bare skulle det, siger hun.

Selv om 17. sæson af "X Factor", som bliver Maria Fantinos værtsdebut på programmet, først får premiere 1. januar, er den 28-årige vært allerede i fuld sving med sit nye job.

Auditionrunderne og udskillelsesforløbet forud for liveshowene er for længst filmet.

Men det er først nu, at resultatet rammer skærmen - endda i bedste sendetid.

- Nu har jeg på en eller anden måde været i det offentlige søgelys, siden jeg var 22. Så jeg har også moduleret mig efter, hvordan sådan noget her er og øvet mig på, hvad man skal lytte til, og hvad man skal skære fra, siger Maria Fantino og fortsætter:

- Jeg ved ikke, præcis hvordan det potentielt kommer til at udspille sig. Men jeg ved, at uanset hvad andre kommer til at mene om mit hår, mine tænder eller min neglelak, så har jeg et rigtigt sundt og godt bagland:

- Min kæreste er ingeniør. Mine venner har kendt mig siden folkeskolen og gymnasiet. Og jeg har nogle gode, søde, fornuftige forældre, som er fuldstændigt afskåret fra den her medieverden, siger hun.

Mens Maria Fantino er et nyere ansigt på skærmen, er hendes stemme yderst velkendt i æteren.

Hun blev udklækket fra DR's eget to år lange udviklingsforløb Talentholdet i 2017. Hvert år søger DR fire personer, som de ser potentiale i kan blive fremtidens værter, tilrettelæggere, konceptudviklere eller noget helt fjerde, og Maria Fantino blev en af de udvalgte i 2015.

Kort efter hun havde gennemført Talentholdet, fik hun sit store gennembrud i det prisvindende P3-program "Curlingklubben" med makkeren Christian Bonde, som hun også siden har lavet underholdnings-tv med.

Et program, som fortsatte helt frem til i sommer, da det blev annonceret, at Maria Fantino stoppede efter otte år på DR til fordel for "X Factor".

- Det har selvfølgelig været nervepirrende at skulle sige sit job op og springe ud i noget helt nyt. Jeg har været virkelig, virkelig glad for DR. Og da jeg sagde farvel til dem, kunne jeg mærke: "Gud, hvor er jeg heldig, at jeg blev trist over at skulle sige farvel til jer", fortæller Maria Fantino.

- På den måde var det ikke en nem beslutning. Men jeg har bare kunnet mærke hele vejen igennem, at der ikke har været et gram tvivl - og jeg er ellers ret god til at tvivle på ting.

Undervejs har Maria Fantino talt meget med den afgående vært, Sofie Linde, som har stået i spidsen for "X Factor" otte sæsoner i streg.

- Der var ikke nogen, der var Sofie Linde for hende, da hun startede med at lave "X Factor". Så hun vil godt være den person, hun ikke selv havde, men helt klart havde brug for. Og det er jeg virkelig, virkelig taknemmelig for, understreger Maria Fantino.

Hun har kendt Sofie Linde og Sofie Lindes mand, tv-vært Joakim Ingversen, helt tilbage fra sine egne spæde år på DR.

Maria Fantino var som et del af talentforløbet i praktik på Sofie Lindes selvbetitlede "Sofie Linde show" på DR Ultra, som Joakim Ingversen også har været vært på.

- Jeg er stadig nogle gange chokeret over, hvor søde og flinke de er over for mig, udbryder Maria Fantino.

- De har virkelig hjulpet mig med alt - som lønforhandlinger. Jeg har haft Sofie i røret mange gange med alt fra store til små ting, siger Maria Fantino.

- Dengang jeg fik at vide, at jeg skulle lave "Curlingklubben", var de nogle af de første, jeg ringede til for at sige det. De har på en eller anden måde været de der stolte forældre ude på DR, der virkelig bare har heppet på mig.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

FAKTA: Hold varmen i sommerhuset

* Stil radiatorernes termostater ens, og hold alle døre åbne indendørs.

* Træk gardinerne for om aftenen og natten for at minimere varmetabet ved vinduerne, og træk dem fra om dagen for at få lys og varme ind.

* Hold øje med dit varmeforbrug, når du er i sommerhuset. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

Jul i sommerhuset? Sådan undgår du skader

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Vær forsigtig, når du åbner sommerhuset for at fejre juledagene. Frost og fugt kan nemlig skabe udfordringer, lyder det fra eksperter.

Jul i sommerhuset emmer af hygge, men den gode stemning fordufter hurtigt, hvis et vandrør sprænger, eller der sker andre skader.

Du skal især være opmærksom, hvis sommerhuset har været lukket ned i efterårsmånederne.

Det fortæller Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Hvis det har været frostvejr, kan vandrørene fryse til, og hvis der er frosset vand i rørene, kan de sprænge, siger han.

Derfor er det vigtigt ikke at tænde vandet for fuldt drøn lige med det samme:

- Ved at lade en lille smule vand løbe gennem rørene tør de langsomt op, fortæller Henrik Bisp.

Noget andet du skal være opmærksom på ved ankomst, er, hvordan der lugter i sommerhuset. Sådan lyder rådet fra Birger Tannebæk Christiansen, der er teknisk konsulent i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

- Er luften dårlig, skal man undersøge, om det kan være skimmel, og om det kan skyldes manglende ventilation. Lugten af sommerhus er ikke nødvendigvis en positiv lugt, siger han.

Sørg i det hele taget for at lufte jævnligt ud under opholdet, og overvej, om der skal gøres nogle tiltag, som kan hjælpe med at holde luften frisk, når sommerhuset ikke er i brug.

- Det kan være ved at placere spalteventiler i vinduerne eller riste, eller at man har en emhætte, som kan indstilles til at gå i gang en gang imellem. Men det er selvfølgelig ikke energibesparende, siger Birger Tannebæk Christiansen.

Når juleferien slutter, skal hele sommerhuset gennemgås igen, påpeger Henrik Bisp.

- Man skal selvfølgelig lukke sommerhuset ordentligt ned igen, så det kan klare en eventuel frostsæson efter jul, siger han.

Her er det igen allervigtigst, at du har fokus på at undgå vandskader. Luk derfor for hovedhanen i målerbrønden. Dernæst tømmer du rørene ved at åbne for alle vandhanerne og trække ud i toilettet.

- Overvej at pille termostatbatterierne i badeværelset af. Der står nemlig altid en lille smule vand i dem, lyder det fra Birger Tannebæk Christiansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv