Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/10/2023 - 08:00

TV 2-stjerne i benhård træning: Fik jernsmag i munden

49-årige Jacob Lohmann har været i skarp træning og på skrap diæt over otte måneder for at blive klar til sin hovedrolle i TV 2-serien "Oxen".

Af: af Bine Madsen, Ritzau Fokus

Der ligger otte måneders intensiv træning forud for Jacob Lohmanns præstation i TV 2's nye krimiserie "Oxen", hvor han har hovedrollen som den tidligere jægersoldat Niels Oxen.

Den store fysiske forberedelse var nødvendig for troværdigt at kunne spille krigsveteran med imponerende kampevner og et indre kaos, mener skuespilleren.

- Da jeg læste manuskriptet, vidste jeg, at jeg virkelig skulle i gang med at træne. Jeg bliver 50 år næste gang, så der skal noget til at trække den gamle mølle i gang igen, lyder det fra Jacob Lohmann.

- Hvordan skulle jeg kunne spille rollen med lidt mave og slappe arme og troværdigt være truende og intimiderende? Det ville have været virkelig utilfredsstillende at indspille serien med bevidstheden om, at der var visse vinkler, der helst ikke skulle filmes, siger Jacob Lohmann, der betegner rollen som Niels Oxen som en drømmerolle.

Derfor var han på intet tidspunkt i tvivl om, at han var parat til at gøre indsatsen, der skulle til for at stå skarpt.

- Det var hårdt, og jeg var presset. Men det var også godt at være presset. Så forstod jeg meget bedre, hvad det vil sige som soldat at være helt derude, hvor man smager jern i sin mund, og alt gør ondt. Det er et vildt mentalt sted at være.

Ud over den benhårde træning har Jacob Lohmann også forberedt sig ved at nærstudere den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, som mange kender som barsk indpisker i TV 2's-realityprograms "Korpset".

Han har også dykket ned i, hvad en militærbaggrund gør ved det mentale, og hvad det vil sige at have posttraumatisk stressforstyrrelse, PTSD.

- Det har været virkelig interessant at spille kampscenerne uden skyggen af angst, men tværtimod med stor ro, mens usikkerheden har ligget i de scener, hvor Oxen for eksempel er sammen med sin søn, fortæller Jacob Lohmann.

Undervejs mærkede den 49-årige skuespiller, der selv er far til en dreng på fire år og en pige på to, hvordan den intensive forberedelse til rollen smittede af på det personlige plan.

- Min kone var ved at slå mig ihjel en gang imellem, griner han:

- Selvfølgelig påvirkede det hele familien, at jeg i så lang tid måtte skære livet ned til de allermest basale behov. Jeg fik en anden ro, men alting blev også meget hårdt skåret op: "Dagen skal indeholde et fysisk element, kosten skal være sådan, og jeg skal være sammen med de og de mennesker". Det er måske ikke specielt inspirerende for ens familie, siger han og understreger, at forberedelserne trods alt ikke fyldte alting:

- Jeg kunne godt sige til mine trænere, at nu fik vi altså gæster, og der ville komme vin og god mad på bordet, og det var selvfølgelig helt okay. Når man er i virkelig god form, kommer man hurtigere op på hesten igen.

I dag ser han tilbage på arbejdet med rollen som Oxen med stor taknemmelighed.

- Ja, jeg har brugt meget af mit liv i den periode på at træne og forberede mig, men jeg har virkelig også fået meget liv foræret, siger Jacob Lohmann og fortsætter:

- Jeg er blevet klar over, hvor privilegeret et liv jeg har, og jeg har mærket glæden ved at være i god form. Jeg er fløjet ud af sengen, jeg har følt mig helt frisk i hovedet og haft en energi og en styrke, der har gjort mig i stand til at gøre det, jeg gerne vil, meget længere og nemmere.

Jacob Lohmann har holdt fast i de gode træningsvaner efter optagelsernes afslutning.

- Det giver et fysisk og mentalt overskud, og det prøver jeg at holde fast i. Det er noget løsere nu - men hvis vi skal lave en sæson to, gør jeg gerne det hele igen.

Tv-serien "Oxen" er baseret på Jens Henrik Jensens bogserie og har premiere på TV 2 Play søndag den 22. oktober og på TV 2 søndag den 29. oktober.

Ud over Jacob Lohmann er også Ellen Hillingsø, Birgitte Hjort Sørensen og Josephine Park i de bærende roller.

/ritzau fokus/

USA, 16/10/2025 - 10:28

Familien: Lungebetændelse tog livet af Diane Keaton

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

Hollywood-veteranen Diane Keaton gik bort 11. oktober i en alder af 79 år og har efterladt sig sine to børn. Hun døde af lungebetændelse, oplyser familien.

Diane Keaton kom sig ikke over en lungebetændelse.

Det tog livet af den 79-årige Hollywood-stjerne 11. oktober.

Det oplyser hendes familie nu i en erklæring, som det amerikanske medie People bringer.

- Familien Keaton er meget taknemlig for de ekstraordinære beskeder med kærlighed og den støtte, de har modtaget de seneste dage på vegne af deres elskede Diane.

- Hun elskede sine dyr, og hun var standhaftig i sin støtte til hjemløse. Så enhver donation i hendes minde til en lokal fødevarebank eller til et dyreinternat vil være en vidunderlig og meget værdsat hyldest til hende, tilføjer familien.

Lungebetændelse er betændt lungevæv, der kommer efter en infektion med bakterier eller virus. Når lungevævet bliver betændt, er transporten af ilt dårligere, fremgår det af Patienthåndbogen.

Hos ældre og hos personer med svækket immunforsvar er lungebetændelse en alvorlig sygdom, som ofte kræver indlæggelse.

Diane Keaton har efterladt sig sin 29-årige datter, Dexter, som hun adopterede i 1996, og sin 25-årige søn, Duke, som hun adopterede i 2001.

Diane Keaton fik sit store gennembrud i mafiafilmen "The Godfather" fra 1972 i rollen som Kay Adams, kæreste og senere kone til Michael Corleone, der blev spillet af Al Pacino, som Diane Keaton siden blev kærester med.

Men det var rollen som den flyvske og usikre Annie Hall i den romantiske newyorkerkomedie "Mig og Annie", der indbragte hende en Oscar-statuette i 1978.

Filmen blev instrueret af Woody Allen, som hun på et tidspunkt også dannede par med privat.

Efter bruddet fortsatte de deres professionelle parløb.

Derudover er Diane Keaton også kendt for roller i "Ekskonernes klub", "Brudens far" og fra "Når du mindst venter det", der gav hende en Oscar-nominering i 2004.

Ifølge filmdatabasen IMDB var Diane Keaton sidste år filmaktuel to gange i komedierne "Summer Camp" og "Arthur's Whisky".

Derudover er tre andre film på vej ifølge IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/10/2025 - 09:38

Dansk model og designer skal giftes

Valery Hache/Ritzau Scanpix

Mathilde Gøhler er blevet forlovet med designeren og forretningsmanden Frederik Bagger, som friede til modellen i Frankrig.

Bryllupsklokkerne kimer.

Designeren og forretningsmanden Frederik Bagger har friet til den danske model og influencer Mathilde Gøhler.

Det afslører den vordende brud i et opslag delt på det sociale medie Instagram, hvor hun har flere end 1,3 millioner følgere.

- En stille nat, et simpelt spørgsmål og en evig slags kærlighed, skriver hun.

I en Instagram-story - det vil sige et kort tidsbegrænset klip - tilføjer Mathilde Gøhler, at frieriet foregik for et par uger siden på parrets yndlingssted i den franske by Avignon.

Mathilde Gøhler fortæller, at spørgsmålet fik tiden til at gå i stå.

- Det letteste svar, jeg nogensinde har givet, jubler hun.

Mathilde Gøhler og Frederik Bagger havde kendt hinanden i 11-12 år, da venskabet sidste efterår udviklede sig til kærlighed.

Mathilde Gøhler fortalte dengang til Ekstra Bladet, at de mødte hinanden på et rigtig godt tidspunkt i livet.

- Vi har bare taget det helt stille og roligt. Helt naturligt, sådan som det skal være. Vi har begge børn, så vi tager det virkelig stille og roligt, sagde hun til avisen.

Den 33-årige model har to døtre fra forholdet med popproduceren Remee, som hun brød forlovelsen med i 2022 efter otte års forhold.

Frederik Bagger, der er søn af designeren Erik Bagger, har en søn og en datter fra ægteskabet med performancecoach Julie Elisabeth Schulin, som tidligere har været kreativ direktør i Frederik Baggers firma.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/10/2025 - 10:00

FAKTA: Kål er billigt, alsidigt og booster sundheden

* Der dyrkes over ti forskellige kålsorter i Danmark. Nogle af de mest populære er hvidkål, spidskål, rødkål, grønkål, rosenkål, blomkål og savoykål.

* Et helt spidskål koster typisk under 20 kroner og kan række til flere måltider.

* Kål er fyldt med fibre, der er godt for tarmen og fordøjelsen - og holder dig mæt i lang tid.

* Indeholder stoffer, der styrker immunforsvaret og har evidens for at kunne modvirke kræft.

* Kål dyrkes lokalt og kan købes friskt stort set hele året.

* Drop kogningen, og prøv i stedet at grille, stege eller bage kålen for at udnytte potentialet. Du kan marinere kålen på forhånd eller bruge den som ingrediens i salater eller pesto.

Kilde: Mette Løvbom og Lars Ove Dragsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/10/2025 - 10:00

Brug kål som alternativ til kød og let presset på pengepungen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kål findes i mange forskellige former og farver, og dette efterår kan du udforske masser af sunde og nærende retter og samtidig skære ned på kødet.

Kål i kogt eller stuvet form er måske ikke den mest sexede slagplan til aftensmaden.

Men hvis du tænker lidt ud af boksen, kan efterårets fiberbombe åbne for en sand skattekiste af sunde og sprøde retter, der ovenikøbet kan spare dig penge.

Det forklarer Mette Løvbom, der er kok, kogebogsforfatter og stifter af madsiden Salattøsen.dk.

- Kål er en meget billigere råvare end kød, og du kan få fat i det hele året rundt. Der er mere end ti forskellige kålsorter, der er dyrket lokalt, hvilket vil sige, at vejen fra jord til bord også er kortere.

- Jeg vil faktisk gå så langt at sige, at kål har mere potentiale end kød, hvis du arbejder med de fem grundsmage på samme måde som med kødretter, siger hun.

De fem grundsmage er betegnelsen for de smagstyper, tungen kan registrere. Altså salt, sødt, surt, bittert og umami.

- Du kan sagtens pirre din smagssans og sætte gang i flere af dem på samme tid, siger Mette Løvbom og fortsætter:

- Jeg starter som regel min dag med en kæmpe kålsalat med nødder, frugt, noget varmrøget laks og et æg, der er toppet op med en lækker vinaigrette. Det holder mig mæt og tilpas i flere timer.

Der findes ingen fast opskrift på, hvilken type kål du skal bruge. Prøv dig frem, og find din favoritkombination.

Og det er faktisk slet ikke så indviklet igen, mener Mette Løvbom.

- Kål er en meget mere nuanceret råvare end som så. Du kan tilberede det på så mange forskellige måder, og så er det helt suverænt som erstatning til forarbejdede kulhydrater.

- Den er en af de sundeste og mest alsidige ingredienser, man kan finde, siger hun.

Kålen shiner for alvor, når den grilles, steges eller bages. Hun forklarer, at de tilberedningsmetoder bedst bevarer smag og tekstur frem for, hvis du vælger at koge den.

- Jeg husker tydeligt den lidt fesne lugt i entréen, når jeg kom hjem fra skole som barn. Duften af skamkogt rosenkål glemmer man aldrig.

- I dag tilbereder jeg som regel rosenkål ved at stege, grille eller bage den i lidt god olivenolie. Ellers marinerer jeg den i en klassisk olie/eddike-dressing. Det kan omvende selv de mest krakilske rosenkål-hadere, siger Mette Løvbom.

Og kålen vinder ikke kun på smag, men også på sundhed, fortæller Lars Ove Dragsted, der er professor på Institut for Ernæring og Sundhed på Københavns Universitet.

- Kål er sundt, fordi det er specielt rigt på fibre, som især er godt for tarmen. Det hjælper også både hjerne, nyrer og lever, fordi det hjælper tarmbakterierne til at producere nogle stoffer, der gør, at organerne taler bedre sammen.

- Derudover er det godt at spise kål, fordi det er med til at styrke kroppens forsvar mod giftstoffer. Det indeholder nogle stoffer, som kroppen tror, at den skal forsvare sig imod, hvilket får den til at producere flere forsvarsenzymer, som kan gøre dig mere resistent over for giftstoffer i mad og miljø, siger han.

Lars Ove Dragsted fortæller desuden, at der er stærk evidens for, at kål har hæmmende virkning over for kræft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek